Οι παραλίες της Χαλκιδικής σε ένα γεμάτο road trip

Δέκα καρτποσταλικές παραλίες με τιρκουάζ νερά και πεύκα που φτάνουν ως το κύμα, σε ένα χορταστικό road trip σχεδόν 300 χιλιομέτρων.
Οι παραλίες της Χαλκιδικής σε ένα γεμάτο road trip
Σαν τον Σεπτέμβρη… δεν έχει. Τα νερά είναι (πιο) ζεστά, τα πλήθη λάμπουν διά της απουσίας τους –χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα είστε και μόνοι σας– οι τιμές πέφτουν αισθητά και η δροσιά που μας έλειψε, τουλάχιστον στους νότιους, όλο το καλοκαίρι, είναι όλη δική σας. Με δυο λόγια, καλύτερη εποχή για ένα χορταστικό road trip στη Χαλκιδική δεν θα βρείτε.

Η διαδρομή που σχεδιάσαμε (και την οποία μπορείτε να δείτε στον χάρτη εδώ) απλώνεται σε 282 χιλιόμετρα, και περιλαμβάνει μερικές από τις ωραιότερες παραλίες των δύο ποδιών της Χαλκιδικής. Αν την οδηγούσατε σερί, θα χρειαζόσασταν ελάχιστα παραπάνω από 5 ώρες, αλλά εμείς λέμε να της αφιερώσετε 3-4 μέρες, για να βουτήξετε/ αράξετε/ βολτάρετε σε καθεμιά από τις οκτώ φανταστικές παραλίες με τις ώρες. Ξεκινάμε;

Στάση 1η: Η Σάνη


Κοσμοπολίτικη, με τιρκουάζ νερά και καλά οργανωμένη, η Σάνη είναι μία από τις καλύτερες επιλογές για βουτιές στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής, και ολοήμερη ηλιοθεραπεία στα λαοφιλή beach bars της, με θέα στους ορεινούς όγκους του Ολύμπου απέναντι. Στα συν, η βλάστηση που φτάνει ως τις ακτές, και τα ρηχά νερά που την κάνουν ιδανική για πιτσιρίκια.

Στάση 2η: Το Ποσείδι


Παράδεισος για τους λάτρεις των water sports, το Ποσείδι βλέπει σπανίως μέρες χωρίς αέρα και θάλασσα «λάδι». Στην ευρύτερη γειτονιά του, η Μόλα Καλύβα είναι μια παραλία πολύ πιο ήσυχη, με κρυστάλλινα νερά και ψιλό βοτσαλάκι, η δε Νέα Σκιώνη είναι ένα ψαροχώρι ιδανικό για ουζομεζέδες πλάι στη θάλασσα.

Στάση 3η: Ο Χρουσός


Θα το δείτε γραμμένο και ως Χρουσώ, θα το βρείτε στους περισσότερους χάρτες, του Google Map περιλαμβανομένου, ως Χρούσου. Όπως και αν το προτιμάτε ηχητικά, στην πράξη είναι μια κοσμαγάπητη αμμουδιά με beach bars και water sports, και κρυστάλλινα ρηχά νερά, που αγγίζει το ενάμισι χιλιόμετρο σε μήκος.

Στάση 4η: Η Άφυτος


Εδώ παίζουμε… συνδυασμό: Η Άφυτος δεν είναι μόνο μια ωραιότατη παραλία (με μοναδικό μείον τις πέτρες στα 2-3 πρώτα μέτρα μέσα στο νερό) αλλά και ένα από τα ομορφότερα χωριά της Κασσάνδρας, του πρώτου ποδιού της Χαλκιδικής, με τα πετρόχτιστα σοκάκια και την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της.

Στάση 5η: Η Νικήτη


Πατάμε πια δεύτερο πόδι, και κάνουμε στάση στο πρώτο χωριό της Σιθωνίας, τη γραφική Νικήτη με τα χαριτωμένα σπιτάκια της και τα ξύλινα μπαλκόνια, για να αγοράσουμε μέλι από την πηγή του, καθότι η Νικήτη θεωρείται το παλιότερο «μελισσοχώρι» της Ευρώπης. Μια βουτιά θα κάνουμε οπωσδήποτε πιο κάτω, στον Παράδεισο, έχοντας κάνει πρώτα μια μικρή παράκαμψη ως τον ορεινό, γραφικότατο Παρθενώνα, κοντά στον Νέο Μαρμαρά.

Στάση 6η: Το Πόρτο Κουφό


Το μεγαλύτερο φυσικό λιμάνι της Ελλάδας έχει υπέροχα, τιρκουάζ ακίνητα νερά, χάρη στους δύο γιγάντιους βράχους που τα «κλείνουν» στον κολπίσκο του, αλλά και σούπερ ουζερί και ταβερνάκια για ολόφρεσκα θαλασσινά και λοιπούς ψαρομεζέδες μετά τις βουτιές σας, με θέα τα καΐκια και τις καταπράσινες βουνοπλαγιές που καταλήγουν απαλά στην θάλασσα.

Στάση 7η: Οι Καβουρότρυπες


Το καλύτερο το αφήσαμε για… λίγο πριν το τέλος. Απόκοσμοι σχηματισμοί βράχων, πολλοί εκ των οποίων σε άκρως ενδιαφέροντα μοτίβα που εμπνέουν συνειρμούς και συζητήσεις κάτω από τον καυτό μεσημεριανό ήλιο, μικρές αμμουδερές «παραλιούλες» ανάμεσά τους και εξωτικά γαλαζοπράσινα νερά συνθέτουν ένα τοπίο τόσο μοναδικό που διεκδικεί επάξια τον τίτλο της καλύτερης των καλυτέρων παραλιών της Χαλκιδικής –αν όχι και ολόκληρης της Ελλάδας.

Στάση 8η: Η Βουρβουρού


Εδώ θα καταλήξουμε έχοντας κάνει πρώτα ένα διάλειμμα στη Σάρτη, για καφεδάκι ή φαγητό πλάι στη μεγάλη αμμουδιά της, για να βουτήξουμε στο υπέροχο Καρύδι –που πολλοί θα σας πουν ότι είναι η δεύτερη ωραιότερη παραλία της Χαλκιδικής, μετά τις Καβουρότρυπες, και ίσως να μην έχουν άδικο. Λευκοί βράχοι ξεφυτρώνουν εδώ μέσα από διάφανα νερά, και ένα ηλιοβασίλεμα που κόβει την ανάσα βάζει τον ιδανικό επίλογο στο road trip μας.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v