5 μουσεία στην Πελοπόννησο αφορμή για εκδρομή

Στη Ζήρεια, το Ναύπλιο, την Πύλο, τη Δημητσάνα και την Ολυμπία, πέντε εκπληκτικά μουσεία είναι η τέλεια αφορμή για εκδρομή.
5 μουσεία στην Πελοπόννησο αφορμή για εκδρομή
της Ηρώς Κουνάδη

Αυτή τη φορά, δεν θα σου πούμε απλά «μια που είσαι π.χ. στο Ναύπλιο, δες και το μουσείο» αλλά ακριβώς το ανάποδο: Τα μουσεία που ακολουθούν είναι από μόνα τους μια πρώτης τάξης αφορμή για να βρεθείς στα μέρη που τα φιλοξενούν.

Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας



Χτισμένο ακριβώς πάνω στην όχθη της μυθικής Στυμφαλίας, εκεί όπου κάποτε ο Ηρακλής κυνηγούσε όρνιθες με σιδερένια ράμφη, αυτό εδώ το μοναδικό στο είδος του μουσείο απολαμβάνει από τον ξύλινο εξώστη του μια θέα που θα μπορούσε κάλλιστα να συμπεριλαμβάνεται στα εκθέματά του. Η δε μόνιμη έκθεσή του αφηγείται τη σύνδεση του οικοσυστήματος της λίμνης με την ανθρώπινη Ιστορία, όπως αυτή εκτυλίσσεται γύρω της ανά τους αιώνες. Ειδικά αν σχεδιάζεις εκδρομή με τα πιτσιρίκια, μην το χάσεις.
(*) Η είσοδος κοστίζει 4€ και το μουσείο είναι ανοιχτό καθημερινά από τις 10.00 ως τις 18.00.

Λεπτομέρειες για την υπόλοιπη εκδρομή εδώ - 15 τέλεια πράγματα να κάνεις στην Ορεινή Κορινθία

Αρχαιολογικό Μουσείο Πύλου



Θυμάσαι ποιος ήταν ο Νέστορας; Ένας σοφός, ο γηραιότερος απ’ όλους τους ήρωες της Ιλιάδας, που έτρεχαν όλοι να τον συμβουλευτούν κάθε φορά που μάλωναν μεταξύ τους ή έχαναν καμιά μάχη, κι εκείνος πριν τους απαντήσει έπιανε από την αρχή την Ιστορία της ζωής του, που περιλάμβανε μάχες με Κενταύρους και εκστρατείες αργοναυτικές, και η ραψωδία κρατούσε δέκα σελίδες παραπάνω; Την Ιστορία αυτού του τέλειου τύπου και του βασιλείου του, που βρισκόταν εδώ στην Πύλο, αφηγείται αυτό το μικρό αλλά σούπερ ενδιαφέρον μουσείο. Θα το βρεις μέσα στο ούτως ή άλλως εντυπωσιακό Νιόκαστρο, το Κάστρο της Πύλου, που νέο ακριβώς δεν το λες, το 1573 χτίστηκε, και περιλαμβάνει αρκετά ακόμα κτίρια που έχουν αναστηλωθεί και φιλοξενούν ενδιαφέρουσες εκθέσεις και εκδηλώσεις.
(*) Η είσοδος σε κάστρο και μουσείο κοστίζει 6€, και το ωράριο λειτουργίας είναι 8.30-16.00, καθημερινά εκτός Τρίτης.

Διαβάστε περισσότερα - Πύλος: Πελοπόννησος με άρωμα νησιού

Αρχαιολογικό Μουσείο Ναυπλίου



«Λες και χρειαζόμασταν έξτρα αφορμές για μια ακόμα εκδρομή στο Ναύπλιο» σε ακούμε να λες, και άδικο δεν έχεις –ειδικά καθώς μπαίνει η άνοιξη, η αργολική πρωτεύουσα είναι ένας από τους πρώτους προορισμούς που σκεφτόμαστε όταν οργανώνουμε εκδρομή. Όμως, το Αρχαιολογικό Μουσείο του είναι πραγματικά λόγος να (ξανα)βρεθείς εκεί, ειδικά αν δεν το έχεις επισκεφθεί ποτέ. Όχι μόνο γιατί τα πολλά και ενδιαφέροντα εκθέματά του (μεταξύ των οποίων η μοναδική πανοπλία μυκηναίου πολεμιστή που βρήκαμε ολόκληρη) αφηγούνται μια Ιστορία χιλιάδων χρόνων, αλλά και γιατί το αρχαιότερο μάλλον αντικείμενο που θα δεις ποτέ σου, οι εστίες από το φαράγγι της Κλεισούρας χρονολογούνται από το 32.000 π.Χ., και όχι δεν κάναμε λάθος, τόσα είναι τα μηδενικά.
(*)Το μουσείο στεγάζεται στο βενετσιάνικο κτίριο του 1713, στην Πλατεία Συντάγματος, και έχει εισιτήριο στα 6€ και ωράριο λειτουργίας 8.30-16.00 καθημερινά εκτός Τρίτης.

Και τι άλλο θα κάνεις εδώ - 10 πράγματα που πρέπει να δεις στο Ναύπλιο

Μουσείο Υδροκίνησης Δημητσάνας



Είναι μουσείο, είναι και πάρκο, είναι η χαρά του παιδιού, μεγάλου και μικρού, που θα μάθει εδώ τα πάντα για το νερό και την αξία του στις προβιομηχανικές κοινωνίες, πριν κατηφορίσει προς το φαντασμαγορικό φαράγγι του Λούσιου που απλώνεται από κάτω του. Το Μουσείο Υδροκίνησης συναποτελούν τα αναστηλωμένα κτίρια ενός αλευρόμυλου με τη νεροτριβή του, ενός βυρσοδεψείου με το σπιτάκι του βυρσοδέψη δίπλα του και ενός μπαρουτόμυλου. Όλα τους στεγάζουν εκθέσεις σχετικές με το εργαστήριο που τις φιλοξενεί, ενώ στους εξωτερικούς χώρους του πάρκου μαθαίνουμε τα πάντα για τις υπόλοιπες μορφές χρήσης της υδροενέργειας.
(*) Το μουσείο λειτουργεί καθημερινά εκτός Τρίτης 10.00-18.00 και η είσοδος κοστίζει 4€.

Όσο για την υπόλοιπη εκδρομή - Τα καλύτερα στην Ορεινή Αρκαδία

Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας



Δεν είναι μόνο ότι βρίσκεται ακριβώς δίπλα σε έναν από τους ωραιότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας ολόκληρης. Δεν είναι ούτε ότι η Ολυμπία είναι την άνοιξη ένα χάρμα οφθαλμών, με τις ανθισμένες κουτσουπιές της να σκορπίζουν τα ροζ ανθάκια τους παντού. Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ολυμπίας είναι αφορμή για εκδρομή ακόμα και μόνο του, και θα ήταν ακόμα και αν απ’ όλα τα εκθέματά του έβλεπες μόνο τον συγκλονιστικό Ερμή του Πραξιτέλη, που καταλαμβάνει δικαίως μια αίθουσα μόνος του. Δεν θα δεις βέβαια, μόνο αυτόν: Θα δεις και τα εργαλεία με τα οποία έφτιαχνε τα αριστουργήματά του ο Φειδίας, που είχε εδώ το εργαστήριό του, την υπέροχη Νίκη του Μανδαίου και όλα όσα πάντα ήθελες να ξέρεις για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, χρονιά που ‘ναι.
(*) Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ολυμπίας θα ανοίξει ξανά για το κοινό στις 21 Μαρτίου, σύμφωνα με τα έκτακτα μέτρα της περιοχής για τον κορωνοϊό. Το ωράριο θα είναι 8.30-15.30 και το εισιτήριο στα 6€.

Βόλτες και εκδρομές στα πέριξ - Ηλεία: Διαδρομές στην άγνωστη Πελοπόννησο

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v