Σούπερ καλοκαιρινές βόλτες στην Αττική

Δε σου βγαίνει να φύγεις σε άλλη γη σε άλλα μέρη το Σαββατοκύριακο; Μην ανησυχείς, η Αττική είναι εδώ για σένα.
Σούπερ καλοκαιρινές βόλτες στην Αττική

του Νικόλα Γεωργιακώδη

Πού να παίρνεις πλοίο τώρα για Αίγινα ή για Άνδρο. Πού να ξεμακραίνεις μωρέ με το αυτοκίνητο. Θες να φύγεις, αλλά δεν έχεις και τόσο χρόνο για να λείψεις. Ε και; Εντός Αττικής είναι τα ωραία και τα κοντινά.

Ξυπνάς Σάββατο ή Κυριακή λοιπόν, και χαράζεις πορεία στους εξής προορισμούς:

Σκα σκα σκα σου Σούνιο

Ο υπέροχος Ναός του Ποσειδώνα με την αμμουδερή παραλία στα πόδια του (οργανωμένη και μη) είναι ό,τι πρέπει για μια τίμια αρχαιολογική βόλτα μετά πλατσουρίσματος, ενώ ωραιότατος για πικνίκ αλλά και για ανοιξιάτικες πεζοπορίες είναι και ο Εθνικός Δρυμός Σουνίου, με το διάσημο σπηλαιοβάραθρο που αποκαλείται Χάος. Ιδανικό για φωτογραφικά λογοπαίγνια στο έτερον ήμισυ με λεζάντα «μετά από σένα το…». 



Το Σούνιο είναι η τέλεια μονοήμερη εκδρομή

Σα να μην υπάρχει Λαύριο

Περιηγήσεις σε αρχαίο αλλά και νεότερο ιστορικό φόντο, καφεδάκι και πίσω. Το Λαύριο αφ’ ενός έχει το αρχαιότερο θέατρο ολόκληρης της Ελλάδας, τον Αρχαίο Θορικό, αφ’ ετέρου φιλοξενεί τις εντυπωσιακές εγκαταστάσεις της πρώην Γαλλικής Εταιρείας Μεταλλείων Λαυρίου (το σημερινό Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο), (κ)αφε… τρίτου, έχει ένα όμορφο καφέ, το «Ρολόι», με θέα τα υπέροχα διατηρητέα του λιμανιού. Και από τσιμπολόγημα έχει, στον Πεζόδρομο για μεζέδες και τσιπουράκι.

Untitled

Περπατώ εις το πευκοδάσος

Ναι, καλά το κατάλαβες, πάμε βολτίτσα Σχοινιά σε φόντο μπλε και γαλάζιο, με το πευκοδάσος του να έχει τρία διαφορετικά μονοπάτια για να χαθείς όπως πρέπει – δες εδώ. Θες και μια γρήγορη βουτιά επειδή ζεστάθηκες; Η παραλία του είναι μια ανάσα και αρκετά καθαρή αν δεν φυσάει. Θες και κάτι από αρχαία; Σύρε τράβα και επισκέψου τον Τύμβο του Μαραθώνα, όπου είναι θαμμένοι οι 192 Αθηναίοι που σκοτώθηκαν στην πρώτη μάχη με τους Πέρσες, το 490 π.Χ.  Μάσα; Η ταβέρνα Σχοινιάς είναι ό,τι πρέπει για παϊδάκια στην αυλή.



Μια γεμάτη μέρα στο Εθνικό Πάρκο Σχινιά Μαραθώνα

Μπες στο (ν) κόλπο

Είναι πανέμορφο, και έχει κάτι για όλους: Και απομονωμένους κολπίσκους και ταβερνάκια πλάι στο κύμα και ένα αρχαίο Κάστρο. Στο Πόρτο Γερμενό θα βολτάρεις στον πεζόδρομο δίπλα στη βοτσαλωτή κεντρική παραλία που θυμίζει οικογενειακές διακοπές από την παιδική σου ηλικία, θα βουτήξεις στο Προσήλι με τα κρυστάλλινα νερά και θα δεις το Κάστρο των Αιγοσθενών, σκαρφαλωμένο στον λόφο, ίσως το καλύτερα διατηρημένο κάστρο που έχουμε από την αρχαιότητα στην Ελλάδα. Και αν πεινάσεις, στο φημισμένο και κοσμαγάπητο Μαραμπού, θα φας φρέσκο ψαράκι και άλλους νόστιμους θαλασσινούς μεζέδες.



Η τέλεια μονοήμερη είναι στο Πόρτο Γερμενό

Μυστήρια πράματα

Έχει έναν από τους ωραιότερους –και εξαιρετικά καλοδιατηρημένους – αρχαιολογικούς χώρους της Αττικής. Ο μυστηριακός χώρος όπου φιλοξενούνταν τα Ελευσίνια Μυστήρια έχει μια μυσταγωγική γοητεία που αξίζει να ανακαλύψεις, ενώ η συνέχεια της βόλτας περιλαμβάνει μεζεδάκια στο Ρακούν, ένα άκρως παρεΐστικο και χαλαρό μεζεδοκαφενείο στον πεζόδρομο της οδού Νικολαΐδου, με θέα στα αρχαία. Μην απορήσεις αν «βαλτώσεις» εδώ με τις ώρες – το κλίμα το σηκώνει.



Μια σαββατιάτικη μονοήμερη στην Ελευσίνα

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v