Το Καρπενήσι αυτή την εποχή είναι όνειρο

Το φθινόπωρο παίρνει τα πινέλα του, και η φύση της Ευρυτανίας γίνεται ο καμβάς πάνω στον οποίο συμβαίνουν μικρά χρυσοκόκκινα θαύματα.
Το Καρπενήσι αυτή την εποχή είναι όνειρο
Κακά τα ψέματα, το Καρπενήσι είναι η μισή χαρά κάθε εκδρομής στα ευρυτανικά βουνά αυτή την εποχή. Η άλλη μισή είναι τα χωριουδάκια γύρω του, οι διαδρομές σε μονοπάτια στρωμένα με φύλλα που κριτσανίζουν σε κάθε σου βήμα, το φαντασμαγορικό φαράγγι Πανταβρέχει (που ίσως διεκδικεί το βραβείο καλύτερου τοπωνυμίου στην Ελλάδα) και η εντελώς καρτποσταλική Λίμνη των Κρεμαστών. Ξεκινάμε;

Το ίδιο το Καρπενήσι



Φωλιασμένο στην πλαγιά του Τυμφρηστού, σε υψόμετρο σχεδόν χιλίων μέτρων (960, για να είμαστε ακριβείς) το Καρπενήσι προσφέρεται για πολύωρες βόλτες ανάμεσα σε πετρόχτιστα σπίτια με κεραμιδένιες σκεπές και φιδογυριστά δρομάκια. Σημείο μηδέν της μικρής πανέμορφης πόλης είναι η μαρμαρόστρωτη πλατεία Μάρκου Μπότσαρη με τις πέτρινες βρύσες της και τον χτισμένο τον 17ο αιώνα ναό της Αγίας Τριάδας. Από εδώ ξεκινούν και εδώ καταλήγουν οι περισσότερες βόλτες στο Καρπενήσι, απαρεγκλίτως με διαλείμματα για αχνιστό ελληνικό καφέ και μεζεδάκια μετά τσίπουρου σε ταβερνάκια και καφενεία.

Διαβάστε περισσότερα - Τα καλύτερα στο Καρπενήσι

Το Φαράγγι Πανταβρέχει



Λόγος αρκετός να οργανώσεις (άλλη) μια εκδρομή στην Ευρυτανία, το απίστευτης ομορφιάς φαράγγι είναι γεμάτο μικρούς και μεγαλύτερους καταρράκτες –που δίνουν την εντύπωση ότι… πάντα βρέχει− αιωνόβια πλατάνια και κρυστάλλινες λιμνούλες που σχηματίζονται από τα νερά του Κρικελοπόταμου, ο οποίος το διασχίζει. Η πρόσβαση στο φαράγγι γίνεται από χωματόδρομο, που λίγο θα ταλαιπωρήσει τα χαμηλά αυτοκίνητα. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα για οργανωμένη διάσχιση του φαραγγιού, με εταιρείες όπως η Trekking (40€ το άτομο).

Η Λίμνη των Κρεμαστών



Μιάμιση ώρα έξω από το Καρπενήσι, η Λίμνη των Κρεμαστών είναι μια από τις μεγαλύτερες και ομορφότερες τεχνητές λίμνες της χώρας, σημείο «συνάντησης» του Αχελώου, του Ταυρωπού, του Τρικεριώτη και του Αγραφιώτη ποταμού. Στις όχθες της λίμνης απλώνουν τα τραπέζια τους café και ταβερνάκια, για τσιμπολόγημα ή κανονικό τσιμπούσι με θέα στα ακίνητα νερά της. Λεπτομέρειες και διαδρομές γύρω από τη λίμνη, εδώ κι εδώ.

Τα χωριουδάκια γύρω από το Καρπενήσι

Μισοκρυμμένα πίσω από φουντωτά ελατοδάση, αμφιθεατρικά χτισμένα στις βουνοπλαγιές, χωριουδάκια όπως τα (μακρινά) Φιδάκια, οι (κοντινοί) Κορυσχάδες όπου βρίσκεται και το μικρό αλλά ενδιαφέρον Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, η Λαγκαδιά, ο Άγιος Ανδρέας και οι Γοριανάδες είναι ό,τι πρέπει για φθινοπωρινές εξερευνήσεις στα δρομάκια τους. Μια βόλτα αξίζει και το μικρούλι Καλεσμένο, που φωλιάζει ανάμεσα στα πεύκα, λίγο έξω από το Καρπενήσι.



Οι σούπερ σταρ της γειτονιάς, το Μικρό και το Μεγάλο Χωριό, συγκεντρώνουν επάνω τους τα φώτα της δημοσιότητας και τη μερίδα του λέοντος σε εκδρομείς που γεμίζουν τους ολοένα αυξανόμενους χαριτωμένους ξενώνες τους. Παραδοσιακή αρχιτεκτονική, γραφικά ξωκκλήσια, πετρόχτιστες πλατείες, τρεχούμενα νερά και ειδυλλιακές διαδρομές που ενώνουν τα δύο χωριά μεταξύ τους αλλά και με πολλά από τα υπόλοιπα της περιοχής είναι τα δυνατά χαρτιά τους. Λεπτομέρειες εδώ

Τα μονοπάτια, τα μονοπάτια

Είναι τόσα πολλά, που όσα και να διασχίσεις νιώθοντας μαγεμένος/η στην τοποθεσία Ευρυτανία, πάντα θα σου ξεφεύγει κάποιο. Οι λάτρεις της πεζοπορίας ορκίζονται στο όνομα του μονοπατιού που συνδέει το Μεγάλο Χωριό με τον Γαύρο, άλλο ένα κουκλίστικο χωριό σχεδόν πλάι στην όχθη του Κρικελοπόταμου. Η διαδρομή διαρκεί περί τη μία ώρα, και περνά κάτω από αιωνόβια πλατάνια και ιτιές, και πάνω από κρυστάλλινα ρυάκια και γάργαρες πηγές. Ακόμα μία ωραία διαδρομή είναι εκείνη που ξεκινά από το Νέο Μικρό Χωριό και ακολουθεί για δύο ώρες τον δασικό δρόμο κάτω από τα έλατα, ώσπου να καταλήξει στο χωριό Νόστιμο, με την εκπληκτική θέα στο φαράγγι. Περισσότερες διαδρομές εδώ



Αν δεν εμπιστεύεσαι τις ικανότητες προσανατολισμού σου, η Trekking Ευρυτανίας διοργανώνει όλο τον χρόνο τρίωρες πεζοπορίες όπως αυτή από το Κεφαλόβρυσο στο Κλαυσί, που ακολουθεί την πορεία του πανέμορφου Καρπενησιώτη ποταμού. Το κόστος δεν υπερβαίνει τα 20€ το άτομο.

Η Μονή Προυσού



Περί τα 45 λεπτά οδήγησης από το Καρπενήσι, σε μια φαντασμαγορική διαδρομή που διασχίζει μερικά από τα ωραιότερα τοπία της Ευρυτανίας, η φημισμένη Μονή Προυσού ισορροπεί λαξευμένη πάνω στον βράχο, και απολαμβάνει θέα που κόβει την ανάσα. Χτισμένη τον 12ο αιώνα, η μονή φιλοξενεί στο μικρό μουσείο της εκκλησιαστικά κειμήλια, βυζαντινές εικόνες και τμήμα του οπλισμού του Γεώργιου Καραϊσκάκη. Περισσότερες λεπτομέρειες εδώ

Η διαμονή

Το δύσκολο στο Καρπενήσι και τα πέριξ του είναι να διαλέξεις πού θα (πρωτο)μείνεις. Μερικές εξαιρετικές επιλογές είναι το Πέτρινο Ρόδο στον Άγιο Νικόλαο, 6 χιλιόμετρα έξω από το Καρπενήσι (από 66€ το δίκλινο), το Χάνι Μπαγασάκι στους Κορυσχάδες (από 41€ το δίκλινο) και το Ρίζωμα στο Μικρό Χωριό (από 56€ το δίκλινο).

Διαβάστε περισσότερα - Βρήκαμε φανταστικούς ξενώνες στο Καρπενήσι

Το φαγητό

Ξακουστή και κοσμαγάπητη, η τοπική κουζίνα περιλαμβάνει ονομαστά λουκάνικα, το φημισμένο προσούτο Ευρυτανίας, παραδοσιακά τυριά σαν το τσαλαφούτι, ντόπιες πίτες και γλυκά του κουταλιού. Μια γεύση απ’ όλα αυτά θα πάρεις στου Νασιόπουλου στο Μικρό Χωριό, στον Μέτοικο της Δομνίστας και στης Ζωής στην Ξηριά. Τραπεζάκι πλάι στο ποτάμι για φρέσκια πέστροφα θα πιάσεις οπωσδήποτε στο Σπίτι του Ψαρά στο Γαύρο, ενώ οι κρεατοφάγοι της παρέας θα βρουν τον προσωπικό τους παράδεισο στον Μαθέ στο Κλαυσί.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v