Athens Local: Δείξε τη δική σου Αθήνα

Η πρωτοβουλία «This is my Athens» μας καλεί να ξεναγήσουμε εθελοντικά μία ομάδα τουριστών στα αγαπημένα μας αθηναϊκά στέκια, στην αυθεντική Αθήνα που δεν βρίσκει κανείς στους ταξιδιωτικούς οδηγούς. Εσείς είστε… Athens Locals;
Athens Local: Δείξε τη δική σου Αθήνα
του Γιώργου Κόκουβα

Βρίσκεστε σε μία ξένη πόλη, χαμένοι στο χάος των αξιοθέατων και των προτάσεων του τουριστικού οδηγού που κρατάτε στα χέρια σας. Πώς θα σας φαινόταν αν εκείνη την στιγμή σας έπαιρνε ένας ντόπιος «από το χέρι» και σας έδειχνε την πόλη που επισκεφθήκατε «από πρώτο χέρι»; Τα κρυμμένα στέκια, την ζωή των ντόπιων, τα καταστήματα με τις μη τσουχτερές τουριστικές τιμές, τις ανερχόμενες γειτονιές και τα μπαράκια του γούστου σας… Ωραίο δεν ακούγεται;

Σκεφτείτε τώρα πως θα μπορούσε αυτή η πόλη να είναι η Αθήνα και εσείς να βρίσκεστε στον ρόλο του ντόπιου. Του Athens Local. Αυτό σκέφτηκε και το τουριστικό project Breathtaking Athens και σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων οργάνωσε την πρωτοβουλία This is My Athens, κατά την οποία μπορεί οποιοσδήποτε νιώθει «Athens Local» να δηλώσει συμμετοχή και να αφιερώσει εθελοντικά ένα απόγευμά του κάθε μήνα στην ξενάγηση μιας ομάδας τουριστών στην «δική του Αθήνα».

Από τις φωτογραφίες… στην αληθινή ζωή

Έναν χρόνο πριν, ξεκίνησε η διαδικτυακή πρωτοβουλία «This is Athens», κατά την οποία όποιος το επιθυμούσε ανέβαζε φωτογραφίες της Αθήνας και έτσι δημιουργήθηκε το μεγαλύτερο αθηναϊκό photostream που έγινε ποτέ για την προβολή της πόλης στο εξωτερικό (δείτε το photostream εδώ).

Πλέον, και ενώ το photostream αυξάνεται και πληθύνεται, γεννήθηκε ως «παιδάκι» του το project «This is My Athens», που δεν μένει μόνο στην αθηναϊκή εικόνα, αλλά μπαίνει στην αθηναϊκή ουσία. Αναλαμβάνει να διασυνδέσει τους τουρίστες που ενδιαφέρονται να γνωρίσουν την αυθεντική όψη της πόλης με τους Athens Locals, που τους ξεναγούν εθελοντικά.

Πώς λειτουργεί

Αρχικά, εσείς δηλώνετε συμμετοχή στο project, συμπληρώνοντας την αίτηση που θα βρείτε εδώ και αναφέροντας τα ενδιαφέροντά σας, τον τομέα της Αθήνας που γνωρίζετε καλύτερα (π.χ. τις παραλίες της Αττικής, τα καλλιτεχνικά στέκια, τα καταστήματα κλπ) και την ημέρα και ώρα που είστε διαθέσιμος. Μόνες προϋποθέσεις είναι να γνωρίζετε καλά μια ξένη γλώσσα και να διαθέσετε από 2 έως 4 ώρες για τον σκοπό αυτό κάθε μήνα –και φυσικά, να μην ζητήσετε χρήματα γι’ αυτό.

Στην συνέχεια, οι τουρίστες που ενδιαφέρονται για την Athens Local ξενάγηση δηλώνουν αντίστοιχα την συμμετοχή και τα ενδιαφέροντά τους, και οι υπεύθυνοι του προγράμματος εντοπίζουν βάσει των στοιχείων αυτών τον κατάλληλο Local για την συγκεκριμένη ομάδα τουριστών. Ακολουθεί η συνεννόηση για την ημέρα, την ώρα και το μέρος που βολεύει και τις δύο πλευρές και τα υπόλοιπα… τα βρίσκετε στους δρόμους της πόλης.

Τι περιλαμβάνει η ξενάγηση

Σίγουρα, τα ενδιαφέροντα και η «ειδίκευσή» σας σε κάποιον αθηναϊκό τομέα κάνει τα πράγματα πιο εύκολα, καθώς η ομάδα που θα αναλάβετε θα έχει περίπου τα ίδια ενδιαφέροντα. Κύριος σκοπός, ωστόσο, του προγράμματος είναι να αποφύγετε τα μέρη και τα αξιοθέατα που ούτως ή άλλως θα επισκεφθεί κάθε τουρίστας. Όλοι οι επισκέπτες της Αθήνας γνωρίζουν για την Ακρόπολη, για τα κύρια μνημεία και μουσεία, για την Πλάκα και για το greek souvlaki.

Εσείς αναλαμβάνετε να δείξετε την Αθήνα που δεν υπάρχει στους ταξιδιωτικούς οδηγούς: τα αγαπημένα σας στέκια, τα κρυμμένα café και τα low-budget εστιατόρια της πόλης, τα πιο ενδιαφέροντα events (θυμηθείτε μερικά από τα δικά μας αγαπημένα στέκια για έξοδο εδώ και για φαγητό εδώ), τα σημεία με την καλύτερη θέα στην πόλη, τις γωνιές που κι εσείς οι ίδιοι πρόσφατα ανακαλύψατε. Φυσικά, δεν χρειάζεται να έχετε ιστορικές γνώσεις ή να έχετε εκπαιδευτεί ως ξεναγός για να συμμετάσχετε στο πρόγραμμα. Όσοι τουρίστες επιθυμούν τουριστικές ξεναγήσεις ιστορικού ενδιαφέροντος παραπέμπονται στο Σωματείο Διπλωματούχων Ξεναγών. Μάθετε περισσότερα για το πρόγραμμα «This is My Athens» εδώ
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v