6 χώρες σε κρίση... ισοτιμίας

Πέρυσι ήταν η Αμερική, φέτος είναι η Αγγλία και μερικές ακόμη χώρες που "φτηναίνουν" λόγω κρίσης. Από τους Τροπικούς μέχρι τη Σιβηρία, ιδού έξι προορισμοί όπου το ευρώ σας αγοράζει... δύο διανυκτερεύσεις στην τιμή της (περσινής) μίας.
6 χώρες σε κρίση... ισοτιμίας
της Ηρώς Κουνάδη

Είπαμε, έχει και η κρίση τα καλά της. Μεταξύ αυτών –και μάλλον εκ των σπουδαιότερων– το γεγονός ότι χώρες που μέχρι πρότινος θεωρούνταν ακριβοί προορισμοί «φτηναίνουν», λόγω της ευνοϊκής για το ευρώ ισοτιμίας των νομισμάτων τους, και γίνονται πλέον εξαιρετικά προσιτές. Σε όποιον βιάστηκε να σχολιάσει ότι «μεσούσης της κρίσης, ποιος έχει λεφτά για ταξίδια;» να απαντήσουμε ότι λίγη οικονομία και λίγος καλός προγραμματισμός χρειάζεται, και μερικά ευρώ –που μέχρι πέρυσι δεν έβγαζαν ούτε δυο μέρες σε ξενοδοχείο– φέτος μπορούν να σας πάνε πολύ μακριά.

Εκεί, λοιπόν, που πέρυσι ήταν η Αμερική –στην άβολη θέση το νόμισμα να έχει πάρει την κατιούσα– φέτος είναι…

Η Αγγλία
Ισοτιμία Απριλίου 2008: 0,79 λίρες το ευρώ
Ισοτιμία Απριλίου 2009: 0,93 λίρες το ευρώ

Δεν μπορεί, κάπου θα το πήρε το αυτί σας. Το ευρώ παίρνει –επιτέλους– την εκδίκησή του από τη βρετανική λίρα, στην ευνοϊκότερη ισοτιμία από την έναρξη της κυκλοφορίας του, και η εξίσωση μοιάζει, μέρα με τη μέρα, όλο και πιο κοντά. Αυτό, συνδυασμένο με τα οικονομικότατα εισιτήρια που προσφέρουν η Aegean και η easyJet για Λονδίνο –η δεύτερη πλέον και για Μάντσεστερ– μας δίνει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για low budget weekends, αλλά και γιατί όχι για μεγαλύτερες αποδράσεις.
Highlights: Σε τυχαία σειρά, shopping στα one of a kind λονδρέζικα malls, overdose τεχνών στο Fringe του Εδιμβούργου, whiskey tasting στα Highlands της Σκωτίας, sightseeing στο κουκλίστικο Bath, live gigs και rock till you drop στο Μάντσεστερ, σκι και snowboard στο Snowdonia στην Ουαλία, απόλυτη εμπειρία roller coaster στο Alton Towers.
Πετάμε: Πάμφθηνα για Λονδίνο και Μάντσεστερ με easyJet και Aegean. Επίσης, με British Airways –οι προσφορές της οποίας τον τελευταίο καιρό μας έχουν εκπλήξει ευχάριστα– και Ολυμπιακή. Αναλόγως πόσο καλό προγραμματισμό θα κάνετε –ήτοι πόσο έγκαιρα θα κλείσετε τα εισιτήρια– η τιμή τους μπορεί να πέσει έως και στα 100 ευρώ, επιστροφής και φόρων περιλαμβανομένων.

Η Ισλανδία
Ισοτιμία Απριλίου 2008: 116 κορώνες το ευρώ
Ισοτιμία Απριλίου 2009: 162,93 κορώνες το ευρώ

Κι αυτό σίγουρα το ακούσατε. Το κραχ των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, η υποτίμηση του νομίσματος και η κατάρρευσης μιας εκ των δυνατότερων οικονομιών της Ευρώπης –και του δεύτερου πιο ακριβού προορισμού στον κόσμο για το 2007, σύμφωνα με το Lonely Planet– απασχόλησαν εκτενέστατα τα δελτία ειδήσεων μερικούς μήνες πριν. Και πριν βιαστείτε να σκεφτείτε ότι αντί να λυπόμαστε τους ανθρώπους που έχασαν τις δουλειές τους εμείς κοιτάμε να εκμεταλλευτούμε την κρίση τους για να κάνουμε φθηνές διακοπές, να πούμε ότι επισκεπτόμενοι μια χώρα που ούτως ή άλλως ποτέ δεν βάσιζε την οικονομία της στον τουρισμό –κυρίως λόγω της… άβολης γεωγραφικής της θέσης, και όχι επειδή υστερεί ενδιαφέροντος ή υποδομών– τη βοηθάτε με τον καλύτερο τρόπο να ανακάμψει. Η ανθρωπιστική βοήθεια μάλλον θα χανόταν στο δρόμο –ή στη μετάφραση.
Highlights: Αδιαμφισβήτητα μερικά από τα καλύτερα φυσικά τοπία της Γηραιάς Ηπείρου, επιβλητικοί καταρράκτες, fjords που κόβουν την ανάσα, ηφαιστειακά πετρώματα, θερμές πηγές που καταλήγουν σε καταγάλανες λίμνες, και μια από τις πλέον παραμυθένιες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, το Ρέικιαβικ, με την καλλιτεχνική φυσιογνωμία του να γνωρίζει μια νέα περίοδο ακμής λόγω της κρίσης.
Πετάμε: Δυστυχώς, όχι απευθείας. Από Παρίσι, Βαρκελώνη, Βερολίνο ή Λονδίνο –στα οποία φτάνουμε με τις γνωστές και μη εξαιρετέες easyJet, Vueling, ClickAir και Aegean– με την low cost Iceland Express. Εναλλακτικά, από Κολωνία με την German Wings –η οποία παρεμπιπτόντως επανένταξε την Αθήνα στο πρόγραμμα δρομολογίων της, οπότε αποτελεί και την ιδανικότερη επιλογή: απλά κλείνετε δύο εισιτήρια μετ’ επιστροφής στο site της, Αθήνα – Κολωνία και Κολωνία – Ρέικιαβικ. Υπολογίστε από 300 μέχρι 450 ευρώ, ανάλογα με τα δρομολόγια και τις ημερομηνίες που θα επιλέξετε.

Ο Μαυρίκιος
Ισοτιμία Απριλίου 2008: 40,32 ρουπίες το ευρώ
Ισοτιμία Απριλίου 2009: 44,43 ρουπίες το ευρώ

Αυτό πιθανότατα δεν το είχατε ακούσει. Η αλήθεια είναι ότι δεν το είχαμε ακούσει ούτε εμείς. Ευρύτατα γνωστό πλέον σχεδόν αποκλειστικά ως νούμερο ένα προορισμός των honeymooners του πλανήτη, το μικρό νησάκι του Ινδικού Ωκεανού δεν απασχολεί ιδιαίτερα τα δελτία ειδήσεων –πόσο μάλλον τα οικονομικά. Κι όμως, το νόμισμά του έχει πάρει την κατηφόρα σε σχέση με το ευρώ, καθιστώντας την πρώην γαλλική αποικία ακόμα οικονομικότερη –και πάντα ειδυλλιακή.
Highlights: Ατελείωτες παραλίες με κατάλευκη άμμο και κάθε πιθανή και απίθανη απόχρωση του τιρκουάζ στα νερά τους, νυχτερινή ζωή που εκπλήσσει ευχάριστα στο Grand Baie, αποικιακή αρχιτεκτονική στο πανέμορφο Port Louis, μοναδικές ευκαιρίες για trekking και φυσιολατρικές εξορμήσεις στο Rodrigues, και εξαιρετική κουζίνα… παντού.
Πετάμε: Σε λίγο τσιμπημένες τιμές –αποφύγετέ τις με έγκαιρο προγραμματισμό ή αντισταθμίστε τις με σωστή οργάνωση του υπόλοιπου ταξιδιού– με την Air France, μέσω Παρισιού –υπολογίστε περί τα 1000 ευρώ με επιστροφή και φόρους– ή οικονομικότερα, με την Emirates μέσω Ντουμπάι, σε τιμές που ξεκινούν από 890 ευρώ.

Οι Σεϋχέλλες
Ισοτιμία Απριλίου 2008: 12,51 ρουπίες το ευρώ
Ισοτιμία Απριλίου 2009: 21,7 ρουπίες το ευρώ

Στην ίδια ακριβώς κατηγορία με το Μαυρίκιο, κανένας newscaster που σέβεται τον εαυτό του δε θα έμπαινε στη διαδικασία να σας ενημερώσει για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση των Σεϋχέλλων. Η σύγκριση με την περσινή ισοτιμία, όμως, μιλά από μόνη της, και ο επίγειος παράδεισος του Ινδικού που γενικώς θεωρείται από τους ακριβότερους εξωτικούς προορισμούς του κόσμου μόλις έγινε αρκετά πιο προσιτός.
Highlights: Φύση και παραλίες, παραλίες και φύση. Τα διάφανα, κρυστάλλινα, γαλαζοπράσινα νερά του Ινδικού αγγίζουν την απαλή, κατάλευκη άμμο των 115 νησιών, η τροπική βλάστηση προκαλεί για εξερευνήσεις, η τουριστική βιομηχανία διοργανώνει εξαιρετικά extreme sports, trekking, hiking, scuba diving και άλλες δραστηριότητες για να δείτε τη μοναδική φύση από κοντά, όσο οι τετράποδοι αυτόχθονες κάτοικοι σας παρατηρούν με βλέμμα γεμάτο περιέργεια.
Πετάμε: Με την Air France, μέσω Παρισιού, ή την Qatar Airways, μέσω Ντόχα, σε τιμές που ξεκινούν από 900 περίπου ευρώ με επιστροφή και φόρους.

Η Ρωσία
Ισοτιμία Απριλίου 2008: 36,92 ρούβλια το ευρώ
Ισοτιμία Απριλίου 2009: 45,03 ρούβλια το ευρώ

Αυτό, πάλι, θα έπρεπε να το έχουμε ακούσει. Αλλά μας ξέφυγε. Κάλλιο αργά παρά ποτέ, βέβαια, και η έκπληξη όταν το παρατηρήσαμε ήταν αρκετά μεγάλη για να αντισταθμίσει την αίσθηση «πώς το χάσαμε εμείς αυτό;». Με την ισοτιμία να ευνοεί εμφανώς το ευρώ, τα ταξίδια μας στην –ομολογουμένως ακριβή– Ρωσία γίνονται κατά τι φθηνότερα, και οι παλιές αγαπημένες ιστορίες για το Μοχίτο στο trendy club της Μόσχας που κοστίζει… 40 ευρώ γίνονται παρελθόν.
Highlight: Από τη Μόσχα στην Αγία Πετρούπολη, θα κουραστείτε να απολαμβάνετε μουσεία, ιστορία, αρχιτεκτονική, τέχνες, γεύσεις, βόλτες και γειτονιές. Για τους τολμηρότερους, υπάρχει ο Υπερσιβηρικός, που είναι ένα ολόκληρο ταξίδι μόνος του: επτά ημέρες κι επτά νύχτες, από την άκρη της Ευρώπης στα βάθη της Ασίας.
Πετάμε: Με Aeroflot και Ολυμπιακή για Μόσχα, σε τιμές που ξεκινούν από 320 ευρώ μετ’ επιστροφής.

Η Πολωνία
Ισοτιμία Απριλίου 2008: 3,49 ζλότι το ευρώ
Ισοτιμία Απριλίου 2009: 4,69 ζλότι το ευρώ
Καθώς οι χώρες που έκαναν την «Ευρώπη των 15» «Ευρώπη των 25» βρίσκονται στο μέσο –ή στην αρχή– της κούρσας ένταξής τους στην Ευρωζώνη, οι ισοτιμίες των νομισμάτων τους θα ανεβοκατεβαίνουν –διάβαζε κατεβαίνουν– μέχρι να κλειδώσουν σε μια ισοτιμία όσο γίνεται ευνοϊκότερη για το ευρώ. Αυτή είναι, επί του προκειμένου, η περίπτωση της Πολωνίας, που βλέπει το ζλότι της να χάνει αξία, αλλά ελπίζει ότι αυτή τη φορά τουλάχιστον θα είναι για καλό σκοπό. Όσοι έχετε δει έστω και μια φορά την Κρακοβία, θα επιβεβαιώσετε ότι ο σκοπός είναι όντως καλός –αλλά λίγο έχει να κάνει με νομισματικές ενώσεις και κεντρικές τράπεζες.
Highlights: Η μεγαλύτερη μεσαιωνική πλατεία, μία από τις ωραιότερες «παλιές πόλεις» και ένα κάστρο βγαλμένο από παραμύθι στην Κρακοβία, η γενέτειρα του Κοπέρνικου και μια από τις καλύτερες γειτονιές για τους λάτρεις της γοτθικής αρχιτεκτονικής στο Torun, ένα από τα πλέον ασυνήθιστα Εθνικά Πάρκα της Ευρώπης, με λίμνες, δάση και… αμμόλοφους, γνωστό ως Slowinski, και, βέβαια, όση Ιστορία μπορείτε να αντέξετε: από τη Βαρσοβία στο Gdansk και από εκεί στο Άουσβιτς, κάθε πόλη μοιάζει να έχει παίξει το δικό της ρόλο στη διαμόρφωση αυτού που είναι –ή δεν είναι– σήμερα η Ευρώπη.
Πετάμε: Με τη LOT και τη Norwegian, για Κρακοβία και Βαρσοβία, από 230 ευρώ μετ’ επιστροφής.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v