Μίνι road trip για τα Σαββατοκύριακά σου

Θάλασσες και βουνά, παραδοσιακά χωριά και ανοιχτοί δρόμοι. Δύο μικρά αλλά θαυματουργά road trip που χωράνε το καθένα σε ένα Σαββατοκύριακο.
Μίνι road trip για τα Σαββατοκύριακά σου
Σου αρέσουν οι μεγάλες αυτοκινητο-διαδρομές και το να εξερευνείς πολλά διαφορετικά μέρη σε ένα ταξίδι, αλλά η άδεια τελείωσε και ο χρόνος δεν σου φτάνει; Και αν σου λέγαμε πως μπορείς να στριμώξεις μικρά, κοντινά road trip στα Σαββατοκύριακά σου; Σίγουρα, δεν θα έχουν την χάρη του 10ήμερου χωρίς προορισμό, ούτε το «πάμε κι όπου μας βγάλει». Θα έχουν όμως τις εναλλαγές τοπίων και το μεγαλείο του ανοιχτού δρόμου μπροστά μας –κι αυτά είναι τα δύο βασικά πράγματα που αγαπάμε πιο πολύ οι φανατικοί road trippers. Το πού θα πας… άφησέ το πάνω μας.

Στον Παρνασσό και τον Ελικώνα

Αν σκέφτηκες «τι βουνά μωρέ προτείνετε σεπτεμβριάτικα, εγώ θέλω ακόμα να πηγαίνω για μπάνιο» έχουμε πληρωμένη απάντηση: Ο Παρνασσός είναι το Πήλιο του νότου. Μπορεί να μην φημίζεται γι’ αυτό, έχει όμως ωραιότατες παραλίες γύρω από το Γαλαξίδι −το οποίο είναι ό,τι πρέπει και για ουζάκια πλάι στο κύμα, όπως και η γειτονική του Αντίκυρα. Για του λόγου μας το αληθές, δες εδώ – Γιατί να πας καλοκαίρι Γαλαξίδι;



Η διαδρομή που σου σχεδιάσαμε στον χάρτη απλώνεται σε 311 χιλιόμετρα, ή τεσσεράμιση ώρες αν την έκανες μονορούφι, και χωρά άνετα σε ένα Σαββατοκύριακο.

Ξεκινά από την Αθήνα, κάνει μια πρώτη στάση στην Αράχωβα, που βρίσκεται αυτή την εποχή στα καλύτερά της (βλέπε λιγότερο κοσμοπλημμυρισμένα της) και συνεχίζει με ένα πέρασμα από τους Δελφούς (στα οπωσδήποτε ο αρχαιολογικός χώρος αν δεν τον έχεις ήδη επισκεφθεί) στο μικρό γλυκύτατο χωριουδάκι που λέγεται Χρισσό. Μια στάση εδώ για φαγητό στην Φούρλα, που σερβίρει ντόπια κρέατα να γλείφεις τα δάχτυλά σου, και συνεχίζουμε για Άμφισσα. Εδώ έχεις πολλά να δεις και να κάνεις (λεπτομέρειες εδώ) αλλά πρώτα απ’ όλα θα πιάσεις τραπεζάκι για καφέ στο θρυλικό Μεγάλο Καφενείο 1929, όπου γυρίστηκε ο Θίασος του Θόδωρου Αγγελόπουλου.

Μετά την Άμφισσα, κατηφορίζουμε για Γαλαξίδι, κι εδώ προτείνουμε να μείνεις το βράδυ του Σαββάτου, για να πιάσεις την ώρα που παίρνει να σκοτεινιάζει τραπέζι για ουζάκι και μεζέδες πλάι στο κύμα, και να κάνεις το επόμενο πρωί και μια βουτιά στις συμπαθέστατες παραλίες του (λεπτομέρειες για τις οποίες έχουμε εδώ).



Κυριακή μεσημεράκι πια, θα πάρεις τον δρόμο για το διπλανό βουνό, τον Ελικώνα, όπου θα κάνεις μια στάση πρώτα στη φαντασμαγορική Μονή του Οσίου Λουκά, και εν συνεχεία στο γλυκύτατο χωριό που λέγεται Κυριάκι, πριν πάρεις τον δρόμο για την Αρβανίτσα, που προσφέρεται για πεζοπορίες και πικνίκ στα καταπράσινα τοπία της –αλλά έχει και ταβερνάκι αν προτιμάς. Λεπτομέρειες έχουμε εδώ - Μια τέλεια Κυριακή στον Ελικώνα

Στη Ναύπακτο και την Ορεινή Ναυπακτία

Διαδρομή ιδανική για Σαββατοκύριακο, απλώνεται σε 293 χιλιόμετρα, συνδυάζει κι αυτή βουνό με θάλασσα, και περνά και από το καινούριο μας απόκτημα, τον εντυπωσιακό δρόμο που αντικατέστησε την πολύπαθη Εθνική Κορίνθου-Πατρών. Κλικ εδώ για να δεις τον χάρτη με όλες τις στάσεις.

Ξεκινάμε από την Αθήνα και κάνουμε την πρώτη στάση στο Ξυλόκαστρο, για μια βουτιά στην βοτσαλωτή παραλία πλάι στο πανέμορφο δάσος του Πευκιά. Επόμενη στάση στην Αιγείρα, όπου θα βρεις ένα από τα ελάχιστα αρχαία θέατρα της Ελλάδας που αγναντεύει την θάλασσα. Χρονολογείται από το 280 π.Χ., και αξίζει οπωσδήποτε μια στάση για να το δεις από κοντά.

Συνεχίζουμε για κάτι λιγότερο από μια ωρίτσα (ή 73 χιλιόμετρα αν προτιμάς) ως τη Ναύπακτο, όπου είναι καλή ιδέα να μείνεις το βράδυ, καθότι εδώ έχεις πολλά να δεις: Από την παλιά πόλη και το κάστρο της ως τα γραφικά ψαροχώρια που απλώνονται στη ριβιέρα γύρω της, και τα ταβερνάκια που σερβίρουν λαχταριστή τοπική κουζίνα, λεπτομέρειες για τα οποία έχουμε εδώ.



Την δεύτερη μέρα του μίνι road trip θα ανηφορίσουμε τις πλαγιές της Ορεινής Ναυπακτίας, για να χορτάσει το μάτι φύση και τα πνευμόνια αέρα βουνού. Πρώτη στάση η υπέροχη Άνω Χώρα, μία ώρα κι ένα τέταρτο οδήγησης από τη Ναύπακτο, με τα πετρόχτιστα καλντερίμια και τα κεραμιδοσκέπαστα σπιτάκια της σκαρφαλωμένα σε υψόμετρο 1.50 μέτρων.

Ένα εικοσάλεπτο από εδώ απέχει η σταματημένη στον χρόνο Ελατού, ένα χωριουδάκι φωλιασμένο στην καρδιά του δάσους, και μετά άλλο ένα δεκάλεπτο οδήγησης θα σε φέρει στην Τερψιθέα, με τον χιλιόχρονο πλάτανο, τον μίνι καταρράκτη που σχηματίζεται πλάι στην πετρόχτιστη βρύση της και το ενδιαφέρον λαογραφικό μουσείο που στεγάζεται στο κτίριο του παλιού δημοτικού σχολείου. Περισσότερες λεπτομέρειες έχουμε εδώ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v