Ναύπλιο και πέριξ: Ο βασιλιάς του ΣΚ

Οι βόλτες, οι βουτιές, το φαγητό, και όλα όσα κάνουν το Ναύπλιο το τέλειο αυγουστιάτικο Σαββατοκύριακο.
Ναύπλιο και πέριξ: Ο βασιλιάς του ΣΚ
της Ηρώς Κουνάδη

Σε βρήκε ο Αύγουστος στην Αθήνα, να περιμένεις την άδεια που έρχεται ή να θρηνείς εκείνη που τελείωσε; Ρίξε ένα μαγιό και μια αλλαξιά σε ένα σακίδιο, πάρε την πιο αγαπημένη σου παρέα και γεμίστε το ντεπόζιτο βενζίνη. Σε μιάμιση ωρίτσα θα είστε Ναύπλιο, και θα έχετε ξεχάσει τα πάντα.

Εν αρχή ην οι βουτιές

Ξακουστή και κοσμαγάπητη, η βοτσαλωτή Αρβανιτιά ακριβώς κάτω από την Ακροναυπλία, προσφέρεται για βουτιές με φόντο ένα κάστρο –που πόσες φορές στη ζωή σου έχεις κάνει; Ακόμα πιο πολυσύχναστη, με ομπρέλες και beach bar και νεαρόκοσμο να την γεμίζει από το πρωί ως αργά το βράδυ είναι η αμμουδερή Καραθώνα, περί τα 3 χιλιόμετρα έξω από το Ναύπλιο. Αν δεν πετύχεις απαγορευτικές για την εποχή θερμοκρασίες, αξίζει να κάνεις την παραθαλάσσια διαδρομή που ενώνει τις δύο παραλίες με τα πόδια –λεπτομέρειες εδώ.



Οι ερημίτες, σημειώστε στα οπωσδήποτε την παραλία Βίλες (χάρτης εδώ) περί τα 20 λεπτά έξω από το Ναύπλιο, που έχει φανταστικά νερά, πλήρη απουσία οργάνωσης και πρόσβαση από μονοπάτι, που εγγυάται την έλλειψη πολυκοσμίας ακόμα και βαθύ Δεκαπενταύγουστο.

Οι οικογένειες με πιτσιρίκια, που θέλουν αμμουδιά, ρηχά νερά και φουλ έξτρα οργάνωση, οδηγούν το αντίστοιχο 20λεπτο προς την αντίθετη κατεύθυνση, μέχρι την Ψιλή Άμμο στο δημοφιλέστατο Τολό (για το οποίο θα σου τα πουν αναλυτικά οι φίλοι μας στο All About Peloponnisos, εδώ)



Άλλο ένα 20λεπτο από το Τολό, το Κονδύλι είναι κατά πολλούς μια από τις ωραιότερες παραλίες της Αργολίδας: Μεγάλη και αμμουδερή, οργανωμένη με beach bar και water sports, βγαίνει και σε ερημική βερσιόν για τους λάτρεις της ησυχίας, έναν μικρό επίσης αμμουδερό κολπίσκο στον οποίο φτάνεις περπατώντας μέσα στο νερό από το βόρειο άκρο της παραλίας.

Και βόλτες έχουμε, για περάστε

Προφανώς και θα βολτάρεις αργά το απόγευμα στα καλντερίμια της παλιάς πόλης, με το πορτοκαλί φως του ηλιοβασιλέματος να τα χρωματίζει (ακόμα πιο) μαγικά. Θα ανέβεις νωρίς το πρωί στο Παλαμήδι, ένα από τα καλύτερα διατηρημένα βενετσιάνικα κάστρα της Ελλάδας όλης. Θα εξερευνήσεις τα τείχη και τις διαδρομές του κάστρου της Ακροναυπλίας. Και θα σκαρφαλώσεις, με παγωτό χωνάκι στο χέρι (εννοείται από τον Ιταλό, γνωστό επί τω επισημότερω και ως Antica Gelateria di Roma) στις επάνω γειτονιές στις οποίες καταλήγουν τα σκαλάκια που ξεκινούν από το κέντρο της παλιάς πόλης, για να απολαύσεις την ονειρική ησυχία μακριά από τα πλήθη της Πλατείας Συντάγματος.



Διαβάστε περισσότερα - 10 τρόποι να αγαπήσετε το Ναύπλιο

Τι άλλο έχει να κάνουμε εδώ;

Τόσα πολλά, που δεν στριμώχνονται με τίποτα σε ένα μόνο Σαββατοκύριακο. Η μυκηναϊκή πόλη της Τίρυνθας με τα κυκλώπεια τείχη της είναι ένας σούπερ ενδιαφέρων αρχαιολογικός χώρος, σαφώς λιγότερο κοσμοπλημμυρισμένος από τις Μυκήνες. Το επίσης μυκηναϊκό Γεφύρι της Καζάρμας χτίστηκε το 1300 π.Χ. και θεωρείται το παλαιότερο γεφύρι της Ευρώπης. Τα Πυργιώτικα, εφτάμισι χιλιόμετρα από το Ναύπλιο, είναι ένα γλυκύτατο χωριό με μια χούφτα σπίτια και άλλα τόσα μονοπάτια που θα ενθουσιάσουν τους λάτρεις της πεζοπορίας. Οι Μύλοι είναι ένα μικρό παραθαλάσσιο χωριό που αξίζει τα 11 χιλιόμετρα που θα οδηγήσεις από το Ναύπλιο για να φας το φημισμένο σουβλάκι τους –καλαμάκι ζουμερό χωρίς νεοτερισμούς, όπως το τρώγαμε στα 80s.

Διαβάστε περισσότερα - 10 πράγματα που δεν έχεις δει γύρω από το Ναύπλιο

Πού θα φάμε;

Δημιουργική κουζίνα να γλείφεις τα δάχτυλά σου συνοδεία εκλεκτών κρασιών από τον πελοποννησιακό αμπελώνα, στο Kastro Karima, σε ένα από τα πίσω στενά της παλιάς πόλης (στα 17-20€ το άτομο). Σπιτική κουζίνα (κουνέλι στιφάδο, αρνάκι λεμονάτο, σούπερ λαδερά) στον Βασίλη στο κεντρικό σοκάκι της Σταϊκοπούλου, με 15€ περίπου το άτομο. Στον Νούλη επίσης στην παλιά πόλη, θα έρθεις μεσημέρι για συγκλονιστικά μαγειρευτά και πεντανόστιμα μεζεδάκια (γύρω στα 15€ το άτομο, με κρασί). Και τέλος, στην γλυκύτατη αυλή της Μέντας στη νέα πόλη θα δοκιμάσεις σούπερ πρωτότυπα μεζεδάκια σαν τα ρολάκια μελιτζάνας, τα κεφτεδάκια με σως γιαουρτιού και το ψαρονέφρι με σάλτσα παρμεζάνας με 15-17€ το άτομο.

Πού θα μείνουμε;

Στην παλιά πόλη, στα πανέμορφα, ευρύχωρα (σπάνιο για την παλιά πόλη!) δωμάτια του Filyra Pension, από 55€ το δίκλινο, ή στο Maro’s Cozy Home, που είναι ένα ολόκληρο διαμέρισμα 48 τετραγωνικών, στα 60€ για δύο άτομα. Ιδιαίτερα και στιλάτα είναι και τα δωμάτια του Bonne Nuit Pension, από 76€ το δίκλινο, επίσης στην παλιά πόλη. Λίγο έξω από την παλιά πόλη, στα πόδια της Ακροναυπλίας, το Park Hotel έχει ωραιότατα δίκλινα στα 57€.

Διαβάστε περισσότερα - Σούπερ ρομαντικοί ξενώνες στο Ναύπλιο

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v