Το πρώτο υποβρύχιο μουσείο της Ελλάδας είναι γεγονός!

Σε υποβρύχιο μουσείο έχεις πάει ποτέ; Καιρός να πας, γιατί το Σάββατο 1/8 ανοίγει για το κοινό το πρώτο υποβρύχιο μουσείο της Ελλάδας, στην Αλόννησο.
Το πρώτο υποβρύχιο μουσείο της Ελλάδας είναι γεγονός!
Λίγο έξω από τις ανατολικές ακτές της Αλοννήσου, στο ακατοίκητο νησάκι που λέγεται Περιστέρα, μας περιμένει από τη Δευτέρα 3 Αυγούστου ως την Πέμπτη 2 Οκτωβρίου το πρώτο υποβρύχιο μουσείο της Ελλάδας. Τα εγκαίνιά του θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 1η Αυγούστου, και δυο μέρες αργότερα το μουσείο θα ανοίξει για το κοινό, που θα έχει την ευκαιρία να θαυμάσει τα εκθέματα από το ναυάγιο του 5ου αιώνα π.Χ. στον βυθό, βουτώντας με μπουκάλες.

Οι καταδύσεις θα γίνονται είτε από ελεύθερους-ερασιτέχνες δύτες είτε με τη συνοδεία δυτών από καταδυτικά κέντρα και το έναυσμα θα δώσουν −με κατάδυση− ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, μαζί με τον τραγουδιστή Σάκη Ρουβά, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, την ημέρα των εγκαινίων.

Το περίφημο ναυάγιο, που θεωρείται από τα σημαντικότερα της κλασσικής αρχαιότητας λόγω του μεγάλου αριθμού των ευρημάτων που έχουν διατηρηθεί ανέπαφα, ανακάλυψε το 1985 ένας ψαράς από την Αλόννησο, κοντά στη δυτική βραχώδη ακτή της Περιστέρας, σε βάθος 28 μέτρων.

Επρόκειτο για ένα μεγάλο εμπορικό πλοίο εκείνης της εποχής, μάλλον αθηναϊκό, το οποίο πιθανότατα έπεσε σε κακοκαιρία και βυθίστηκε εκεί γύρω στο 425 π.Χ. Το πλοίο φαίνεται πως ήταν φορτωμένο με χιλιάδες αμφορείς κρασιού από την Πεπάρηθο (τη σημερινή Σκόπελο) και τη Μένδη (αρχαία πόλη της Χαλκιδικής), δύο περιοχές πολύ γνωστές στην αρχαιότητα για το εξαιρετικής ποιότητας κρασί τους. Σύμφωνα με τους ειδικούς εξερευνητές, ο σωρός των αμφορέων, που εκτείνεται στο βυθό σε μήκος 25 μέτρων, δίνει την αίσθηση του περιγράμματος και των μεγάλων διαστάσεων του πλοίου.

Το ναυάγιο βρίσκεται σε βάθος που κυμαίνεται μεταξύ 21 και 28 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, εντός της προστατευόμενης περιοχής του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου - Βορείων Σποράδων, πράγμα που το καθιστά ενδιαφέροντα προορισμό για κάθε έμπειρο αυτοδύτη.

Αν πάλι η ιδέα της κατάδυσης δεν σε ενθουσιάζει, στη Χώρα της Αλοννήσου θα μας υποδέχεται το Κέντρο Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης Κοινού, στο οποίο θα έχουμε τη δυνατότητα να καταδυθούμε εικονικά στον βυθό και να περιηγηθούμε στα ναυάγια σαν αληθινοί δύτες, με τεχνολογικές εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v