Πόσο συμφέρει το AirBnB για διαμονή στην Ελλάδα;

Όσα θέλατε να μάθετε για την τάση του Airbnb, την φθηνή διαμονή και το πόσο διαδεδομένη τάση γίνεται στην Ελλάδα.
Πόσο συμφέρει το AirBnB για διαμονή στην Ελλάδα;

Τι είναι το Airbnb και πόσο συμφέρει για τα ταξίδια σας; Τι παίζει στην Ελλάδα και τι χρειάζεται για να γίνετε κι εσείς οικοδεσπότης ή επισκέπτης; Πόσες επιλογές θα βρείτε στις πόλεις της Ελλάδας και πόσο αξίζει να εγκαταλείψετε την ιδέα του ξενοδοχείου; Παρακάτω συγκεντρώνουμε όσα θέλετε να ξέρετε για τη νέα τάση στην ταξιδιωτική διαμονή που ήρθε… για να μείνει.



Τι είναι το Airbnb;
Ιδρύθηκε το 2008 στο Σαν Φρανσίσκο και αποτελεί μια κοινότητα/αγορά για όσους θέλουν να διαθέσουν ένα δωμάτιο του σπιτιού τους ή ένα ολόκληρο διαμέρισμα για την διαμονή ταξιδιωτών, αλλά και για τους ίδιους τους ταξιδιώτες που ψάχνουν οικονομικότερες και λιγότερο απρόσωπες επιλογές σε σχέση με ένα ξενοδοχείο στα μέρη που ταξιδεύουν. Η Airbnb στην ουσία διασυνδέει οικοδεσπότες και επισκέπτες, που αυτή τη στιγμή φτάνουην τους 60 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες σε 34.000 πόλεις σε όλο τον κόσμο.



Πώς λειτουργεί;
Πληκτρολογείτε την πόλη και τις ημερομηνίες του ταξιδιού σας και κάνετε αναζήτηση, όπως σε οποιοδήποτε booking engine. Μόνο που εδώ θα βρείτε περισσότερες επιλογές: Ολόκληρο σπίτι, ιδιωτικό δωμάτιο ή κοινόχρηστο χώρο; Ποιο εύρος τιμής προτιμάτε; Μήπως χρειάζεστε τον χώρο για κράτηση με την εβδομάδα ή με τον μήνα; Χρειάζεστε απλώς bed & breakfast; Όλες αυτές οι επιλογές υπάρχουν στα καταλύματα της Airbnb, μαζί με μια λίστα με τις παροχές του κάθε χώρου: Στην στήλη «παροχές» του κάθε καταλύματος θα δείτε τι προσφέρει: Κουζίνα, τηλεόραση, μπάνιο, πετσέτες/είδη υγιεινής, θέρμανση/κλιματισμός, ίντερνετ, πλυντήριο, εύκολη πρόσβαση για ΑΜΕΑ, δυνατότητα καπνίσματος κ.ο.κ. Στην τιμή που προτείνει ο οικοδεσπότης ανά ημέρα, προστίθεται μια προμήθεια της Airbnb (κυμαίνεται συνήθως στα 10€) και ένα cleaning fee για τον καθαρισμό του χώρου (επίσης περί τα 10€, ανάλογα τις ημέρες ή τον χώρο διαμονής). Το τελικό ποσό που θα χρεωθείτε φαίνεται στο πάνω δεξιά μέρος της οθόνης σας. Αν από την άλλη, έχετε «περίσσευμα χώρου» και ενδιαφέρεστε να γίνετε εσείς οικοδεσπότες, δείτε εδώ τις οδηγίες.  



Είναι ασφαλές;
Οι επισκέπτες και οι οικοδεσπότες επαληθεύουν την ταυτότητά τους συνδέοντας τον λογαριασμό τους με τα κοινωνικά δίκτυα και σαρώνοντας την επίσημη ταυτότητά τους ή επιβεβαιώνοντας τα προσωπικά τους στοιχεία, ώστε να μην υπάρχουν «παρατράγουδα». Άλλωστε, υπάρχουν κριτικές για κάθε οικοδεσπότη από προηγούμενους επισκέπτες, για να ξέρετε τι να περιμένετε. Τέλος, ακριβώς επειδή δεν πρόκειται για έναν απρόσωπο επιχειρηματία αλλά για έναν οικοδεσπότη, μπορείτε να βασίζεστε σε αυτόν για πληροφορίες για την περιοχή που επισκέπτεστε. Εξυπακούεται πως μπορείτε να δείτε οπτικό υλικό για κάθε προσφερόμενο κατάλυμα.



Τι "παίζει" στην Ελλάδα;
Στην Αθήνα η Airbnb δείχνει να έχει «πιάσει» για τα καλά: Αν αναζητήσετε για παράδειγμα χώρο διαμονής σε Αθήνα και προάστια σε έναν μήνα από τώρα, θα βρείτε πάνω από 300 επιλογές χώρων, με τιμές που ξεκινούν από τα 9€ και μέσο όρο διανυκτέρευσης στα 53€ (η ιστοσελίδα υπολογίζει την μέση τιμή όλων των διαθέσιμων δωματίων πάνω αριστερά). Το ενδιαφέρον είναι ότι θα βρείτε χώρους σε γειτονιές που ενδεχομένως σας βολεύουν, αλλά ως τώρα δεν υπήρχαν ξενοδοχεία, μιας και αυτά εξυπηρετούν κατά βάση το ιστορικό κέντρο. Δείτε εδώ στοιχεία για την αθηναϊκή κοινότητα του Airbnb.  

Στην Θεσσαλονίκη, εντοπίσαμε με μια γρήγορη αναζήτηση τουλάχιστον 257 ενοικιαζόμενους χώρους, κυρίως στο κέντρο, αλλά και σε προάστια όπως η Καλαμαριά και οι Αμπελόκηποι, με τιμές από 9€ και μέσο όρο διανυκτέρευσης κάτω από 40€.

Στην Πάτρα, οι επιλογές φτάνουν (και ξεπερνούν, ανάλογα την περίοδο που ψάχνετε) τους 40 ενοικιαζόμενους χώρους, με «τσουχτερό» όμως μέσο όρο διανυκτέρευσης στα 67€ - παρ’ όλα αυτά, θα βρείτε και αρκετές φθηνές επιλογές χάρη στην φοιτητική παράδοση του κέντρου, που διαθέτει δωμάτια και γκαρσονιέρες σε οικονομικότερες τιμές. Στον Βόλο και την γύρω περιοχή θα βρείτε επίσης περί τις 50 επιλογές ενοικιαζόμενων χώρων, με μέσο όρο περί τα 60€ ανά διανυκτέρευση. Λιγότερες, αλλά διόλου αμελητέες επιλογές διαμονής εντοπίσαμε και στις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, όπως η Λάρισα, η Καβάλα, η Κομοτηνή, το Ηράκλειο και τα Χανιά.

Δεν είναι μόνο αστική υπόθεση το Airbnb όμως: Σε ορεινές περιοχές ταξιδιωτικού ενδιαφέροντος, η τάση δείχνει να εξαπλώνεται: Στα Ζαγοροχώρια και στις περιοχές πέριξ των Ιωαννίνων εντοπίσαμε περί τις 40 καταχωρήσεις σε τιμές από 29€, μερικές δεκάδες επιλογές στην Θεσσαλία (Μετέωρα, λίμνη Πλαστήρα), πάνω από 50 καταχωρήσεις στον Παρνασσό, και μερικές δεκάδες επιλογές στα ορεινά της Πελοποννήσου (Κορινθία, Αρκαδία) και της Στερεάς Ελλάδας (Ναυπακτία, Ευρυτανία). Έχετε υπ’ όψιν σας όμως, ότι Airbnb δεν σημαίνει απαραίτητα «λογική χόστελ» και ταπεινά δωμάτια: Σε αυτές τις αγροτουριστικές περιοχές, εντοπίσαμε και ολόκληρες φάρμες ή υπερπολυτελή σαλέ με τιμή στα… 1.000€ ανά διανυκτέρευση. Θυμηθείτε να κοιτάξετε στην Airbnb όταν πλησιάζει και πάλι το καλοκαίρι, μιας και τα παραθαλάσσια δωμάτια που εγγράφονται στην κοινότητα αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, είτε στην ηπειρωτική Ελλάδα είτε σε μεγάλα και μικρά νησιά (από την Κρήτη ως τη Δονούσα και τη Σχοινούσα).

*Extra tip: Όταν εγγράφεστε στην κοινότητα της Airbnb, έχετε την δυνατότητα να προσκαλέσετε φίλους και γνωστούς σας να εγγραφούν επίσης μέλη και την στιγμή που θα ταξιδέψουν για πρώτη φορά με την υπηρεσία της Airbnb, θα κερδίσετε «κουπόνι» αξίας 18€, ενώ αν γίνουν οικοδεσπότες, «κουπόνι» αξίας 73€.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v