Πολλές ευρωπαϊκές πόλεις με... ένα ταξίδι

Χορταστικά ταξίδια… γκρουπαρισμένων προορισμών στην Ευρώπη, αν σου αρέσει να βλέπεις πολλούς προορισμούς σε λίγες μέρες.
Πολλές ευρωπαϊκές πόλεις με... ένα ταξίδι
Έχεις μία βδομάδα ή δέκα μέρες στη διάθεσή σου; Έχουμε τέσσερις προτάσεις για ταξίδια, στα οποία θα απολαύσεις όχι έναν, αλλά περισσότερους από τέσσερις πανέμορφους προορισμούς στο καθένα. Αρκεί να είσαι από αυτούς τους ταξιδιώτες που δεν κουράζονται ποτέ να είναι στο δρόμο και να χαίρονται απανωτές ανακαλύψεις… on the move.

Το βαλκανικό tour: Αλβανία, Μαυροβούνιο, Κροατία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη

Ιδανικότερος τρόπος να πραγματοποιήσεις αυτό το ταξίδι είναι με το αυτοκίνητο: To road trip σου θα ξεκινήσει από τα σύνορα, λίγο πάνω από τα Ιωάννινα, και στον δρόμο σου θα δεις:
-Τις Αλβανικές ακτές και το Αργυρόκαστρο: Μία με δύο διανυκτερεύσεις είναι αρκετές για να δεις το Εξαμίλι και τη Χειμάρρα, οι θαλασσινές «μετοχές» των οποίων έχουν αρχίσει να ανεβαίνουν κατακόρυφα, αλλά ενδείκνυνται περισσότερο για το καλοκαίρι. Τον χειμώνα, αξίζει να επισκεφτείς το Αργυρόκαστρο για να χαθείς στα πέτρινα στενά του.
-Το Κότορ: Μία υπέροχη, κουκλίστικη καστροπολιτεία στην αγκαλιά του ομώνυμου κόλπου στο Μαυροβούνιο είναι το καλύτερα φυλαγμένο μυστικό για ρομαντζάδα στα Βαλκάνια. Το κέντρο του είναι τόσο compact που μπορείτε να το εξερευνήσετε όλο σε μία μέρα, επομένως ένα Σαββατοκύριακο εδώ είναι αρκετό.
-Το Ντουμπρόβνικ: Μόλις μία ώρα μακριά από το Κότορ, περνάμε τα σύνορα για Κροατία και βρισκόμαστε σε άλλη μια μεθυστική καστροπολιτεία, την πόλη με την τόσο επική ομορφιά που έγινε το King’s Landing για τις ανάγκες των γυρισμάτων του Game of Thrones. Δύο με τρεις ημέρες είναι και εδώ αρκετές για να χαρείτε ολόκληρο το ιστορικό κέντρο αλλά και τους γύρω οικισμούς.
-Τη Μόσταρ: Δύο ώρες οδήγησης από το Ντουμπρόβνικ, η Ερζεγοβίνη κρύβει το πιο καρτποσταλικό χωριό των Βαλκανίων, την ήσυχη Μόσταρ με την προστατευμένη από την UNESCO γέφυρά της να στεφανώνει τον γαλαζοπράσινο ποταμό. Εδώ οι τιμές είναι αισθητά χαμηλότερες από το Μαυροβούνιο και την Κροατία, αλλά και τα πράγματα που μπορείτε να δείτε πολύ λιγότερα – ενδείκνυται και για μονοήμερη εκδρομή.
Πρακτικά: Υπολογίστε περί τα 20-30€ το δίκλινο σε Αλβανία και Βοσνία-Ερζεγοβίνη, περί τα 60€ σε Κροατία και Μαυροβούνιο. Δείτε το κόστος της βενζίνης όπως το υπολογίσαμε στο αφιέρωμα του in2life για τα βαλκανικά ταξίδια
Διαβάστε περισσότερα – Εκεί που τα Βαλκάνια βουτούν στη θάλασσα 

Οι χώρες της Βαλτικής: Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία και όχι μόνο

Μια πτήση για το Βίλνιους θα τιμάται από την άνοιξη, οπότε και η Ryanair ξεκινά τις απευθείας πτήσεις της από την Αθήνα για τη λιθουανική πρωτεύουσα, κάτω από τα 50€. Από εκεί, με λεωφορεία ή τρένα θα περάσετε διαδοχικά προς τα βόρεια στην Λετονία και την Εσθονία – τα Lux Express λεωφορεία κάνουν την διαδρομή από πρωτεύουσα σε πρωτεύουσα σε 4 ώρες και οι τιμές ξεκινούν κάτω από 10€. Όσο για τους προορισμούς, θα δείτε:
-Το Βίλνιους και το Κάουνας: Οι δύο πιο όμορφες και ιστορικές πόλεις της Λιθουανίας βρίσκονται σε μικρή απόσταση μεταξύ τους και διαθέτουν κουκλίστικα ιστορικά κέντρα, κάστρα, λόφους με θέα και καλλιτεχνικά μυστικά – όπως η sui generis ανεξάρτητη δημοκρατία του Uzupis στο Βίλινιους, μια καλλιτεχνική συνοικία με δικό της σύνταγμα.
-Η Ρίγα: Η πρωτεύουσα της Λετονίας έχει ένα πολύχρωμο πλακόστρωτο μεσαιωνικό κέντρο – χάρμα οφθαλμών και μια πιο σύγχρονη πόλη με μεγάλο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον και hip αύρα.
-Το Ταλίν: Ίσως η ομορφότερη από τις πρωτεύουσες της Βαλτικής, το Ταλίν ισορροπεί αξιοθαύμαστα μεταξύ σοβιετικής παράδοσης και σκανδιναβικού μοντερνισμού. Διαθέτει μια παλιά πόλη σε δύο διαφορετικά επίπεδα, διάσπαρτη με ιστορικούς δρόμους, γοτθικούς αλλά και ρωσικούς ορθόδοξους ναούς, ενώ δεν της λείπει και η θαλασσινή γοητεία στις γειτονιές γύρω από το λιμάνι της.
-Έξτρα μπόνους για τους «αυθεντικούς Φογκ»: Από το λιμάνι του Ταλίν ξεκινούν φέρι για το Ελσίνκιδιαδρομή είναι λιγότερη από δύο ώρες και μπορείτε να κάνετε την εξόρμηση ακόμη και ως ημερήσια εκδρομή για να δείτε τα SOS στο κέντρο του Ελσίνκι). Επιπλέον, από εδώ είναι ευκαιρία, αν έχετε τις αντοχές και τον χρόνο, να επισκεφθείτε την Αγία Πετρούπολη με τον πιο φθηνό τρόπο: Ψάξτε για οργανωμένες εκδρομές ταξιδιωτικών γραφείων από το Ταλίν – οι τιμές είναι χαμηλές, η απόσταση περί τις 7 ώρες και αν μείνετε ως και τρεις ημέρες στη Ρωσία, δεν χρειάζεστε βίζα, παρά μόνο το διαβατήριό σας. 
Η επιστροφή: Μπορείτε να επιστρέψετε στην Αθήνα με τις πτήσεις της Aegean από το Ελσίνκι, που για το 2018 ξεκινούν κάτω από τα 100€ (one way). Να θυμάστε ότι η φθηνότερη χώρα είναι η Λιθουανία – υπολογίστε περί τα 30€ για ένα δίκλινο και περί τα 50€ σε Λετονία και Εσθονία.
Διαβάστε περισσότερα:
Βίλνιους: Η Λιθουανία σε 10 βήματα
Ρίγα: Στην καρδιά της Βαλτικής  
Ταλίν: Η Βαλτική είναι όμορφη

Η βορειοδυτική Ευρώπη: Αγγλία, Σκωτία, Ιρλανδία

Τέσσερις πτήσεις, αντέχετε να κάνετε; Για να σας κάμψουμε την διστακτικότητα, σας λέμε ότι με αυτές τις πτήσεις, θα ξεκινήσετε από την Αθήνα, θα επισκεφθείτε τους τρεις κορυφαίους προορισμούς της Βρετανίας και της Ιρλανδίας, και θα γυρίσετε πίσω, έχοντας ξοδέψει λιγότερα από 120€. Κι όμως, γίνεται. Συγκεκριμένα, από την Αθήνα, θα πετάξετε…
-Στο Λονδίνο, όπου θα μείνετε όσο αντέχει το πορτοφόλι σας, για να δείτε τα εκατοντάδες αξιοθέατα, να ψωνίσετε στο κέντρο, να δείτε συγκλονιστικές παραστάσεις και τις κορυφαίες εκθέσεις της Ευρώπης. Οι πτήσεις ξεκινούν τον Ιανουάριο από τα 30€ με τη Ryanair, λίγο περισσότερα με την Aegean και την Easyjet. Από το Λονδίνο θα πετάξετε…
-Στο Δουβλίνο. Οι πτήσεις της Ryanair είναι σταθερά στις 15 περίπου λίρες, άφθονες συνδέσεις καθημερινά. Στο Δουβλίνο θα περιηγηθείτε στο ιστορικό Πανεπιστήμιο, θα ξενυχτήσετε στο Temple Bar με τις δεκάδες pubs, θα δείτε πώς παράγεται η μαύρη μπύρα στα κεντρικά της Guinness και θα χαθείτε στις αγορές που απλώνονται στις δύο όχθες του ποταμού. Από το Δουβλίνο θα πετάξετε…
-Στο Εδιμβούργο, σε τιμές από 12€ με πολλές συνδέσεις ημερησίως. Η πτήση διαρκεί λιγότερο από μία ώρα και θα σας φέρει στην μελαγχολική σκωτσέζικη πρωτεύουσα με την αριστοκρατική λεωφόρο Princes, τη διαδρομή του Royal Mile που ξεκινά από το Κοινοβούλιο και φτάνει στο ανεμοδαρμένο Κάστρο, τον λόφο Calton με την υπέροχη θέα στην πόλη και το βουνό του Arthur’s Seat για όσους αντέχουν απαιτητική πεζοπορία.
Πρακτικά: Οι τιμές είναι ιδιαίτερα υψηλές σε όλες τις παραπάνω πόλεις και θα πρέπει να υπολογίσετε πάνω από 80-100€ για ένα αξιοπρεπές δίκλινο. Σε αντίστοιχα υψηλά επίπεδα κυμαίνονται το φαγητό και οι εκδηλώσεις, αλλά το τελευταίο διάστημα, η λίρα έχει πέσει έναντι του ευρώ, κάτι που μας συμφέρει ιδιαίτερα.
Διαβάστε περισσότερα:
Τα best of του Λονδίνου
Δουβλίνο: Ιρλανδία για αρχάριους

10 πράγματα που πρέπει να δείτε στο Εδιμβούργο 

Η κεντρική και ανατολικοκεντρική Ευρώπη: Ουγγαρία, Σλοβακία, Αυστρία και Τσεχία

Τέσσερις πρωτεύουσες με αυτοκρατορικό παρελθόν και μεσαιωνικό αέρα, απέχουν περί τις δύο ώρες – ή λιγότερες – η μία από την άλλη και είναι ό,τι πρέπει για διαδοχικά διήμερα – ή, θα μας επιτρέψετε τον υποκειμενισμό, λίγο παραπάνω στη Βιέννη και την Πράγα που είναι με διαφορά οι πιο ενδιαφέρουσες από τις παραπάνω πόλεις. Θα δείτε:
-Τη Βουδαπέστη: Στην ουγγρική πρωτεύουσα θα φτάσετε με πτήσεις από Αθήνα που ξεκινούν από μόλις 24€ τον προσεχή Ιανουάριο. Θα εξερευνήσετε το Κάστρο της Βούδας, θα διασχίσετε τις γοητευτικές γέφυρες που την ενώνουν με την Πέστη και θα απολαύσετε χαλαρωτικά σπα στα ξενοδοχεία της.
-Στη Μπρατισλάβα, θα φτάσετε σε περίπου 2μιση ώρες με τρένο ή λεωφορείο. Στην σλοβακική πρωτεύουσα, θα μείνετε λιγότερο, αφού έχει ένα άκρως compact ιστορικό κέντρο που μπορείτε να εξερευνήσετε σε λίγες ώρες. Άλλες τόσες θα χρειαστείτε για να ανηφορίσετε στο καρτποσταλικό της Κάστρο και να τριγυρίσετε στα σοκάκια του. Στις γύρω γειτονιές θα βρείτε ιστορικούς ναούς και γλυκύτατα εστιατόρια, ενώ από το κέντρο της πόλης ξεκινούν λεωφορεία που τη συνδέουν με τη Βιέννη σε λιγότερο από 45 λεπτά.
-Στη Βιέννη, θα χορτάσετε αυτοκρατορικά τοπία, παλάτια, απαστράπτοντες πλακόστρωτους δρόμους και αγορές, όπου αντηχούν κλασικές μουσικές από τους μεγαλύτερους συνθέτους της Ιστορίας που αποτελούν και καμάρια της πόλης. Στη συνοικία των Μουσείων θα χαθείτε για μια ολόκληρη μέρα, ενώ στους κήπους των παλατιών θα αράξετε για βιεννέζικο καφέ και αυστριακά παραδοσιακά γλυκά. Από εδώ, θα πάρετε το τρένο ή το λεωφορείο και σε περίπου 3 ώρες, θα είστε…
-Στην Πράγα, για να χαθείτε στην παλιά πόλη, να αντικρίσετε το περίφημο ηλιακό ρολόι, να επισκεφθείτε τα δύο επιβλητικά κάστρα, να κάνετε βαρκάδα στο ποτάμι, να ρεμβάσετε από τη Γέφυρα του Καρόλου και να δοκιμάσετε όσες περισσότερες γεύσεις της τσεχικής κουζίνας και της τσεχικής ζυθοποιίας μπορείτε. Από την Πράγα, θα επιστρέψετε στην Αθήνα με τις πτήσεις της Aegean, που από τον Ιανουάριο, ξεκινούν από τα 83€ one way.
Διαβάστε περισσότερα:
Βουδαπέστη: Τα μυστικά του Δούναβη 
Τα καλύτερα στη Μπρατισλάβα
Τα καλύτερα της Βιέννης σε ένα Σαββατοκύριακο
Η Πράγα δεν είναι πόλη, είναι έρωτας
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v