Τα “SOS” στα μουσεία της Αθήνας

Τι να δείτε σε κάθε αθηναϊκό μουσείο, αν έχετε χρόνο ή διάθεση μόνο για «τα βασικά» –και για να σας ανοίξει σιγά-σιγά η όρεξη για τα υπόλοιπα.
Τα “SOS” στα μουσεία της Αθήνας
της Ηρώς Κουνάδη

Την αλήθεια, τώρα: Πότε ήταν η τελευταία φορά που πήγατε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο; Πόσο άνετα θα ξεναγούσατε φίλους από το εξωτερικό στο Μουσείο της Ακρόπολης; Συγκεντρώνουμε τα «βασικά» σε τέσσερα μεγάλα αθηναϊκά μουσεία που πρέπει να έχει δει κάθε Αθηναίος, προς γνώση και συμμόρφωση.

Το Εθνικό Αρχαιολογικό
Ώρες λειτουργίας (μέχρι να ξανακαλοκαιριάσει): 9.00-16.00 Τρίτη έως Κυριακή, 13.00-20.00 τις Δευτέρες
Γενική είσοδος (μέχρι τις 31 Μαρτίου 2017): 5€



Πέντε χιλιάδες χρόνια και δέκα στρέμματα Ιστορίας στριμώχνονται στο μουσείο των μουσείων, στο καμάρι της Αθήνας, που γιορτάζει φέτος τα 150 του χρόνια. Εδώ βρίσκονται τα πιο ενδιαφέροντα εκθέματα –περιλαμβανομένων όλων εκείνων των έργων που στόλιζαν τα εξώφυλλα των βιβλίων της Ιστορίας στο Δημοτικό, και τα οποία μοιάζουν εξωπραγματικά την πρώτη φορά που τα βλέπεις από κοντά.

Τι να δείτε αν δείτε μόνο «τα βασικά»: Τον Θησαυρό των Μυκηνών, με την περίφημη χρυσή Μάσκα του Αγαμέμνονα, που ανακάλυψε ο Ερρίκος Σλήμαν, τα μαρμάρινα κυκλαδίτικα ειδώλια ακριβώς δίπλα, την τοιχογραφία των Πυγμάχων από τη Σαντορίνη στον επάνω όροφο, και τη Συλλογή των Γλυπτών (μην την ακούτε έτσι απλή, 30 ολόκληρες αίθουσες πιάνει) με τον Δία/ Ποσειδώνα με το χέρι τεντωμένο μπροστά, το μεγαλειώδες χάλκινο «Παιδί με το Άλογο» και όλα τα αριστουργήματα της κλασικής εποχής.

Διαβάστε περισσότερα – Μια μέρα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Το Μουσείο της Ακρόπολης
Ώρες λειτουργίας: 9.00-20.00 τα Σαββατοκύριακα, 9.00-22.00 τις Παρασκευές και 9.00-17.00 Δευτέρα με Πέμπτη
Εισιτήρια: 5€ (φοιτητές και άνω των 65 ετών 3€)



Αν το Αρχαιολογικό διεκδικεί τον τίτλο του σημαντικότερου μουσείου στον κόσμο, το Μουσείο της Ακρόπολης μπορεί κάλλιστα να θέσει υποψηφιότητα για την θέση του πιο φωτεινού. Μπορεί εξωτερικά να το λατρεύετε ή να το μισείτε (αναλόγως των αισθημάτων σας περί τόσο-μοντέρνας αρχιτεκτονικής) το εσωτερικό του, όμως, είναι μια εντελώς άλλη ιστορία, εντελώς υπεράνω διαλόγου. Λουσμένο στο φως του ήλιου, και σε διαρκή οπτική επαφή με την ίδια την Ακρόπολη, έχει για εκθέματα ευρήματα που έφεραν σε αυτό το ίδιο φως οι ανασκαφές στον βράχο της.

Τι να δείτε αν δείτε μόνο «τα βασικά»: Προφανώς τις Καρυάτιδες (πλην μίας, που έστειλε ο Έλγιν στο Βρετανικό Μουσείο) και την αίθουσα του Παρθενώνα, με τις μετόπες, τα αετώματα και τα λίγα κομμάτια από την ζωφόρο που βρίσκονται εδώ και όχι στο Βρετανικό Μουσείο.

Διαβάστε περισσότερα - Νέο Μουσείο Ακρόπολης: Φως στη σκιά του Παρθενώνα

Το Κυκλαδικής Τέχνης
Ώρες λειτουργίας: 10.00-17.00 το Σάββατο (και Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή), 11.00-17.00 τις Κυριακές και 10.00-20.00 κάθε Πέμπτη
Εισιτήρια: 7€ (κάτω των 26 και άνω των 65 ετών 3,5€)



Ένας από τους σημαντικότερους προϊστορικούς πολιτισμούς της ανθρωπότητας έχει βρει το αθηναϊκό του σπίτι σε ένα από τα πιο δραστήρια και εξωστρεφή μουσεία της πόλης, που διοργανώνει πάντα τις πιο ενδιαφέρουσες περιοδικές εκθέσεις –όπως η Κυκλαδική Κοινωνία 5.000 χρόνια πριν, που τρέχει μέχρι τις 31 Μαρτίου 2017, και για την οποία σας έχουμε μιλήσει αναλυτικά εδώ

Τι να δείτε αν δείτε μόνο «τα βασικά»: Αν δεν το μαντέψατε ήδη, τα κυκλαδίτικα ειδώλια (αυτά τα χαρακτηριστικά λευκά ανθρωπάκια με τα χέρια τα σταυρωμένα στο στήθος) που είναι το σήμα κατατεθέν τόσο του κυκλαδικού πολιτισμού όσο και του μουσείου. Και την Συλλογή Κυκλαδικών Αρχαιοτήτων, που καταλαμβάνει σχεδόν όλο τον πρώτο όροφο του μουσείου.

Το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών
Ώρες λειτουργίας: 9.00-16.00 Δευτέρα, Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή, 10.00-15.00 τα Σαββατοκύριακα
Εισιτήρια: 5€ (μαθητές, φοιτητές και άτομα άνω των 65 ετών 3€)



Στεγάζεται στο υπέροχο κτίριο της οδού Παπαρηγοπούλου 7, όπου κάποτε έμεναν ο Όθωνας και η Αμαλία, περιμένοντας να ολοκληρωθεί η κατασκευή των ανακτόρων τους, και είναι το μουσείο που αφηγείται την πιο άγνωστη, ίσως, Ιστορία της Αθήνας: Αυτή των τελευταίων αιώνων.

Τι να δείτε αν δείτε μόνο «τα βασικά»: Την εκπληκτική μακέτα της Αθήνας όπως ήταν το 1842 (υπάρχει και σε διαδραστική βερσιόν, εδώ) το φωτογραφικό αρχείο και τη συλλογή μουσικών οργάνων.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v