10+1 tips για διακοπές low budget

Φθηνό ξενοδοχείο στη Μύκονο; Μισή τιμή στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια; Προσφορές στην ενοικίαση αυτοκινήτου; Διαβάστε τις συμβουλές μας για low budget διακοπές και μην αφήσετε κανένα δελτίο ειδήσεων να σας πείσει πως χρειάζεστε 400 ευρώ για ένα Σαββατοκύριακο στην Πάρο.
10+1 tips για διακοπές low budget
της Ηρώς Κουνάδη

«Η γενιά των 700 ευρώ» έλεγε πριν από λίγες μέρες με θεατρική τραγικότητα στο βλέμμα ο ρεπόρτερ κεντρικού δελτίου ειδήσεων «χρειάζεται 400 ευρώ για ένα Σαββατοκύριακο στην Πάρο. Το κόστος των διακοπών είναι απαγορευτικό για αυτά τα παιδιά που, μην έχοντας άλλη επιλογή, θα περάσουν το καλοκαίρι τους στην Αθήνα». Βρείτε τα τραγικά λάθη στις δύο παραπάνω προτάσεις.

Τραγικό είναι να βαφτίζεις μια γενιά βάσει των οικονομικών απολαβών της –προσωπικά προτιμούσα το γενιά Υ, κι ας είχε κάτι συγκεχυμένα παρελθοντολογικό σαν όρος, αλλά αυτό δεν είναι επί του παρόντος. Τραγικό είναι να θεωρείς μια γενιά δυστυχισμένη επειδή «βγάζει λίγα». Δεν είναι –αλλά ούτε αυτό είναι επί του παρόντος. Τραγικό είναι, επίσης, να κάνεις τον κόσμο να πιστεύει ότι χρειάζεται 400 ευρώ για να πάει ένα Σαββατοκύριακο στην Πάρο.

Επειδή αυτό το τελευταίο είναι επί του παρόντος –μέρες που είναι– κι επειδή, τα έχουμε πει και ξαναπεί, το ταξίδι δεν (χρειάζεται να) είναι ακριβό κι όσοι το αντιλαμβάνονται ως είδος πολυτελείας (συγνώμη αλλά) είναι αυτοί που δεν ταξιδεύουν, βγάλαμε κομπιουτεράκια, κάναμε υπολογισμούς, ρωτήσαμε ειδήμονες, θυμηθήκαμε περασμένα, φοιτητικά καλοκαίρια, συσκεφθήκαμε, διαφωνήσαμε, συμφωνήσαμε και καταλήξαμε στα 10 tips που, αν χρησιμοποιηθούν σωστά και συνδυασμένα, μπορούν να μας εξασφαλίσουν ένα low budget καλοκαίρι σε Αιγαίο και Ιόνιο. Όσο ουτοπικό κι αν ακούγεται αυτό.

* Αναζητήστε εναλλακτικά λιμάνια για να ξεκινήσετε το ταξίδι σας. Τα ακτοπλοϊκά θα σας βγουν φθηνότερα, και οι ώρες επάνω στο πλοίο –στις περισσότερες περιπτώσεις– λιγότερες. Η Νάξος, η Πάρος, η Μύκονος, η Τήνος και η Άνδρος εξυπηρετούνται και από το λιμάνι της Ραφήνας. Η Φολέγανδρος, η Σύρος, η Σίκινος, η Τήνος, η Κύθνος, η Μήλος, η Κίμωλος, η Τζια, η Ίος, η Λήμνος, η Πάρος, η Τήνος, η Νάξος και η Άνδρος συνδέονται και με το λιμάνι του Λαυρίου. Οι Σποράδες εξυπηρετούνται από τα λιμάνια του Αγίου Κωνσταντίνου και του Βόλου –με τη δεύτερη επιλογή να βγαίνει σημαντικά φθηνότερη. Μια ενδεικτική αναζήτηση για απλή μετάβαση στη Μήλο στα μέσα Ιουλίου μας εξέπληξε: 17 ευρώ από Λαύριο και από 36 ευρώ το φθηνότερο μέχρι 54 το ακριβότερο από Πειραιά. Εξαιρετική μηχανή αναζήτησης με τιμές εισιτηρίων και σύστημα online κρατήσεων διαθέτει το Pamediakopes.gr, ενώ για δρομολόγια –ακόμα και της ίδιας μέρας, από όλα τα λιμάνια– ιδιαίτερα χρήσιμο είναι το OpenSeas.gr.

* Κάντε μια, έστω γρήγορη, αναζήτηση αρκετές μέρες πριν φύγετε για να συγκρίνετε τιμές και να αποφασίσετε αν πράγματι σας συμφέρει να νοικιάσετε αυτοκίνητο στο νησί αντί να πάρετε το δικό σας μαζί. Ξεχάστε τα «δεν έχω χρόνο για ψάξιμο», στην εποχή του internet ο χρόνος που θα σπαταλήσετε δεν ξεπερνά τα 5 λεπτά. Ο κανόνας λέει ότι αν πεταχτείτε κάπου για διήμερο η ενοικίαση –περί τα 30-40 ευρώ την ημέρα, για ένα μικρό αυτοκίνητο– συμφέρει, ενώ αν οι μέρες είναι περισσότερες είναι καλύτερα να πληρώσετε τα 60 περίπου ευρώ του εισιτηρίου για να πάρετε το αυτοκίνητό σας μαζί. Χρησιμοποιείστε και πάλι τη μηχανή αναζήτησης του Pamediakopes για να συγκρίνετε τιμές ενοικίασης και μεταφοράς με το πλοίο, ή επισκεφθείτε τα site των μεγάλων εταιρειών ενοικίασης, όπως είναι η Hertz ή η Avis. Αν επιμένετε στην ενοικίαση, θυμηθείτε πως αν κλείσετε το αυτοκίνητο για περισσότερες ημέρες μπορείτε να διαπραγματευτείτε καλύτερη τιμή –η οποία, όμως, δύσκολα θα ξεπεράσει τα 5 ευρώ σε διαφορά από την αρχική τιμή ανά ημέρα. Εξετάστε, επίσης, το ενδεχόμενο να νοικιάσετε μηχανάκι–πολύ οικονομικότερο– ή, αν το νησί είναι μικρό, ποδήλατο –πολύ οικολογικότερο– αντί για αυτοκίνητο.

* Αναζητήστε και κλείστε ξενοδοχείο μέσω site όπως τα Airtickets.gr, Travelplanet24.gr και Pamediakopes.gr. Οι τιμές που θα πετύχετε είναι σημαντικά χαμηλότερες από τις λεγόμενες τιμές πόρτας, ειδικά αν η κράτησή σας είναι για περισσότερες από μία ημέρες. Ενδεικτικά, στο Airtickets.gr βρήκαμε δωμάτιο σε ξενοδοχείο με πισίνα στη Ρόδο για 8 ημέρες στις αρχές Αυγούστου με 325 ευρώ, ήτοι περί τα 40 ευρώ την ημέρα, ενώ στο Travel Planet 24 οι τιμές για ένα ξενοδοχείο στην Κέρκυρα αρχές Αυγούστου ξεκινούν από 70 ευρώ.

* Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στη βαλίτσα των διακοπών: κάντε μια λίστα με τα απαραίτητα μερικές ημέρες πριν, προσθέστε ό,τι άλλο σκεφτείτε μέχρι τη στιγμή που θα αρχίσετε να πακετάρετε και χρησιμοποιείστε την, διαγράφοντας ένα ένα τα αντικείμενα καθώς τα βάζετε στη βαλίτσα. Μπορεί να μοιάζουν αμελητέα σαν έξοδα, αλλά ένας έξτρα φορτιστής, ένα αντηλιακό, ένα υγρό φακών επαφής ή ένα δεύτερο μαγιό μπορεί να σας βγάλουν εκτός προϋπολογισμού χωρίς να το καταλάβετε.

* Προγραμματίστε, ει δυνατόν, την άδεια έτσι ώστε να αποφύγετε την high season. Θα εκπλαγείτε με το βαθμό στον οποίο μπορεί να αλλάξει μια τιμή ξενοδοχείου από τις αρχές Ιουλίου έως τον Δεκαπενταύγουστο –έως και 100%, από 40 ευρώ να πάει στα 80, και δεν υπερβάλουμε καθόλου. Η θάλασσα είναι εξίσου ζεστή από τα τέλη Ιουνίου μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, όλα τα μέρη που θέλετε να δείτε είναι σαφώς καλύτερα χωρίς ορδές μεθυσμένων τουριστών να τραγουδάνε παράφωνα την ώρα που εσείς θέλετε να απολαύσετε το τοπίο και μια οικογένεια με παιδάκια που τσιρίζουν έχει κατασκηνώσει δίπλα σας γιατί απλά δεν υπάρχει άλλος χώρος στην παραλία και, στο κάτω κάτω, ο Αύγουστος στην Αθήνα είναι μια εμπειρία που, πιστέψτε μας, δε θέλετε να χάσετε.

* Αν, πάλι, δεν αντέχετε με τίποτα να αντικρίσετε την Κηφισίας χωρίς κίνηση και τα club της Παραλιακής χωρίς κόσμο να σας σπρώχνει, μοιράστε, τουλάχιστον την άδεια σε δύο διαφορετικές περιόδους, αφήστε τους ακριβούς προορισμούς για όταν θα έχει χαλαρώσει κάπως η κατάσταση –η Μύκονος και η Σαντορίνη είναι και οικονομικότερες και πολύ καλύτερες τον Σεπτέμβριο, αυτό το υπογράφουμε– και τιμήστε την «άγονη γραμμή» τον Αύγουστο. Δε σας υποσχόμαστε ότι, ακόμη κι έτσι, θα βρείτε άδεια παραλία στη Σχοινούσα, σίγουρα όμως θα κάνετε σημαντική οικονομία σε χρήματα που θα πληρώνατε «επειδή είναι Αύγουστος» –κατά τα άλλα, το δωμάτιο δεν έχει απολύτως καμία διαφορά, δεν αλλάζουν οι παροχές ή το ντεκόρ του από τη στιγμή που θα ξεκινήσει η high season– και θα περάσετε σαφώς καλύτερα.

* Αν τώρα σκοπός σας είναι να περάσετε τις διακοπές σας κάνοντας ξέφρενο clubbing και θέλετε να βρείτε τα hot spots των Κυκλάδων στο απόγειό τους και γεμάτα κόσμο, αφιερώστε περισσότερο χρόνο στην αναζήτηση δωματίου. Ευκαιρίες υπάρχουν, και είναι πάντα εκεί, ακόμα και τον Αύγουστο, για αυτούς που έχουν την επιμονή και την υπομονή να τις ανακαλύψουν. Θέλετε παραδείγματα; Τα Christina (τηλ.: 22890 22731), Pelican (τηλ.: 22890 23454) και Terra Maria (τηλ.: 22890 24212) στη Χώρα της Μυκόνου διαθέτουν υπέροχα, value for money δωμάτια οι τιμές των οποίων ξεκινούν από 60 ευρώ. Πώς θα ξετρυπώσετε τις ευκαιρίες; Ψάχνοντας σε μηχανές αναζήτησης, ρωτώντας φίλους και γνωστούς, διαβάζοντας ταξιδιωτικά περιοδικά, παίρνοντας μερικά τηλέφωνα παραπάνω, επιλέγοντας να μείνετε στο χωριό του νησιού και όχι στην πόλη –ούτως ή άλλως με αυτοκίνητο θα πηγαινοέρχεστε στις παραλίες και τα clubs.

* Εμπιστευτική πληροφορία: έξω από κάθε ταβέρνα και εστιατόριο νησιού υπάρχει ένα μενού. Ναι, είναι αυτό που ξεφυλλίζουν οι «ελεεινοί τουρίστες που παραγγέλνουν μια χωριάτικη στα τέσσερα και δυο μπίρες για μεσημεριανό» πριν καθίσουν. Το ενδεχόμενο να μην το χρησιμοποιούν επειδή είναι ελεεινοί, αλλά επειδή δε θέλουν να πληρώσουν αυτή τη χωριάτικη 10 ευρώ δεν πρέπει να έχει περάσει ποτέ από κανενός Έλληνα το μυαλό. Αλλά μετά αναρωτιόμαστε γιατί οι «ξένοι» ταξιδεύουν περισσότερο από εμάς. Η απάντηση –μια αποκλειστικότητα του in2life– είναι η εξής: γιατί αν σκέφτεσαι «ε, μια φορά ταξιδεύω, δε θα κάνω εκπτώσεις και στο φαγητό», το αποτέλεσμα θα είναι ακριβώς αυτό: θα ταξιδεύεις μια φορά (το χρόνο) και θα χρειάζεσαι όντως 400 ευρώ για ένα Σαββατοκύριακο στην Πάρο. Βάλτε, λοιπόν, ντροπές και κόμπλεξ οικονομικής ανωτερότητας –που δεν ξέρω από πού και πώς αποκτήσαμε σαν έθνος– στην άκρη και ρίξτε μια ματιά σε αυτόν τον κατάλογο πριν καθίσετε για μεσημεριανό. Αν φοβάστε μη σας αντιμετωπίσουν περιφρονητικά οι σερβιτόροι που σας είδαν να τον διαβάζετε, σκύψτε πάνω από τον ώμο του ελεεινού τουρίστα που τον ξεφυλλίζει και κοιτάξτε μόνο την τιμή της χωριάτικης –αν έχει περισσότερα από 6 ευρώ, απομακρυνθείτε διακριτικά.

* Τα clubs και τα μπαράκια σε κάποια εξαιρετικά δημοφιλή στους τουρίστες νησιά, όπως η Ίος ή η Ρόδος, υιοθετούν μερικές στρατηγικές marketing του εξωτερικού, όπως είναι το happy hour, μειωμένες τιμές αργά το απόγευμα ή και νωρίς το βράδυ, τα ladies nights, όπου η είσοδος για τις κυρίες είναι δωρεάν κλπ. Αναζητήστε τις και εκμεταλλευτείτε τις.

* Σκεφθείτε για λίγο αν όντως χρειάζεστε αυτήν την ξαπλώστρα που ετοιμάζεστε να πληρώσετε «10 ευρώ το σετ και η ομπρέλα δώρο» στην παραλία. Εκτός του ότι χάνετε λίγη από την επαφή με τη φύση, συντηρείτε και την επέλαση του πλαστικού που χαλάει το τοπίο στις παραλίες. Καλύτερα φέρτε μια ομπρέλα θαλάσσης από το σπίτι, ή αναζητήστε τη σκιά ενός δέντρου –αλμυρίκια έχουν ακόμη και οι Κυκλάδες– και στρώστε πετσέτα στην άμμο –θα μαυρίσετε και πολύ καλύτερα, απαλλαγμένοι από το ριγέ εφέ της ξαπλώστρας.

* Αν δεν το έχετε κάνει ήδη, εξετάστε σοβαρά το ενδεχόμενο του ελεύθερου κάμπινγκ. Όχι μόνο για την οικονομία, αλλά κυρίως και πρωτίστως για την εμπειρία.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v