Εθελοντές ξεναγοί στην Αθήνα: Έχω και χάρτη, πάμε μια βόλτα;

Δύο διαφορετικά προγράμματα μας προσκαλούν να ξεναγήσουμε τους τουρίστες στην Αθήνα που εκτείνεται πέρα από την Ακρόπολη και την Πλάκα, στα μέρη που αγαπάμε και συχνάζουμε, κερδίζοντας εμπειρίες και νέους φίλους.
Εθελοντές ξεναγοί στην Αθήνα: Έχω και χάρτη, πάμε μια βόλτα;
Το «αν ξέρεις έναν ντόπιο, το πώς βλέπεις την πόλη δεν έχει καμία σχέση με αυτό που βλέπουν οι τουρίστες» αγγίζει πια σε επίπεδα κλισέ το «αν έχεις καλή παρέα, παντού καλά είναι». Κι όπως όλα τα κλισέ, εμπεριέχει μια (μεγάλη) δόση αλήθειας. Τι γίνεται, όμως, αν δεν ξέρεις έναν ντόπιο; Μένεις στην επιφάνεια, ήτοι αν είσαι τουρίστας στην Αθήνα βλέπεις την Πλάκα, την Ακρόπολη και το Μοναστηράκι, ή φροντίζεις να γνωρίσεις έναν, μέσα από τα εθελοντικά προγράμματα που διοργανώνει ο Δήμος Αθηναίων –και πλέον κι άλλοι φορείς.

«Και τι έχω να κερδίσω εγώ;» θα ρωτήσετε αν δεν έχετε ξαναξεναγήσει κάποιον στην Αθήνα (διότι αν το έχετε ξανακάνει, ξέρετε). Κατ’ αρχήν, μια καινούρια γνωριμία, που μπορεί να εξελιχθεί αν όχι απαραίτητα σε αιώνια φιλία, τουλάχιστον σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για μια άλλη χώρα/ έναν άλλο τρόπο ζωής/ μια άλλη οπτική επάνω στην ελληνική κρίση.

Δεύτερον, κι ίσως ακόμα σημαντικότερο, είναι το ότι βλέποντας την πόλη σου μέσα από τα μάτια ενός τουρίστα την επανεκτιμάς –και την αγαπάς κι εσύ λίγο περισσότερο. Δεν είναι τυχαίο ότι οι Αθηναίοι που γκρινιάζουν συνεχώς ότι δεν αγαπούν την Αθήνα είναι αυτοί που δεν βολτάρουν ποτέ στην Πλάκα, δεν σκαρφαλώνουν στον βράχο της Ακρόπολης και δεν κυκλοφορούν στους πεζοδρόμους του Θησείου.

Κι αφού σας πείσαμε, σας βρήκαμε και πού θα… αναζητήσετε τους τουρίστες που θα ξεναγήσετε –γιατί το να τραβάτε από το μανίκι όποιον συναντάτε στην Ακρόπολη δεν είναι κομψή επιλογή. 

Athens Local

Για το πολυσυζητημένο πρόγραμμα εθελοντισμού του Δήμου Αθηναίων τα έχουμε ξαναπεί: Υποβάλετε την αίτησή σας online, δηλώνετε ποιες ημέρες και ώρες είστε διαθέσιμοι για ξεναγήσεις, και αναλαμβάνετε να δείξετε στους τουρίστες την δική σας Αθήνα. Στην αίτηση σημειώνετε επίσης τα ενδιαφέροντά σας και τον τομέα της Αθήνας που γνωρίζετε καλύτερα –τις παραλίες της Αττικής, τα καλλιτεχνικά στέκια, τα μπαρ κλπ. Μόνες προϋποθέσεις είναι να γνωρίζετε καλά μια ξένη γλώσσα και να διαθέσετε από 2 έως 4 ώρες για τον σκοπό αυτό κάθε μήνα –και φυσικά, να μην ζητήσετε χρήματα γι’ αυτό.

Στην συνέχεια, οι τουρίστες που ενδιαφέρονται για την Athens Local ξενάγηση δηλώνουν αντίστοιχα την συμμετοχή και τα ενδιαφέροντά τους, και οι υπεύθυνοι του προγράμματος εντοπίζουν βάσει των στοιχείων αυτών τον κατάλληλο Local για την συγκεκριμένη ομάδα τουριστών. Ακολουθεί η συνεννόηση για την ημέρα, την ώρα και το μέρος που βολεύει και τις δύο πλευρές και τα υπόλοιπα… τα βρίσκετε στους δρόμους της πόλης.

Εννοείται πως δεν χρειάζεται να έχετε ιστορικές γνώσεις ή να έχετε εκπαιδευτεί ως ξεναγός για να συμμετάσχετε στο πρόγραμμα. Όσοι τουρίστες επιθυμούν τουριστικές ξεναγήσεις ιστορικού ενδιαφέροντος παραπέμπονται στο Σωματείο Διπλωματούχων Ξεναγών. Εσείς αναλαμβάνετε να τους δείξετε τα μέρη όπου βολτάρετε με την παρέα σας, τις γωνιές της πόλης που δεν περιλαμβάνουν οι ταξιδιωτικοί οδηγοί και τα στέκια που δεν θα ανακάλυπταν παρά μόνο με τη βοήθεια ενός βέρου… Athens Local. 

Dopios.com

Μια ιδέα τριών Ελλήνων κι ενός Ινδού που ζουν κι εργάζονται στο Σαν Φρανσίσκο, το Dopios.com βρίσκεται προς το παρόν σε δοκιμαστική λειτουργία. Έχει, ήδη, όμως ξεκινήσει να δέχεται αιτήσεις, οι οποίες περνούν από έγκριση, προκειμένου να ενταχθεί κάποιος στο δίκτυο και να γίνει… Dopios.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι ξεναγεί επισκέπτες στην πόλη που γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα, έρχεται σε επαφή με τους επισκέπτες της Αθήνας online μέσα από το προφίλ που δημιουργεί στη σελίδα dopios.com για να τους βοηθήσει να οργανώσουν το ταξίδι τους, οργανώνει δραστηριότητες όπως παραδοσιακό ελληνικό γεύμα στο σπίτι με την οικογένεια ή την παρέα, ή μονοήμερη σε ένα νησί.

Για όλα αυτά, οι dopioi κερδίζουν χρήματα –το ακριβές ποσό, όμως, δεν θα το γνωρίζουμε μέχρι να ολοκληρωθεί η δοκιμαστική περίοδος και να αρχίσει να λειτουργεί κανονικά το δίκτυο. Ως τότε, μπορείτε να συμπληρώσετε την αίτηση που θα σας αποσταλεί στο e-mail σας αν εκδηλώσετε ενδιαφέρον εδώ.

Ηρώ Κουνάδη
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v