Τι πρέπει να κάνω για να ταξιδέψω σε νησί;

Τα ταξίδια με πλοίο είναι κάπως πιο περίπλοκα φέτος, αλλά όχι τόσο όσο ενδεχομένως φαντάζεσαι. Δες τι θα χρειαστείς για να ταξιδέψεις σε νησί.
Τι πρέπει να κάνω για να ταξιδέψω σε νησί;
Έχασες την μπάλα με το τσουνάμι εξαγγελιών, ανοιγοκλεισίματος πραγμάτων και αλλαγών στα μέτρα προστασίας, και δεν έχεις ιδέα τι πρέπει να κάνεις για να πας πού; Εμείς είμαστε εδώ. Και τηλεφωνήσαμε για σένα στη γραμμή πληροφοριών για τα μέτρα προστασίας ενάντια στον κορωνοϊό (1520, αν αναρωτιέσαι) να μάθουμε τι πρέπει να κάνουμε πριν πάρουμε αεροπλάνα και βαπόρια για τα νησιά.

Τα βασικά, με δύο λόγια

Για να πας φέτος σε νησί, θα χρειαστείς δύο self test, ένα στο πήγαινε και ένα στο γύρνα, και δύο συμπληρωμένα έγγραφα: Αυτό που δηλώνεις ότι έκανες self test και ήταν αρνητικό, και αυτό που σου έδιναν και πέρυσι οι ακτοπλοϊκές πριν μπεις σε πλοίο, ελαφρώς τροποποιημένο φέτος.

Αν δεν θέλεις να κάνεις self test, μπορείς να κάνεις rapid ή μοριακό, γνωστό και ως PCR, σε δημόσια δομή υγείας. Το self και το rapid πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί το πολύ 24 ώρες πριν μπεις στο πλοίο, το PCR έως και 72 ώρες νωρίτερα –τρεις μέρες είναι αυτό, για όσους δεν τα πάνε καλά με την αριθμητική.

Μην ξεχνάμε και το κόστος…

Το self test θα σου κοστίσει από 6€ έως 10€, αναλόγως τον κατασκευαστή και το φαρμακείο που θα το αγοράσεις. Δωρεάν διατίθεται μόνο για συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων, μία φορά την εβδομάδα, και η μέρα δύσκολα θα συμπίπτει με εκείνη που θες να πας το ταξιδάκι σου. Το rapid test είναι δωρεάν όλα τα πρωινά (μέχρι τις 15.00) στο μετρό του Συντάγματος και σε άλλα σημεία που ανακοινώνονται την προηγούμενη μέρα στο site του ΕΟΔΥ. Το PCR κοστίζει 60€, όπου και αν το κάνεις.

Και η χαρτούρα…

Το ένα έντυπο που πρέπει να έχεις μαζί σου πριν επιβιβαστείς σε πλοίο λέγεται Δήλωση Υγείας Επιβατών. Κάνεις κλικ εδώ, εκτυπώνεις, συμπληρώνεις, τέλος.

Το άλλο έντυπο είναι η δήλωση αρνητικού αποτελέσματος του self test σου. Εδώ έχεις δύο επιλογές: Είτε εκτυπώνεις αυτήν εδώ την φόρμα και συμπληρώνεις το ΑΜΚΑ σου, την ημερομηνία που έκανες το τεστ, τι τύπος τεστ ήταν (το γράφει πάνω το κουτί) και τι αποτέλεσμα έβγαλε. Είτε μπαίνεις εδώ, κάνεις login με τους κωδικούς του Taxisnet ή του web banking σου, συμπληρώνεις τον ΑΜΚΑ, την ημερομηνία που έκανες το τεστ και το αποτέλεσμά του, και το σύστημα σου φτιάχνει ένα pdf το οποίο κατεβάζεις, εκτυπώνεις και παίρνεις μαζί σου.

Αν κάνεις rapid test σε μια από τις δωρεάν κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ που λέγαμε προηγουμένως, το αποτέλεσμα θα σου έρθει με SMS στο κινητό σου. Σε αυτή την περίπτωση κατά την επιβίβαση δείχνεις μόνο το SMS και την Δήλωση Υγείας, δεν χρειάζεσαι άλλο χαρτί. Θυμίζουμε ωστόσο το όριο των 24 ωρών: Δεν μπορεί ας πούμε το sms να λέει πως έκανες το τεστ Πέμπτη στις 14.00 και να πας να μπεις σε πλοίο Παρασκευή στις 17.00.

Αν, τέλος, κάνεις PCR παίρνεις απλά μαζί σου το αποτέλεσμα του τεστ σε ό,τι μορφή το έλαβες –εκτυπωμένο, sms, mail κλπ. Εδώ, είπαμε, το όριο αυξάνεται στις 72 ώρες πριν το ταξίδι.

Θυμίζουμε πως αποτέλεσμα τεστ χρειάζεσαι κάθε φορά που μπαίνεις σε πλοίο –και στο πήγαινε, δηλαδή, και στο γύρνα. Πράγμα που σημαίνει πως το δωρεάν rapid test δεν σε καλύπτει για την επιστροφή: Θα πρέπει είτε να βρεις δομή που να κάνει δωρεάν rapid test στο νησί, είτε να πάρεις από το φαρμακείο ένα self test για την επιστροφή. Το ίδιο ισχύει και για το PCR, αν μείνεις στο νησί περισσότερες από 72 ώρες από τη στιγμή που έκανες το τεστ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v