Οι παραλίες του Κορινθιακού είναι η τέλεια μονοήμερη

Μαγιάτικες βουτιές, ουζομεζέδες πλάι στο κύμα, κάστρα, μονοπάτια και αρχαίοι ναοί. Τι άλλο χρειάζεσαι για την τέλεια μονοήμερη εκδρομή;
Οι παραλίες του Κορινθιακού είναι η τέλεια μονοήμερη
της Ηρώς Κουνάδη

Τόσο κοντά όσο θα σου έπαιρνε να πας στη Βουλιαγμένη μια μέρα με κίνηση, τόσο μακριά ώστε να έχεις την αίσθηση πως πήγες όντως εκδρομή κι όχι ότι απλά πετάχτηκες για μια βουτιά. Βοτσαλωτές στην πλειοψηφία τους, με κρυστάλλινα νερά και ενδιαφέροντα αξιοθέατα κοντά τους –για να γεμίσεις και με κάτι άλλο εκτός από παγωμένες βουτιές την εκδρομή σου– οι παραλίες του Κορινθιακού είναι ό,τι πρέπει για τις μαγιάτικες μονοήμερές σου. Φύγαμε;

Το Ηραίο της Περαχώρας

Πόσο συχνά κολυμπάς δίπλα σε έναν αρχαίο ναό; Η μικρή βοτσαλωτή παραλιούλα ακριβώς κάτω από τον Ναό της Ήρας που βάφτισε ολόκληρη την περιοχή έχει κρυστάλλινα, ανοιχτογάλαζα νερά και θέα σε ένα φαντασμαγορικό ηλιοβασίλεμα. Αυτό το τελευταίο φαίνεται ακόμα εντυπωσιακότερο από τον Φάρο Μελαγκάβι, πολύ κοντά στον αρχαιολογικό χώρο: Από το πλάτωμα στο οποίο θα αφήσεις το αυτοκίνητο ξεκινούν δύο μονοπάτια, ένα κατηφορικό που σε φέρνει στον ναό και την παραλία, και ένα ανηφορικό που σε πάει στον φάρο –δεν είναι μεγάλη η απόσταση, γύρω στα 300 ανηφορικά μέτρα, και η θέα θα σε ανταμείψει με το παραπάνω.

Πέντε λεπτά οδήγησης από εδώ, ή μια ωρίτσα περπάτημα για τους λάτρεις της πεζοπορίας, βρίσκεται η φαντασμαγορική Λίμνη της Βουλιαγμένης (που τη λέμε και Λίμνη του Ηραίου για να μην την μπερδεύουμε με τη δικιά μας, την αθηναϊκή) στα γαλήνια νερά της οποίας μπορείς επίσης να βουτήξεις από τις βοτσαλωτές παραλιούλες της. Είναι στην πραγματικότητα λιμνοθάλασσα, επικοινωνεί με τον Κορινθιακό μέσα από ένα μικρό άνοιγμα, πράγμα που σημαίνει πως τα νερά της δεν είναι τα στάσιμα, πρασινίζοντα που έχουν κατά κανόνα οι λίμνες. Στις όχθες της απλώνουν τραπέζια συμπαθητικά ταβερνάκια που σερβίρουν το κλασικό τρίπτυχο καλαμαράκια-χωριάτικη-τηγανιτές πατάτες μετά του απαραίτητου ούζου.

Διαβάστε περισσότερα - Μια τέλεια μονοήμερη στη Λίμνη του Ηραίου



Η Ψάθα και το Αλεποχώρι

Κλασικότατα hot spot για βουτιές στον Κορινθιακό, δημοφιλή στους Αθηναίους που μεγάλωσαν με rave parties και τώρα ψάχνουν ήσυχα ταβερνάκια πλάι στο κύμα, η Ψάθα και το Αλεποχώρι δεν απέχουν ούτε ένα τέταρτο οδήγησης μεταξύ τους. Θα σου προτείνουμε, αντί για την κλασική διαδρομή της Εθνικής Οδού, να πάρεις τον δρόμο που περνά μέσα από τα καταπράσινα τοπία του Κιθαιρώνα, που είναι αυτή την εποχή χάρμα οφθαλμών. Δεκαπέντε λεπτά παραπάνω θα σου πάρει (χάρτης από το κέντρο της Αθήνας μέσα από τον Κιθαιρώνα εδώ και μέσω της Εθνικής εδώ).

Η Ψάθα, που λες, είναι βοτσαλωτή κι απέραντη, με κρυστάλλινα σε διαύγεια και θερμοκρασία νερά που βαθαίνουν απότομα (το νου σου αν έρχεσαι με πιτσιρίκια) οργανωμένη με ξαπλώστρες και σέρβις από τα παρακείμενα café σε κάποια σημεία της και ελεύθερη για να απλώσεις τις ψάθες και τα κουβαδάκια σου στο 90%. Έχει τρία ταβερνάκια που απλώνουν τραπεζάκια και σερβίρουν θαλασσινά και φρέσκο ψάρι πλάι στο κύμα στην άκρη της, αλλά εξίσου καλή ιδέα είναι να οδηγήσεις μετά τις βουτιές το τεταρτάκι που λέγαμε ως το Αλεποχώρι, για να πιάσεις τραπέζι στο ταβερνάκι που λέγεται Παραλία, και το οποίο απλώνει τραπέζια στρωμένα με καρό τραπεζομάντηλα πάνω στην αμμουδιά. Βλέπει και σε ένα ηλιοβασίλεμα καρτποσταλικό, σερβίρει και νοστιμιές σαν το γεμιστό καλαμάρι και την έξτρα λαρτζ γαριδομακαρονάδα. Τιμές στα 25€ το άτομο αν αρκεστείτε στα θαλασσινά, παραπάνω αν πάρετε και μεγάλο φρέσκο ψάρι.



Το Προσήλι στο Πόρτο Γερμενό

Θα μας επιτρέψεις εδώ να γίνουμε κάπως υποκειμενικοί, και να πούμε ότι νερά σαν αυτά που έχει το Προσήλι δεν υπάρχουν όχι μόνο στον Κορινθιακό, αλλά πουθενά σε ακτίνα δύο νομών από την Αττική. Τα λευκά του βότσαλα σε συνδυασμό με τα πεύκα που αντανακλώνται στα νερά δημιουργούν ένα τιρκουάζ που θυμίζει Ιόνιο. Λογικό κι επόμενο, η παραλία –που δεν είναι και μεγάλη σε έκταση– να γεμίζει γρήγορα τα Σαββατοκύριακα. Αν σε τρομάζει η πολυκοσμία, στην άκρη της θα βρεις βραχάκια να απλώσεις τις πετσέτες σου όπως κάναμε μικροί στα Λιμανάκια και να βουτάς από εκεί.



Πέντε λεπτά με το αυτοκίνητο από το Προσήλι θα πιάσεις τραπεζάκι για ουζομεζέδες και φρέσκο ψάρι πλάι στο κύμα –και με θέα στο ηλιοβασίλεμα για το οποίο φημίζεται το Πόρτο Γερμενό– στο ξακουστό και κοσμαγάπητο Μαραμπού. Για την... χώνεψη, έχεις δύο επιλογές: Η μία είναι να ανηφορίσεις στο αρχαίο Κάστρο των Αιγοσθενών (πάει και το αυτοκίνητο από τον δρόμο, αλλά το μονοπάτι που ξεκινά από την παραλία του Πόρτο Γερμενού είναι βατό και σύντομο, και περνά μέσα από χωράφια στα οποία βόσκουν αμέριμνα αλογάκια) η άλλη να περπατήσεις το παραθαλάσσιο Μονοπάτι της Αλκυόνης, που ξεκινά από το εκκλησάκι του Άι Νικόλα και εκτείνεται σε 12 ολόκληρα χιλιόμετρα πλάι στη θάλασσα –όταν κουραστείς γυρνάς πίσω, μην ακούς το νούμερο και τρομάζεις.

Η Παραλία Σαράντη

Εδώ φεύγουμε από την Αττική και βάζουμε πλώρη για Βοιωτία, οδηγώντας κάτι λιγότερο από δύο ώρες από το κέντρο της Αθήνας, για να καταλήξουμε σε αυτήν εδώ την βοτσαλωτή παραλία με τα ανοιχτογάλαζα νερά, που φωλιάζει μέσα σε έναν κλειστό απάνεμο κολπίσκο. Έχει κι ένα τέλειο ταβερνάκι, το Θαλασσινό Μαγαζί, που απλώνει τα τραπέζια του ακριβώς πλάι στο κύμα και σερβίρει νόστιμους ψαρομεζέδες αλλά και κρέατα για τους άπιστους σε τιμές που δύσκολα ξεπερνούν τα 20€ το άτομο με ουζάκι.



Η διαδρομή προς τα εδώ περνά από την Θήβα, στην οποία αξίζει να κάνεις μια στάση για να επισκεφθείς ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μουσεία της Ελλάδας (και το λέμε αυτό χωρίς καμία διάθεση υπερβολής) το Αρχαιολογικό Μουσείο Θήβας που θα σου μάθει όλα όσα δεν ήξερες πως ήθελες να μάθεις για το μυθικό βασίλειο του Οιδίποδα με τις επτά πύλες και τα πέντε χιλιάδες χρόνια ιστορίας του, που περιλαμβάνουν περίεργα αλφάβητα, μυστήρια αινίγματα και ενίοτε συμμαχίες με τους λάθος πολιτισμούς. Λεπτομέρειες έχουμε εδώ

Το Βραχάτι

Ιδανική επιλογή για οικογένειες με πιτσιρίκια, καθότι σπάνια περίπτωση παραλίας του Κορινθιακού που τα νερά της δεν βαθαίνουν απότομα, το Βραχάτι απέχει μόλις μια ώρα κι ένα τέταρτο από το κέντρο της Αθήνας. Παραλία βοτσαλωτή, με ψιλό βοτσαλάκι απ’ αυτό που δεν πονάει το πόδι, και φουλ οργανωμένη για να μη σου λείψει τίποτα, έχει ρηχά, κρυστάλλινα νερά και απλωσιά για να μην τρομάζεις με ενδεχόμενα συνωστισμού.

Vrahati

Συνδυάζεται τέλεια με μια βόλτα α λα Game of… Corinthrones στον Ακροκόρινθο, που είναι το μεγαλύτερο κάστρο της Πελοποννήσου, και ένα από τα εντυπωσιακότερα επίσης (λεπτομέρειες έχουμε εδώ) αλλά και στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Κορίνθου. Επίσης, μισή ωρίτσα έξτρα δρόμου από το Βραχάτι, θα σε φέρει στο Ξυλόκαστρο, όπου η παραλία του Πευκιά προσφέρεται για βουτιές στην σκιά του (δεν πάει ο νους σου) πευκοδάσους, κι έχει επίσης ωραία, καθαρά νερά.

Για φαγητό, σημείωσε τον Μώλο στο Βραχάτι, για ολόφρεσκο ψαράκι και θαλασσινά πλάι στο κύμα (στα 20-25€ το άτομο με ουζάκι), την ξακουστή Καντίνα στο Ξυλόκαστρο για σουβλάκι, και το Ελλαδικό επάνω στην παραλιακή περαντζάδα του Ξυλόκαστρου για μεζεδάκια (στα 15€ το άτομο με κρασί ή μπύρες).
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v