Η Αλόννησος θα σου κλέψει την καρδιά

Τα ψαροχώρια, η φύση, οι γεύσεις, οι παραλίες και όλα όσα θα σε μαγέψουν στην άκρη των Σποράδων.
 

Η Αλόννησος θα σου κλέψει την καρδιά

Είναι εναλλακτικό αλλά και ρομαντικό. Καταπράσινο, αλλά και με υπέροχες παραλίες. Με λίγα ψαροχώρια, αλλά με φοβερά ταβερνάκια στους ορμίσκους τους. Ιδανικό για όσους θέλουν ζεν διακοπές, αλλά και για τους λάτρεις των εξερευνήσεων. Το πιο ιδιαίτερο νησί των Σποράδων είναι ένα όνειρο και μας καλεί να το εξερευνήσουμε (και) αυτό το καλοκαίρι. Αν επιλέξετε την Αλόννησο για τις διακοπές σας, μη χάσετε…

…τις βόλτες στην Παλιά Αλόννησο

Η παλιά πρωτεύουσα του νησιού προσφέρει υπέροχη θέα προς κάθε πλευρά της Αλοννήσου. Τα σοκάκια της είναι ολάνθιστα, σκεπασμένα με κληματαριές και σπαρμένα με πέτρινα σπιτάκια. Ακόμη καλύτερη θέα απολαμβάνει το μεσαιωνικό κάστρο, ενώ στα ταβερνάκια των σοκακιών θα σας μεθύσει το καλό κρασί.

…τα τσιμπούσια στο λιμάνι

Πατητήρι λέγεται το λιμάνι-πρωτεύουσα του νησιού, αφού και εδώ οι κάτοικοι έχουν μακρά παράδοση στην αμπελουργία. Αυτό σημαίνει… ακόμα περισσότερο κρασί, συνοδεία εξαιρετικών ψαρομεζέδων στην ακροθαλασσιά. Από τα ταβερνάκια θα αγναντεύετε τα δυο δίδυμα νησάκια απέναντι, αλλά και τα υποβλητικά φωτισμένα βράχια του λιμανιού τη νύχτα.

…την εξερεύνηση στα ήσυχα ψαροχώρια

Λίγοι είναι οι οικισμοί του νησιού, άλλα γραφικοί και ήσυχοι: Ο Ρουσούμ Γιαλός είναι ο πιο κοντινός στην πρωτεύουσα, με φαρδιά παραλία και πεύκα. Η Βότση διαθέτει λαβυρινθώδη δρομάκια που οδηγούν στο ημικυκλικό λιμανάκι με τα απότομα βράχια. Η Στενή Βάλα στα νοτιοανατολικά πλαισιώνεται από πυκνά πεύκα και λιόδεντρα, ενώ τα Καλαμάκια, βορειοανατολικά του λιμανιού είναι ένας λιλιπούτειος οικισμός με μικρό λιμάνι που έχει για φόντο απότομες πλαγιές.

…το θαλάσσιο πάρκο

Το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο περιλαμβάνει το Κέντρο Περίθαλψης Μεσογειακής Φώκιας που… ξεκαλοκαιριάζει στις Σποράδες, καθώς και το Κέντρο Ενημέρωσης της Mom, και είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη. Καραβάκια ξεκινούν από το Πατητήρι για περιήγηση. Έχετε υπ’ όψη ότι οι μονάχους μονάχους είναι όνομα και πράγμα, οπότε είναι δύσκολο να σας πλησιάσει κάποια, αλλά ποτέ δεν αποκλείεται να γνωρίσετε μία πιο θαρραλέα από κοντά.

Τα μονοπάτια
Έχετε όρεξη για περπάτημα; Συγχαρητήρια! Θα δείτε ομορφιές του νησιού που δεν τις φτάνουν ρόδες. Ο επίσημος ιστότοπος τουρισμού του νησιού έχει συγκεντρώσει μερικές από τις ωραιότερες διαδρομές εδώ. Τα highlights είναι η κατάβαση από την Παλιά Αλόννησο στο Πατητήρι μέσα από το παλιό καλντερίμι (1 ώρα και 20 λεπτά με την επιστροφή), ο ημίωρος περίπατος από την Παλιά Αλόννησο ως τα ξωκλήσια του Άι Γιάννη και του Άι Ταξιάρχη, η 45λεπτη διαδρομή από την Παλιά Αλόννησο ως το Καλόβουλο, το νότιο ακρωτήρι του νησιού που προσφέρεται για ειδυλλιακά ηλιοβασιλέματα και, τέλος, η πιο απαιτητική διαδρομή από την παλιά πρωτεύουσα ως το λιμάνι, από εκεί στον Μεγάλο Μουρτιά και πίσω στην Παλιά Αλόννησο (περί τις 2 ½ ώρες).

…τις βουτιές στις παραλίες

Για οργανωμένες βουτιές και χαλαρά beach bars, θα πάτε στη Χρυσή Μηλιά και τον Άγιο Δημήτριο με τη λευκή αμμουδιά. Για εντυπωσιακό σκηνικό με απότομα βράχια, πολύχρωμες πέτρες και πεύκα, επιλέξτε το Κοκκινόκαστρο. Οι γυμνιστές βρίσκουν τον παράδεισό τους στις απομονωμένες Σπαρτίνες και στο Βύθισμα. Λευκά βότσαλα, κρυστάλλινα νερά και ψαροταβέρνες θα συναντήσετε στο Ρουσούμ Γιαλό. Για νεανική ατμόσφαιρα, κοκτέιλ και ωραία θέα, κατευθυνθείτε στο Λεφτό Γιαλό. Δείτε όλες τις παραλίες του νησιού εδώ.

Πού θα μείνετε
Στα μοντέρνα δίκλινα της Μάχης στο Πατητήρι, με ωραία θέα προς το λιμάνι, από 70€ τον Ιούλιο.
Στα εξίσου μοντέρνα, με όλες τις ανέσεις, deluxe δίκλινα του Konstantina Studios στην Παλιά Αλόννησο, από 99€.
Στα πιο οικονομικά, λιτά δίκλινα του Mirsini Rooms στο ψαροχώρι Βότση, από 45€.
Στα απλά, περιποιημένα δίκλινα του Hotel Sossinola στη Στενή Βάλα, από 54€.

Πώς θα πάτε
Από Βόλο, σε τιμές από 25,70€ με την ANES, αλλά πιο γρήγορα με την Aegean Flying Dolphins (από 35€) και τη Hellenic Seaways (30€). Η Hellenic Seaways αναχωρεί και από το λιμάνι του Αγίου Κωνσταντίνου με τιμή 54€ one way.

Επιμέλεια: Γ. Κόκουβας

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v