Τα μουσεία της Αθήνας που δεν έχεις δει

Έλα, φτάνει λίγο με την αρχαιολογία. Η πόλη μας έχει πολλά ακόμα ενδιαφέροντα μουσεία που δεν έχεις δει, και πρέπει να βάλεις στο πρόγραμμα άμεσα.
Τα μουσεία της Αθήνας που δεν έχεις δει

της Ηρώς Κουνάδη

Δεν είναι μόνο το Αρχαιολογικό και το Μουσείο της Ακρόπολης. Η Αθήνα είναι γεμάτη μουσεία, πολλά από αυτά σχετικά άγνωστα στο ευρύ κοινό, όλα τους όμως ενδιαφέροντα. Κι αν δεν πιστεύεις εμάς… μια επίσκεψη θα σε πείσει.

Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Οργάνων
Διογένους 1-3, Πλάκα, τηλ.: 210 3250198
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά εκτός Τρίτης 8.30-15.30
Είσοδος ελεύθερη



Ούτε ένα ούτε δύο, 1.200 (!) ελληνικά λαϊκά μουσικά όργανα από τον 18ο αιώνα μέχρι σήμερα φιλοξενεί το καταπληκτικό αυτό μουσείο, έργο 40χρονης έρευνας και μελέτης του μουσικολόγου Φοίβου Ανωγειανάκη. Το μουσείο στεγάζεται σε ένα υπέροχο αρχοντικό του 1840 στην Πλάκα, δίπλα στη Ρωμαϊκή Αγορά. Η έκθεση απλώνεται σε τρεις ορόφους και περιλαμβάνει τέσσερα επίπεδα, όσες και οι οικογένειες μουσικών οργάνων που διακρίνει η εθνομουσικολογία, με κριτήριο το υλικό που πάλλεται για να δώσει τον ήχο: μεμβρανόφωνα, αερόφωνα, χορδόφωνα και ιδιόφωνα.

Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού
Σε τέσσερα διαφορετικά κτίρια στο κέντρο της Αθήνας (διευθύνσεις παρακάτω)
Δείτε εδώ τις ώρες λειτουργίας για το καθένα ξεχωριστά

Σε τέσσερα διαφορετικά κτίρια, εκ των οποίων ένα ιστορικό χαμάμ, το Μουσείον Ελληνικών Χειροτεχνημάτων, όπως ήταν αρχικά το όνομά του, συμπλήρωσε πέρυσι έναν αιώνα ζωής. Ιδού πού θα δεις τι στις συλλογές του:

- Κεντρικό Κτίριο (Κυδαθηναίων 17, Πλάκα): Κεντήματα από όλη την Ελλάδα, κεραμικά, έργα ποιμενικής ξυλογλυπτικής (υφαντικά εργαλεία, ξυλότυποι, σφραγίδες άρτων κ.ά.) και φιγούρες του ελληνικού θεάτρου σκιών στον μπερντέ. Επίσης, έργα αργυροχοΐας, ελληνικές παραδοσιακές ενδυμασίες και περιοδικές εθνογραφικές εκθέσεις.

- Κτίριο οδού Πανός 22 (Πανός 22, Πλάκα): Στεγάζεται σε ένα πανέμορφο διώροφο του 19ου αιώνα και φιλοξενεί εργαλεία παραδοσιακών επαγγελμάτων, στη μόνιμη έκθεση με τίτλο «Άνθρωποι και Εργαλεία. Όψεις της εργασίας στην προβιομηχανική κοινωνία». Την έκθεση πλαισιώνουν κείμενα, φωτογραφίες, σπάνιο αρχειακό υλικό, αυθεντικές μαρτυρίες τεχνιτών και διαδραστικά εκθέματα.



- Τζαμί Τζισδαράκη (Άρεως 1, Πλ. Μοναστηρακίου): Το παλιό τζαμί που δεσπόζει στην καρδιά της ομορφότερης αθηναϊκής πλατείας φιλοξενεί τη Συλλογή Νεοελληνικής Κεραμικής του μουσείου.

- Λουτρό των Αέρηδων (Κυρρήστου 8, Πλάκα): Μια σούπερ ενδιαφέρουσα διαδραστική έκθεση ζωντανεύει το παλιό χαμάμ της Αθήνας, με τη βοήθεια της τεχνολογίας και της εικονικής πραγματικότητας. Διαβάστε περισσότερα για το Λουτρό των Αέρηδων, εδώ.

Μουσείο πολιτικών εξορίστων Άη Στράτη
Αγ. Ασωμάτων 31, Θησείο, τηλ.: 210 3213488 αντίστοιχα
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως και Παρασκευή 10:00-13.00 και Σαββατοκύριακο 11.00-14.00
Είσοδος ελεύθερη



Πώς ήταν η ζωή για τους εξόριστους του Εμφυλίου στον Άη Στράτη; Πώς έμοιαζε η καθημερινότητα στην εξορία; Το Μουσείο πολιτικών εξορίστων αφηγείται ιστορίες από τις πιο σκοτεινές σελίδες της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας. Στις συλλογές του περιλαμβάνονται φωτογραφίες και ηχητικά ντοκουμέντα, ταινίες και θεματική βιβλιοθήκη. Τα εκθέματα παρουσιάζονται σε θεματικές ενότητες όπως η οργάνωση και συγκρότηση των στρατοπέδων, ο αγώνας για επιβίωση, οι πολιτιστικές δραστηριότητες, η καλλιτεχνική δημιουργία (σκίτσα, σχέδια, χαρακτικά, πυρογραφίες, ελαιογραφίες, συνθέσεις και γλυπτά των εξόριστων καλλιτεχνών) και η συγκρότηση της μορφωτικής και πολιτικής δουλειάς.

Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής
Λεωφόρος Κηφισού 58, Αιγάλεω, τηλ.: 6932 333 264
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα ως Παρασκευή 10.00-16.00
Είσοδος: 4€ γενική είσοδος, 3€ για σχολεία και φοιτητές, δωρεάν για ανέργους



Θυμάσαι τον πρώτο υπολογιστή που αγόρασες; Τον θεωρείς «αρχαίο»; Στο Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής θα μάθεις πως δεν είναι –η Ιστορία πηγαίνει πολύ πιο πίσω απ’ όσο πιθανότατα θυμάσαι. Εδώ, ανάμεσα σε δισκέτες, μνήμες, ποντίκια που ελάχιστα θυμίζουν αυτό που κρατάς (αν κρατάς) τώρα στο χέρι, περιφερειακά, παλιά τεύχη του Pixel, και άλλα πολλά και νοσταλγικά, θα μάθεις τα πάντα για την Ιστορία και την εξέλιξη μιας επιστήμης που άλλαξε την καθημερινότητά μας όσο λίγες.

Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος
Νίκης 39, Σύνταγμα, τηλ.: 210 3225582
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα ως Παρασκευή 9.00-14.30, Κυριακή 10.00-14.00, Σάββατο κλειστά
Είσοδος: Ενήλικες 6€, φοιτητές 3€



Η Ιστορία και ο πολιτισμός των Ελλήνων Εβραίων ζωντανεύουν μέσα από 10.000 αντικείμενα τέχνης και ιστορικής σημασίας. Η μόνιμη συλλογή του μουσείου χωρίζεται σε θεματικές ενότητες που περιλαμβάνουν τη Συναγωγή, τις Εβραϊκές Γιορτές, την Ιστορία, τη στρατιωτική ζωή, τον Σιωνισμό, το Ολοκαύτωμα, τα κουστούμια και τον κύκλο της ζωής. Τακτικά διοργανώνονται ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά και οικογενειακά προγράμματα, καθώς και σεμινάρια για εκπαιδευτικούς.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v