Μονοήμερες για φαγητό να πάνε τα φαρμάκια κάτω

Ξέρεις τι είναι καλύτερο από ένα ταβερνάκι για Σάββατο μεσημέρι; Ένα ταβερνάκι που συνδυάζεται με μίνι εκδρομή.
Μονοήμερες για φαγητό να πάνε τα φαρμάκια κάτω
της Ηρώς Κουνάδη

Μετά από μια μικρή φθινοπωρινή παρένθεση, οι θερμοκρασίες τραβούν ξανά την ανηφόρα, και ο Σεπτέμβρης παραμένει καλοκαιρινός, δίνοντάς μας την τέλεια αφορμή να εκδράμουμε… εδώ κοντά, για να τιμήσουμε ταβερνάκια παραθαλάσσια και μη.

Στο Σέσι για τα θαλασσινά του Κόλλια
Στον χάρτη εδώ 

Κατ’ αρχάς να πούμε πως αν δεν έχεις κάνει τη διαδρομή μέχρι το Σέσι θα εκπλαγείς: Ειδικά στα τελευταία λίγα χιλιόμετρα, το τοπίο είναι καταπράσινο, και η αίσθηση εκδρομής που ενισχύεται από την διαπίστωση «τι ωραία μέρη έχουμε δίπλα μας» πάντα παρούσα.



Το ταβερνάκι του Κόλλια, τώρα, ακριβώς πάνω από τη βοτσαλωτή παραλιούλα στο Σέσι σερβίρει φρέσκο ψάρι και θαλασσινά να γλείφεις τα δάχτυλά σου. Στα «οπωσδήποτε» αν το πετύχεις το φαγκρί στα κάρβουνα, όπως και η καβουροσαλάτα του, τα μαστόρικα τηγανισμένα καλαμαράκια και οι σπιτικές πίτες που ψήνονται επίσης στα κάρβουνα. Πάρε τηλέφωνο πριν πας και ζήτα να σου κρατήσουν τραπέζι «απέναντι», από την μεριά της θάλασσας, θα μας θυμηθείς: Είναι ένα πλάτωμα που μοιάζει να κρέμεται πάνω από το νερό, με φαντασμαγορική θέα ειδικά την ώρα που παίρνει να βραδιάζει. Οι τιμές είναι λογικότατες, στα 20€ το άτομο με ουζάκι –περί τα 30€ αν πάρεις και μεγάλο φρέσκο ψάρι.

Στο Αλεποχώρι για την Παραλία
Στον χάρτη εδώ 

Όχι για την παραλία που κατάλαβες –δηλαδή ναι, και για αυτήν, που καθόλου άσχημη δεν είναι, αλλά κυρίως για το ταβερνάκι που λέγεται Παραλία, και απλώνει τραπέζια στρωμένα με καρό τραπεζομάντηλα πάνω στην αμμουδιά. Σκηνικό παιδικών διακοπών, δηλαδή, τότε που έτρωγες ξυπόλυτος/η φορώντας ακόμα το μαγιό, με τα πόδια βυθισμένα στην άμμο. Τα θαλασσινά του είναι ξακουστά και κοσμαγάπητα, με το γεμιστό καλαμάρι και την έξτρα λαρτζ γαριδομακαρονάδα να συγκαταλέγονται στα «οπωσδήποτε». Φρόντισε να φτάσεις πριν το ηλιοβασίλεμα, που φαίνεται από εδώ κινηματογραφικό. Οι τιμές κυμαίνονται στα 25€ το άτομο αν αρκεστείτε στα θαλασσινά, στα 35€ αν πάρετε και μεγάλο φρέσκο ψάρι.



Και ένα tip ακόμα: Προτίμησε, αντί για την μάλλον προβλέψιμη διαδρομή από την Εθνική Οδό, εκείνη που περνά μέσα από τα απίστευτα τοπία του Κιθαιρώνα. Διαρκεί ένα εικοσάλεπτο παραπάνω, αλλά το αξίζει με τα χίλια. Δες την στον χάρτη εδώ. https://tinyurl.com/alepoxori

Στο Καλαμάκι Κορινθίας για τον Κήπο
Στον χάρτη εδώ

«Καλή κι η Αττική, αλλά αν δεν περάσεις τον Ισθμό εκδρομή δεν πήγες, σε ακούμε να λες» και σου έχουμε σούπερ πρόταση πελοποννήσια: Στο Παλιό Καλαμάκι της Κορινθίας, λίγο πριν τις Κεχριές και τα Λουτρά της Ωραίας Ελένης όπως έρχεσαι από Αθήνα, σε περιμένει ένας Κήπος όνομα και πράγμα. Ένα ταβερνάκι φουλ του πράσινου, πνιγμένο στα δέντρα και τα λουλούδια, με νοστιμιές που άνετα μπορούν να διεκδικήσουν τον τίτλο του καλύτερου φαγητού στην περιοχή του. Το γεμιστό καλαμάρι είναι αριστουργηματικό, όπως και οι γαρίδες και τα καλαμαράκια στο τηγάνι, ενώ θα βρεις φυσικά και φρέσκο ψάρι, αλλά και κάποια μαγειρευτά και ψητά της ώρας για τους αντιφρονούντες που τρώνε μπριζόλες χαζεύοντας την θάλασσα. Ο λογαριασμός χωρίς μεγάλα ψάρια του κιλού θα κυμανθεί στα 20€ το άτομο με τα απαραίτητα ουζάκια και κέρασμα στο τέλος.



Η παραλία ακριβώς κάτω από την ταβέρνα είναι βοτσαλωτή με καθαρά νερά και πεύκα που φτάνουν σχεδόν στο κύμα –ό,τι πρέπει δηλαδή για μια δροσιστική βουτιά πριν πιάσεις τραπέζι για φαγητό.

Στην παραλία Σαράντη για το Θαλασσινό Μαγαζί
Στον χάρτη εδώ

Σπάνια περίπτωση ταβέρνας που είναι ίσως πιο ξακουστή από την παραλία που την φιλοξενεί, το Θαλασσινό Μαγαζί έχει εξαπλώσει δίκαια την φήμη του ως την Αττική. Απλώνει τα τραπεζάκια του πλάι στο κύμα μιας από τις ωραιότερες παραλίες του Κορινθιακού-από-την-επάνω-πλευρά, και σερβίρει φρεσκότατα θαλασσινά και ψάρια σε ποικιλία που εγγυάται ότι θα βρεις ό,τι τραβά η όρεξή σου: Από τηγανισμένες γαριδούλες και γαύρο μαρινάτο μέχρι αστακομακαρονάδες και μυδοπίλαφα, απ’ όλα έχει ο θαλασσινός μπαχτσές. Και δεν είναι μόνο θαλασσινός, να σημειώσουμε –έχει και κρέατα για εκείνον τον περίεργο κάθε παρέας που λέει «αα εγώ δεν τρώω θαλασσινά». Τιμές αν δεν ξεφύγεις με αστακούς και δίκιλα φαγκριά, στα 20€ το άτομο, ούζου περιλαμβανομένου.



Σημείωσε επίσης ότι η διαδρομή προς τα εδώ περνάει από την Θήβα, στην οποία αξίζει οπωσδήποτε να κάνεις μια στάση για να επισκεφθείς το Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών, που μετά την ανακαίνισή του, όπως σου έχουμε ξαναπεί, είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα αρχαιολογικά μουσεία της Ελλάδας όλης.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v