Αυτά είναι τα καλύτερα ΣΚ στη Στερεά Ελλάδα

Ναι, προφανώς είναι και ο Παρνασσός μέσα. Έχουμε όμως κι άλλες, μικρές και μεγαλύτερες εκπλήξεις και ιδέες για φανταστικά ΣΚ στη Στερεά.
Αυτά είναι τα καλύτερα ΣΚ στη Στερεά Ελλάδα
της Ηρώς Κουνάδη

Σίγουρα, τα φθινοπωρινά τοπία της Ηπείρου και του ελληνικού βορρά εν γένει δεν τα βρίσκεις πουθενά, αυτό όμως δε σημαίνει ότι χρειάζεται να οδηγήσεις ένα πεντάωρο κάθε φορά που λαχταράς μια φθινοπωρινή εκδρομή. Η ευρύτερη γειτονιά μας, η Στερεά Ελλάδα, προσφέρεται για φανταστικά Σαββατοκύριακα σε δάση, χωριουδάκια, βουνοπλαγιές και λίμνες –ναι, λίμνες.

Στη Λίμνη των Κρεμαστών



Ακριβώς στο όριο ανάμεσα στις περιφέρειες Στερεάς και Δυτικής Ελλάδας, περί τη μία ώρα έξω από το Καρπενήσι, η Λίμνη των Κρεμαστών είναι η μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη της χώρας. Και μια από τις ωραιότερες, θα πούμε επίσης, με το γεγονός ότι είναι εν πολλοίς ανεξερεύνητη να προσθέτει έξτρα πόντους στη γοητεία της. Εδώ θα εξερευνήσεις τοξωτά γεφύρια από αυτά που νόμιζες ότι συναντάς μόνο στην Ήπειρο, σαν το γεφύρι του Μανώλη, μαγικά χωριουδάκια όπως τα Φιδάκια της Ευρυτανίας, η Ανατολική και η Δυτική Φραγκίστα με τους φανταστικούς (και οικονομικότατους) ξενώνες τους και καταπράσινες βουνοπλαγιές με μονοπάτια ό,τι πρέπει για φθινοπωρινές πεζοπορίες.

Διαβάστε περισσότερα - Το Καρπενήσι αυτή την εποχή είναι όνειρο

Η διαμονή: Στα 2 Αλώνια στην Ανατολική Φραγκίστα (από 55€ το δίκλινο με φανταστικό πρωινό) ή στο παραδοσιακό Hotel Makkas στο χωριό Κρέντη (58€ το δίκλινο, συν 5€ προαιρετικά για πρωινό). 

Στις πλαγιές του Παρνασσού



Υπάρχει η προφανής επιλογή της Αράχωβας –που είναι πάντα καλή ιδέα– και μετά υπάρχουν και ένα σωρό μη προφανείς επιλογές: Το Γαλαξίδι, ας πούμε, αν είσαι τύπος που δεν απαρνιέται τη θάλασσα ούτε το φθινόπωρο, η Αγόριανη αν θέλεις να εξερευνήσεις την άγνωστη πλαγιά του Παρνασσού και να πας τα πιτσιρίκια σε θεματικά πάρκα σαν το Βαγονέτο και το Χάνι της Γραβιάς, και η Άμφισσα που θα εκπλήξει με ένα σωρό αξιοθέατα, σαν το άψογα διαμορφωμένο Αρχαιολογικό Μουσείο της, την πετρόχτιστη γειτονιά της Χάρμαινας με τα παλιά ταμπάκικα, και το Κάστρο των Σαλώνων πάνω στον δεντρόφυτο λόφο που αγναντεύει όλη την πόλη από ψηλά.

Διαβάστε περισσότερα - Μήπως να πάμε τώρα έναν Παρνασσό;

Η διαμονή: Στα κουκλίστικα δωμάτια του Ξενώνα Μαυροδήμος στην Αγόριανη (65€ το δίκλινο) στον Ξενώνα Αριάδνη στην Αράχωβα (από 53€ το δίκλινο με τζάκι) ή στον γλυκύτατο Ξενώνα Χρισσό, στο ομώνυμο χωριουδάκι κοντά στους Δελφούς (από 42€ το δίκλινο). 

Στον Ελικώνα



Το έτερο βουνό της γειτονιάς μας γίνεται άνετα και μονοήμερη, καθότι δεν απέχει περισσότερο από μιάμιση ωρίτσα από την Αθήνα, ωστόσο σε ένα Σαββατοκύριακο έχεις την άνεση χρόνου να εξερευνήσεις με το πάσο σου τις ομορφιές του: Τα καταπράσινα μονοπάτια της Αρβανίτσας, που προσφέρεται εξίσου και για πικνίκ και αθλοπαιδιές στη φύση. Τον Όσιο Λουκά που είναι ένα από τα εντυπωσιακότερα και πιο καλοδιατηρημένα δείγματα βυζαντινής αρχιτεκτονικής που έχουμε στην Ελλάδα. Και γλυκύτατα χωριουδάκια όπως το Κυριάκι, η Αγία Άννα, ο ομώνυμος Ελικώνας και το Στείρι.

Διαβάστε περισσότερα - Μια τέλεια Κυριακή στον Ελικώνα

Η διαμονή: Στα φανταστικά δωμάτια του Φλυγόνιον στο Κυριάκι (75€ το δίκλινο με σούπερ πρωινό και τζάκι) ή στα ευρύχωρα, περιποιημένα και σούπερ low budget δωμάτια του Ελικώνιο στην Αγία Άννα (38€ το δίκλινο). 

Στην Παύλιανη



Στις παρυφές του Εθνικού Δρυμού της Οίτης, κάτι λιγότερο από τρεις ώρες οδήγησης από την Αθήνα, η Παύλιανη ήταν μέχρι πρότινος μυστικό, που τα τελευταία χρόνια διέρρευσε. Παραμένει, ωστόσο, ένα ήσυχο, κουκλίστικο χωριουδάκι, με πέτρινα σπίτια και καμινάδες που αχνίζουν, και με ένα υπέροχο φυσικό πάρκο στις πηγές του Ασωπού, που διαμόρφωσαν οι ίδιοι οι κάτοικοί της. Στα πέριξ, συναντιούνται τα Βαρδούσια με την Οίτη και την Γκιώνα, ενώ λίγα χιλιόμετρα πιο έξω το χωριό που λέγεται Αθανάσιος Διάκος, σκαρφαλωμένο σε υψόμετρο 1.100 μέτρων, είναι ο παράδεισος των απανταχού κρεατοφάγων.

Διαβάστε περισσότερα - 8 «κρυμμένα» χωριά στα ορεινά της Στερεάς Ελλάδας

Εδώ να μείνεις: Στα λιτά αλλά περιποιημένα δωμάτια του ξενώνα Κατερίνα στην Άνω Παύλιανη, ή του Πέτρινου, στην Κάτω Παύλιανη. Οι τιμές τους ξεκινούν από 50€ για το δίκλινο δωμάτιο. Αν η περίσταση και το budget σας το σηκώνουν, φανταστική επιλογή είναι τα υπερπολυτελή σπιτάκια του αγροκτήματος Vasilikia Mountain Farm & Retreat (από 175€ για δύο άτομα με πρωινό).
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v