Πώς να ταξιδέψω φτηνά

Θέλετε να γυρίσετε τον κόσμο ταξιδεύοντας; Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές για να το κάνετε όσο το δυνατόν οικονομικότερα.
Πώς να ταξιδέψω φτηνά
Backpacking για αρχάριους, σόλο ταξίδια, εναλλακτικοί τρόποι εξερεύνησης των προορισμών και αρκετές ακόμη συμβουλές για να γυρίσετε τον κόσμο πιο οικονομικά, αλλά όχι λιγότερο ουσιαστικά.

*Δοκιμάστε το backpacking
Μόνοι ή με παρέα, γεμίζετε ένα σακίδιο με τα απολύτως απαραίτητα και ξεκινάτε «για το άγνωστο» γλιτώνοντας χρεώσεις αποσκευών ή και εν γένει τα εισιτήρια μετακίνησης αν επιλέξετε την… οδό του οτοστόπ. Ναι, θυσιάζετε πολλές ανέσεις που είχατε στο μυαλό σας ως αυτονόητες στα «συμβατικά ταξίδια» σας, αλλά το backpacking δεν είναι απλώς οικονομία λόγω τσάντας και μετακινήσεων. Είναι ένας διαφορετικός, πιο άμεσος και «ακατέργαστος» τρόπος να γνωρίσετε τον κόσμο και να κάνετε μεγάλα, όσο πιο οικονομικά γίνεται, ταξίδια ακολουθώντας το ένστικτό σας, παρεκκλίνοντας από αυστηρά προγράμματα, αυτοσχεδιάζοντας, μαθαίνοντας να εμπιστεύεστε «την ευγενική καλοσύνη των ξένων» και να γνωρίζετε νέους ανθρώπους με πιο χαλαρή διάθεση.*Ταξιδέψτε με τρένο
Μη μένετε μόνο σε μια πόλη. Εξερευνήστε ολόκληρη τη χώρα - ή και την ήπειρο - με οικονομικότερα του αεροπλάνου Μέσα, απολαμβάνοντας παράλληλα τις πανέμορφες διαδρομές κάθε περιοχής. Πρώτη λύση, το Interrail – οι κάρτες πρόσβασης σε οποιοδήποτε τρένο που στοιχίζουν από 42€ για το Πάσο μίας χώρας και 192€ για Global Pass σε 30 χώρες. Αλλά και πέραν του Interrail, μπορείτε να εντοπίσετε φθηνά εισιτήρια στα σιδηροδρομικά δίκτυα κάθε χώρας, απλώς φροντίζοντας να κάνετε εγκαίρως, τουλάχιστον έναν μήνα πριν, την κράτησή τους, βρίσκοντας έτσι εισιτήρια σε τιμές μονοψήφιες. Εδώ έχουμε συγκεντρώσει ενδεικτικά κόστη εισιτηρίων ανά την Ευρώπη. Ανάλογες προσφορές θα βρείτε και με λεωφορεία – η μεγάλη εταιρία Eurolines για παράδειγμα, που διαθέτει δρομολόγια σε όλη σχεδόν την Ευρώπη, προσφέρει πάσο απεριόριστων διαδρομών σε 53 πόλεις για 15 μέρες με 195€.

*Μείνετε σε hostel
Και σε αυτή την περίπτωση, «θυσιάζετε» ανέσεις ιδιωτικότητας, αλλά γλιτώνετε μεγάλα ποσά από το κόστος διαμονής και έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε κι άλλους, ίδιας φιλοσοφίας ταξιδιώτες – ιδιαίτερα αν ταξιδεύετε μόνοι σας.*Ανακαλύψτε τα φεστιβάλ
Ψάξτε στο διαδίκτυο για τα φεστιβάλ και τα events που διοργανώνονται στον προορισμό σας – εκεί όχι μόνο θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε θέαμα δωρεάν, αλλά θα το συνδυάσετε μαζί με μια σαφέστερη εικόνα του πώς διασκεδάζουν σε αυτή την κουλτούρα, ενώ θα βρείτε και φθηνές επιλογές ποτών, συναυλίες με ελεύθερη είσοδο, εκθέσεις και άλλα καλοδεχούμενα κεράσματα και δωρεάν "καλούδια".

*«Αγκαλιάστε» το street food
Το επόμενο μεγαλύτερο έξοδο μετά τα εισιτήρια και τη διαμονή στα ταξίδια, είναι σίγουρα αυτό του φαγητού. Κι αυτό γιατί συνήθως επιλέγουμε κάποιο εστιατόριο για το γεύμα μας καθημερινά. Δοκιμάστε να το ρίξετε περισσότερο στο street food – ethnic σάντουιτς, βρετανικά fish and chips, γερμανικά wurst, γαλλικές κρέπες, ισπανικά tapas, ιταλικά Panini ή απεριτίβο, βαλκανικές πίτες κ.ο.κ. σε κάθε μέρος που επισκέπτεστε. Η νοστιμιά δεν θα σας λείψει – το ίδιο και τα χρήματα, καθώς το κόστος θα μειωθεί παραπάνω από το μισό σε σχέση με τα εστιατορικά γεύματα.*Κυκλοφορήστε όπως οι ντόπιοι
Ρωτήστε ντόπιους, ανταλλάξτε πληροφορίες με τους «συγκατοίκους» σας στο hostel και ενημερωθείτε από χρήσιμες εφαρμογές όπως το Dopios, που συγκεντρώνουν κρυμμένα μυστικά των ίδιων των κατοίκων κάθε πόλης για να αποφύγετε τουριστικές παγίδες. 

*Επισκεφθείτε τα αξιοθέατα δωρεάν
Για τον εκάστοτε προορισμό, εντοπίστε τα μουσεία με δωρεάν είσοδο και ελέγξτε σε όσα έχουν εισιτήριο, αν υπάρχουν ημέρες ελεύθερης πρόσβασης – συνήθως οι Κυριακές είναι free ημέρα στα περισσότερα μουσεία και αξιοθέατα. Αν πρόκειται να επισκεφθείτε κάποιο γνωστό, ακριβό αξιοθέατο – όπως για παράδειγμα η Eurodisney ή το Μάτι του Λονδίνου κλείστε τα εισιτήριά σας online από νωρίς για καλύτερες τιμές.*Και κάντε ξεναγήσεις δωρεάν
Συνήθως στα πιο κεντρικά σημεία κάθε τουριστικού προορισμού, θα δείτε έναν τύπο με υψωμένη μια ομπρέλα ή μια ταμπελίτσα και κόσμο να συγκεντρώνεται τριγύρω του, με τις φωτογραφικές μηχανές του οπλισμένες. Είναι οι ομάδες των free walking tours, που ορίζουν ραντεβού για ξεναγήσεις – συνήθως στα αγγλικά – δωρεάν. Οι συμμετέχοντες απλώς αφήνουν ό,τι έχουν ευχαρίστηση στο τέλος της βόλτας. Κάντε google search τον όρο «free walking tour» μαζί με το όνομα της πόλης που θα επισκεφθείτε για να βρείτε τις ώρες των ορισμένων ξεναγήσεων.

*Εξερευνήστε με τα πόδια
Ακριβά μετρό, ταξί, λεωφορεία που δεν ξέρεις από πού περνούν ή πού θα βρεις εισιτήρια, αργά τραμ και όχι-και-τόσο-οικονομικά νοικιασμένα αυτοκίνητα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό σας. Όπου μπορείτε, βασιστείτε στα ίδια σας τα πόδια για τις ξεναγήσεις και τις εξερευνήσεις σας – μέρη όπως οι παλιές πόλεις, τα Κάστρα ή τα πάρκα των προορισμών σας, άλλωστε, εξερευνώνται πραγματικά μόνο με τα πόδια.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v