Σούπερ Σαββατοκύριακα εδώ γύρω, αλλά μακριά απ’ όλα

Θέλεις μια εκδρομή μακριά απ’ τους πάντες και τα πάντα, αλλά δεν έχεις χρόνο (ή χρήμα) να πας μακριά; Εμείς είμαστε εδώ.
Σούπερ Σαββατοκύριακα εδώ γύρω, αλλά μακριά απ’ όλα
της Ηρώς Κουνάδη

Δεν χρειάζεται να πας μακριά για να βρεις την ησυχία σου. Οι πρώτες μέρες του Οκτώβρη μοιράζουν τους εκδρομείς σε βουνοπλαγιές και ακρογιαλιές, εξασφαλίζοντας έτσι πως τίποτα από τα δύο δεν είναι κοσμοπλημμυρισμένο. Το μόνο που έχεις να αποφασίσεις είναι αν προτιμάς βουνό ή θάλασσα. Τα υπόλοιπα, άφησέ τα πάνω μας.

Στο οροπέδιο της Ζάχολης

Στις βόρειες πλαγιές της Ζήρειας, το πιο ανεξερεύνητο κομμάτι της κοσμαγάπητης Ορεινής Κορινθίας έχει το μαγικό φυσικό τοπίο της χωρίς τα πλήθη που πλημμυρίζουν την άλλη πλευρά της. Εδώ, με βάση το χωριό που λέγεται Ευρωστίνα, θα περπατήσεις το καταπληκτικό –και σούπερ βατό− μονοπάτι στο Ρέμα των Μύλων, με τα τρεχούμενα νερά και τα πλατάνια του να φτιάχνουν ένα μαγικό σκηνικό. Θα οδηγήσεις ως την κουκλίστικη Καρυά, ένα από τα ορεινότερα χωριά της Πελοποννήσου (σκαρφαλωμένη σε υψόμετρο 1300 μέτρων) για να πιάσεις τραπεζάκι για πεντανόστιμη τοπική κουζίνα στην ομώνυμη Ταβέρνα Καρυά. Και θα χαζέψεις με την θέα από την Παναγία των Καταφυγίων ένα μοναστήρι σκέτο αρχιτεκτονικό θαύμα, κρεμασμένο πάνω στον βράχο. Κι αν νοσταλγήσεις παραλία, τα βοτσαλωτά Μαύρα Λιθάρια του Κορινθιακού απέχουν μόλις ένα τέταρτο οδήγησης.



Διαβάστε περισσότερα - 15 τέλεια πράγματα να κάνεις στην Ορεινή Κορινθία 

Εδώ να μείνεις: Στα κουκλίστικα δωμάτια του Ξενώνα Ευρωστίνη στην καρδιά της Ευρωστίνας οι τιμές των οποίων ξεκινούν από τα 60€ το δίκλινο με πρωινό. Εναλλακτικά, στον υπέροχο Ξενώνα Αναράδα, στην Καρυά, τα δωμάτια του οποίου κυμαίνονται στα 70€ το δίκλινο με τζάκι και πρωινό.

Στο Κυριάκι του Ελικώνα

Ναι, γίνεται άνετα και μονοήμερη, καθότι απέχει μόλις μιάμιση ώρα από την Αθήνα, αξίζει όμως να μείνεις ένα βράδυ, για να εξερευνήσεις με την ησυχία σου και τη γύρω περιοχή: Την Αρβανίτσα, το μαγικό ελατοδάσος που προσφέρεται τόσο για πεζοπορίες στα χωμάτινα μονοπάτια του όσο και για μεσημεριανά φαγοπότια στο ταβερνάκι που απλώνει τα τραπέζια του σε ένα πανέμορφο ξέφωτο του δάσους. Τον Όσιο Λουκά, που είναι όπως το θέτει η UNESCO ένα από τα καλύτερα διατηρημένα δείγματα βυζαντινής αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα. Το χωριό της Αγίας Άννας, με το φανταστικό Καφενείο των Φίλων που φτιάχνει έναν από τους καλύτερους ελληνικούς καφέδες που έχεις δοκιμάσει. Και, αν είσαι περιπετειώδης τύπος, τα μονοπάτια του Ελικώνα στα οποία κάνει και οργανωμένες πεζοπορίες ο Ορειβατικός Σύλλογος Κυριακίου σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο.



Διαβάστε περισσότερα - Μια τέλεια Κυριακή στον Ελικώνα 

Εδώ να μείνεις: Στα περιποιημένα δωμάτια του Ξενώνα Φλυγόνιον, στο Κυριάκι (75€ το δίκλινο με πρωινό) ή στο γλυκύτατο Ελικώνιο στην Αγία Άννα (από 38€ το δίκλινο).

Στη Στενή της Εύβοιας

Λέγαμε πρόσφατα πως φέτος ειδικά θα πάμε και θα ξαναπάμε Εύβοια (όχι πως άλλες χρονιές δεν πηγαίναμε, αλλά ένας λόγος παραπάνω) για να στηρίξουμε τους ανθρώπους της και την τοπική οικονομία μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου. Και να η τέλεια φθινοπωρινή αφορμή: Τις Κυριακές του Οκτώβρη το Adventure Evia διοργανώνει φανταστικές πεζοπορίες στο δάσος της Στενής, μαζί με ειδικούς γεωπόνους που θα σε μάθουν όλα όσα πάντα ήθελες να ξέρεις για τα μανιτάρια που φυτρώνουν αυτήν την εποχή στις πλαγιές της Δίρφυς. Το κόστος της εκδρομής είναι 45€ το άτομο.

Πέρα, όμως, από το κυνήγι των μανιταριών, η Στενή είναι και ένα γλυκύτατο χωριό, ό,τι πρέπει για Σαββατοκύριακο (δυο ωρίτσες μόνο μακριά από την Αθήνα). Αμφιθεατρικά χτισμένη στην πλαγιά της Δίρφυς, απολαμβάνει πανοραμική θέα που φτάνει ως την θάλασσα, και προσφέρεται τόσο για ήσυχες βόλτες στα δρομάκια του χωριού όσο και για φυσιολατρικές εξορμήσεις στο Δάσος της Στενής και –λίγο πιο μακριά− στο Ξεροβούνι, για το οποίο σου τα είπαμε και πρόσφατα αναλυτικά εδώ



Για να αναπληρώσεις τις θερμίδες μετά από τόσο περπάτημα, θα πιάσεις τραπεζάκι για ονειρεμένο κοντοσούβλι στον Κισσό, και για κολασμένα επιδόρπια στο Καφεγλυκοπωλείο 1743. Και αν νοσταλγήσεις θάλασσα, η χιλιοτραγουδισμένη παραλία της Χιλιαδούς απέχει από εδώ ένα 45λεπτο οδήγησης.

Εδώ να μείνεις: Στα καταπληκτικά δωμάτια του Μουσικού Πανδοχείου (75€ το δίκλινο με πρωινό) ή στο επίσης πανέμορφο Vasiliki Guesthouse (72€ το δίκλινο με πρωινό).
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v