Τι να προσέξεις όταν ταξιδεύεις σε επικίνδυνα μέρη

Ιδού όσα βήματα πρέπει να ακολουθήσεις και όσες πληροφορίες πρέπει να γνωρίζεις αν πρόκειται να ταξιδέψεις σε επικίνδυνο κράτος ή πόλη.
Τι να προσέξεις όταν ταξιδεύεις σε επικίνδυνα μέρη
Γνώριζε τον βαθμό επικινδυνότητας
Εδώ θα δεις την κατάταξη των χωρών από την πιο ασφαλή ως την πιο επικίνδυνη για ταξιδιώτες, βασισμένη στα ποσοστά εγκληματικότητας και κινδύνου τρομοκρατίας. 

Έχε μαζί σου όλα τα απαραίτητα έγγραφα
Ταυτότητα, διαβατήριο, βίζα, κρατήσεις (σε ελέγχους συχνά ζητούν να μάθουν πού θα μείνεις), και ό,τι άλλο προβλέπεται για την νόμιμη παραμονή, έστω και για λίγες μέρες, σε κάθε κράτος. Ιατρικά έγγραφα που μπορούν να σου χρησιμεύσουν αν συμβεί κάτι δυσάρεστο, είναι επίσης σημαντικά.

Άφησε αντίστοιχα έγγραφα ή αντίγραφα σε άτομο της εμπιστοσύνης σου
Αν συμβεί κάτι και χρειαστείς την συνδρομή κάποιου, θα κερδίσεις σημαντικό χρόνο, έχοντας αφήσει στα χέρια ενός δικού σου ανθρώπου τα απαραίτητα έγγραφα, αριθμούς και κωδικούς.

Ενημέρωσε τους δικούς σου για το πρόγραμμα του ταξιδιού σου
Αν αργήσεις να επικοινωνήσεις, θα ξέρουν πιο εύκολα πού περίπου είσαι, πότε ήταν προγραμματισμένο να φτάσεις ή να φύγεις από το κάθε μέρος κ.ο.κ. ώστε να σε βρουν πιο άμεσα.

Έχε μαζί σου ένα κουτί πρώτων βοηθειών
Ανάλογα με τον προορισμό, το κλίμα, τους κινδύνους, φυσικούς και μη, προμηθεύσου τα αντίστοιχα εφόδια για το κουτί πρώτων βοηθειών σου. Πέρα από τα κλασικά, θα χρειαστείς π.χ. αντηλιακό για θερμές χώρες, σκευάσματα για έντομα σε τροπικές χώρες κ.ο.κ.

Μην ακολουθείς επικίνδυνες διαδρομές
Ενημερώσου για την κατάσταση στις διαφορετικές περιοχές μιας χώρας ή μιας πόλης και απόφυγε τις πιο επίφοβες και κακόφημες – ή τουλάχιστον απόφυγε να κυκλοφορείς μόνος σε αυτές.

Σκέψου την λύση των οργανωμένων ταξιδιών
Συμβουλέψου τουριστικά γραφεία ή εταιρίες που οργανώνουν tours σε αυτές τις περιοχές για να μην εξερευνάς μόνος σου επικίνδυνες περιοχές.

Άφηνε συχνά το στίγμα σου
Μείνε ενεργός στα social media και φρόντισε να έχεις ενεργό το roaming στο κινητό σου ή να επικοινωνείς με τους δικούς σου για να είναι πάντα πρόσφατο το τελευταίο σου ίχνος.

Έχε υπόψιν σου πού βρίσκεται η κοντινότερη ελληνική πρεσβεία
Θα φανεί χρήσιμο μέσα στον πανικό σε περίπτωση π.χ. που πέσεις θύμα κλοπής ή χαθούν τα έγγραφά σου. Εδώ είναι όλες οι διευθύνσεις ανά τον κόσμο. 

Γνώριζε τις συνήθειες η καταπάτηση των οποίων μπορεί να σου δημιουργήσει προβλήματα
Δημόσια φιλιά, προσβολές στο πολίτευμα, το αλκοόλ ή κάποιες τροφές, ακόμα και ο τρόπος που ντύνεσαι μπορεί να σου δημιουργήσουν προβλήματα σε κάποια κράτη. Δες μερικά συγκεντρωμένα παραδείγματα εδώ

Απόφυγε τα κοσμήματα και τα «φανταχτερά» αντικείμενα σε κοινή θέα
Σε μέρη με υψηλά ποσοστά εγκληματικότητας, είναι πιο ασφαλές να μην «προκαλείς».

Γράψε στην τοπική γλώσσα τα ιατρικά σου στοιχεία
Αν ταξιδεύεις μόνος, έχε στα πράγματά σου ένα χαρτί με το ονοματεπώνυμό σου, έναν τηλεφωνικό αριθμό δικού σου προσώπου για επικοινωνία και απαραίτητα ιατρικά δεδομένα (ομάδα αίματος, πιθανές αλλεργίες, αγωγή που ακολουθείς κλπ). Σε περίπτωση που λιποθυμήσεις ή πάθεις κάτι, το μήνυμα αυτό θα δώσει άμεσα τις απαραίτητες πληροφορίες.

Μην κάνεις ωτοστόπ
Αν χρησιμοποιήσεις ταξί, προτίμησε νόμιμους οδηγούς ή ακόμα καλύτερα, ταξί από διαθέσιμες εφαρμογές, ώστε να είναι καταγεγραμμένες οι διαδρομές σου.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v