Φαγητό στη Φλώρινα: Οι προτάσεις των ντόπιων
Η Φλώρινα έχει κάτι για όλους… και το έχει και σε καλές τιμές. Ρωτήσαμε τους ντόπιους πού πάνε για φαγητό, και μεταλαμπαδεύουμε τη γνώση.
 
                                                Η Φλώρινα έχει κάτι για όλους… και το έχει και σε καλές τιμές. Ρωτήσαμε τους ντόπιους πού πάνε για φαγητό, και μεταλαμπαδεύουμε τη γνώση.
 
                                                Το λέγαμε και πέρυσι, η Φλώρινα παίζει να είναι η μεγαλύτερη έκπληξη της Ελλάδας. Μια πόλη χάρμα οφθαλμών, που ξεχειλίζει τέχνη σε κάθε γωνιά της, δεν θα μπορούσε βέβαια να υστερεί στο φαγητό της. Οι ξακουστές και κοσμαγάπητες πιπεριές Φλωρίνης, τα κεμπάπια της που φτιάχνονται από τρεις κιμάδες (μοσχαρίσιο, χοιρινό και αρνίσιο) με δυόσμο και κύμινο, και σερβίρονται με μπούκοβο, κρεμμύδι και μαϊντανό, η Φλωρινέλα, ένα ημίσκληρο, ελαφρώς πικάντικο τυρί από αιγοπρόβειο γάλα που γίνεται καταπληκτικό σαγανάκι, είναι μερικές μόνο από τις πιο χαρακτηριστικές γεύσεις της. Κι αυτές είναι οι διευθύνσεις που μας συνέστησαν οι ντόπιοι για να τις δοκιμάσεις.
Στον χάρτη εδώ

Με τους τοίχους του ζωγραφισμένους από τον εικαστικό Μανώλη Πολυμέρη, και τα τραπεζάκια του να απλώνονται έξω στο πεζοδρόμιο και να γίνονται ανάρπαστα στις μεσημεριανές λιακάδες, το Καφενείο του Νάσου είναι η επιτομή του φλωρινιώτικου στεκιού. Σε ένα κλίμα χαλαρό και παρεΐστικο, θα σου σερβίρει καταπληκτικά κεμπάπια, ένα κοντοσούβλι κόλαση, συκώτι μοσχαρίσιο, τηγανιά κοτόπουλο, και πατάτες τηγανιτές όπως σου τις έφτιαχνε η γιαγιά σου. Όσο και να προσπαθήσεις, μαζί και με τα τσιπουράκια σου, παραπάνω από 15€ το άτομο αποκλείεται να πληρώσεις (οι πατάτες κάνουν 3€ και το κοντοσούβλι 6€, κλαίμε αθηναϊκά).
Στον χάρτη εδώ

Και πρώτη φορά να έρχεσαι στη Φλώρινα, το Διεθνές το ξέρεις, το έχεις δει να πρωταγωνιστεί στις μισές ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου, οι κλακέτες του οποίου κοσμούν ακόμα διάφορες γωνιές του. Στον κατάλογό του θα βρεις τις ξακουστές πιπεριές Φλωρίνης σε ένα σωρό παραλλαγές, τα αναμενόμενα κεμπάπια, σουτζουκάκια σμυρναίικα, σπετσοφάι να γλείφεις τα δάχτυλά σου, αλλά και διάφορα ενδιαφέροντα ψαρικά σαν την καβουρόψιχα σαγανάκι και την καπνιστή πέστροφα. Τιμές καφενείου κι εδώ, λογαριασμός με τσιπουράκια γύρω στα 15€ το άτομο.
Στον χάρτη εδώ

Το αγαπημένο φοιτητο-στέκι της πόλης απέχει παρασάγγας από το δικό μας αντίστοιχο Τηνιακό, του μοιάζει μόνο στις τιμές. Εδώ θα δοκιμάσεις κλασικά αλλά και πρωτότυπα μεζεδάκια, σαν τα κεφτεδάκια με σάλτσα παρμεζάνας, την χοιρινή τηγανιά με μανιτάρια, τα κεμπάπια με σάλτσα από πιπεριές Φλωρίνης, τη σαλάτα με Φλωρινέλα και μπέικον, τους γίγαντες με σουτζούκι και σχοινόπρασο, τις πιπεριές Φλωρίνης γεμιστές με φέτα, και τις τηγανιτές πατάτες με σάλτσες σε διάφορες εκδοχές (πολύ δυνατή αυτή του καπνιστού τυριού). Υπολογίζεις γύρω στα 15-17€ το άτομο, αλκοόλ περιλαμβανομένου.
Στον χάρτη εδώ

Μεζεδοπωλείο χαλαρό και παρεΐστικο, ό,τι πρέπει για μεσημεριανό ανάμεσα στις βόλτες σου στο κέντρο της πόλης, ο Αποσπερίτης σερβίρει παραδοσιακά κεμπάπια, χοιρινή τηγανιά, σαλάτα με Φλωρινέλα, σαγανάκι μελιτζάνας, κεφτεδάκια με σάλτσα από πιπεριές Φλωρίνης και Φλωρινέλα σαγανάκι με μαρμελάδα από φρούτα. Μαζί με τα τσιπουράκια σου και τα ωραία σου, θα πληρώσεις κι εδώ γύρω στα 15-17€ το άτομο.
Στον χάρτη εδώ

Στεγάζεται σε έναν πανέμορφο, ψηλοτάβανο χώρο με κρυφή πίσω αυλή αν παρ’ ελπίδα πετύχεις καλό καιρό, και φημίζεται για τους γιαουρτοκεφτέδες του, τους παραδοσιακούς του γίγαντες, την ομελέτα καβουρμά, τη Φλωρινέλα που γίνεται (είπαμε και παραπάνω, δεν προσέχεις) ένα φανταστικό σαγανάκι και τις γεμιστές πιπεριές Φλωρίνης στο πήλινο. Έχει ωραίο κρασάκι χύμα βεγορίτη, μαζί με το οποίο ο λογαριασμός θα βγει περίπου στα 17-20€ το άτομο.
Στον χάρτη εδώ

Ζεστή και φιλόξενη, η Μπριγκάντα επανεφευρίσκει την τοπική κουζίνα χωρίς ψηλομύτικες δηθενιές, απλά πειραματιζόμενη με προτάσεις σαν τις τηγανιτές πατάτες με κιμά από λουκάνικο, αυγό τηγανιτό και γίδινη γραβιέρα με τρούφα, την πατατοσαλάτα με χόρτα και καπνιστή πέστροφα, τον ντάκο με τριμμένο παξιμάδι, φακές και παστό κολιό, το μιλφέιγ καπνιστής μελιτζάνας με κρέμα τυριών, τον καγιανά με σπανάκι και φέτα, το κοντοσούβλι με τζατζίκι μαύρου σκόρδου και το μοσχαρίσιο συκώτι με πίκλα παντζαριού. Παρόλα αυτά, ο λογαριασμός κρατιέται στα γήινα επίπεδα των 20€ το άτομο, κρασιού περιλαμβανομένου.
Στον χάρτη εδώ

Ελάχιστα έξω από την Φλώρινα, στο χωριό που λέγεται Παλαίστρα, θα φας συγκλονιστικά κρέατα σε τιμές που δεν θα τις πιστεύεις. Δοκίμασε πρώτα απ’ όλα το μπιφτέκι, ζουμερό από μέσα και τραγανό απέξω, εννοείται τα κεμπάπια, τα πεντανόστιμα μπριζολίδια, και αν είσαι λάτρης των νεοτερισμών το ψαρονέφρι με σάλτσα παρμεζάνας. Οι τηγανιτές πατάτες που τα συνοδεύουν όλα είναι αριστουργηματικές, φρεσκότατες και κομμένες στο χέρι, ενώ πολύ δυνατά παίζει και το χειροποίητο τζατζίκι. Λογαριασμός με κρασί, στα 15-20€ το άτομο (ναι, κι όμως).