Πού θα βολτάρουμε στη φύση κοντά στην Αθήνα;

Σκέφτεσαι τίποτα καλύτερο από μια βόλτα στον καθαρό αέρα, μέρες που είναι; Ντύσου ζεστά και φύγαμε για μίνι εξορμήσεις… φυσιολατρικές.
Πού θα βολτάρουμε στη φύση κοντά στην Αθήνα;
της Ηρώς Κουνάδη

Ποιος είπε ότι για να δεις λίγη φύση πρέπει να κανονίσεις διήμερη εκδρομή; Η Αττική και τα πέριξ της είναι γεμάτα ευκαιρίες για βόλτες στη φύση, αρκεί να ξέρεις προς τα πού να κινηθείς. Κι αν πάλι δεν ξέρεις, εμείς είμαστε εδώ να σου τα μαρτυρήσουμε όλα, μυστικά και μη, κοντινά και μακρινά.

Ξεκινάμε από τα κοντινά, για να σου πούμε ότι ο Λυκαβηττός δεν εξαντλείται στην αλάνα μπροστά στο θέατρο απ’ όπου χαζεύουμε όλοι τα φώτα της πόλης, και ο λόφος του Φιλοπάππου δεν τελειώνει στο πλακόστρωτο του Πικιώνη. Και οι δύο λόφοι διατρέχονται από ένα χορταστικό δίκτυο χωμάτινων μονοπατιών, που όσο και αν τους έχεις βολτάρει βάζουμε στοίχημα πως δεν το έχεις διατρέξει όλο. Λεπτομέρειες για τον Λυκαβηττό εδώ και για του Φιλοπάππου εδώ



Αν πάλι θέλεις λιγότερο αστικό τοπίο σε πρώτο πλάνο, αλλά και πάλι χωρίς να απομακρυνθείς από το κέντρο, ο Υμηττός είναι ό,τι πρέπει για την περίπτωσή σου: Και φανταστικά μονοπάτια να περπατάς με τις ώρες έχει, και δύο ιστορικά μοναστήρια, τη Μονή Καισαριανής και τη Μονή Αστερίου, αμφότερα επισκέψιμα και εντυπωσιακά (και) από αρχιτεκτονικής άποψης για το sightseeing το επιούσιο, και αναψυκτήριο-ταβερνάκι με τραπεζάκια του πικνίκ για αναπλήρωση δυνάμεων, την θρυλική Καλοπούλα

Διαβάστε περισσότερα - Μια γεμάτη μέρα στον Υμηττό

Για τον Διομήδειο Βοτανικό Κήπο στο Χαϊδάρι σου τα έχουμε πει τόσες φορές που πλέον ρισκάρουμε να γίνουμε γραφικοί. Ας είναι, όμως, γιατί μπορεί να έχεις ξεχάσει ότι εδώ μιλάμε για έναν από τους μεγαλύτερους βοτανικούς κήπους των Βαλκανίων, με περισσότερα από 550 φυτών και λουλουδιών να ξεπροβάλλουν ανάμεσα στα μονοπάτια και τα ξέφωτά του. Έχει κι ένα γλυκύτατο café, τον Κήπο όνομα και πράγμα, που είναι ίσως το πιο… πράσινο café της Αθήνας. 



Για να συνδυάσεις φύση με Ιστορία, τέλεια επιλογή είναι η Ακαδημία Πλάτωνος, στην ομώνυμη γειτονιά κοντά στον Κολωνό, όπου θα βολτάρεις σε καταπράσινα ξέφωτα, ανάμεσα στα απομεινάρια του πιο φημισμένου από τα Γυμνάσια της Αρχαίας Αθήνας, και θα επισκεφτείς το Ψηφιακό Μουσείο της Ακαδημίας Πλάτωνος, για να μάθεις όλα όσα πάντα ήθελες να ξέρεις για τον πιο πολυσυζητημένο από τους τρεις μεγάλους φιλοσόφους της αρχαιότητας και την Ακαδημία του.

Αν πάλι προτιμάς να ξεμακρύνεις λίγο από την πόλη, σημείωσε το φαντασμαγορικό φαράγγι της Οινόης, στον Μαραθώνα (ναι, στον Μαραθώνα της Αττικής, και ναι, έχει φαράγγι εκεί). Ό,τι πρέπει για τους λάτρεις της πεζοπορίας, η διαδρομή που το διασχίζει είναι κυκλική, έχει μήκος 8 χιλιόμετρα, ξεκινά από τον μεσαιωνικό Πύργο της Οινόης, συνεχίζει στο λοφάκι με το Σπήλαιο του Πανός, συναντά ένα αρχαίο λιθόστρωτο και εν συνεχεία διασχίζει το καταπράσινο φαράγγι της Οινόης, πριν καταλήξει στο φράγμα του Μαραθώνα. Περί τις τρεις ώρες θα χρειαστείς για να τη διασχίσεις όλη. Χάρτης και λεπτομέρειες εδώ και ένα πολύ ενδιαφέρον οδοιπορικό της Καθημερινής, εδώ


Στην κατηγορία «μέρη δίπλα μας που αγνοούμε» σημείωσε και τον Ελαιώνα των Μεγάρων, που είναι ό,τι πρέπει για πεζοπορίες στην φύση αλλά και για sightseeing στα εκκλησάκια του, που χρονολογούνται από τον 12ο αιώνα και είναι χτισμένα από υλικά αρχαίων ναών. Πολύ κοντά στον Ελαιώνα, αυτό το εντυπωσιακό σπίτι βραβεύτηκε το 2016 ως η καλύτερη αρχιτεκτονικά κατοικία σε ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ στα ίδια τα Μέγαρα η αρχαία Κρήνη Θεογένους, του 6ου αιώνα π.Χ. ήταν κάποτε η μεγαλύτερη της Ελλάδας, με 35 κίονες –ακόμα ορατούς– να την στηρίζουν. Λεπτομέρειες για όλα, και σημεία-κλειδιά σημειωμένα στο Google Maps, έχει το αγαπημένο μας blog Athensville, εδώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v