Μήπως ήρθε η ώρα να πάρεις τα βουνά;

Στο Βελούχι, τον Χελμό, τη Ζήρεια και τον Ελικώνα, τα δάση φορούν τα χρυσοκόκκινά τους και τα Σαββατοκύριακά μας γίνονται μαγικά.
Μήπως ήρθε η ώρα να πάρεις τα βουνά;
της Ηρώς Κουνάδη

Αν υπάρχει μια χρονιά που η φράση «λέω να πάρω τα βουνά» είναι 100% δικαιολογημένη, αυτή είναι σίγουρα το 2020. Πέρα από την πλάκα, οι πεζοπορίες στη φύση και (ας μην το παίζουμε υπεράνω) τα κοψίδια στον καθαρό αέρα μπορούν να κάνουν θαύματα για την διάθεσή σου. Άσε που κίνδυνος μεγαλύτερος από αυτόν που διατρέχεις στην Αθήνα δεν υπάρχει πουθενά. Πάρε λοιπόν το έτερό σου ήμισυ ή τους δύο κολλητούς σου, και φύγαμε για εκδρομούλα φθινοπωρινή.

Στο Βελούχι

Το βουνό που υψώνεται πάνω από το Καρπενήσι έχει κατ’ αρχάς ένα από τα ωραιότερα φαράγγια που μπορείς να περπατήσεις αυτή την εποχή, το εντελώς νεραϊδένιο Πανταβρέχει, με τα τρεχούμενα νερά του να ευθύνονται εν πολλοίς για το χαριτωμένο του όνομα. Έχει, επίσης, γλυκύτατα χωριά σαν το Βουτύρο, το Μικρό και το Μεγάλο Χωριό και τα πιο απομακρυσμένα Φιδάκια, και φαντασμαγορικές διαδρομές να τα ενώνουν μεταξύ τους, ό,τι πρέπει για αυτοκινητο-διαδρομές με ένα εκατομμύριο στάσεις. Όσο για πεζοπορίες στη φύση; Όρεξη να ‘χεις, και τα μονοπάτια που ξεκινούν τόσο από το Καρπενήσι όσο και από τα γύρω χωριά είναι το ένα ωραιότερο από το άλλο. Λεπτομέρειες εδώ κι εδώ



Διαβάστε περισσότερα - 10 πράγματα που πρέπει να κάνεις στο Καρπενήσι

Στάση για φαγητό: Στον Νασιόπουλο στο Μικρό Χωριό για λαχταριστή τοπική κουζίνα, στο Σπίτι του Ψαρά στον Γαύρο για πέστροφα δίπλα στο ποτάμι, και στον Μέτοικο στη Δομνίστα για μαγειρευτά να γλείφεις τα δάχτυλά σου.

Εδώ να μείνεις: Στο πανέμορφο Ρίζωμα στο Μικρό Χωριό (53€ το δίκλινο με πρωινό) ή στα υπέροχα δωμάτια του Κάλλιον στο Κλαυσί (από 55€ το δίκλινο με πρωινό). 

Στον Χελμό

Οι κορυφές του υψώνονται πάνω από τα Καλάβρυτα, και οι καταπράσινες βουνοπλαγιές που τα αγκαλιάζουν είναι γεμάτες διαδρομές και αξιοθέατα –τόσο γεμάτες, που δεν σου φτάνει ένα Σαββατοκύριακο για να τα δεις όλα. Η απόλυτη πεζοπορία εδώ είναι το υπέροχο Φαράγγι του Βουραϊκού, αυτό που διασχίζει και ο Οδοντωτός αλλά ταπεινή μας άποψη είναι πως το απολαμβάνεις καλύτερα περπατώντας απ’ ό,τι μέσα από τα παράθυρα του τραίνου. Από τα πολλά που έχεις εδώ να κάνεις και να δεις σημείωσε στα «οπωσδήποτε» το φαντασμαγορικό Σπήλαιο των Λιμνών, τις Πηγές στο Πλανητέρο (και τις πέστροφες που σερβίρονται στα ταβερνάκια τους), το γλυκύτατο χωριουδάκι της Ζαχλωρούς, χτισμένο στην καρδιά του φαραγγιού, τους καταρράκτες στην Άνω Βλασία και το ιστορικό μοναστήρι της Αγίας Λαύρας.



Διαβάστε περισσότερα - 10 πράγματα που πρέπει να κάνεις στα Καλάβρυτα

Στάση για φαγητό: Στο Καταφύγιο στα Καλάβρυτα για σούπερ μαγειρευτά και στον Βαρβιτσιώτη, επίσης μέσα στο χωριό, για ασυναγώνιστα κρέατα στη σχάρα. Και στο Πλανητέρο για πέστροφα, τα είπαμε αυτά.

Εδώ να μείνεις: Στα κουκλίστικα δωμάτια του Ξενώνα Φαράγγι στη Ζαχλωρού, δυο βήματα από το φαράγγι (49€ το δίκλινο ή 56€ με τζάκι) ή στο πετρόχτιστο Luxury House Zachlorou (59€ για δύο άτομα).

Στη Ζήρεια

Ένα από τα πιο κοντινά στην πόρτα μας βουνά, απέχει μόλις μιάμιση ώρα από την Αθήνα –τόσο κοντά που γίνεται και μονοήμερη, αν θέλεις να αποφύγεις τις διαβόητες τιμές που της χάρισε η δημοφιλία της στους Αθηναίους. Της το συγχωρούμε, γιατί έχει μια από τις ωραιότερες λίμνες της Ελλάδας, τη Δόξα, που είναι ό,τι πρέπει για πικνίκ στις όχθες της (έχει και στρατηγικά τοποθετημένα τραπεζάκια στα ωραιότερα σημεία), πολλά πετρόχτιστα χωριά με ταβερνάκια που σερβίρουν σπεσιαλιτέ να γλείφεις τα δάχτυλά σου, και ειδυλλιακά μονοπάτια κατάλληλα ακόμα και για απολύτως αρχάριους πεζοπόρους. Λεπτομέρειες γι’ αυτά εδώ κι εδώ



Διαβάστε περισσότερα - Τώρα είναι η ώρα να πας Ζήρεια

Στάση για φαγητό: Στο Στέκι στην Καστανιά για ασυναγώνιστη τοπική κουζίνα, στον Μιχάλη στην Αρχαία Φενεό για σούπερ μαγειρευτά με τοπικά προϊόντα και στο Όπως Παλιά στα Μεσαία Τρίκαλα για κρεατοφαγία μέχρι τελικής πτώσης.

Εδώ να μείνεις: Στον γλυκύτατο Ξενώνα Καστανιά στο ομώνυμο χωριό (63€ το δίκλινο) ή στα απίθανα σπιτάκια του Αγγελικά στα Ορεινά στη Στυμφαλία (75€ η βίλα που φιλοξενεί έως και 5 άτομα).

Στον Ελικώνα

Το βουνό των μουσών και των αρχαίων τραγωδιών (εδώ πάνω διαδραματίζονται οι Βάκχες, φαν φακτ για νέρντουλες σαν και του λόγου μας) ούτε δύο ώρες μακριά από την Αθήνα ήταν μέχρι πρότινος μυστικό που άρχισε να διαρρέει όταν οι μονοήμερες πήραν προβάδισμα σε σχέση με τις πιο μακρινές εκδρομές, σημείο κι αυτό των καιρών. Εδώ που λες θα περπατήσεις στα μονοπάτια του μαγικού δάσους της Αρβανίτσας (και θα δοκιμάσεις φανταστικό αγριογούρουνο στιφάδο στο ταβερνάκι στις παρυφές του), θα επισκεφτείς το προστατευμένο από την UNESCO βυζαντινό Μοναστήρι του Όσιου Λουκά που αξίζει τον κόπο ακόμα και καμία ιδιαίτερη συμπάθεια στα μοναστήρια να μην τρέφεις, και θα εξερευνήσεις γλυκύτατα, κεραμιδοσκέπαστα χωριά σαν το Κυριάκι και την Αγία Άννα. Έξτρα μονοπάτια, πέρα από αυτά της Αρβανίτσας, εδώ κι εδώ. Αν είσαι κοινωνικός τύπος, ο Ορειβατικός Σύλλογος Κυριακίου διοργανώνει ομαδικές εξορμήσεις και πεζοπορίες σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο.



Διαβάστε περισσότερα - Ελικώνας: Απόδραση στο «άγνωστο» βουνό των 9 Μουσών

Στάση για φαγητό: Στην προαναφερθείσα Αρβανίτσα για φανταστικά μαγειρευτά και ζουμερά κρεατικά στη σχάρα, και στον Σταμάτη στο Κυριάκι για μερικά από τα καλύτερα ψητά της Στερεάς Ελλάδας. Αμφότερα στα 20€ το άτομο, για φουλ έξτρα γεύμα με δυο-τρία ορεκτικά και κρασί.

Εδώ να μείνεις: Στα όμορφα δωμάτια του Ξενώνα Φλυγόνιο στο Κυριάκι (65€ το δίκλινο με τζάκι και πρωινό) και του Ξενοδοχείου Αθηνά στην Αγία Άννα (67€ το δίκλινο με πρωινό).

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v