Ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Οι online κρατήσεις οι επιούσιες

Από πού κλείνουμε εισιτήρια; Σε ποιες περιπτώσεις συμφέρει να μην κάνουμε την κράτηση απευθείας από το site της εταιρείας; Και πού μπορώ να δω εύκολα και γρήγορα δρομολόγια πλοίων; Όσα θέλετε να ξέρετε για τις εφτά ηλεκτρονικές θάλασσες.
Ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Οι online κρατήσεις οι επιούσιες
της Ηρώς Κουνάδη

Γιατί να χρειάζομαι μηχανή αναζήτησης, εφόσον μπορώ να μπω απευθείας στο site της εταιρείας με την οποία θα ταξιδέψω, και να κλείσω τα εισιτήριά μου από εκεί;» θα μπορούσε κανείς να αναρωτηθεί. Για δύο λόγους, είναι η απάντηση: πρώτον, γιατί μπορεί να θέλετε να συγκρίνετε τιμές εισιτηρίων και ώρες δρομολογίων εύκολα και γρήγορα, χωρίς να χρειαστεί να ανοίξετε τρία παράθυρα στον web browser σας και να νιώθετε σαν να λύνετε εξισώσεις.

Δεύτερον, γιατί ναι μεν σχεδόν όλες οι εταιρείες προσφέρουν την δυνατότητα να κλείσετε τα εισιτήριά σας από το site τους και να τα παραλάβετε από κάποιο γραφείο τους στο λιμάνι, αμέσως πριν ταξιδέψετε, αλλά αυτό είναι πρακτικό μόνο αν δεν είστε από τους ανθρώπους οι οποίοι φτάνουν πάντα λαχανιασμένοι την ώρα που η μπουκαπόρτα απέχει λίγα εκατοστά από τον μόλο, και κάνουν ένα μικρό αλματάκι στο κενό, για να προσγειωθούν μπρούμυτα και με γδούπο στο γκαράζ του πλοίου.

Για αυτήν την συμπαθή κατηγορία ταξιδιωτών –στην οποία, δε θα το αρνηθούμε, ανήκουμε κι εμείς– συγκεντρώσαμε μερικές από τις καλύτερες μηχανές για ηλεκτρονικές κρατήσεις εισιτηρίων, οι οποίες παρέχουν και την επιλογή αποστολής με courier που θα φέρει τα εισιτήρια στην πόρτα σας, αλλά και την δυνατότητα σύγκρισης τιμών.

Airtickets.gr: Μπορεί να έχετε συνδέσει το όνομά του με τα ταξίδια σας στο εξωτερικό –και δικαίως– όμως το Airtickets.gr έχει μια εξίσου καλή μηχανή αναζήτησης ακτοπλοϊκών εισιτηρίων. Οι τιμές των εισιτηρίων εμφανίζονται αμέσως από το πρώτο κλικ που θα κάνετε, χωρίς περίπλοκες διαδικασίες εισαγωγής ονομάτων (παρά μόνο αφότου δείτε τις τιμές και αποφασίσετε να κάνετε την κράτηση). Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι αν στις ημερομηνίες που επιλέξετε δεν υπάρχουν διαθέσιμα εισιτήρια, το μήνυμα που εμφανίζεται λέει «δεν βρέθηκαν αποτελέσματα», οπότε πρέπει να επιλέξετε χειροκίνητα μία από τις επόμενες ημέρες για να δείτε διαθεσιμότητες –δεν εμφανίζεται, δηλαδή, αυτόματα η επόμενη διαθέσιμη ημερομηνία. Μεγάλο συν είναι ότι η παράδοση των εισιτηρίων γίνεται δωρεάν, με courier στην διεύθυνση που θα δηλώσετε.

Viva.gr: Επίσης ιδιαίτερα εύχρηστη και γρήγορη, η μηχανή αναζήτησης του Viva.gr χρησιμεύει ακόμη και αν θέλετε απλώς να τσεκάρετε δρομολόγια και τιμές, χωρίς να κλείσετε εισιτήρια online. Οι τιμές εμφανίζονται ήδη από το πρώτο βήμα, και μόνο εφόσον επιλέξετε να κάνετε κράτηση σας ζητούνται στοιχεία επιβατών. Τα εισιτήριά σας τα παραλαμβάνετε είτε από το λιμάνι είτε από τα γραφεία της εταιρείας στο The Mall ή στα Σίδερα Χαλανδρίου –στις δύο αυτές περιπτώσεις η παραλαβή είναι δωρεάν, ενώ αν επιλέξετε παράδοση με courier θα πληρώσετε επιπλέον 3,50€ εντός Αττικής ή 7€ για την υπόλοιπη Ελλάδα. Πρακτική είναι, επίσης, η επιλογή «όλα τα λιμάνια» στα νησιά που υπάρχουν περισσότερα του ενός –επιλογή την οποία δε διαθέτουν οι περισσότερες μηχανές αναζήτησης.

OpenSeas.gr: Είναι, στο μυαλό των περισσότερων εξ ημών, η πιο αξιόπιστη –και η πιο γρήγορη– μηχανή αναζήτησης δρομολογίων για όλα τα νησιά της Ελλάδας. Θα την εκτιμούσαμε, βέβαια, πολύ περισσότερο αν εμφάνιζε και (έστω ενδεικτικές) τιμές και αν προσέφερε την δυνατότητα online κράτησης. Για να είμαστε βέβαια δίκαιοι, σε πολλές περιπτώσεις αμέσως μετά τις ώρες των δρομολογίων υπάρχει το κουμπάκι online κράτηση, το οποίο μας πηγαίνει είτε στην επίσημη σελίδα της ακτοπλοϊκής εταιρείας είτε στην μηχανή κρατήσεων της Forthnet την οποία χρησιμοποιούν διάφορα ταξιδιωτικά πρακτορεία, για να δούμε τιμές και να ολοκληρώσουμε την κράτηση –αφού όμως πρώτα εισάγουμε ονοματεπώνυμα επιβατών, προτιμήσεις θέσεων, αριθμούς πινακίδας αυτοκινήτων και άλλα βαρετά. Εν ολίγοις, το OpenSeas.gr είναι χρήσιμο κυρίως στις περιπτώσεις που θέλετε απλώς να τσεκάρετε τι ώρα φεύγει το πλοίο σας –το ίδιο ισχύει και για την εξαιρετικά εύχρηστη εφαρμογή του για smartphones, που ακούει στο όνομα Islands.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v