Τέλεια ΣΚ με λιγότερα από 100€ το άτομο

Χρειάζεσαι επειγόντως μια εκδρομή, αλλά το ταμείο είναι μείον; Για αυτά τα Σαββατοκύριακα δεν θα χρειαστείς περισσότερα από 100€. Ναι, αλήθεια.
Τέλεια ΣΚ με λιγότερα από 100€ το άτομο
της Ηρώς Κουνάδη

Ποιος είπε ότι οι εκδρομές κοστίζουν ακριβά; Το στοίχημα για τα όσο-το-δυνατόν-οικονομικότερα Σαββατοκύριακά σου είναι να βρεις κατάλυμα σε καλή τιμή, τα υπόλοιπα είναι εύκολα. Και τα δύσκολα αυτή την φορά τα κάναμε εμείς για σένα. Εσύ διάλεξε απλώς πού θα πας.

Στον Ίσαρη της Ορεινής Αρκαδίας

Κι όμως, υπάρχουν χωριά της Ορεινής Αρκαδίας που δεν έχεις ακουστά. Πάρε για παράδειγμα τον Ίσαρη, 8 χιλιόμετρα νότια της Μεγαλόπολης, σκαρφαλωμένο στην ανατολική πλαγιά του Λύκαιου Όρους. Ένα πανέμορφο, πέτρινο χωριουδάκι με κόκκινες κεραμιδοσκεπές, αγκαλιασμένο από φουντωτά δάση καστανιάς και βελανιδιάς.



Εδώ πολύ κοντά (7 χιλιόμετρα έξω από το χωριό, για την ακρίβεια) βρίσκεται ο εντυπωσιακός αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Λυκόσουρας, για την οποία ο Παυσανίας γράφει πως ήταν η πρώτη πόλη που έχτισαν οι άνθρωποι, και με βάση αυτή φτιάχτηκαν όλες οι άλλες πόλεις. Επίσης πολύ κοντά, στο χωριό που λέγεται Βάστα, αξίζει να δεις και το εκκλησάκι της Αγίας Θεοδώρας, με τα 17 δέντρα που φυτρώνουν στη… στέγη του (ναι, σοβαρά).

Στον Ίσαρη θα μείνεις στον Ξενώνα Electra and Jean Xceron τα ευρύχωρα δωμάτια του οποίου δεν κοστίζουν περισσότερα από 45€ το δίκλινο (ήτοι 22,5€ το άτομο) και θα φας φανταστικά ντόπια κρέατα ψημένα σε σούβλες και ξυλόφουρνους και σπιτικά μαγειρευτά στον Νερόμυλο του Νικόλα, στο Βάστα, χωρίς να πληρώσεις περισσότερα από 15-17€ το άτομο. Και τα ρέστα (από τα 100€ του τίτλου)… βενζίνες και καφέδες.

Στον Κοσμά του Πάρνωνα

Ένα από τα ομορφότερα χωριά ενός από τα ομορφότερα βουνά της Πελοποννήσου, βρίσκεται στην καρδιά ενός καστανιώνα που σε λίγες εβδομάδες θα είναι φορτωμένος κάστανα, ό,τι πρέπει για απογευματινές –ή και μεσημεριανές, δεν θα τα χαλάσουμε εκεί− πεζοπορίες. Πέρα από το δάσος, με βάση τον Κοσμά έχεις να εξερευνήσεις ένα σωρό κουκλίστικα χωριά σαν τις Καρυές, την Καστάνιτσα, τα Άνω Δολιανά και τον Πραστό, να περπατήσεις φαντασμαγορικά μονοπάτια που διατρέχουν τις πλαγιές του Πάρνωνα, και να επισκεφθείς αξιοθέατα σαν τη λαξευμένη στο βράχο Μονή Ελώνης.



Διαβάστε περισσότερα - Μια τέλεια εκδρομή στο καστανοδάσος του Πάρνωνα

Για τη διαμονή σου, εξαιρετική επιλογή είναι ο Ξενώνας Λάμπρου, στον Κοσμά, τα ευρύχωρα διαμερίσματα του οποίου κοστίζουν μόλις 38€ για δύο άτομα, ήτοι 19€ το άτομο. Για φαγητό, τοπική κουζίνα να γλείφεις τα δάχτυλά σου (μη χάσεις τα χειροποίητα ζυμαρικά που λέγονται γκόγκες) αλλά και ντόπια κρέατα στη σχάρα θα δοκιμάσεις στο Μπασαράμ, με 15€ περίπου το άτομο. Σούπερ μαγειρευτά, αλλά και πολύ δυνατά ψητά, σερβίρει και ο Ναύαρχος, που απλώνει τα τραπέζια του κάτω από τα πλατάνια της κεντρικής πλατείας (κι εδώ μάξιμουμ 15-17€ το άτομο).

Στο Σερνικάκι, στον Παρνασσό

Περίμενες ποτέ ότι θα δεις τον Παρνασσό σε λίστα με φτηνά Σαββατοκύριακα; Το γλυκύτατο Σερνικάκι, στους πρόποδες του βουνού, 7 χιλιόμετρα νότια της Άμφισσας, φροντίζει γι’ αυτό, με έναν υπέροχο, και σούπερ οικονομικό, ξενώνα και μία καταπληκτική πρόταση για φαγητό, λεπτομέρειες για τα οποία ακολουθούν σε λίγο. Τα σπιτάκια του χωριού, με τις κεραμιδένιες στέγες τους, φωλιάζουν μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο, ό,τι πρέπει για να χαζεύεις τη ζωή να κυλά αργά.



Με βάση το Σερνικάκι, θα επισκεφθείς (και θα ερωτευτείς) την Άμφισσα –στάση για καφέ οπωσδήποτε στο Μεγάλο Καφενείο 1929− θα κατηφορίσεις αν λαχταρήσεις θάλασσα ως το Γαλαξίδι, θα δοκιμάσεις τις αντοχές σου στην πεζοπορία στα μονοπάτια του Παρνασσού και θα περάσεις μια βόλτα να πάρεις χρησμό από το Μαντείο των Δελφών, και να μείνεις με ανοιχτό το στόμα μπροστά στο άγαλμα του Ηνίοχου, στο μουσείο τους.

Διαβάστε περισσότερα - 10 πράγματα που πρέπει να κάνεις στον Παρνασσό

Σούπερ πρόταση διαμονής στο Σερνικάκι είναι τα χρωματιστά Kelari Studios, που κοστίζουν 45€ το δίκλινο άρα 22,5€ το άτομο και μάλιστα με πρωινό, που θα σας κρατήσει χορτασμένους μέχρι να πιάσετε τραπεζάκι στην ταβέρνα Μπασάνος, στο γειτονικό χωριό που λέγεται Χρισσό, για λαχταριστά κοψίδια (αν όχι στην καρδιά της Ρούμελης τότε πού;) και πεντανόστιμες χειροποίητες πίτες. Ο λογαριασμός στο τέλος θα κυμανθεί στα 17€ το άτομο.

Στους Παππάδες, της Βόρειας Εύβοιας

Θυμάσαι που λέγαμε μετά τις φωτιές του Αυγούστου πως φέτος πρέπει όλοι να στηρίξουμε την Εύβοια; Δεν το ξεχάσαμε. Αυτός, βέβαια, δεν είναι ο μοναδικός λόγος για να περάσεις ένα Σαββατοκύριακο στο γλυκύτατο χωριό που λέγεται Παππάδες, πολύ κοντά στα Βασιλικά της Βόρειας Εύβοιας. Το χωριουδάκι είναι ένα χάρμα οφθαλμών, με τα κεραμιδοσκέπαστα σπίτια του να αγναντεύουν από ψηλά (από τα 400 μέτρα υψόμετρο, για να είμαστε ακριβείς) την θάλασσα, και το δρυοδάσος που το αγκαλιάζει.


Φωτό: VoriaEvia.net

Με βάση το χωριό έχεις να εξερευνήσεις στην ευρύτερη περιοχή καταρράκτες, κι άλλους καταρράκτες, πέτρινα τοξωτά γεφύρια και μαγικά φαράγγια.

Όσο για τη διαμονή σου; Τα απίθανα σπιτάκια του Evia Forest Village βρίσκονται στην καρδιά του δρυοδάσους που λέγαμε προηγουμένως, και κοστίζουν τα Σαββατοκύριακα 54€ το δίκλινο, ή 27€ το άτομο. Για φαγητό, εξαιρετική επιλογή είναι η ταβέρνα Βεράντα στα Βασιλικά, που σερβίρει σούπερ κρεατικά στη σχάρα με φαντασμαγορική θέα και σε τιμές που κυμαίνονται στα 15€ το άτομο.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v