Οι 10 κορυφαίες εμπειρίες στην Σαντορίνη

Οι καλύτερες παραλίες, οι διαδρομές, τα χωριά, το ηλιοβασίλεμα, το εκλεκτό κρασί, μικρές μυστικές οάσεις και όλη η μαγεία της Σαντορίνης σε δέκα «must» βήματα.
Οι 10 κορυφαίες εμπειρίες στην Σαντορίνη
του Γιώργου Κόκουβα

Το ωραιότερο νησί του πλανήτη. Η γη της χαμένης Ατλαντίδας. Ο πιο μαγευτικός καλοκαιρινός προορισμός της Ευρώπης. Είναι τόσο απόλυτες οι «σφραγίδες» της φήμης της Σαντορίνης, που όταν τελικά αράζεις στο λιμάνι της, δεν ξέρεις τι να πρωτοδείς και ποιες γωνιές της να εξερευνήσεις για να νιώσεις κι εσύ αυτή την μεθυστική της γοητεία που κάνει όλους τους τουριστικούς οδηγούς να παραμιλούν. Κι εδώ ερχόμαστε εμείς, να συμπυκνώσουμε ολόκληρη την εμπειρία ενός ταξιδιού στην Θήρα, μέσα σε δέκα απαραίτητα βήματα γύρω από την Καλντέρα. Με άλλα λόγια, να τι δεν πρέπει να χάσετε:

*Το ηλιοβασίλεμα στην Οία

Ακόμη κι αν δεν ανήκετε στους ρομαντικούς αυτού του κόσμου, αποκλείεται να μην παρασυρθείτε από αυτή τη μυστηριώδη δύναμη που σχεδόν υπνωτίζει το πλήθος στα σοκάκια της Οίας όταν το ρολόι πλησιάζει στην ώρα του ηλιοβασιλέματος. Τότε, μια τεράστια διαδήλωση με καπέλα, φωτογραφικές μηχανές και άρωμα αντηλιακού αντί για πανό και κουκούλες, κινείται προς την άκρη της Οίας στο Καστέλι του Αγίου Γεωργίου, εκεί όπου απλώς χαζεύεις με το στόμα ανοιχτό τον ήλιο να βουτά στην Καλντέρα και τον κόσμο να τον χειροκροτεί. Αν πάντως ψάχνετε αντίστοιχο θέαμα με λιγότερους θεατές, άλλα εκπληκτικά σημεία στο νησί για να δείτε τον ήλιο να δύει είναι η κορυφή του προφήτη Ηλία, το ύψωμα της αρχαίας Θήρας, ο Φάρος, το κάστρο του Πύργου και η παραλία της Βλυχάδας.

*Οι εξωπραγματικές παραλίες

Πιθανότατα θα έχετε ακούσει πως η Σαντορίνη δεν φημίζεται για τις παραλίες της. Μην δίνετε σημασία στις φήμες ώστε να μην φτάσετε με την πετσέτα σας αρνητικά διατεθειμένοι: Μπορεί να μην δείτε τιρκουάζ νερά και χρυσαφένια άμμο, αλλά θα δείτε άλλα εξωτικά πράγματα. Στην Βλυχάδα η αμμουδιά έχει για φόντο σπάνιους γεωλογικούς σχηματισμούς, που μοιάζουν βγαλμένοι από σεληνιακό τοπίο, στο οποίο μπορείτε να σκαρφαλώσετε. Στην δύσβατη Κόκκινη Παραλία, θα κολυμπήσετε σε νερά που αγγίζουν μια αλυκή αμμουδιά, με πορφυρή, σχεδόν σαν χώμα, άμμο βγαλμένη από άλλο κόσμο. Και στο Καμάρι, την Περίσσα ή τις υπόλοιπες ανατολικές ακτές του νησιού θα κάνετε απλωτές με φόντο τα μεγάλα βότσαλα και την μαύρη άμμο του νησιού, απότοκο της ηφαιστειακής δραστηριότητας. Εκεί θα βρείτε επίσης και τις οικονομικότερες οργανωμένες πλαζ, καθώς η ξαπλώστρα δεν χρεώνεται σε αυτή την πλευρά της Θήρας. Απολαυστικές, εναλλακτικές και ακόμη πιο γραφικές είναι οι βουτιές στο Αμμούδι, το λιμανάκι κάτω από την Οία.

*Το ξενύχτι στα Φηρά

Η ημέρα ανήκει στις παραλίες, η ώρα του ηλιοβασιλέματος ανήκει στην Οία, και το βράδυ ανήκει δικαιωματικά στα Φηρά, την ζωντανή πρωτεύουσα του νησιού που δεν έχει μόνο πανέμορφα υπόσκαφα σπιτάκια στην πλευρά της Καλντέρας, αλλά και μια πλειάδα μπαρ, εστιατορίων, ταβερνών, ταχυφαγείων και πλατειών, που «βουίζουν» ευχάριστα όλη την νύχτα.

*Οι διαδρομές – σε γη και θάλασσα (και τα χωριά)

Τα χωριά της Καλντέρας φυσικά έχουν τον πρώτο λόγο. Οι SOS βόλτες ακολουθούν τα πετρόχτιστα μονοπάτια στα Φηρά και την Οία, με τα χαρακτηριστικά ολόλευκα σπίτια στον βράχο, τις φουντωτές μπουκαμβίλιες και την ασυναγώνιστη θέα. Ιδιαίτερα η Οία αποτελεί μια ξεχωριστή εμπειρία, την οποία καθόλου δεν ενοχλούν τα σμήνη τουριστών – αρκεί που είστε εκεί, μπροστά της, στην αφοπλιστική ομορφιά που δύσκολα αντιλαμβάνεσαι πως είναι πραγματική και πως σε αυτή ζουν… κανονικοί άνθρωποι. Μεταξύ Φηρών και Οίας, θα βρείτε άλλες δύο «εστίες» κυκλαδίτικης πολυτέλειας και γραφικότητας, το Ημεροβίγλι και το Φηροστεφάνι.

Όσο για το υπόλοιπο νησί, θα περπατήσετε στον ήσυχο οικισμό του Καρτεράδου, όπου δεν αποκλείεται να πετύχετε κάποιο παραδοσιακό γλέντι με φόντο τον ανεμόμυλο, θα ανεβείτε στο Καστέλι του Πύργου και του Εμπορείου, θα θαυμάσετε τα νησιωτικά εκκλησάκια του Βόθωνα, τα οινοποιεία της Φοινικιάς και την θέα από την Έξω Γωνιά ή το Μεγαλοχώρι.

Για όσους έχουν αποθέματα ενέργειας και αδρεναλίνης, ενδείκνυται η περιπατητική διαδρομή κατά μήκος της Καλντέρας, που ενώνει τα χωριά Φηρά, Ημεροβίγλι και Οία (θα χρειαστείτε περίπου τρεις ώρες για τα εννιά χιλιόμετρα μιας διαδρομής που κόβει την ανάσα). Κάτω από το νερό, οι λάτρεις των καταδύσεων θα λατρέψουν τις τοποθεσίες της Τρυπητής και της Παλιάς Καμμένης, κοντά στο ναυάγιο του Ταξιάρχη, ενώ κοντά στο Ακρωτήρι θα βουτήξετε στον ύφαλο της Αδιάβατης. Τέλος, τα Μέσα Πηγάδια ενδείκνυνται για εξερευνήσεις σπηλαίων.

*Το ηφαίστειο

Τμήματα του ενεργού ηφαιστείου της Σαντορίνης, τα νησάκια της Παλαιάς και Νέας Καμένης που ξεπροβάλλουν στην άλλη άκρη της Καλντέρας, μας θυμίζουν πως κάποτε αποτελούσαν τμήμα του ίδιου νησιού, που τότε ονομαζόταν λόγω σχήματος «Στρογγύλη». Καθημερινά από το λιμανάκι των Φηρών αναχωρούν πλοιάρια για το ηφαίστειο και το γειτονικό νησί της Θηρασιάς, στα οποία αξίζει να επιβιβαστείτε αν σας γοητεύει η ιδέα να βρεθείτε πάνω σε ένα ενεργό ηφαίστειο. Μην περιμένετε γραφικά τοπία, αλλά «άγριους» λόφους που θα πρέπει να ανεβείτε υπό τον καυτό ήλιο. Κι όμως, αξίζει τον κόπο, καθώς θα βρεθείτε όσο πιο κοντά γίνεται στην καρδιά του θρύλου της Ατλαντίδας, σημάδια του οποίου είναι ο καπνός και ο ζεστός αέρας στα μικρά ανοίγματα της Καμμένης από όπου «αναπνέει» το ηφαίστειο.

Σημειώστε πως η μίνι εκδρομή δεν ενδείκνυται για όσους δεν αντέχουν για πολύ στον ήλιο ή στην ανάβαση. Σημειώστε επίσης πως στην επιστροφή θα περάσετε και από το σημείο των «θερμών πηγών», όπου το νερό γίνεται κόκκινο και ζεστό, στον μικρό κολπίσκο ενός νησιού που αριθμεί έναν και μόνο κάτοικο: Τον μυστηριώδη άντρα με την αδυναμία στο κόκκινο χρώμα, που δεν αποκλείεται να τον βρείτε να διαλογίζεται στην ακτή.

*Το θερινό σινεμά στο Καμάρι 

Ψηφίστηκε φέτος από τον Guardian ως ένα από τα δέκα ωραιότερα θερινά σινεμά στον πλανήτη και όχι άδικα, καθώς βρίσκεται πάνω στην παραλιακή περαντζάδα της ακτής «Καμάρι» και αποτελεί μια (ακόμη) όαση δροσιάς και νοσταλγίας με άνετες καρέκλες σκηνοθέτη, μπάρα με σκαμπό για να παρακολουθείτε την ταινία πίνοντας το ποτό σας και καταπράσινο φόντο που συνοδεύει τις ταινίες.

*Οι αρχαιολογικοί θησαυροί

Η αρχαιολογική «καρδιά» της Θήρας χτυπά στο Ακρωτήρι, τον πανάρχαιο οικισμό από τον οποίο έχουν διασωθεί τοιχογραφίες, έργα τέχνης και τα ερείπια μιας καλοσχεδιασμένης πόλης με κτίρια πολλών επιπέδων, υδρευτικό σύστημα, επίπλωση και όλα αυτά καλοδιατηρημένα μετά τον μινωικό σεισμό που τα «ενταφίασε». Κανένας ανθρώπινος σκελετός δεν βρέθηκε στο Ακρωτήρι, στοιχείο που συνηγορεί υπέρ της θεωρίας πως υπήρξαν προειδοποιητικοί σεισμοί οι οποίοι ώθησαν τους κατοίκους προς μαζική εκκένωση. Σε υψόμετρο 396 μέτρων στέκουν τα ευρήματα της αρχαίας Θήρας στο Μέσα Βουνό, με ερείπια από την ελληνιστική περίοδο. Τέλος, στα Φηρά θα βρείτε το Μουσείο της Προϊστορικής Θήρας και το Αρχαιολογικό Μουσείο, με γλυπτά, επιγραφές, κεραμικά, κούρους και ευρήματα από το Ακρωτήρι, τον Ποταμό και άλλα μέρη του νησιού.

*Το πιο ιδιαίτερο βιβλιοπωλείο του κόσμου

Μία εβδομάδα διακοπών στο νησί ήταν αρκετή για τον Oliver και τον Craig από την Βρετανία, ώστε να αποφασίσουν να επιστρέψουν στην Οία για να ανοίξουν το δικό τους μαγαζάκι. Έτσι, πριν 10 χρόνια, μεταμόρφωσαν ένα άδειο σπίτι που κοίταζε την Καλντέρα σε βιβλιοπωλείο – το πρώτο τότε στο νησί – και ξεκίνησαν όχι απλώς να πουλούν σπάνια ή και μεταχειρισμένα (previously loved, όπως τα αποκαλούν) βιβλία, αλλά και να διοργανώνουν λογοτεχνικά φεστιβάλ, πάρτι με… σκύλους και γάτες, αναγνώσεις ποίησης στο ηλιοβασίλεμα και όμορφες βραδιές με την μυρωδιά του Αιγαίου και του τυπωμένου χαρτιού. Μην χάσετε την ευκαιρία να βρεθείτε κι εσείς στην μικρή όαση του Atlantis book store

*Το κρασί

Το ιδιαίτερο έδαφος και κλίμα της Σαντορίνης αποτέλεσε… γόνιμο έδαφος για τους αμπελουργούς των Κυκλάδων, που προίκισαν το νησί με βαριά παράδοση στην οινοποιία. Το λευκό ασύρτικο είναι ο «κυρίαρχος» της παραγωγής, ενώ ακολουθούν τα αθήρι και αηδάνι. Το πασίγνωστο ντόπιο κρασί Vinsanto αποτελεί από μόνο του μια εμπειρία για τα όργανα της γεύσης – μπορείτε να το δοκιμάσετε στις μικρές τοπικές κάναβες (παραδοσιακά οινοποιεία) ή σε μεγαλύτερες εγκαταστάσεις, όπως αυτές των SantoWines, Κουτσογιαννόπουλου, Γαία ΟινοποιητικήΚτήμα Σιγάλα και Κάναβα Ρούσσος. Φυσικά, ντόπιο κρασί θα βρείτε και σε κάθε εστιατόριο του νησιού.

*Το φαγητό

Μιας και μιλήσαμε για εστιατόρια, πιάστε θέση για να απολαύσετε από κλασικούς ψαρομεζέδες μέχρι εκλεκτά γκουρμέ εδέσματα – μην αμελήσετε να δοκιμάσετε σαντορινιά φάβα και σαντορινιά σαλάτα με τις εκλεκτές ντομάτες του νησιού, αλλά και να έχετε πάντα το νου σας στον κατάλογο γιατί οι τιμές δεν είναι αυτό που θα λέγαμε… προσιτές. Καλό και όχι πανάκριβο φαγητό θα δοκιμάσετε στην ταβέρνα του Νικόλα στα Φηρά (περί τα 15€ κατ’ άτομο), στην Καλλίστη στον Πύργο για θαλασσινές νοστιμιές (περί τα 18€), στο Ακταίον στο Φηροστεφάνι για τοπικούς μεζέδες (περί τα 20€) και στα ταβερνάκια στο Αμμούδι, το μικρό λιμανάκι κάτω από την Οία, για πιο γραφικό και ήσυχο νησιώτικο σκηνικό. Επισκεφθείτε το παλαιότερο αφιέρωμα του In2life στο οποίο συγκεντρώσαμε τις πιο low budget διευθύνσεις για φαγητό και διαμονή. 


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v