5 ξενοδοχεία με πράσινη συνείδηση

Χρησιμοποιούν τη γεωθερμία για να ζεσταίνουν τα δωμάτια, μαγειρεύουν με βιολογικά προϊόντα, φτιάχνουν σιντριβάνια με βρόχινο νερό. Πέντε ξενοδοχεία που κάνουν την οικολογία… τρόπο διακοπών.
5 ξενοδοχεία με πράσινη συνείδηση
της Ηρώς Κουνάδη 

Ο αντίλογος θα έλεγε πως είναι μια ακόμα τεχνική marketing: επειδή η οικολογία πουλάει, διαφημίζεις το ξενοδοχείο (και) ως πράσινο, και «τσιμπάς» πελάτες. Ακόμη, όμως, και έτσι να είναι, ποιος μπορεί να αρνηθεί ότι –έστω και προς άγρα πελατείας– τα πράσινα ξενοδοχεία που αυξάνονται και πληθύνονται στην Ελλάδα και τον κόσμο ωφελούν, τελικά, το περιβάλλον και παρακινούν εμάς, ως πελάτες τους, να γίνουμε λίγο καλύτεροι απέναντι του; Κι επίσης, ποιος μπορεί να αρνηθεί ότι τέτοιες προσπάθειες πρέπει να διαδίδονται, αν μη τι άλλο για να πολλαπλασιάζονται; Αυτό σκεφτήκαμε κι εμείς, και συγκεντρώσαμε πέντε από τα αγαπημένα μας «οικολογικά» ξενοδοχεία ανά την Ελλάδα. Περιμένουμε πάντα τα δικά σας, στα σχόλια στο τέλος του κειμένου.


Ταλετόν
Ξηροκάμπι, Δήμος Φάριδος, Λακωνία, τηλ.: 27310 35150
Τιμές: 60-80€ το δίκλινο με πρωινό
Στους πρόποδες του Ταΰγετου, πριν από λίγο καιρό, ένα βιομηχανικό κτίριο του 18ου αιώνα δανείστηκε το όνομα της υψηλότερης κορυφής του, και μετατράπηκε σε έναν πρότυπο οικολογικό ξενώνα. Τα πάντα εδώ, από τα υλικά κατασκευής των χαριτωμένων σπιτιών που περικυκλώνουν τον πολύχρωμο κήπο, μέχρι τη γεωθερμία που χρησιμοποιείται για τη θέρμανσή τους, και από τα βιολογικά συστατικά του πρωινού μέχρι τα οικολογικά καλλυντικά στο μπάνιο, υπογραμμίζουν την αγάπη των ιδιοκτητών του ξενώνα για τη φύση. Τακτικότατα διοργανώνονται και φυσιολατρικές δραστηριότητες, όπως πεζοπορίες στα μονοπάτια της περιοχής, ορεινές ποδηλατάδες και σεμινάρια… βοτανογνωσίας.

Ωλίαρος
Αντίπαρος, τηλ.: 22840 25304
Τιμές: από 60€ το δίκλινο με πρωινό
Ένα πράσινο ξενοδοχείο στο μικρό νησάκι της Αντίπαρου; Γιατί όχι; Ο Ωλίαρος αποδεικνύει έμπρακτα πως δεν χρειάζονται μεγάλα budget και grande υποδομές για να δείξουμε τον απαραίτητο σεβασμό στο περιβάλλον: μόνο καλή διάθεση και προσωπικό μεράκι. Φυσικά υλικά, χτιστά κρεβάτια και καναπεδάκια, χειροποίητα έπιπλα, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η… βιοκλιματική γνώση των παππούδων μας (σωστός προσανατολισμός των παραθύρων και φυσικά σκίαστρα που περιορίζουν στο ελάχιστο την ανάγκη χρήσης του air condition) επιστρατεύονται για να δημιουργήσουν ένα μικρό οικολογικό ξενοδοχείο – πρότυπο. Οι φυσιολατρικές δραστηριότητες περιλαμβάνουν ποδηλατάδες, πεζοπορίες και σεμινάρια yoga.

Ελαιώνας
Ροβιές, Εύβοια, τηλ.: 22270 71619
Τιμές: από 70€ το δίκλινο με πρωινό
Στην καρδιά ενός καταπράσινου ελαιώνα στις Ροβιές Ευβοίας, με θέα στη θάλασσα, ένας μικρός αγροτουριστικός ξενώνας συνδυάζει την απλότητα της παράδοσης με τις οικολογικές ανησυχίες: απαλά υφάσματα και φυσικά υλικά κοσμούν το εσωτερικό των δωματίων, ενώ μικροί πολύχρωμοι κήποι στολίζουν το εξωτερικό τους. Συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας και νερού, ανακύκλωση και διαχείριση του όγκου των αποβλήτων που παράγονται, και διοργάνωση δραστηριοτήτων όπως πεζοπορίες, ποδηλατάδες, bird watching και μαθήματα υφαντικής είναι μερικές μόνο από τις αποδείξεις της οικολογικής ευαισθησίας του. 


Aristi Mountain Resort
Αρίστη, Ζαγοροχώρια, τηλ.: 26530 41330
Τιμές: από 110€ το δίκλινο με πρωινό και χρήση του spa
Ένα κουκλίστικο πέτρινο χωριουδάκι αγναντεύει από ψηλά ένα από τα ωραιότερα Ζαγοροχώρια, την Αρίστη, και την καταπράσινη χαράδρα του Βίκου. Τα λιθόκτιστα σπιτάκια του Aristi Mountain Resort είναι απόλυτα εναρμονισμένα με το φυσικό τοπίο γύρω τους και τα φυσικά υλικά πρωταγωνιστούν τόσο στη διακόσμηση των εσωτερικών, όσο και στους εξωτερικούς χώρους. Η ανακύκλωση και η κομποστοποίηση των απορριμμάτων, η σωστή ενεργειακή διαχείριση και η επεξεργασία και επανάχρηση του χρησιμοποιημένου νερού είναι μερικές από τις οικολογικές πρακτικές του ξενοδοχείου, που διοργανώνει επίσης σε συνεργασία με τοπικές εταιρείες εναλλακτικού τουρισμού, φυσιολατρικές δραστηριότητες και εξορμήσεις στην ειδυλλιακή φύση που το περιβάλλει. 


Kea Villas
Ιουλίδα, Κέα, τηλ.: 6972243330
Τιμές: από 170€ η βίλα δύο ατόμων, από 280€ η βίλα έξι ατόμων
Παραδοσιακή κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, υπέροχη minimal διακόσμηση και απαράμιλλη θέα στη θάλασσα από το ψηλότερο σημείο της ατμοσφαιρικής Χώρας της Κέας, χαρακτηρίζουν τις κατοικίες Kea Villas. Ιδανικές για τα weekends της παρέας –η μεγαλύτερη από αυτές χωρά έξι άτομα, και… συμφέρει, καθώς κοστίζει λιγότερα από 45€ το άτομο την ημέρα– οι κατοικίες συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των Green Hotels, για τις τακτικές εξοικονόμησης φυσικών πηγών που υιοθετούν, αλλά και για τις δραστηριότητες –πεζοπορία σε μονοπάτια, ποδηλατάδες, μαθήματα μαγειρικής και κεραμεικής– που προτείνουν στους επισκέπτες τους.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v