Ευρώπη low budget: Βάζετε στοίχημα;

Μία εβδομάδα υπόλοιπο αδείας. Ένα σακίδιο στην πλάτη. Λιγότερα από 700 ευρώ στο λογαριασμό, που πρέπει να φτάσουν για τα πάντα: από τα αεροπορικά μέχρι τις τσίχλες μας. Έξι ευρωπαϊκές πόλεις που κέρδισαν το στοίχημα.
Ευρώπη low budget: Βάζετε στοίχημα;
της Ηρώς Κουνάδη

Το low budget σαν όρος είναι παρεξηγημένος. Ολοένα και συχνότερα τον τελευταίο καιρό πέφτω επάνω σε ταξιδιωτικά άρθρα του τύπου «Κοπεγχάγη low budget» που προτείνουν ultra hip ξενοδοχεία που χρεώνουν 90 ευρώ τη βραδιά και εστιατόρια που σερβίρουν fusion κουζίνα προς 25 ευρώ το άτομο, χωρίς κρασιά, επιδόρπια και ό,τι άλλο θα παράγγελνε ένας νορμάλ άνθρωπος σε ένα νορμάλ εστιατόριο, πλην του φαγητού. Ο μεγαλύτερος εκδοτικός οίκος ταξιδιωτικών οδηγών στον κόσμο αυτή τη στιγμή, ο Lonely Planet, όταν λέει low budget εννοεί ημερήσια έξοδα –δωματίου, φαγητού, καφέδων και ποτών περιλαμβανομένων– που δεν ξεπερνούν τα 50 ευρώ το άτομο. Οι Έλληνες όταν λέμε low budget εννοούμε οτιδήποτε κάτω από την πεντάστερη χλιδή.

Ανήκουν, τελικά, τα πραγματικά low budget ταξίδια στη σφαίρα της φαντασίας και των «άπλυτων» με τα τεράστια σακίδια που κοιμούνται στα αεροδρόμια; Είναι ακόμα τα ταξίδια πολυτέλεια για λίγους, παρά τη ραγδαία αύξηση του αριθμού των low cost αεροπορικών που διασχίζουν την Ευρώπη; Ισχύει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να βρεις δωμάτιο με λιγότερα από 70 ευρώ τη βραδιά στη Δυτική Ευρώπη, εκτός αν είναι κοιτώνας σε hostel; Καταδίκασαν οι ανατιμήσεις του ευρώ τη «γενιά των 700 ευρώ» σε παραμονή εντός συνόρων;

Για να το ψάξουμε –για την ακρίβεια, για να το διαψεύσουμε– βάλαμε το εξής στοίχημα: θα βρίσκαμε έξι πόλεις σε διαφορετικές γωνιές της Ευρώπης, και θα υπολογίζαμε τα πάντα, από τα αεροπορικά μέχρι τα τσιγάρα και τις τσίχλες. Το ανώτατο ποσό που θα μπορούσαμε να ξοδέψουμε σε μία εβδομάδα θα ήταν τα 700 ευρώ. Και τα νέα είναι καλά…

Εκεί στο Νότο…
Γρανάδα

Για πολλούς η ομορφότερη πόλη του ισπανικού νότου, η πάλαι ποτέ πρωτεύουσα της υπό αραβικής κατοχής ιβηρικής χερσονήσου υπόσχεται ειδυλλιακά φυσικά τοπία –οι κάτοικοί της υπερηφανεύονται για το γεγονός ότι μπορούν να κάνουν σκι στα χιονοδρομικά της Sierra Nevada, ελληνιστί «χιονισμένη οροσειρά», και ηλιοθεραπεία στην Costa del Sol, ή Ακτή του Ήλιου, την ίδια μέρα–, ταχύρυθμα μαθήματα αραβικής και σύγχρονης ευρωπαϊκής ιστορίας, ατελείωτες βόλτες σε πλακόστρωτα σοκάκια και άκρως ενδιαφέροντα αξιοθέατα, έντονη νυχτερινή ζωή και απλά ασύγκριτη κουζίνα. Τι άλλο να ζητήσει κανείς;
Κόστος διαδρομής: Πετάτε με τη Vueling Αθήνα – Βαρκελώνη (102 ευρώ μετ’ επιστροφής και φόρων) και από εκεί παίρνετε τραίνο για τη Γρανάδα (46 ευρώ μετ’ επιστροφής, περίπου 10 ώρες). Σύνολο 148 ευρώ.
Κόστος διαμονής: 38 ευρώ το δίκλινο δωμάτιο στο κεντρικότατο Funky Backpackers Hostel, 50 ευρώ το δίκλινο με πρωινό στο Clandestino, χαμηλά στην αραβική συνοικία Albaicin.
Κόστος διατροφής:
Σε αυτό τον τομέα, η Γρανάδα κερδίζει τους υπόλοιπους low budget προορισμούς στα σημεία: τα χαλαρά, φοιτητικά στέκια- μπαράκια της προσφέρουν στάνταρ ένα δωρεάν πιατάκι με tapas για κάθε ποτήρι μπύρα ή κρασί που παραγγέλνετε. Πρακτικά, στις τρεις μπύρες έχετε ένα δωρεάν δείπνο. Και τα «κανονικά» εστιατόριά της, πάντως, είναι κάθε άλλο παρά ακριβά: ενδεικτικά, ένα γευστικότατο, παραδοσιακό ισπανικό δείπνο υπό το φως των κεριών και με θέα στη φωταγωγημένη Alhambra στο Casa Juanillo στο Sacromonte θα σας κοστίσει περί τα 15 ευρώ το άτομο.
Συνολικό κόστος: 148 ευρώ τα πήγαινε – έλα, 114 ευρώ το δωμάτιο στο Funky Backpackers Hostel για έξι βράδια και maximum 40 ευρώ την ημέρα για φαγητά, καφέδες και ποτά, σύνολο 542 ευρώ το άτομο για μία εβδομάδα.

Λισσαβόνα
Μεσογειακή στην ψυχή, δυτικοευρωπαϊκή σε υποδομή, η Λισσαβόνα μοιάζει να ισορροπεί στο μεταίχμιο βορρά και νότου. Με τον Ατλαντικό να της δίνει το θαλασσινό στοιχείο επιφορτισμένο με μια μελαγχολία που της στερεί το ανάλαφρο της Μεσογείου, τους επτά λόφους της να σε προκαλούν να θαυμάσεις τη θέα της από κάθε πιθανή γωνία –και κορυφή–, τα δαιδαλώδη, λιθόστρωτα σοκάκια του Bairro Alto να θυμίζουν μεσαιωνική Ευρώπη και την ισλαμική συνοικία στις όχθες του Ταγού να γεφυρώνουν την απόσταση μεταξύ Δύσης και Ανατολής, αυτή η πόλη διαθέτει όλες τις προδιαγραφές για να μην τη βαρεθείς ποτέ.
Κόστος διαδρομής: Αθήνα – Βαρκελώνη 102 ευρώ και Βαρκελώνη – Λισσαβόνα 70 ευρώ (πτήσεις με τη Vueling) σύνολο 172 ευρώ μετ’ επιστροφής και φόρων.
Κόστος διαμονής: 50 ευρώ το δίκλινο στο πανέμορφο Lisbon Lounge Hostel, 60 ευρώ στο κεντρικότατο VIP Inn Veneza.
Κόστος διατροφής: Στα ακριβότερα εστιατόρια, maximum 65 ευρώ με κρασί. Στα «νορμάλ» γύρω στα 17-20 ευρώ το άτομο, στα οικονομικά κάτω από 12 ευρώ. Δείτε στη δεξιά στήλη, «Σχετικά Άρθρα» προτάσεις για κάθε κατηγορία.
Συνολικό κόστος: 172 τα αεροπορικά, 150 το δωμάτιο στο Lisbon Lounge και 40 ευρώ την ημέρα για φαγητά, καφέδες, ποτά κλπ, σύνολο 602 ευρώ το άτομο για μία εβδομάδα.

Ένωση Κέντρου
Μπρατισλάβα

Με μια παλιά πόλη χάρμα οφθαλμών, ιδανική για βόλτες ατελείωτες, αλλά πολύ πιο χαλαρή, χωρίς την υπέρμετρη τουριστική αξιοποίηση της… ανταγωνίστριάς της, στην Πράγα, ένα κάστρο που υψώνεται επάνω της, θαρρείς για να την προστατεύσει, και που μοιάζει, με το νυχτερινό φωτισμό του, βγαλμένο από παιδικό παραμύθι, ένα εντυπωσιακό “UFO Tower” που σερβίρει καφέ, φαγητό και… την πόλη στο πιάτο στα 80 μέτρα πάνω από τα γαλήνια νερά του Δούναβη, η πρωτεύουσα της Σλοβακίας δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τις πανέμορφες γειτόνισσές της. Εκτός ίσως από τα πλήθη των τουριστών, που δεν την έχουν ανακαλύψει ακόμα. Αλλά αυτό συγκαταλέγεται μάλλον στα υπέρ της.
Κόστος διαδρομής: Το ανεβάζει λίγο η Sky Europe, που καταργεί την απευθείας σύνδεση Αθήνα – Μπρατισλάβα για το Χειμώνα 2008-09. Οπότε, Αθήνα – Βιέννη με τη Sky Europe 268 ευρώ και από εκεί λεωφορείο για τη Μπρατισλάβα (16 ευρώ μετ’ επιστροφής, κάτι λιγότερο από μιάμιση ώρα)
Κόστος διαμονής: 52 ευρώ το δίκλινο στο κεντρικότατο Patio Hostel, όπως και στο πανέμορφο, ολοκαίνουριο Possonium.
Κόστος διατροφής: Με 12-15 ευρώ το άτομο θα δοκιμάσετε την εξαιρετική, τοπική κουζίνα στα περισσότερα εστιατόρια της πόλης. Για συγκεκριμένες προτάσεις, δείτε τη δεξιά στήλη, «Σχετικά Άρθρα».
Συνολικό κόστος: 284 ευρώ τα μεταφορικά (ας όψεται), 168 ευρώ το δίκλινο στο Possonium και 35 ευρώ την ημέρα για ό,τι φάτε και ό,τι πιείτε, σύνολο 697 ευρώ το άτομο την εβδομάδα.

Λιουμπλιάνα
Ο Lonely Planet της περιγράφει ως «Πράγα χωρίς τα πλήθη, Παρίσι χωρίς το ύφος» κι εμείς δε θα μπορούσαμε παρά να συμφωνήσουμε: πανέμορφη, χαλαρή, καταπράσινη, με ένα παραμυθένιο κάστρο, πλήθος μουσείων και γκαλερί, γραφικά γεφυράκια πάνω από τα γαλανά νερά του ποταμού που τη διασχίζει, μεγάλες πλατείες και έντονη νυχτερινή ζωή, η πρωτεύουσα της Σλοβενίας αξίζει τουλάχιστον μία επίσκεψη το συντομότερο δυνατόν, πριν την ανακαλύψουν τα οργανωμένα γκρουπ που πλημμυρίζουν την τελευταία διετία τη γειτονική Κροατία ανεβάζοντας τις τιμές και μειώνοντας κατά τι την απόλαυση του ταξιδιού.
Κόστος διαδρομής: 248 ευρώ απ’ ευθείας Αθήνα – Λιουμπλιάνα με την Adria
Κόστος διαμονής: 40 ευρώ το δίκλινο στο Alibi Hostel στην καρδιά της παλιάς πόλης, 44 ευρώ στο πανέμορφο Zeppelin Hostel.
Κόστος διατροφής: Περί τα 15-17 ευρώ το άτομο στα περισσότερα εστιατόρια της πόλης, που σερβίρουν τοπικές σπεσιαλιτέ. Δοκιμάστε οπωσδήποτε τα Aska in Volk (Gornji trg 4) και Pri Skofju (Recna ul 8).
Συνολικό κόστος: 248 τα αεροπορικά, 120 το δωμάτιο και 35 ευρώ την ημέρα για φαγητά και ποτά, σύνολο 613 ευρώ το άτομο για μία εβδομάδα.

Εξ Ανατολής
Κρακοβία
Η μόνη πόλη της Πολωνίας που κατόρθωσε, ως εκ θαύματος, να βγει σχεδόν αλώβητη από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έχει να επιδείξει ένα ανέγγιχτο από το χρόνο ιστορικό κέντρο, γεμάτο μεσαιωνικά και αναγεννησιακά κτίρια και τη μεγαλύτερη μεσαιωνική πλατεία της Ευρώπης. Αν αυτά δεν αποτελούν επαρκή λόγο για την επίσκεψή σας, προσθέστε ένα παραμυθένιο κάστρο, τυλιγμένο με θρύλους για δράκους, πρίγκιπες και νεράιδες, πλάι στα κρυστάλλινα νερά ενός ποταμού, μια ολοζώντανη εβραϊκή συνοικία όπου χτυπά η καρδιά της νυχτερινής ζωής της πόλης και μερικά συγκλονιστικά μνημεία λίγο έξω από την πόλη, μεταξύ των οποίων το διαβόητο Άουσβιτς και το μοναδικό στον κόσμο αλατωρυχείο της Wielizka, με τους μεγαλοπρεπείς πολυελαίους και το υπόγειο μοναστήρι του Kinga να έχουν κατασκευαστεί εξολοκλήρου από αλάτι.
Κόστος διαδρομής: Μέχρι πέρυσι είχαμε δύο low cost αεροπορικές να εκτελούν την απευθείας σύνδεση, οι οποίες, όμως, δυστυχώς δεν άντεξαν τους φόρους του Ελ. Βενιζέλος, οπότε… Αθήνα – Λονδίνο 157 ευρώ και Λονδίνο – Κρακοβία 123 ευρώ, με την easyJet. Ναι, είναι ο βόρειος πόλος μέσω νοτίου, αλλά κρατάει το budget σε χαμηλά επίπεδα.
Κόστος διαμονής: 35 ευρώ το δίκλινο στο εξαιρετικό Good Bye Lenin Hostel, 36 ευρώ στο κεντρικότατο Orange Hostel.
Κόστος διατροφής: Τα αναμενόμενα 15-17 ευρώ το άτομο. Δοκιμάστε το Restauracja Chlopskie Jadlo (Sw. Jana 3) και το κατά πολύ οικονομικότερο Nostalgia (ul Karmelicka 10) για παραδοσιακή πολωνέζικη κουζίνα.
Συνολικό κόστος: 280 τα αεροπορικά, 105 το δωμάτιο στο Good Bye Lenin Hostel και γύρω στα 40 ευρώ την ημέρα φαγητό και ποτό, σύνολο 665 ευρώ το άτομο για μία εβδομάδα

Πιο ψηλά, πιο ψηλά…
Βίλνιους
Έτη φωτός μακριά από τις μουντές αποχρώσεις που φέρνει στο νου το άκουσμα της λέξης Βαλτική, η λιθουανική πρωτεύουσα είναι μια πόλη γεμάτη χρώμα, με ένα ιστορικό κέντρο καταχωρημένο στον κατάλογο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, και όχι άδικα: οι αναρίθμητες μπαρόκ εκκλησίες του, τα στενά λιθόστρωτα δρομάκια, οι εντυπωσιακές πλατείες, αλλά και μερικά ασυνήθιστα μνημεία, όπως το άγαλμα του Frank Zappa, το γιγάντιο αυγό ή το μυστηριώδες εγκαταλελειμμένο κτίριο με το τεράστιο αναποδογυρισμένο ερωτηματικό να καταλαμβάνει την πρόσοψή του, του χαρίζουν επάξια τον τίτλο του πλέον funky προορισμού της Βορείου Ευρώπης.
Κόστος διαδρομής: Δυστυχώς, απευθείας πτήση από την Αθήνα προς το παρόν δεν υπάρχει. Η καλύτερη λύση είναι Αθήνα - Μόναχο με την Aegean (123 ευρώ) και Μόναχο - Βίλνιους με την Air Baltic (180 ευρώ).
Κόστος διαμονής: 32 ευρώ το δίκλινο στο συμπαθέστατο Vilnius Old Town Hostel, 46 ευρώ στο Pilies Guesthouse που στεγάζεται σε ένα γοτθικό κτίριο του 16ου αιώνα, στην καρδιά της παλιάς πόλης.
Κόστος διατροφής: Σε ελάχιστες περιπτώσεις –όταν θα αποφασίσετε να δοκιμάσετε κάτι εξαιρετικά gourmet–  θα ξεπεράσει τα 12 ευρώ το άτομο. Δοκιμάστε οπωσδήποτε τα Amatitinku Uziega (Didziogi gatve 19/2) και Zemaiciai (Vokieciu gatve 24).
Συνολικό κόστος: 303 ευρώ τα αεροπορικά, 96 ευρώ το δωμάτιο στο Old Town Hostel και 30 ευρώ την ημέρα για φαγητά κλπ, σύνολο 609 ευρώ το άτομο για μία εβδομάδα.

(*) Όλες οι τιμές έχουν υπολογιστεί για ταξίδι την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου και περιλαμβάνουν επιστροφή, φόρους, επίναυλους, χρεώσεις κρατήσεων και όλα τα λοιπά.

(**) Low cost είναι και η Πράγα, την οποία η υπόλοιπη συντακτική ομάδα με έβαλε να υποσχεθώ ότι δε θα συμπεριλάβω για τριακοστή φορά σε αφιέρωμα. Δεν μπόρεσα να αντισταθώ...
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v