5 προορισμοί για να περάσετε Ιούλιο στο βουνό

Στα χωριά του Ολύμπου και της Ζήρειας, αγναντεύοντας το Αιγαίο από το Πήλιο και τα δάση της Ηπείρου από τις κορυφές της, ιδού 5 ιδέες για καλοκαιρινές διακοπές στα ελληνικά βουνά.
5 προορισμοί για να περάσετε Ιούλιο στο βουνό
Καλοκαιρινές διακοπές δεν είναι για όλους οι Κυκλάδες και τα Επτάνησα, οι ξαπλώστρες και η ηλιοθεραπεία, τα καλαμαράκια στο κύμα και η (ας μην το κρύβουμε) ακριβή διαμονή. Υπάρχουν κι αυτοί που αναζητούν μια όαση δροσιάς στην ηπειρωτική Ελλάδα, ήσυχες διακοπές σε γραφικά ορεινά χωριουδάκια και ζεν εξερευνήσεις σε δάση και ποτάμια. Και υπάρχουν κι αυτοί που… δεν ξέρουν ότι υπάρχει κι αυτή η επιλογή για το καλοκαίρι. Είμαστε εδώ για να τους ανοίξουμε τα μάτια και να προτείνουμε πέντε ειδυλλιακούς ορεινούς προορισμούς, που θα σας κάνουν να δείτε με άλλο μάτι τα καλοκαιρινά σας ταξίδια από ‘δω και πέρα.

Σημείωση: Μην ανησυχείτε, αν δεν διανοείστε να χαλαλίσετε το δικαίωμά σας στις βουτιές, σας έχουμε κοντινές ιδέες για μπάνιο σε όλους τους παρακάτω προορισμούς.

Τζουμέρκα

Πιο «αθόρυβα» από τα Ζαγοροχώρια, τα χωριουδάκια των Τζουμέρκων είναι το… βουκολικό μυστικό της Ηπείρου. Αρχίζουν να εμφανίζονται κρυμμένα μέσα στα δάση, γύρω στα 30 χιλιόμετρα από τα Ιωάννινα. Τα κυριότερα χωριά που αξίζει να εξερευνήσετε είναι οι Καλαρρύτες, ο Συρράκος, ο Καταρράκτης και τα Πράμαντα. Από τα highlights της περιοχής είναι το μονοπάτι που ενώνει Συρράκο και Καλαρρύτες, αφορμή για ωραιότατη πεζοπορία στη φύση. Αξίζει επίσης να δείτε τον μεγάλο καταρράκτη που λούζει την πλαγιά του χωριού Καταρράκτης, ενώ αν σας έρθει η όρεξη για βουτιές, θα κατηφορίσετε ως τις όχθες του Άραχθου, που ενδείκνυται και για river sports.
Η διαμονή: Τα δωμάτια του Αρχοντικού Βογιάρου στους Καλαρρύτες είναι όντως αρχοντικά και άκρως ατμοσφαιρικά, ενώ τον Ιούλιο στοιχίζουν περί τα 55€ με πρωινό. Τα δίκλινα του παραδοσιακού ξενώνα Καταφυγή στον Καταρράκτη τα βρήκαμε από 65€ με πρωινό. Στο Casa Lanoi στο Συρράκο εντοπίσαμε περιποιημένα, φιλόξενα δωμάτια από 67€ με πρωινό. Τέλος, στις Οικίες Κατώγι στα Πράμαντα, το τρίκλινο με πρωινό κυμαίνεται στα 75€.
Διαβάστε περισσότερα – Τζουμέρκα: Ομορφιά χωρίς καπέλο

Πήλιο

Εδώ, στο βουνό των Κενταύρων, οι επιλογές που σας ανοίγονται είναι δεκάδες και άκρως βολικές: Μπορείτε για παράδειγμα να επιλέξετε ένα ορεινό χωριουδάκι σαν βάση, για να πετύχετε καλύτερες τιμές διαμονής, αλλά είστε πάντα λίγα λεπτά οδήγησης μακριά από τις συγκλονιστικές παραλίες του Αιγαίου αν δεν θέλετε να θυσιάσετε τις βουτιές σας. Από την άλλη, μπορείτε να επιλέξετε ως βάση σας τις ακτές, και να εξερευνείτε με το αυτοκίνητο τις ομορφιές του βουνού. Στα ψηλά, η Τσαγκαράδα, η Βυζίτσα, οι Μηλιές ή ο Άγιος Λαυρέντιος αποτελούν μερικές από τις πιο δημοφιλείς και γραφικές επιλογές για διαμονή ή απλώς βόλτες στα αρχοντικά σοκάκια και τις πλατανοσκέπαστες πλατείες. Αξίζει να πάρετε και το τρενάκι του Μουτζούρη από τις Μηλιές για να διανύσετε την πιο ειδυλλιακή διαδρομή του βουνού πάνω στις ράγες. Στα «χαμηλά», το Χορευτό, ο Μυλοπόταμος, η εξωτική Νταμούχαρη και το Παπά Νερό έχουν τις ωραιότερες παραλίες, αλλά και ταβερνάκια για πηλιορείτικες γεύσεις κοντά στη θάλασσα. Από την πλευρά του Παγασητικού, οι παραλίες είναι αξιοπρεπείς – αν και όχι τόσο φωτογενείς, και οι τιμές συνήθως καλύτερες.
Η διαμονή: Τα δίκλινα του Hotel Petradi στον οικισμό Καλαμάκι μεταξύ Μυλοποτάμου και Πλάκας είναι ειδυλλιακά και στοιχίζουν 75€.  Στη Villa Mina ένα λιτό διαμέρισμα για δύο κοντά στα παράλια των Ποτιστικών στοιχίζει 50€. Στο Χορευτό, το Hermes Hotel είναι μοντέρνο και άνετο και το δίκλινο στοιχίζει από 62€ με πρωινό. Στα πιο ορεινά, βρήκαμε ειδυλλιακά δίκλινα στις Μηλιές, όπως το Iliovolo με 57€ με πρωινό και στη Μακρινίτσα το Αρχοντικό Ρεπανά από 50€ με πρωινό. 
Διαβάστε περισσότερα – Τα ωραιότερα χωριά του Πηλίου

Ζήρεια

Η Ορεινή Κορινθία βρίσκεται μια ανάσα από την Αθήνα και διαθέτει όλα αυτά που ψάχνει κανείς για τις ορεινές διακοπές του: Πευκόφυτες διαδρομές, μικρά χωριουδάκια για εξερεύνηση, δροσερές καταγάλανες λίμνες και όμορφους ξενώνες. Η λίμνη Δόξα είναι το πιο εξωτικό σκηνικό της περιοχής, με τα κρυστάλλινα νερά που πλαισιώνονται από μαυρόπευκα και προκαλεί τους πιο τολμηρούς σε βουτιές. Από τα χωριουδάκια της, αξίζει να ανακαλύψετε την Καστανιά με την φοβερή θέα, τον Φενεό που ενδείκνυται για ποδηλατάδες, την Γκούρα και τους Κάλλιανους, όλα τους καταπράσινα και ζεν.
Η διαμονή: Τα (πανάκριβα τον χειμώνα) χωριουδάκια ρίχνουν τις τιμές τους και έτσι αυτή την εποχή εντοπίζουμε οικονομικότατα δίκλινα σε αρχοντικά δωμάτια, όπως αυτά του Αρχοντικού Κεφαλάρι στο ομώνυμο χωριό στα 35€, του ξενώνα Νύμφες στα Μεσαία Τρίκαλα από 42,50€, της Σεμέλης στην Γκούρα από 50€ και του ξενώνα Καστανιά στο ομώνυμο χωριό επίσης από 50€. 
Διαβάστε περισσότερα – Ορεινή Κορινθία: Και στην κορφή μαγεία!

Ζαγοροχώρια

Το ένα πέτρινο χωριουδάκι μετά το άλλο. Ο ένας ελληνικός καφές μετά τον άλλον στις πλακόστρωτες πλατείες. Το ένα τοξωτό γεφύρι μετά το άλλο και ο ένας μαγευτικός δρυμός μετά τον άλλο. Οι ομορφιές στα Ζαχοροχώρια είναι ανεξάντλητες και… συνεχόμενες. Στο ανατολικό Ζαγόρι, θα τριγυρίσετε στη Βωβούσα και θα… πλατσουρίσετε στον Αώο, θα ανηφορίσετε ως το Πάπιγκο και το λιθόχτιστο Καπέσοβο ή τη γραφική όαση του Δίλοφου. Θα εξερευνήσετε τον Εθνικό Δρυμό του Βίκου-Αώου, θα δοκιμάσετε εναλλακτικές βουτιές και υδάτινα σπορ στον Βοϊδομάτη κοντά στην Αρίστη του δυτικού Ζαγορίου. Για βουτιές στη θάλασσα της Ηπείρου, σας έχουμε συγκεντρώσει εδώ τις καλύτερες επιλογές. 
Η διαμονή: Πραγματικά όμορφα δωμάτια σε πολυτελή ξενοδοχεία ή σε αρχοντικούς ξενώνες παραμένουν το καλοκαίρι στο λογικό εύρος των 40-60€ το δίκλινο. Τα δωμάτια του Λαδιά στο Μονοδένδρι στοιχίζουν περί τα 40€ με πρωινό, του Papigo Towers στο Μικρό Πάπιγκο στα 65€ με πρωινό, του ξενώνα Καδή στο Τσεπέλοβο από 46,80€ με πρωινό και του ξενώνα Γαία στο Δίλοφο από 50€.
Διαβάστε περισσότερα – Τα καλύτερα στα Ζαγοροχώρια

Όλυμπος

Τα ορεινά χωριά από τη μία, οι χρυσαφένιες παραλίες της Πιερίας από την άλλη. Το ντόπιο κρασί και το τσίπουρο στα ψηλά, οι αρχαιολογικές ανακαλύψεις στα χαμηλά. Στον Κάτω Όλυμπο, θα πάρετε τις φιδογυριστές στροφές για να γνωρίσετε γραφικά χωριουδάκια όπως η Ραψάνη και η Κρανιά. Στην πιερική πλευρά, θα ανακαλύψετε τους παραδοσιακούς οικισμούς του Παλαιού Παντελεήμονα και της Σκοτίνας. Και χαμηλά, στις ακτές, θα κολυμπήσετε στα γαλανά νερά των Νέων Πόρων, της Λεπτοκαρυάς και της Ολυμπιακής Ακτής κοντά στην Κατερίνη, με φόντο το κάστρο του Πλαταμώνα και με δεκάδες beach bar και ταβερνάκια σε ετοιμότητα για τις θαλασσινές σας εξορμήσεις. Το Λιτόχωρο, από την άλλη, αποτελεί ιδανική βάση για τους φίλους της πεζοπορίας, αφού από εδώ ξεκινούν τα βασικότερα μονοπάτια που ανηφορίζουν στις πιο ειδυλλιακές πλαγιές του Ολύμπου.
Η διαμονή: Στον Παλαιό Παντελεήμονα, θα βρείτε παραδοσιακά, περιποιημένα δωμάτια στον Ξενώνα Ελένη (από 40€) ή στις Πλειάδες (από 45,90€). Στους Παλαιούς Πόρους, τα δωμάτια της Ιππολύτης στοιχίζουν 50€ με πρωινό. Στη Ραψάνη, τα λιτά δωμάτια του Βασίλη στοιχίζουν 40€ ενώ τα μεγάλα δίκλινα του Pantheon Eco Retreat στην Άνω Σκοτίνα κυμαίνονται στα 60€.
Διαβάστε περισσότερα – Στα χωριά των θεών
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v