Θερινά σινεμά: Μ’ αγιοκλήματα και γιασεμιά

Πόσα χρόνια μετρά ο παλαιότερος θερινός κινηματογράφος της Αθήνας; Ποιος φτιάχνει την καλύτερη σπιτική τυρόπιτα; Και πού βρίσκεται το καλύτερο σινεμά του κόσμου; Πιάνουμε θέση δίπλα στο αγιόκλημα, σε δώδεκα αγαπημένα «θερινά».
Θερινά σινεμά: Μ’ αγιοκλήματα και γιασεμιά
(*) Κάντε  κλικ εδώ και δείτε τα 20 αγαπημένα μας θερινά σινεμά για το 2013.  

της Ηρώς Κουνάδη

«Θερινό σινεμά σημαίνει, πάνω απ’ όλα, ελευθερία. Η ελευθερία που σου δίνει η αίσθηση του ανοιχτού χώρου, το να απολαμβάνεις μια ταινία κάτω από αυτό εκεί το φωτισμένο υπερθέαμα». Ο Θωμάς Μανιάκης, ιδιοκτήτης του Σινέ Θησείον, δείχνει προς την κατεύθυνση της Ακρόπολης, καθώς μου διηγείται την ιστορία του κινηματογράφου του, που άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του το μακρινό 1935. Μια από τις αγαπημένες του αναμνήσεις, λέει, είναι τα «Επεισοδιακά», γουέστερν και θρίλερ που προβάλλονταν σε συνέχειες, διαρκούσαν 4-5 ώρες, και μάζευαν πλήθος κόσμου. «Για ποια εποχή μιλάμε;» αναρωτιέμαι φωναχτά. «Ε, μετά τον πόλεμο» μου λέει. «Θα ήταν γύρω στο ‘55…».

Εδώ κρύβεται, πιθανότατα, και η απάντηση στο γιατί οι θερινοί κινηματογράφοι της Αθήνας κερδίζουν, αντί να χάνουν, κοινό στο πέρασμα του χρόνου: είναι άμεσα συνυφασμένοι με την Ιστορία της πόλης. «Κάποτε ήταν η μόνη διαθέσιμη μορφή ψυχαγωγίας» λέει ο κ. Μανιάκης. «Σήμερα έχουμε αυτοκίνητα, έχουμε τηλεοράσεις, έχουμε μπαρ… Όποιος, όμως, θέλει να δει μια καλή ταινία, εδώ θα έρθει και πάλι. Παραμένει, άλλωστε, η πιο φτηνή διασκέδαση. Η τηλεόραση τώρα πια δεν έχει τίποτα» καταλήγει. Κι επίσης, δεν έχει μυρωδάτο αγιόκλημα πλάι στην οθόνη, δεν έχει σπιτικό γλυκό του κουταλιού και παγωμένη βυσσινάδα στο τραπεζάκι δίπλα, και δεν έχει και φωτισμένη Ακρόπολη στο background, σκέφτομαι.

Για όλους αυτούς τους λόγους, δίνουμε κάθε καλοκαίρι ραντεβού στα πλαστικά καθίσματα των αγαπημένων μας θερινών κινηματογράφων –και, περιέργως πώς, οι άνετες πολυθρόνες μέσα στις οποίες βουλιάζουμε τον χειμώνα δεν μας λείπουν καθόλου. 

Θησείον
Απ. Παύλου 7, τηλ: 210 3420864
Τιμή εισιτηρίου: 8€ (κάθε Δευτέρα 5,50€)

«Το καλύτερο σινεμά του κόσμου», αποφάνθηκε το CNN, και ποιοι είμαστε εμείς να διαφωνήσουμε; Το καταπράσινο Σινέ Θησείον απολαμβάνει την καλύτερη ίσως θέα στην φωτισμένη Ακρόπολη, την οποία φροντίζει να συνδυάζει με αριστουργήματα του ευρωπαϊκού και αμερικανικού κινηματογράφου: προβάλλει κατά κύριο λόγο επανεκδόσεις, όπως το All about Eve και το Οι Άνδρες προτιμούν τις Ξανθιές, που περιμένουμε φέτος το καλοκαίρι, δεν κρύβει την αδυναμία του στις ταινίες του Χίτσκοκ, αλλά δεν αφήνει να του ξεφύγουν και τα σύγχρονα διαμαντάκια, όπως οι Ζωές των Άλλων, που προέβαλλε για πολλές συναπτές εβδομάδες το καλοκαίρι του 2007. Τη νοσταλγική του ατμόσφαιρα συμπληρώνει τέλεια το υπέροχο γλυκό του κουταλιού βύσσινο, η σπιτική βυσσινάδα με μαύρη ζάχαρη και η φρεσκοψημένη τυρόπιτα που ευωδιάζει τον χώρο. 

Cine Paris
Κυδαθηναίων 22, Πλάκα, τηλ: 210 3222071
Τιμή εισιτηρίου: 8€

Κοντεύει έναν αιώνα ζωής, αλλά δεν φαίνεται να νιώθει καθόλου γερασμένος, έτσι όπως πλημμυρίζει κάθε βράδυ από ντόπιους και τουρίστες που σκαρφαλώνουν στην ταράτσα του χωρίς να ρίξουν δεύτερη ματιά στην αφίσα της ταινίας που προβάλλει –αν δε σου αρέσει η πλοκή, χαζεύεις τον φωτισμένο βράχο της Ακρόπολης που κάνει ωραίο κοντράστ με τα αστέρια, και περνάς εξίσου καλά. Κατεβαίνοντας –ή ανεβαίνοντας– οι πιο σινεφίλ εξ ημών κοντοστέκονται για το απαραίτητο προσκύνημα στην αυτοσχέδια έκθεση με τις κινηματογραφικές αφίσες, τις οποίες μπορούμε να αγοράσουμε για το σπίτι.

Σινέ Ψυρρή
Σαρρή 40-44, τηλ.: 210 3247234
Τιμή εισιτηρίου: € 7,50 (κάθε Δευτέρα 6€)
Μισοκρυμμένο πίσω από το Θέατρο Αποθήκη, είναι κατά τη γνώμη μας ένα από τα ομορφότερα αθηναϊκά σινεμά –τίτλος που τον κερδίζει, μεταξύ άλλων, και για τα φουντωτά γιασεμιά που σχεδόν καλύπτουν τα τειχάκια του. Μας αρέσει, επίσης, πολύ η σανγκρία που σερβίρει το μπαρ και η ποικιλία στις ετικέτες μπύρας, το industrial σκηνικό στο φουαγιέ και η αντίθεση που κάνει με το εσωτερικό, το οποίο αποπνέει κάτι από παλιά Αθήνα. Στα συν, η ένταση που δεν χαμηλώνει ιδιαίτερα ούτε στη δεύτερη προβολή.

Αθηναία
Χάρητος 50, Κολωνάκι, τηλ.: 210 7215717
Τιμή εισιτηρίου: 8€
Θα σας… τραβήξει από την μύτη αν τύχει να περάσετε κοντά σε ώρα προβολής από τον πεζόδρομο της Χάριτος. Η σπιτική τυρόπιττά της είναι θρυλική, κι αυτή είναι που της έχει κερδίσει φανατικούς θαμώνες –τι και αν το κατοικημένο της περιοχής επιβάλλει η προβολή των 11.00 να θυμίζει… βωβό κινηματογράφο; Κατά τα λοιπά, ένας από τους πλέον θρυλικούς κινηματογράφους της Αθήνας δεν θα μπορούσε να υστερεί σε (πράσινο, σαφέστατα) σκηνικό και νοσταλγική ατμόσφαιρα.

Οι εξαρχειώτικοι Ριβιέρα και Βοξ
Βαλτετσίου 46, τηλ: 210 3837716 και Πλατεία Εξαρχείων, τηλ: 210 3301020
Τιμή εισιτηρίου: 8€ (κάθε Τρίτη και Τετάρτη στο Βοξ 6€. Κάθε Δευτέρα και βραδινή Κυριακής στη Ριβιέρα επίσης 6€)

Πνιγμένη στα γιασεμιά που απειλούν να... κρύψουν μέρος της οθόνης, η θρυλική Ριβιέρα των Εξαρχείων παίζει αγαπημένες κλασικές ταινίες, ενώ τακτικά διοργανώνει και αφιερώματα σε δημιουργούς όπως ο Γούντι Άλεν και ο Χίτσκοκ, αλλά και στον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο ινηματογράφο. Το αντίπαλο δέος της, η ταρατσούλα του Βοξ, στην πλατεία, μπορεί να μην διεκδικεί δάφνες... καλλιστείων, έχει όμως αναθρέψει γενιές και γενιές σινεφίλ με Αϊζενστάιν και Ταρκόφσκι, και συνεχίζει ακάθεκτη με κλασικά διαμαντάκια ανάμεσα στις ταινίες πρώτης προβολής. Αν αυτός δεν είναι λόγος να διεκδικήσει μια θέση στο top-10 μας, τότε ποιος είναι;

Ζέφυρος
Τρώων 36, Άνω Πετράλωνα, τηλ.: 210 3462677
Τιμή εισιτηρίου: 8€

Νοσταλγικός όσο και η γειτονιά που τον φιλοξενεί, τα ατμοσφαιρικά Άνω Πετράλωνα, ο Ζέφυρος προβάλλει επίσης κατά κύριο λόγο επανεκδόσεις και ασπρόμαυρα διαμαντάκια του ευρωπαϊκού, αλλά και του αμερικανικού κινηματογράφου, στην καταπράσινη αυλίτσα του. Στο μπαρ, η σπιτική καρυδόπιττα και το παραδοσιακό σάμαλι αποτελούν χιτ, ενώ στην έξοδο τα μεζεδοπωλεία και τα ταβερνάκια που τον περιβάλλουν αποτελούν ένα πρώτης τάξεως σκηνικό για σινεφίλ αναλύσεις.

Αίγλη Ζαππείου
Κήπος Ζαππείου, είσοδος από Β. Όλγας, τηλ: 210 3369369
Τιμή εισιτηρίου: 8€


Μετρά κάτι περισσότερο από έναν αιώνα Ιστορίας: προέβαλλε για πρώτη φορά ταινία το τόσο-μακρινό-που-μοιάζει-εξωπραγματικό καλοκαίρι του 1903. Παραμένει σταθερή αξία λόγω της θέσης της στην καρδιά των κήπων του Ζαππείου, αλλά και για την ιδιαίτερη αισθητική της οθόνης της, για τις μπουκαμβίλιες και τα γιασεμιά που την αγκαλιάζουν, και –ναι, θα το ομολογήσουμε– το διάσημο hot dog της που έχει κάνει το ποπ κορν να μοιάζει πασέ. Στο ρεπερτόριό της περιλαμβάνονται κατά βάση ταινίες πρώτης προβολής, και τα καλύτερα καλοκαιρινά blockbusters –ανήκει, άλλωστε, στην μεγάλη οικογένεια των Village Cinemas. Κάθε Τετάρτη, οι κάτοχοι κινητού τηλεφώνου Cosmote αγοράζουν δύο εισιτήρια στην τιμή του ενός.

Σινέ Φλοίσβος
Μαρίνα Φλοίσβου, Παλαιό Φάληρο, τηλ: 210 9821256
Τιμή εισιτηρίου: 7,5€ - Προβολές 3D: 10€

Σε απόσταση μερικών βημάτων από την θάλασσα, το αγαπημένο θερινό σινεμά των νοτίων προαστίων εξοπλίζεται με… ξαπλώστρες στην πρώτη σειρά (για να έχει το σκηνικό κάτι από θάλασσα ακόμα) και αυτοσχέδιες ψησταριές στον κήπο, οι οποίες αρωματίζουν όλη τη μαρίνα με τα φρεσκοψημένα καλαμάκια τους. Κατά τα λοιπά, ταινίες πρώτης προβολής, αρκετές εξ αυτών σε 3D προβολή, αίσθηση διακοπών και μια παιδική χαρά για να διασκεδάζουν τα πιτσιρίκια σας πριν και μετά την προβολή, συμπληρώνουν την εικόνα του μοναδικού θερινού σινεμά της Αθήνας που θα μύριζε θάλασσα –αν δεν ήταν εκείνα τα σουβλάκια που λέγαμε.

Λαΐς
Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Ιερά Οδός 48 και Μ. Αλεξάνδρου 134-136
Τιμή εισιτηρίου: 7€ (φοιτητικά, παιδικά, άνω των 65 και άνεργοι: 4€)

Ο θρυλικός θερινός κινηματογράφος της Ιεράς Οδού έκλεισε κάπου στα μέσα της δεκαετίας του ’70, μην μπορώντας να αντέξει τον συναγωνισμό της δημοφιλίας που απολάμβανε τότε η τηλεόραση. Η εκδίκηση, όμως, είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο, κι αφού το σινεμά απολαμβάνει νέες δόξες, η Ταινιοθήκη της Ελλάδος βρίσκει (πριν από δύο χρόνια) την νέα της στέγη στο ιστορικό κτίριο, και διαμορφώνει την ταράτσα του σε ένα υπέροχο, αρτιστίκ θερινό σινεμά, που διοργανώνει τακτικά ενδιαφέροντα σινεφίλ αφιερώματα. Δεν λείπουν, βέβαια, από την ημερήσια διάταξη και οι ταινίες πρώτης προβολής –αν και η αδυναμία στις παραγωγές του ευρωπαϊκού κινηματογράφου είναι εμφανής. Η θέα στις φωτισμένες καμινάδες της Τεχνόπολης είναι ένα αδιαμφισβήτητο συν.

Μπομπονιέρα
Παπαδιαμάντη 12, Κηφισιά, τηλ.: 210 8019687
Τιμή εισιτηρίου: 8€
Ο θρυλικός κινηματογράφος της Κηφισιάς συνεχίζει εδώ και χρόνια να δίνει το παρόν στις σινεφίλ καλοκαιρινές βραδιές των βορείων προαστίων, με επανεκδόσεις αλλά και νέες ταινίες. Οι καρεκλίτσες του είναι άνετες με τραπεζάκια ανάμεσα για να μπορείτε να απολαμβάνετε την μπύρα με τα λαχταριστά nachos όπως τους… αρμόζει, οι τοίχοι γύρω από τον χώρο προβολής έχουν πλούσια και προσεγμένη βλάστηση, ενώ μας αρέσει ιδιαίτερα η αυλίτσα στον χώρο του κυλικείου που ενδείκνυται για κάθε λογής συζητήσεις στο δεκάλεπτο διάλειμμα. 

Cine Alsos
Λ. Δεκέλειας 154, Άλσος Νέας Φιλαδέλφειας, τηλ: 210 2583133
Τιμή εισιτηρίου: 7,5€ (κάθε Δευτέρα 5,5€)

Είναι ένας από τους λιγότερο δημοφιλείς θερινούς κινηματογράφους της πόλης –αδίκως, αν θέλετε τη γνώμη μας. Στην άκρη του άλσους της Νέας Φιλαδέλφειας, περιστοιχισμένο από κήπους που εγγυώνται πως τις προβολές σας θα συνοδεύουν τα κατάλληλα αρώματα, και πλήρως εξοπλισμένο από τεχνολογικής άποψης (δώδεκα ηχεία που δεν χαμηλώνουν μόλις η ώρα πάει 10.30 κάνουν παρελθόν το αιώνιο πρόβλημα των θερινών κινηματογράφων) το Άλσος διεκδικεί επάξια μια θέση στη λίστα με τα αγαπημένα μας θερινά της πόλης. Μεγάλο συν για τους… μερακλήδες της παρέας: το μπαρ δεν διαθέτει μόνο αναψυκτικά, μπύρες και ποπ κορν, αλλά και ουζάκι με απολαυστικούς μεζέδες.

(*) Κάντε κλικ εδώ και δείτε τα 20 αγαπημένα μας θερινά σινεμά για το 2013. 


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v