Hostels: Δωμάτιο με θέα... οικονομία

Ποιος είπε ότι τα hostels είναι μόνο για λούμπεν ταξιδιώτες και εικοσάρηδες που γυρνούν την Ευρώπη με Interail; Δέκα διευθύνσεις αποδεικνύουν ότι δε χρειάζεται να απαρνηθείς κάθε έννοια άνεσης και πολυτέλειας για να πας μακριά με λίγα.
Hostels: Δωμάτιο με θέα... οικονομία
της Ηρώς Κουνάδη

Δεν χρειάζεται να είσαι εικοσάχρονος backpacker με σακίδιο ίσα με το μπόι σου για να μπορείς να μείνεις –και να περάσεις καλά– σε hostel. Αρκεί να απαρνηθείς τη lifestyle φιλοσοφία των αστραφτερών ταξιδιωτικών περιοδικών της προηγούμενης δεκαετίας, που παρουσίαζαν ως low budget ανακάλυψη οτιδήποτε κόστιζε λιγότερα από 150€. Και να περάσεις την πόρτα του πρώτου hostel, για να διαπιστώσεις ότι οι ιστορίες τρόμου για κατσαρίδες, δωμάτια με εσάνς στρατιωτικού κοιτώνα και συγκατοίκους κλέφτες που συνωμοτούν να σου βουτήξουν τα τζην και τα σκισμένα T-shirt την ώρα που θα κοιμάσαι στην καλύτερη περίπτωση, ή μανιακούς δολοφόνους στη χειρότερη ήταν αβάσιμες.

Όσο η οικονομική κρίση μας υπενθυμίζει ότι τα ταξίδια δεν είναι πολυτέλεια, αλλά ανάγκη, και όσο εκείνοι οι πρώτοι backpackers μεγαλώνουν και διαθέτουν κάτι παραπάνω από τα 7,5€ που ξόδευαν για φαγητό και ύπνο τότε που ταξίδευαν με οτοστόπ, τόσο τα hostels ομορφαίνουν, κατανοούν τις ανάγκες του μεγαλύτερου (ηλικιακά και αριθμητικά) κοινού τους και βελτιώνουν τα επίπεδα των υπηρεσιών τους. Το αποτέλεσμα είναι μερικές εκατοντάδες hostels διάσπαρτα ανά την Ευρώπη, τα οποία δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τα ξενοδοχεία που αξιώνουν τις διπλές τιμές για τις ίδιες πάνω-κάτω υπηρεσίες. Κι αν δεν μας πιστεύετε, τα παραδείγματα που ακολουθούν θα σας πείσουν.

Μίνι οδηγός για αρχαρίους

Η λογική των hostel ξεκινά από την βάση του ότι νοικιάζετε ένα κρεβάτι, αντί για ένα δωμάτιο, σε πολύ χαμηλή τιμή, στην οποία περιλαμβάνονται –καθαρά εννοείται– σεντόνια και σκεπάσματα (αλλά συνήθως όχι πετσέτες και σαπούνια) και η πρόσβαση στις υπόλοιπες εγκαταστάσεις του hostel. Αυτές συνήθως περιλαμβάνουν κοινόχρηστα (αλλά καθαρά) μπάνια και ντουζιέρες, μεγάλες κουζίνες για να μαγειρεύετε, αίθουσες όπου σερβίρεται το πρωινό και σαλονάκια με τηλεοράσεις, DVD και επιτραπέζια παιχνίδια για να γνωρίζεστε καλύτερα με τους προσωρινούς σας συγκατοίκους.

Αυτό δε σημαίνει πως αν ταξιδεύετε με τον καινούριο σας έρωτα, αν έχετε πατήσει τα 40, ή αν είστε μοναχικός τύπος δεν έχετε δικαίωμα στην οικονομική διαμονή. Όλα τα hostel που ακολουθούν (και το 90% των hostel εν γένει, πλέον) διαθέτουν δίκλινα και τρίκλινα δωμάτια, με ιδιωτικό μπάνιο, τα οποία λειτουργούν στην ίδια λογική με αυτά ενός ξενοδοχείου, σε τιμές που κυμαίνονται στα 50€ ή και λιγότερα, για ένα δίκλινο με πρωινό. Η πρόσβαση στις εγκαταστάσεις ισχύει και εδώ όπως προηγουμένως –αν και η εμπειρία έχει δείξει ότι οι ενοικιαστές των «κανονικών» δωματίων, σπανίως συναναστρέφονται τις παρέες στο σαλόνι. Αν γίνετε η εξαίρεση και διαψεύσετε το κλισέ «οι σνομπ με τα λεφτά» θα μας κάνετε υπερήφανους.

Top-10: Ευρωπαϊκά hostels για… την πρώτη σας φορά

Hostel Archi Rossi, Φλωρεντία

Το “hostel” στην ταμπέλα μάλλον το αδικεί: με πιστολάκι μαλλιών, τηλεόραση, υπολογιστή (!) με πρόσβαση στο internet και ψυγειάκι σε όλα τα δωμάτια, το Archi Rossi θα μπορούσε κάλλιστα να ήταν ξενοδοχείο, αν οι τιμές του δεν ήταν τόσο χαμηλές. Προσθέστε σε αυτά το πρωινό, το δείπνο και τις δωρεάν ξεναγήσεις στην πόλη που περιλαμβάνονται στην τιμή, καθώς και την εξαιρετική του θέση, σε απόσταση αναπνοής από το Duomo, και θα καταλάβετε γιατί διεκδικεί επάξια την πρώτη θέση στη λίστα μας. Τα δίκλινα δωμάτια ξεκινούν από 65€, ενώ τα κρεβάτια στους κοιτώνες από 20€. Όλες οι τιμές περιλαμβάνουν πρωινό και (μέχρι τις 30 Μαρτίου) δείπνο. Κρατήσεις μέσω του Booking, και του επίσημου site.

Palmer’s Lodge Boutique Hostel, Λονδίνο

Ένα πανέμορφο, βικτωριανό σπίτι σε απόσταση αναπνοής από το Camden Market στεγάζει ένα από τα ωραιότερα hostels του Λονδίνου –αν όχι της Ευρώπης. Αναστηλωμένο ώστε να αντικατοπτρίζει την παλιά του δόξα, και διακόσμηση που παραπέμπει περισσότερο σε boutique hotel παρά σε hostel, το Palmer’s Lodge προσφέρει, μεταξύ άλλων, parking, αποκλειστικά γυναικείους –εκτός από τους μεικτούς– κοιτώνες, δωρεάν πρόσβαση στο internet και wi-fi, εστιατόριο και μπαρ που σερβίρει εξαιρετικά κοκτέιλ. Ο Guardian το ανακήρυξε πριν από μερικούς μήνες ένα από τα δέκα καλύτερα hostels του Λονδίνου.

Οι τιμές για τα κρεβάτια σε κοιτώνες ξεκινούν από 20 λίρες (ή περίπου 24€) ενώ υπάρχει η δυνατότητα να κλείσετε διπλό κρεβάτι (με κουρτίνες γύρω του) σε κοιτώνα προς 41 λίρες (ή 49€ περίπου) για δύο άτομα. Τα δίκλινα δωμάτια δεν είναι ακριβώς αυτό που θα λέγαμε οικονομικά: η τιμή τους κυμαίνεται στα 88€. Όλες οι παραπάνω τιμές περιλαμβάνουν πρωινό. Κρατήσεις πραγματοποιούνται μέσω του Booking, του HostelWorld και του επίσημου site.

East Seven, Βερολίνο
Βρίσκεται σε εξαιρετική, όσο και κεντρικότατη τοποθεσία, παίζει δυνατά upbeat μουσική που δημιουργεί ατμόσφαιρα πάρτι στο σαλονάκι του, που είναι ό,τι πρέπει για το πρώτο ποτό πριν ξεκινήσετε τις νυχτερινές σας εξορμήσεις στο Βερολίνο. Διαθέτει πολύχρωμους, φωτεινούς κοιτώνες, όπως και πεντακάθαρα και προσεγμένα –αν και όχι ιδιαίτερα μεγάλα σε μέγεθος– δίκλινα δωμάτια. Το internet είναι δωρεάν, όπως και οι ξεναγήσεις στην πόλη, οι «ψαγμένες» μπύρες του πάντα παγωμένες και ο κήπος τα καλοκαίρια ολάνθιστος. Το check-out μέχρι τις 12.00 το μεσημέρι συγκαταλέγεται στα μεγάλα πλεονεκτήματα –στα περισσότερα hostel το check out πραγματοποιείται μέχρι τις 10.00. Οι τιμές για τα δίκλινα δωμάτια ξεκινούν από 48€, ενώ για τα κρεβάτια στους κοιτώνες από 16€. Κρατήσεις πραγματοποιούνται μόνο μέσω του επίσημου site.

Traveller’s House, Λισσαβώνα

Βραβευμένο πολλές φορές από το Hostelworld.com ως το καλύτερο του κόσμου, το Traveller’s House στεγάζεται σε ένα κτίριο που μετρά 250 χρόνια ζωής, στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της Λισσαβόνας, την Baixa. Διαθέτει τέσσερις διαφορετικούς κοινόχρηστους χώρους: βιβλιοθήκη, σαλόνι με δορυφορική τηλεόραση και DVD, music lounge και τραπεζαρία. Τα πεντακάθαρα δωμάτιά του περιλαμβάνουν στην τιμή τους πρωινό, καφέ και τσάι όλη μέρα και δωρεάν wi-fi. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί πως πετσέτες παρέχονται και στους κοιτώνες, χωρίς έξτρα χρέωση –πράγμα σπάνιο για hostel.

Πρόσφατα εγκαινίασε και τα studios του, που είναι ουσιαστικά μικρά διαμερισματάκια, με σαλόνι, υπνοδωμάτιο και κουζίνα, σε απόσταση δέκα λεπτών από το κεντρικό κτίριο. Οι τιμές για τα studios κυμαίνονται στα 100€, ενώ για τα κρεβάτια στους κοιτώνες ξεκινούν από 18€ και για τα δίκλινα δωμάτια από 54€. Κρατήσεις πραγματοποιούνται μέσω του HostelWorld, και του επίσημου site.

Greg & Tom Hostel, Κρακοβία

Ένα από τα διασημότερα hostels της Γηραιάς Ηπείρου, το πολυβραβευμένο Greg & Tom Hostel περιλαμβάνεται σταθερά εδώ και χρόνια στη λίστα με τα καλύτερα hostel του κόσμου και όχι άδικα. Πριν από μερικά χρόνια, οι ιδιοκτήτες του άνοιξαν το Greg & Tom II, ένα νέο hostel, πέντε λεπτά με τα πόδια από την πανέμορφη Παλιά Πόλη της Κρακοβίας, ειδικά σχεδιασμένο για ζευγάρια. Τα δίκλινα δωμάτιά του διαθέτουν διπλά κρεβάτια, CD players, πλυντήριο χωρίς έξτρα χρέωση και όμορφα μπαλκονάκια. Το πρωινό, οι καφέδες και το τσάι σας περιλαμβάνονται στην τιμή, ενώ το κοινόχρηστο σαλόνι διαθέτει δορυφορική τηλεόραση και DVD player. Οι τιμές είναι σούπερ χαμηλές: από 13,8€ το κρεβάτι στον κοιτώνα, και από 37€ το δίκλινο. Κρατήσεις πραγματοποιούνται μέσω του HostelWorld, και του επίσημου site.

2go4, Βρυξέλλες
Στο ομορφότερο σημείο της βελγικής πρωτεύουσας, τη φαντασμαγορική Grand Place, βρίσκεται το νέο παράρτημα του δημοφιλούς hostel, που προσφέρει λιτά αλλά περιποιημένα δωμάτια, τα οποία αποτελούν την κορυφαία value for money επιλογή σε μια πόλη που δε φημίζεται για τις χαμηλές τιμές της. Το κεντρικό hostel, στην Boulevard Emile Jacqmain, βρίσκεται επίσης σε βολική τοποθεσία –για την ακρίβεια είναι το μοναδικό hostel στο κέντρο της πόλης– ενώ οι παροχές του περιλαμβάνουν μεγάλη αυλή για τις ηλιόλουστες μέρες, σαλονάκι με τζάκι για τις υπόλοιπες, πρόσβαση στο internet και δωρεάν wi-fi. Τα δίκλινα δωμάτια ξεκινούν από 59€, ενώ τα κρεβάτια στους κοιτώνες από 24€. Κρατήσεις πραγματοποιούνται μέσω του επίσημου site.

Garden House, Βαρκελώνη

Ένα από τα καλύτερα hostels της Βαρκελώνης, το Garden House πήρε το όνομά του από τον καταπράσινο κήπο που το περιβάλει. Διαθέτει, επίσης, μια υπέροχη ταράτσα με πολύχρωμες ξαπλώστρες και ομπρέλες για τη μεσημεριανή σας σιέστα, ενώ στις παροχές του περιλαμβάνονται δωρεάν wi-fi και βιβλιοθήκη. Μοναδικό μειονέκτημα, η σχετική απόσταση από το κέντρο της καταλανικής πρωτεύουσας. Το μετρό, όμως, που απέχει μόλις πέντε λεπτά με τα πόδια λύνει και αυτό το πρόβλημα.

Από τα δίκλινα δωμάτια, ξεχωρίζει το νούμερο 8, που διαθέτει ιδιωτική βεράντα. Οι κοιτώνες του είναι οκτώ, έξι, τεσσάρων ή τριών ατόμων –μεγάλο συν στις δύο τελευταίες επιλογές, το μπάνιο μέσα στο δωμάτιο. Οι τιμές για τα δίκλινα δωμάτια ξεκινούν από 49€, ενώ για τα κρεβάτια σε κοιτώνα από 11€. Κρατήσεις πραγματοποιούνται και μέσω του Booking ή του HostelWorld.

World House Istanbul, Κωνσταντινούπολη
Ένα κτίριο εκατόν πενήντα ετών στην καρδιά του Beyoglu, μόλις δύο λεπτά με τα πόδια από την κοσμοπλημμυρισμένη Istiklal, στεγάζει το World House και το μικρό χαριτωμένο café του. Πολλά από τα λιτά αλλά προσεγμένα, πολύχρωμα δωμάτιά του, απολαμβάνουν πανοραμική θέα στον Πύργο του Γαλατά, ενώ στις τιμές τους περιλαμβάνεται πρωινό και wi-fi internet. Οι τιμές για τα κρεβάτια στους κοιτώνες ξεκινούν από 10€, ενώ για τα δίκλινα δωμάτια από 45€. Κρατήσεις πραγματοποιούνται μέσω του HostelWorld και του επίσημου site.

St. Christopher’s Paris, Παρίσι

Σε μια πόλη που δε φημίζεται για τα hostel της –ή για τις οικονομικές επιλογές διαμονής της, εν γένει– το St. Cristopher’s μοιάζει με όαση στην έρημο των πεντάστερων ξενοδοχείων. Σε απόσταση μόλις 10 λεπτών με το μετρό από το κέντρο του Παρισιού, προσφέρει όμορφα δωμάτια, με μεγάλα παράθυρα –κάποια εκ των οποίων απολαμβάνουν θέα στο κανάλι St. Martin. Η ταρατσούλα του προσφέρει πανοραμική θέα στο Παρίσι, ενώ το παρακείμενο Belushi’s Bar διοργανώνει καθημερινά Happy Hour για τους πελάτες του hostel. Οι τιμές για τα δίκλινα δωμάτια ξεκινούν από 108€ (Παρίσι, είπαμε) και για τα κρεβάτια στους κοιτώνες από 21€. Κρατήσεις πραγματοποιούνται μέσω του HostelWorld, και του επίσημου site.

Marco Polo, Βουδαπέστη

Στην καρδιά της παραδουνάβιας πρωτεύουσας, μία από τις καλύτερες value for money επιλογές διαμονής της, το Marco Polo γράφει ho(s)tel στην ταμπέλα του –και το εννοεί. Διαθέτει όχι μόνο χρωματιστούς, φωτεινούς και πεντακάθαρους κοιτώνες, αλλά και άνετα δίκλινα δωμάτια, με τηλεόραση και τηλέφωνο. Στα συν, οι φιλόξενοι κοινόχρηστοι χώροι (internet access room, τραπεζαρία, χώρος υποδοχής και ένα πάντα γεμάτο μπαράκι με δυνατή μουσική) η δυνατότητα ενοικίασης και φύλαξης ποδηλάτων, και το απλά εξαιρετικό πρωινό σε μπουφέ - υπερπαραγωγή. Οι τιμές ξεκινούν από 8€ για κρεβάτι σε κοιτώνα δώδεκα ατόμων, και από 25€ για το δίκλινο δωμάτιο. Κρατήσεις πραγματοποιούνται μέσω του Booking, ή του επίσημου site.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v