Καθώς οι low cost αεροπορικές αρχίζουν να χρεώνουν τις βαλίτσες που παραδίδουμε στο check-in, μελετάμε την τέχνη του light traveling και ετοιμάζουμε ταξίδι... με την παλιά σχολική μας τσάντα.
Παλαιότερο των 360 ημερών
της Ηρώς Κουνάδη
He who would travel happily must travel light Antoine de Saint-Exuperery
Καθώς η οικονομική κρίση χτυπούσε επίμονα την πόρτα του κλάδου των αερομεταφορών, οι μεγάλες low cost εταιρείες έβλεπαν τους μικρότερους συναδέλφους τους να χρεοκοπούν και τους επίναυλους καυσίμων, αεροδρομίων και λοιπών τελών να μην αναζωογονούν αποτελεσματικά τους ισολογισμούς. Οι ιθύνοντες του marketing κλήθηκαν να εφεύρουν νέες χρεώσεις για να δικαιολογήσουν τις αυξήσεις των εισιτηρίων και η μαγική «λύση» βρέθηκε στη χρέωση των αποσκευών, οι οποίες στο εξής κοστίζουν περί τα 20-25 ευρώ για κάθε εισιτήριο μετ’ επιστροφής. Μικρό το κακό, θα μπορούσε να πει κανείς, αλλά περιόδους κρίσης διανύουμε, κι ό,τι μπορούμε να εξοικονομήσουμε –ή να μην πληρώσουμε αν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος– καλό είναι.
Κι επί του προκειμένου, τα 20 αυτά ευρώ επιπλέον στο εισιτήριο μπορούμε να τα γλιτώσουμε, καθότι η χρέωση ισχύει για τις αποσκευές που δίνουμε στο check-in, κι όχι για αυτές που παίρνουμε μαζί μας στο αεροπλάνο –ευτυχώς, τουλάχιστον προς το παρόν, κι ελπίζουμε να μη διαβάζει αυτό το κείμενο κανένας ιθύνων νους αεροπορικής, διαφορετικά σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ακολουθήσει κείμενο με tips για το «πώς να ταξιδεύετε χωρίς καθόλου αποσκευές».
Ακόμη κι αν το ποσό σας φαίνεται αμελητέο, η τέχνη που τα τελευταία χρόνια αποκαλείται “light traveling” θα σας φανεί χρήσιμη σε πολλές περιπτώσεις. Όταν, ας πούμε, θέλετε να επισκεφθείτε περισσότερους προορισμούς στη χώρα ή τις χώρες που επισκέπτεστε, και σκοπεύετε να μετακινηθείτε, πέραν του αεροπλάνου, με τραίνα και λεωφορεία, οι ογκώδεις βαλίτσες με τα ροδάκια δε βολεύουν καθόλου –για να μην αναφέρουμε και το γεγονός ότι στα πλακόστρωτα των ιστορικών κέντρων των ευρωπαϊκών πόλεων είναι απλά αδύνατο να τις σύρετε. Επίσης, το να ταξιδεύετε με ελάχιστα πράγματα δίνει μια αίσθηση απελευθερωτική που δύσκολα θα έχετε αν το δωμάτιο του ξενοδοχείου θυμίζει έντονα το σπίτι σας από τα αναρίθμητα προσωπικά αντικείμενα που καταλαμβάνουν τα ράφια και τις ντουλάπες του.
Ρίξτε, λοιπόν, μια ματιά στις επιτρεπόμενες διαστάσεις της χειραποσκευής που αναγράφουν οι αεροπορικές εταιρείες στα sites τους, ξεθάψτε την παλιά σχολική σας τσάντα –ή οποιοδήποτε άλλο backpack μικρού μεγέθους μπορείτε να βρείτε καταχωνιασμένο στις ντουλάπες σας– και αποστηθίστε τις συμβουλές μας για να γεμίσετε μόνο αυτό και μόνο με τα απαραίτητα.
* Δε χρειάζεστε δεύτερο ζευγάρι παπούτσια. Αλήθεια. Ούτε οι γυναίκες. Τα πιο άνετα αθλητικά σας είναι αρκετά. Ούτως ή άλλως, θα περπατάτε τόσο πολύ κατά τη διάρκεια της ημέρας που δε θα αντέχετε να βάλετε τακούνια το βράδυ. Άλλωστε, σε καμία ευρωπαϊκή πρωτεύουσα –πόσω μάλλον στον υπόλοιπο κόσμο– η «πόρτα» στα clubs δε θα κοιτάξει τα παπούτσια σας.
* Εκτός της περίπτωσης του business trip –το οποίο, ούτως ή άλλως, δε θα το κάνατε με low cost αεροπορική, οπότε δεν το καλύπτουμε σε αυτό το άρθρο– δε χρειάζεστε ούτε επίσημα ρούχα. Περιττός χώρος στο σακίδιο για κάτι που θα φορέσετε –αν τελικά το φορέσετε– μια-δυο φορές.
* Όλες οι μεγάλες πόλεις –πλην της Αθήνας– διαθέτουν δημόσια πλυντήρια, με χαμηλότατες χρεώσεις, που θα σας φανούν εξαιρετικά χρήσιμα αν ταξιδεύετε για διάστημα μεγαλύτερο της μιας εβδομάδας. Εσώρουχα και μπλουζάκια μπορείτε πολύ εύκολα να πλύνετε και στο νιπτήρα του δωματίου σας: το επόμενο πρωί θα έχουν στεγνώσει, ακόμα κι αν τα «απλώσετε» στην πλάτη μιας καρέκλας.
* Ενδεικτικός ρουχισμός για ένα ταξίδι δέκα ημερών: τρία ζευγάρια εσώρουχα, τρία ζευγάρια κάλτσες, δύο πουλόβερ, δύο κοντομάνικα κι ένα παντελόνι –συν άλλο ένα, που θα το φοράτε. Ξέρουμε, φαίνονται λίγα, είναι, όμως, υπεραρκετά. Σκεφτείτε πόσα ρούχα φέρατε πίσω αφόρετα από το τελευταίο σας ταξίδι και θα καταλάβετε τι εννοούμε.
* Στην «ανασφάλεια του ταξιδιώτη» που γεννά τη σκέψη ότι θα βρεθείτε στην άλλη άκρη του κόσμου χωρίς ψαλιδάκι νυχιών/ πιστολάκι μαλλιών/ ένα τρίτο πουλόβερ για την περίπτωση που «κάτι συμβεί» (το χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι να λερωθεί, και να χρειαστεί να το πλύνετε στο χέρι) αντιπαρατάξτε τη λογική που λέει ότι κανένα μέρος του κόσμου δε στερείται των βασικών αγαθών που μπορείτε να αγοράσετε και στην Αθήνα. Εξαίρεση μπορεί να αποτελεί η Κούβα, λόγω του εμπάργκο, και τα δάση του Αμαζονίου, αλλά αν πιστεύετε ότι χρειάζεστε πιστολάκι μαλλιών στη ζούγκλα δε διαβάζετε το σωστό άρθρο.
* Θυμάστε όλα αυτά τα δείγματα που βρίσκετε τυλιγμένα στα σελοφάν των περιοδικών που αγοράζετε, και συνήθως τα πετάτε; Αρχίστε να τα συγκεντρώνετε, σε ένα νεσεσέρ ή ένα απλό σακουλάκι, και σε λιγότερο από ένα μήνα θα έχετε σαμπουάν, αφρόλουτρα, κρέμες σώματος, προσώπου, ματιών, ντεμακιγιάζ, καλλυντικά και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε σε συσκευασίες που όχι μόνο δεν καταλαμβάνουν παρά απειροελάχιστο χώρο στο σακίδιό σας, αλλά «περνάνε» και τους ελέγχους των υγρών.
* Μιλώντας για τους οποίους, καλό είναι να θυμάστε πως οτιδήποτε βρίσκεται στη βαλίτσα που παίρνετε μαζί σας στο αεροπλάνο και μπορεί να θεωρηθεί υγρό –από το ζελέ των μαλλιών και τη μάσκαρα μέχρι το υγρό των φακών επαφής– δεν μπορεί να ξεπερνά τα 100 ml. Αυτό για κάποιον ανεξιχνίαστο λόγο σημαίνει «συσκευασία των 100 ml» αντί για «περιεχόμενο 100 ml» που θα ήταν το λογικό. Όπερ μεθερμηνευόμενο, αν έχετε ένα σχεδόν άδειο σαμπουάν το μπουκάλι του οποίου αναγράφει 200 ml, αυτό θα κατασχεθεί. Ναι, κι ας είναι σχεδόν άδειο. Οπότε επενδύστε σε συσκευασίες ταξιδίου –ή δείγματα περιοδικών.
* Αν μένετε σε ξενοδοχείο –και όχι, ας πούμε, σε hostel ή σε κάμπινγκ– το σαμπουάν, το αφρόλουτρο και το σαπούνι σας περιμένουν εκεί. Δε χρειάζεται να φέρετε τα δικά σας από το σπίτι.
* Τα σαπουνάκια των ξενοδοχείων που δε χρησιμοποιείτε μπορούν να αποδειχτούν πρακτικότατα για τα επόμενα ταξίδια σας –και όχι, δεν είναι «κλοπή» να τα πάρετε μαζί σας φεύγοντας, αναλώσιμα είναι, όχι πετσέτες. Επενδύστε σε μια πλαστική σαπουνοθήκη, πιάνει πολύ λιγότερο χώρο από τις ογκώδεις συσκευασίες των αφρόλουτρων και σας απαλλάσσει από τον υπολογισμό των ml κάθε μπουκαλιού –γιατί, σημειώστε επίσης, όλες οι συσκευασίες σας συνολικά δεν επιτρέπεται να ξεπερνούν τα 1000 ml. Δύσκολοι καιροί για τρομοκράτες με εκρηκτικά σε θήκες φακών επαφής.
* Αν ταξιδεύετε σε χειμερινό προορισμό, το μπουφάν σας μπορεί να αποδειχτεί πρακτικότατο: ανάλογα με τον αριθμό των τσεπών του, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και σαν δεύτερο σακίδιο, όπως ευφάνταστα συμβουλεύει ο δημιουργός αυτού του βίντεο. Το κόλπο με την πετσέτα μπορεί να σας φαίνεται κάπως υπερβολικό –και δε σας χρειάζεται ιδιαίτερα αν πηγαίνετε σε ξενοδοχείο– είναι, όμως, εξαιρετικά πρακτικό αν δε φοβάστε να σοκάρετε λίγο τους υπαλλήλους στον έλεγχο αποσκευών του αεροδρομίου.
* Οι γυναίκες, που θα έχετε κατ’ ανάγκη μία ακόμη τσάντα μαζί σας, αυτήν που θα χρησιμοποιείτε στις καθημερινές σας βόλτες, επιλέξτε έξυπνα μία αρκετά ευρύχωρη, στην οποία θα στριμώξετε μερικά έξτρα πράγματα, που να μη φαίνεται, όμως, ογκώδης στο μάτι, καθότι, τυπικά μιλώντας, μόνο μία χειραποσκευή επιτρέπεται ανά επιβάτη –και κάποιοι αυστηροί υπάλληλοι μπορεί να μη σας επιτρέψουν να πάρετε μαζί σας στο αεροπλάνο και αυτήν και το σακίδιο. Αν είναι αρκετά μικρή, ώστε να χωρά κάτω από το κάθισμά σας, δε θα έχετε πρόβλημα.
* Αν δεν καταφέρετε να αντισταθείτε στον πειρασμό των αγορών κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας, ελέγξτε μήπως σας συμφέρει να στείλετε τα καινούρια σας ρούχα/ gadgets/ αντικείμενα ταχυδρομικώς στο σπίτι, αντί να αγοράσετε μια βαλίτσα που να τα χωράει. Αν επιλέξετε τη δεύτερη λύση, μπορείτε να τη δώσετε στο check-in, πληρώνοντας τα 10 ευρώ που αντιστοιχούν στη μεταφορά της one-way. Πριν αποφασίσετε, περάστε από ένα ταχυδρομείο και ρωτήστε τις χρεώσεις –σε πολλές χώρες είναι πολύ πιο συμφέρουσες απ’ όσο φαντάζεστε.