Low-budget προορισμοί: Μεγάλα ταξίδια με μικρό κόστος

Οι καλοκαιρινές διακοπές σας έβγαλαν εκτός προϋπολογισμού και η εκτός συνόρων απόδραση φαντάζει όνειρο... φθινοπωρινής νυκτός; Ξανασκεφτείτε το. Επτά προορισμοί από τη Μεσόγειο ως την Καραϊβική υπόσχονται ονειρεμένες διακοπές με το μικρότερο δυνατό κόστος.
Low-budget προορισμοί: Μεγάλα ταξίδια με μικρό κόστος
Οι καλοκαιρινές μας διακοπές τελείωσαν, ο προϋπολογισμός τους εκτινάχθηκε στα ύψη, ένεκα «τουριστικής ανάπτυξης» των ελληνικών νησιών, αλλά εμείς θέλουμε city break ή εξωτικό ταξιδάκι και το θέλουμε τώρα –όχι όταν θα έχουμε συμπληρώσει το budget για prive σουίτα με Jacuzzi.

Γιατί καλά τα πεντάστερα ξενοδοχεία και το room service, αλλά το μεγαλύτερο μέρος της γοητείας –και της εμπειρίας– του ταξιδιού βρίσκεται έξω από τους τοίχους τους, στα φυσικά τοπία που θα ανακαλύψουμε μόνοι μας, στην τοπική κουλτούρα που θα γνωρίσουμε από την επαφή με τους ντόπιους, στις εξερευνήσεις που θα μας δώσουν τη χαρά της ανακάλυψης. Σε πράγματα για τα οποία δε χρειάζεται να πληρώσουμε απολύτως τίποτα.

Η πραγματικότητα, βέβαια, δεν είναι τόσο ρομαντική όσο η παραπάνω διαπίστωση, καθώς κάθε ταξίδι προϋποθέτει ορισμένα έξοδα που πρέπει να γίνουν μέχρι να φτάσουμε στο σημείο της ανακάλυψης, της εξερεύνησης και της γνωριμίας με την τοπική κουλτούρα –έξοδα μετάβασης, διατροφής και στέγης. Τι κάνουμε λοιπόν;

Απλό. Επιλέγουμε να ταξιδέψουμε στους προορισμούς εκείνους που απαιτούν τα λιγότερα δυνατά έξοδα. Προορισμούς με χαμηλό κόστος ζωής, σχετικά κοντινούς –ώστε να βγουν φθηνά και τα αεροπορικά– και με ενδιαφέρον που δεν εξαντλείται σε shopping malls και trendy εστιατόρια, αλλά περιλαμβάνει φυσικό πλούτο, πολιτιστική κληρονομιά, ιστορία, παραλίες ή εν γένει ευκαιρίες για δραστηριότητα μακριά από τέσσερις τοίχους.

Εμείς συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε επτά από τους προορισμούς αυτούς, στους οποίους θα περάσετε καλά χωρίς να χρειαστεί να… γονατίσετε την κάρτα σας. Εσείς το μόνο που θα χρειαστεί να κάνετε είναι ένα σχετικά καλό προγραμματισμό. Τα υπόλοιπα θα έρθουν μόνα τους.

Ταϊλάνδη

Το ότι ο αγαπημένος ασιατικός προορισμός των Ελλήνων είναι μια εξαιρετικά οικονομική επιλογή μάλλον δεν είμαστε οι πρώτοι που σας το λέμε. Τα αεροπορικά εισιτήρια με την Thai, αν τα κλείσετε σχετικά έγκαιρα, δε θα ξεπεράσουν τα 600 ευρώ μετ’ επιστροφής, ένα δωμάτιο μεσαίας κατηγορίας θα σας κοστίσει περί τα 20 ευρώ, ενώ το ακριβότερο δείπνο που θα καταφέρετε να βρείτε μετά βίας θα αγγίξει τα 15 –με το κόστος του φθηνότερου να είναι τόσο χαμηλό, που να μπορεί να θεωρηθεί μηδενικό.

Προσθέστε σε αυτά τις ειδυλλιακές ακτές του Ινδικού με τα εξωτικά τιρκουάζ νερά, την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, τους μεγαλοπρεπείς βουδιστικούς ναούς –μια επίσκεψη στους οποίους θα σας κοστίσει maximum ένα ευρώ–, την έντονη νυχτερινή ζωή, την ασιατική κουζίνα, τους φιλόξενους κατοίκους και τη θετική ενέργεια που πλημμυρίζει την ταϊλανδέζικη κουλτούρα και έχετε κάτι παραπάνω από τον ιδανικό προορισμό διακοπών.

Υπολογίστε ότι θα ξοδέψετε μια – δυο μέρες για να θαυμάσετε τον πολύβουο κοσμοπολιτισμό της Μπανγκόκ και, όταν χορτάσετε αστικό τοπίο, κατευθυνθείτε στο δημοφιλέστατο Phuket, για εξωτικά τοπία, νυχτερινή ζωή και ειδυλλιακές παραλίες που δε στερούνται ανέσεων. Αν προτιμάτε κάτι λιγότερο τουριστικό, τα νησιά όπως το Koh Samui, το Koh Phangan ή τα Phi Phi, με την παραλία που θαυμάζατε στην ομώνυμη ταινία με τον Leonardo Di Caprio είναι άπειρα, εξίσου –αν όχι περισσότερο– όμορφα και περιμένουν να τα εξερευνήσετε.

Μαρόκο

Χώρα των αντιθέσεων, σταυροδρόμι πολιτισμών, σημείο συνάντησης της Ανατολής με τη Δύση, το Μαρόκο έχει να προσφέρει τόσες διαφορετικές εικόνες και εμπειρίες που το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν πρόκειται να βαρεθείτε –ούτε να νιώσετε ότι το χορτάσατε– ποτέ. Δίπλα στο δυτικό κοσμοπολιτισμό της Καζαμπλάνκα, συναντάμε τους γητευτές φιδιών στις πλατείες του τουριστικού Μαρακές, ενώ δίπλα στα μεσαιωνικά διοικητικά κτίρια οι μιναρέδες εντυπωσιάζουν. Τα πολύβουα παραθαλάσσια κέντρα με τις ημιεξωτικές παραλίες και τα δαιδαλώδη εμπορικά στενά της Φεζ συνυπάρχουν με τις ήσυχες, ”κρυφές” και πανέμορφες τοποθεσίες στην οροσειρά του Άτλαντα, που ενδείκνυται για όσους νιώθουν έτοιμοι για περπάτημα και… ανακαλύψεις, αλλά και με τις εικόνες των πλινθόκτιστων χωριών στις παρυφές της Σαχάρα.

Από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματά του, το χαμηλό κόστος ζωής και η εγγύτητά του στην Ελλάδα, που το καθιστά ιδανική επιλογή ακόμη και για μία μίνι απόδραση. Τα αεροπορικά για την Καζαμπλάνκα θα σας κοστίσουν περίπου 400 ευρώ μετ’ επιστροφής, το καλύτερο δυνατό δείπνο μετά βίας θα αγγίξει τα 20 ευρώ στο Μαρακές, ενώ για το ακριβότερο παραδοσιακό χαμάμ της πόλης, το δημοφιλές Les Bains de Marrakech, θα πληρώσετε μόλις 15 ευρώ. Όσο για διαμονή; Με μόλις 75 ευρώ (τα δύο άτομα) ένας ολόκληρος ξενώνας, όπως ο πανέμορφος Essaouira στο Μαρακές, είναι στη διάθεσή σας.

Αν έχετε περισσότερες μέρες στη διάθεσή σας, εξετάστε την εναλλακτική της μετάβασης με ferry boat από την Ανδαλουσία, που θα μειώσει ακόμα περισσότερο το κόστος, βοηθώντας σας να συνδυάσετε το ωφέλιμο –της οικονομίας– μετά του τερπνού της επίσκεψης στον –επίσης οικονομικό ως προορισμό– Ισπανικό Νότο. Τακτική σύνδεση υπάρχει από το Algeciras στην Ταγγέρη, με 14 δρομολόγια την ημέρα. Το κόστος του ταξιδιού είναι 28 ευρώ, ενώ η διάρκειά του δεν ξεπερνά τις 2,5 ώρες. Η άρτι αφιχθείσα στο Ελ. Βενιζέλος low cost αεροπορική Vueling αναλαμβάνει να σας πάει Μαδρίτη με μόλις 150 ευρώ μετ’ επιστροφής.

Αλβανία

Έχοντας αρχίσει να κατακτά την υπόληψη του καλύτερου υποτιμημένου μέχρι στιγμής προορισμού της Ανατολικής Ευρώπης, να ξεπερνά αργά αλλά σταθερά τα προβλήματα του παρελθόντος, να δημιουργεί υποδομές και να ανεβάζει τις μετοχές της στο χρηματιστήριο της τουριστικής βιομηχανίας, η Αλβανία προσελκύει έναν σταθερά αυξανόμενο αριθμό ταξιδιωτών, που έρχονται κυρίως για να θαυμάσουν τις φυσικές ομορφιές της.

Καθώς ο τουρισμός έχει μόλις αρχίσει να αναπτύσσεται ως κλάδος της εγχώριας οικονομίας, οι τιμές παραμένουν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Τα αεροπορικά εισιτήρια με την Ολυμπιακή ξεκινούν από 250 ευρώ μετ’ επιστροφής, ένα δείπνο τριών πιάτων σε ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της πρωτεύουσας δεν ξεπερνά τα 20 ευρώ, ενώ ένα δίκλινο σε ξενοδοχείο μεσαίας κατηγορίας κοστίζει από 25 έως 55 ευρώ.

Μέρη που αξίζει να επισκεφθείτε, εκτός από τα Τίρανα, είναι το Αργυρόκαστρο, με την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά του και τη μακραίωνη ιστορία, όπου θα έχετε την ευκαιρία να περάσετε τη νύχτα κάτω από το 200 ετών ξύλινο ταβάνι του Hotel Kalemi πληρώνοντας μόλις 30 ευρώ και το Βουθρωτό, την αρχαία πόλη που κατοικείται από τα προϊστορικά χρόνια, δίπλα στη διώρυγα Vivari που συνδέει τη λίμνη του Βουθρωτού με το στενό της Κέρκυρας, για να περπατήσετε στα λιθόκτιστα δρομάκια του, να επισκεφθείτε το ενετικό κάστρο που έχει μετατραπεί σε μουσείο και να ξενυχτήσετε στα πολυάριθμα οικονομικότατα μπαράκια της περιοχής.

Κροατία

Σίγουρα κάπου έχετε ακούσει ότι η Κροατία είναι ο νέος hot ευρωπαϊκός προορισμός. Οι ειδυλλιακές ακτές, τα πανέμορφα νησιά της και οι αναγεννησιακές πόλεις συγκεντρώνουν έναν ολοένα αυξανόμενο αριθμό επισκεπτών, που βρίσκουν στο ηλιόλουστο τοπίο της την ιδανική απάντηση στις ανεβασμένες τιμές των παραδοσιακών θερέτρων της Μεσογείου.

Γεγονός, βέβαια, είναι ότι η ανέλιξή της στην κορυφή της λίστας των ταξιδιωτικών προτάσεων δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστες τις τιμές, που σημειώνουν άνοδο, ιδιαίτερα κατά την υψηλή περίοδο. Αν, όμως, επιλέξετε να την επισκεφθείτε τους επόμενους μήνες, θα βρείτε λογικότατες τιμές και ειδυλλιακά τοπία χωρίς πλήθη τουριστών. Η πτήση με τη Malev, μέσω Βουδαπέστης, με τη Swiss, μέσω Ζυρίχης, ή με την Alitalia, μέσω Μιλάνου, θα κοστίσει περίπου 300 ευρώ μετ’ επιστροφής. Οι τιμές στα hostel όλης της χώρας ξεκινούν από μόλις 7 ευρώ, ενώ, αν προτιμάτε ξενοδοχείο, το πανέμορφο Villa Adriatica Hotel στο νησί Brac διαθέτει δωμάτια που δεν κοστίζουν περισσότερο από 56 ευρώ.

Τουρκία

Όσο κλισέ κι αν ακούγεται, η διαπίστωση ότι η Τουρκία πατάει «με το ένα πόδι στην Ανατολή και το άλλο στη Δύση» δε θα μπορούσε να είναι περισσότερο αληθινή. Τα δυτικά παράλια φημίζονται για τα κρυστάλλινα νερά τους, η Κωνσταντινούπολη αποτελεί ένα λόγο επίσκεψης –και μια ολόκληρη ιστορία– μόνη της, η Ανατολή αντικατοπτρίζεται στις φθηνές αγορές και τα παζάρια, η κουζίνα είναι όσο ανατολίτικη χρειάζεται για να τη λατρέψει ο μέσος Έλληνας και τα αξιοθέατα ποικίλουν από αρχαίους ναούς μέχρι σύγχρονα μουσεία και μουσουλμανικά τεμένη.

Αν κλείσετε έγκαιρα αεροπορικά εισιτήρια, θα πετύχετε τιμές της τάξεως των 270 ευρώ για Κωνσταντινούπολη ή 430 για Σμύρνη μετ’ επιστροφής. Εναλλακτικά, μπορείτε να περάσετε στα τουρκικά παράλια με καραβάκι από τη Σάμο ή τη Χίο. Ένα δίκλινο σε ξενοδοχείο μεσαίας κατηγορίας στην Κωνσταντινούπολη δύσκολα θα ξεπεράσει τα 25 ευρώ, ενώ για φαγητό στα παράλια σπάνια θα πληρώσετε περισσότερα από 15 το άτομο. Οι λάτρεις του χαμάμ θα βρουν εδώ τον παράδεισό τους, αφού η επίσκεψη σε ένα από τα παραδοσιακά χαμάμ των παραλίων, για όσες ώρες επιθυμείτε, κοστίζει μόλις 8-10 ευρώ.

Αίγυπτος

Μια χώρα σαν την Αίγυπτο σίγουρα δε χρειάζεται συστάσεις. Με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων, πολιτισμό που διέδωσε το όνομά της στις τέσσερις γωνιές της υφηλίου, αξιοθέατα που διατηρούν ολοζώντανο το ένδοξο παρελθόν της και κουλτούρα που εκφράζει εύγλωττα όλα τα θετικά στοιχεία αυτού που με μια λέξη αποκαλούμε στην Αθήνα «ανατολή», είναι από τις λίγες χώρες που καταφέρνουν να γοητεύουν τον επισκέπτη με την πρώτη ματιά –και χωρίς να προσπαθήσουν ιδιαίτερα.

Η απευθείας πτήση για Cairo με την Aegean θα σας κοστίσει κάτι λιγότερο από 300 ευρώ. Φθηνότερο κόστος ζωής, αλλά και πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η πόλη Luxor, γνωστή και ως το μεγαλύτερο ανοιχτό μουσείο του κόσμου, για τα αρχαία αγάλματα και μνημεία που κοσμούν κάθε γωνιά της. Η αεροπορική μετάβαση εδώ, με ενδιάμεσο σταθμό το Κάιρο, δεν ξεπερνά τα 450 ευρώ, ενώ για τη διαμονή σας στο 5 αστέρων Sonesta St. George, στις όχθες του Νείλου, θα χρειαστεί να ξοδέψετε μόλις 50 ευρώ. Αν ακόμα δεν πειστήκατε, δείτε κι αυτές τις τιμές: βαρκάδα στο Νείλο με felucca 4 ευρώ η ώρα, κυρίως πιάτο στο Sofra Restaurant & Café 3 ευρώ. Αν συνυπολογίσετε το γεγονός ότι το παζάρι αποτελεί κομμάτι της τοπικής κουλτούρας και καθημερινή πρακτική, θα καταλάβετε γιατί αυτή η χώρα αποτελεί τον παράδεισο των low budget ταξιδιωτών.

Δομινικανή Δημοκρατία

Θεωρείται –και όχι άδικα– ένας από τους φθηνότερους προορισμούς της Καραϊβικής. Εδώ να προσθέσουμε ότι είναι και ένας από τους ομορφότερους. Εξωτικές παραλίες με λευκή άμμο και τιρκουάζ νερά, καταπράσινες οροσειρές, επιβλητικοί καταρράκτες, έντονη νυχτερινή ζωή, μοναδική κουζίνα, φιλόξενοι κάτοικοι και αμέτρητες ευκαιρίες για υπαίθριες δραστηριότητες –περιλαμβανομένων όλων των extreme sports που μπορείτε να σκεφτείτε– συνθέτουν το προφίλ μιας χώρας που ανταποκρίνεται σε αυτό ακριβώς που φέρνει στο νου η λέξη Καραϊβική, διατηρώντας παράλληλα το δικό της, ιδιαίτερο χαρακτήρα.

Επικίνδυνα να σας βγάλουν εκτός προϋπολογισμού είναι μόνο τα αεροπορικά εισιτήρια –κυρίως λόγο απόστασης και έλλειψης αεροπορικής που να πετάει απευθείας από την Ελλάδα σε οποιοδήποτε σημείο της Καραϊβικής– η τιμή των οποίων δύσκολα θα πέσει κάτω από 900 ευρώ, όσο έγκαιρα και αν τα κλείσετε. Το κόστος ζωής στη χώρα, όμως, θα αντισταθμίσει με το παραπάνω το έξοδο αυτό, αφού θα βρείτε δωμάτιο σε ξενοδοχείο 5 αστέρων προς μόλις 50 ευρώ –αναζητήστε το Natura Park Beach Eco Resort & Spa–, δείπνο σε «κανονικό» εστιατόριο από 2 έως 7 ευρώ και δείπνο σε ακριβό εστιατόριο προς μάξιμουμ 40 ευρώ.

Ηρώ Κουνάδη
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v