Η γοητεία των «παρεξηγημένων» ελληνικών νησιών

Πέντε πανέμορφα ελληνικά νησιά που αξίζει να επισκεφθείτε χωρίς προκαταλήψεις, για να ανακαλύψετε ότι δεν χωρά η γοητεία τους σε κλισέ ταμπέλες.
Η γοητεία των «παρεξηγημένων» ελληνικών νησιών
Δεν πηγαίνουν όλοι στην Τήνο για προσκύνημα ή στην Πάτμο για το σπήλαιο της Αποκάλυψης. Δεν είναι πανάκριβη ολόκληρη η Σαντορίνη, ούτε έχει άσχημες παραλίες. Η Ρόδος δεν είναι μόνο μεθυσμένοι 20χρονοι Ευρωπαίοι που τα σπάνε στο Φαληράκι, ούτε είναι απλησίαστο το βορειοανατολικό Αιγαίο εξαιτίας του προσφυγικού.

Το Αιγαίο είναι γεμάτο… παρεξηγήσεις, κι εμείς είμαστε εδώ για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους και να σας κάνουμε να δείτε με άλλο μάτι πέντε νησιά που… τους βγήκε το όνομα, αλλά έχουν πολλές περισσότερες χάρες.

Τήνος

Η παρεξήγηση: Ταξίδι στην Τήνο κάνεις μόνο για θρησκευτικό τουρισμό.
Η πραγματικότητα: Ναι, κοντά στον Δεκαπενταύγουστο, η Χώρα της Τήνου βουλιάζει από προσκυνητές της Μεγαλόχαρης, και οι μικροπωλητές στήνουν πάρτι στην διαδρομή της γονυπετούς συρροής. Αλλά η Τήνος σε καμία περίπτωση δεν είναι μόνο αυτό. Είναι μία γνήσια και πανέμορφη Κυκλάδα, με υπέροχα χωριουδάκια, περιπατητικά μονοπάτια που περνούν από μύλους, περιστεριώνες και οικισμούς-φαντάσματα. Μάλιστα, σπάνια θα δείτε χωριά με τόση προσωπικότητα σε άλλο νησί: Ο Πύργος είναι κανονικότατο υπαίθριο μουσείο λαϊκής τέχνης με μαρμαρόχτιστα σπιτάκια, ο Βώλακας ξεχωρίζει για τους διάσπαρτους «σεληνιακούς» στρογγυλούς βράχους του και η Κάρδιανη είναι γεμάτη πλατάνια, καμάρες, τρεχούμενα νερά και πνιγμένα στο πράσινο και στα λουλούδια σοκάκια. Φυσικά, για το τέλος αφήσαμε τις υπέροχες κρυστάλλινες παραλίες, όπως η Παχιά Άμμος, τα Κιόνια, ο Άγιος Φωκάς, η Λιβάδα και η Αγία Θάλασσα.
Διαβάστε περισσότερα και δείτε επιλογές διαμονής και φαγητού – Τώρα είναι η ώρα να πας στην Τήνο 

Πάτμος

Η παρεξήγηση: Πάτμος σημαίνει Σπήλαιο της Αποκάλυψης και χριστιανικό προσκύνημα στα μέρη που πάτησε ο Ιωάννης.
Η πραγματικότητα: Το νησί είναι ένα από τα πιο ατμοσφαιρικά του Αιγαίου, με μυσταγωγικές ιδιότητες που μαγνητίζουν τον επισκέπτη, αλλά δεν οφείλονται (μόνο) στην προδιάθεση των επισκεπτών ότι ταξιδεύουν στο νησί της Αποκάλυψης. Η Πάτμος κρύβει πολύ περισσότερα μυστικά στις δαντελωτές ακτές της από το περίφημο Σπήλαιο: Έχει συγκλονιστικές παραλίες με πολύχρωμα βότσαλα, ακτές όπου συχνάζουν μεσογειακές φώκιες, αμμουδιές με νεανικά beach bar αλλά και οικογενειακά ταβερνάκια, κομψές γκαλερί και στιλάτα μπαρ στην ήσυχη Χώρα. Την τελευταία θα την επιλέξετε για την ζεν, σοφιστικέ της αύρα, την Σκάλα για πιο οικογενειακές διακοπές και τις απομονωμένες παραλίες για ησυχαστήρια ή για ρομαντζάδα. Οι πιο αθλητικοί, θα ακολουθήσουν τα επτά Μονοπάτια Πολιτισμού για να περπατήσουν ανάμεσα στους οικισμούς του νησιού. Για βουτιές, θα επιλέξετε ανάμεσα στην Ψιλή Άμμο, τη Λάμπη, τον Κάμπο, το Αγριολίβαδο, τον Γερανό ή την Πέτρα, από τις ωραιότερες της Πάτμου.
Διαβάστε περισσότερα και δείτε επιλογές διαμονής και φαγητού – Πάτμος: Τα μυστικά της Αποκάλυψης

Σαντορίνη

Η παρεξήγηση: «Η Σαντορίνη είναι πανάκριβη, μόνο για ζευγάρια, με χάλια παραλίες»
Η πραγματικότητα: Ως συνήθως, δεν βρίσκεται σε ακραίες δηλώσεις, αλλά κάπου στη μέση. Πρώτον: Η Σαντορίνη δεν είναι πανάκριβη, η Οία είναι. Όσο απομακρυνόμαστε από την Καλντέρα, οι τιμές γίνονται πιο λογικές και προσγειώνονται – ιδιαίτερα στα δυτικά παράλια του Περίβολου και της Περίσσας, όπου βρίσκονται αρκετά οικονομικές επιλογές διαμονής και φαγητού. Μάλιστα, εκεί λειτουργεί μέχρι και χόστελ για εναλλακτικούς backpackers με τιμές κάτω από 20-30€ για κρεβάτι σε κοιτώνα. Δεύτερον: Η Σαντορίνη είναι σίγουρα ρομαντική και το ιδανικό σκηνικό για προτάσεις γάμου ή μήνα του μέλιτος, αλλά τα Φηρά ξέρουν να κρατούν ψηλά τη σημαία της φοιτητικής διασκέδασης, ενώ τα beach bar της Περίσσας φιλοξενούν με την ίδια άνεση από οικογένειες μέχρι νεανικές παρέες. Επιπλέον, ο οινικός τουρισμός αναπτύσσεται ραγδαία, κάνοντας γνωστό το νησί και σε ακόμα πιο εξειδικευμένους κύκλους ταξιδιωτών. Όσο για τις παραλίες, μπορεί να μην βρείτε τα τιρκουάζ νερά των Μικρών Κυκλάδων ή τις σούπερ αμμουδιές της Παροναξίας, αλλά η μαύρη αμμουδιά της Περίσσας και του Καμαριού είναι μια χαρά, η Κόκκινη Παραλία και η Βλυχάδα αναπληρώνουν τα μέτρια νερά με το εξωπραγματικό, από άλλον πλανήτη σκηνικό και το Αμμούδι κάτω από την Οία μας δίνει τη δυνατότητα για εναλλακτικές «λιμανίσιες» βουτιές με φόντο την Καλντέρα.
Διαβάστε περισσότερα και δείτε επιλογές διαμονής και φαγητού – Οι 10 κορυφαίες εμπειρίες στη Σαντορίνη

Ρόδος

Η παρεξήγηση: Οι ορδές μεθυσμένων τουριστών καταστρέφουν τη μαγεία
Η πραγματικότητα: Όχι, δεν την καταστρέφουν. Άλλωστε, το νησί ούτε αρχίζει, ούτε τελειώνει στο Φαληράκι. Εντάξει, την υπέροχη μεσαιωνική πόλη της Ρόδου με το παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου και τον δρόμο των Ιπποτών θα θέλαμε να τα δούμε με ελαφρώς μικρότερη κοσμοπλημμύρα. Αλλά η γοητεία της, ακόμη κι έτσι, παραμένει ατόφια. Όπως και της Λίνδου με τα βοτσαλωτά καλντερίμια και την επιβλητική Ακρόπολη. Ή της Αρχαγγέλου με το κάστρο του Ντεμιλύ, της Μονολίθου και της Κρητηνίας. Τα αρχαία μνημεία της Ιαλυσού και της Καμείρου και η κοιλάδα με τις πεταλούδες, οι επτά πηγές και οι κήποι του Ροδινίου. Όσο για τις παραλίες, δεν θα απογοητευτείτε στον Άγιο Παύλο, στην πλαζ του Άντονι Κουίν, στην παραλία της Αφάντου ή στον κόλπο της Γλύστρας.
Διαβάστε περισσότερα και δείτε επιλογές διαμονής και φαγητού – 10 πράγματα που πρέπει να δείτε στη Ρόδο 

Λέσβος

Η παρεξήγηση: Το βορειοανατολικό Αιγαίο είναι πλέον απλησίαστο
Η πραγματικότητα: Τα δύο τελευταία χρόνια, τα νησιά της περιοχής, κυρίως η Λέσβος, η Χίος, η Κως και η Σάμος, πρωταγωνίστησαν ως πρώτες στάσεις των προσφύγων στις ροές από την Τουρκία προς την Ευρώπη και σίγουρα τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Κυρίως όμως για τους ίδιους τους πρόσφυγες και για τους εθελοντές και τις ΜΚΟ που εργάζονται σκληρά για να βοηθήσουν την κατάσταση. Όχι για τους ταξιδιώτες, που πλέον, χάρη στην αυτοθυσία των ντόπιων και των εθελοντών, μπορούν να κάνουν τις διακοπές τους χωρίς να τους απασχολήσει, αν δεν το θέλουν, το ζήτημα του προσφυγικού. Στη Λέσβο, συγκεκριμένα, που δέχτηκε την μερίδα του λέοντος των ροών, οι πρόσφυγες κατευθύνονται πλέον με οχήματα κατευθείαν στην πρωτεύουσα του νησιού, όπου φιλοξενούνται γύρω στους 3.000 από αυτούς. Αυτό που τονίζουν οι ντόπιοι σε κάθε ευκαιρία ωστόσο, είναι ότι όχι μόνο η Λέσβος είναι ασφαλής για διακοπές, αλλά επειδή η «προκατάληψη» έχει ρίξει την τουριστική κίνηση κατά πολύ, είναι ακόμα σημαντικότερο να στηρίξουμε αυτά τα νησιά τώρα. Πόσο μάλλον μετά τον σεισμό του Πλωμαρίου, που έπληξε τα χωριά της περιοχής (μην ανησυχείτε και για αυτό, οι σεισμολόγοι είναι καθησυχαστικοί). Σε κάθε περίπτωση, η φυσική ομορφιά, τα Κάστρα, οι υδροβιότοποι της Καλλονής, το Απολιθωμένο Δάσος, το ούζο με τους νησιωτικούς μεζέδες και τα δροσερά νερά των δεκάδων παραλιών παραμένουν εκεί, παντοτινοί λόγοι να σαλπάρουμε για βορειοανατολικό Αιγαίο. Στα «συν», οι τιμές που λόγω της μειωμένης τουριστικής κίνησης, έχουν πέσει αισθητά.
Διαβάστε περισσότερα και δείτε επιλογές διαμονής και φαγητού – Λέσβος: Ανατολικά της απόλαυσης
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v