Λέσβος: Ανατολικά της απόλαυσης

Πατρίδα σπουδαίων προσωπικοτήτων, με ιστορία πλούσια και φύση γόνιμη όσο σε λίγα νησιά της Ελλάδας, η αρχόντισσα του βορειοανατολικού Αιγαίου δεν περιμένει το καλοκαίρι για να «ζήσει». Το περιμένουν, όμως, όσοι πιστοί επισκέπτες την γνωρίζουν…
Λέσβος: Ανατολικά της απόλαυσης
της Έλενας Μπούλια

Στην Λέσβο δεν θα πας για ολιγοήμερες διακοπές, γιατί το πιθανότερο είναι ότι το μόνο που θα προλάβεις να δεις είναι ένα μεγάλο, αστικού τύπου λιμάνι, που όμοιό του συχνά μπορεί να συναντήσει κανείς στην Ελλάδα. Το νησί αξίζει ολόκληρη την καλοκαιρινή μας άδεια για να μας χορτάσει, αλλά και πάλι αποκλείεται να μην αφήσουμε ανεξερεύνητα σημεία του. Συγκεντρώνουμε, λοιπόν, παρακάτω τα ταξιδιωτικά must της Λέσβου και φουλάρουμε καύσιμα για πολλά χιλιόμετρα ορεινών και παραθαλάσσιων οικισμών, απόμακρων, ανεξερεύνητων παραλιών και ιστορικών-πολιτιστικών αξιοθέατων που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να χάσουμε.

Τα καλύτερα του νησιού με μια ματιά
Το νησί της Σαπφούς, του Θεόφιλου, του Μυριβήλη και του Βενέζη δεν θα μπορούσε να μην φιλοξενεί πληθώρα ιστορικών και πολιτιστικών μνημείων, στα οποία αξίζει να αφιερώσουμε μερικά από τα απογεύματά μας εκεί. Το Μουσείο Θεόφιλου και Τεριάντ (φωτο), στην Βαρειά (ανοικτό καθημερινά 9.00 με 13.00 και 16.30 με 20.00), για παράδειγμα, στεγάζει τέσσερις συνεχόμενες αίθουσες με 86 πίνακες του Θεόφιλου –πολλοί από αυτούς έχουν υποστεί φθορές λόγω αμέλειας, όπως υποστηρίζουν τα τοπικά μέσα, όμως σε κάθε περίπτωση αξίζουν το ενδιαφέρον μας.

Γευστική… ουζογνωσία θα απολαύσετε στο Μουσείο Ούζου Βαρβαγιάννη, στο Πλωμάρι, το οποίο μπορείτε να επισκεφθείτε κάποια καθημερινή από τις 9.00 έως τις 16.00. Εκεί θα μάθετε όλα τα μυστικά για το… νέκταρ του νησιού, ενώ μπορείτε να αγοράσετε σπάνιες ετικέτες. Η είσοδος είναι δωρεάν.

Τα σημαντικότερα ίσως ιστορικά μνημεία του νησιού είναι τα Κάστρα της Μυτιλήνης και του Μολύβου, περίπου 60 χιλιόμετρα από την Μυτιλήνη, στην θέση της αρχαίας Μήθυμνας. Και τα δύο κάστρα οικοδομήθηκαν κατά τα βυζαντινά χρόνια (483-565 μ.Χ.) με σκοπό να προστατεύσουν το νησί από επιδρομές Φράγκων και Τούρκων, ενώ σήμερα χρησιμοποιούνται ως τόποι διεξαγωγής πολιτιστικών εκδηλώσεων κατά τους θερινούς μήνες. Το δε κάστρο του Μολύβου είναι καλύτερα διατηρημένο και εντυπωσιάζει χάρη στην κεντρική είσοδό του, κατασκευασμένη από χοντρό ξύλο και περίτεχνες μεταλλικές πλάκες.

Ωστόσο, είναι η φυσική ομορφιά και πολυμορφία του νησιού που θα κερδίσει σταδιακά τον νέο επισκέπτη και αυτό οφείλεται στην γεωγραφική θέση της Λέσβου, η οποία της έχει χαρίσει μεγάλη ποικιλία βλάστησης. Τα σπάνια λουλούδια στα Βατερά και οι υδροβιότοποι με τους ερωδιούς στην Καλλονή, όμως, επισκιάζονται τουριστικά από το μαγευτικό Απολιθωμένο Δάσος Σιγρίου (φωτο), το οποίο απλώνεται σε μία ευρεία περιοχή με ηφαιστειακό πετρώματα. Δίπλα στο δάσος έχει ανεγερθεί το αξιόλογο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του νησιού.

Τέλος, αν θέλετε να ζήσετε μία πραγματικά ξεχωριστή εμπειρία, η οποία θα σας ταξιδέψει στις ανατολίτικες επιρροές της ιστορίας του νησιού, μην φύγετε αν δεν επισκεφτείτε κάποιο από τα ιαματικά λουτρά, τα οποία διατηρούν τις παραδοσιακές υπηρεσίες τους, συχνά συνδυάζοντάς τες και με νέες τεχνικές χαλάρωσης (κόστος εισόδου στους λουτήρες στα περισσότερα από 3 έως 5 ευρώ). Τα πιο γνωστά και οργανωμένα είναι:

-Ιαματικά Πολιχνίτου: Ατμοσφαιρικά και καλοδιατηρημένα με πραγματικά νερά.
-Λουτρόπολη Θέρμης: Χλωρονατριούχος-σιδηρούχος αλιπηγή, ιδανική για θεραπεία ρευματισμών (τηλ. 22510 71497).
-Θερμά της Εφταλούς: Από τα ελάχιστα στην Ελλάδα που διαθέτουν κοινά μπάνια ανδρών και γυναικών (τηλ. 22530 71245).
-Θερμά Κόλπου Γέρας: Το νερό πέφτει με μεγάλη πίεση στους λουτήρες θυμίζοντας σύγχρονο υδρομασάζ. Για πραγματικό, απολαυστικό μασάζ, όμως, απευθυνθείτε στην υπεύθυνη του χώρου (τηλ. 22510 41503).

(Παγωμένες) βουτιές
Ήρεμες και ανεξερεύνητες ή οργανωμένες και πολύβουες, στη Λέσβο θα βρείτε παραλίες για κάθε γούστο με ένα όμως κοινό χαρακτηριστικό: Τα παγωμένα νερά. Έχουμε και λέμε, λοιπόν:

-Οι λιγότερo κοσμικές παραλίες του νησιού, εκεί που οι ξαπλώστρες και οι ομπρέλες αποτελούν ύβρη, βρίσκονται σε παραθαλάσσιους οικισμούς όπως η Χαραμίδα, ο Άγιος Ερμογένης, το Κανόνι, το Πεταλίδι, η Τσόνια, η Εφταλού, η Φανερωμένη και το Τάρτι, στον Κόλπο Γέρας, με τα τιρκουάζ νερά. Λίγο πιο μακριά θα βρείτε τις εξίσου ήσυχες παραλίες Φτέλια, Δρώτα στο Πλωμάτι και Μικρή και Μεγάλη Τσιχράντα στην Καλλονή.

Οι ωραιότερες οργανωμένες παραλίες του νησιού:
-Κανόνι στον Δήμο Θέρμης:
Για clubbing από το μεσημέρι μέχρι το βράδυ και παιχνίδια στην άμμο.
-Μόλυβος και Άργενος στον Δήμο Μήθυμνα: Στην πρώτη για τα παγωμένα και στην δεύτερη για τα θερμά νερά –όσο παράδοξο κι αν ακούγεται αυτό.
-Πέτρα: Μεγάλη αμμουδερή παραλία με beach bars, ταβέρνες και εστιατόρια. Στους γύρω όρμους θα βρείτε εξίσου οργανωμένες πλαζ.
-Ερεσός: Μία από τις εντυπωσιακότερες παραλίες του νησιού, με γκρίζα αμμουδιά και κρυστάλλινα νερά που άξια κέρδισαν και φέτος Γαλάζια Σημαία.
-Σκάλα Καλλονής (φωτο): Αμμουδερή παραλία με beach bars, ουζερί και κλαμπ.
-Βατερά στον Δήμο Πολιχνίτου: Σε ένα από τα πλέον φημισμένα θέρετρα του νησιού θα βρείτε μία μοναδικής ομορφιάς παραλία εννέα χιλιομέτρων, σε σημεία της οποίας απλώνονται ομπρέλες και ξαπλώστρες.

Φαγητό – Διασκέδαση
Η Λέσβος χαρακτηρίζεται από πολλούς «γη της αφθονίας» καθώς παράγει ολοκληρωμένες προτάσεις μεσογειακής διατροφής, με πολλά από τα προϊόντα της να εξάγονται στο εξωτερικό. Έτσι, φροντίστε να μην φύγετε από το νησί αν δεν δοκιμάσετε ντόπιο ελαιόλαδο, τυροκομικά (το περίφημο λαδοτύρι Μυτιλήνης, κασέρι Ερεσού και φέτα ΠΟΠ), αλίπαστα (κολλιός, γαύρος, αντζούγια, λακέρδα), κρασιά, μέλι και φυσικά μέλι. Φυσικά, ολόφρεσκα ψαρικά (π.χ. σαρδέλες Καλλονής) και οστρακοειδή θα βρείτε στα περισσότερα εστιατόρια του νησιού.

• Μαντζουράνα: Ένα μοντέρνο εστιατόριο με καινοτόμες γευστικές προτάσεις. Τους χειμερινούς-φθινοπωρινούς μήνες βρίσκεται στο κέντρο της Μυτιλήνης (Κομνηνάκη 30), ενώ το καλοκαίρι μετακομίζει στην Παναγιούδα, στο Λεμβουργείο.
• Θάλασσες: Ουζομεζεδοπλωλείο πάνω στην πλαζ Κανόνι, για παραδοσιακή κουζίνα και φρέσκα ψαρικά.
• Το Παραμύθι: Θεωρείται μία από τις καλύτερες ταβέρνες του νησιού –εκεί μπορείτε να δοκιμάσετε τοπική κουζίνα, ποικιλία μαγειρευτών και ψαρικά. Βρίσκεται στο κέντρο της Μυτιλήνης (Οδυσσέως 8).
• Σουλάτσο: Στην Σκάλα Ερεσού, για γνήσια τοπική κουζίνα με έμφαση στα ψάρια και τα θαλασσινά και πολύ λογικές τιμές.
Ταβέρνα η Σκαμνία – Η μουριά του Μυριβήλη (φωτο): Στην Σκαμνιά, την πατρίδα του Στρατή Μυριβήλη, μπορεί κανείς να δοκιμάσει χταπόδι λιαστό στα κάρβουνα, κολοκυθολούλουδα, μελιτζανομπουρεκάκια, καθώς και ολόφρεσκα ψάρια και αστακομακαρονάδα.

Ως προς την βραδινή διασκέδαση, αν και η πλειοψηφία των café-bars βρίσκεται στην Μυτιλήνη, τους καλοκαιρινούς μήνες παίρνουν ζωή και οι γύρω περιοχές καθώς ανοίγουν clubs και beach bars που παραμένουν γεμάτα μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

*Ναυάγιο: Στην Κάτω Σκάλα της Μυτιλήνης για ωραίο καφέ, τον οποίο όσο νυχτώνει ακολουθούν ποτά και πιο δυνατή μουσική.
*Lighthouse: Επίσης στη Μυτιλήνη και με πολύ θαλασσινή ατμόσφαιρα. Εκεί διοργανώνονται τακτικά live βραδιές με ελληνική και ξένη μουσική.
*Μουσικό Καφενείο: Περιγράφεται ως art café bar καθώς συγκεντρώνει τα πιο… ψαγμένα τυπάκια του νησιού (κυρίως φοιτητές) και όχι μόνο. Εκεί πραγματοποιούνται συχνά χορευτικές εκδηλώσεις (π.χ. swing nights) και live βραδιές.
*Makara Club: Στην Σκάλα Καλλονής για r ‘n’b και house μουσικές και χορό μέχρι το πρωί.
*Femme Fatale: Και αυτό στην Μυτιλήνη (Καρά Τεπέ) για δυνατό clubbing, καθώς συχνά φιλοξενεί γνωστούς DJ’s.

Δείτε τι «παίζει» κάθε μέρα στη Λέσβο από το Lesvos Calendar.

Διαμονή
*
Bluestar Lesvos: Οικονομικά, φιλόξενα και άκρως περιποιημένα καταλύματα στους Πύργους Θέρμης, 9 μόλις χιλιόμετρα από την Μυτιλήνη και μερικά μόνο βήματα από την κοντινότερη παραλία. Εκεί θα βρείτε πλήρως εξοπλισμένα διαμερίσματα, ιδανικά και για οικογένειες καθώς μπορούν να φιλοξενήσουν έως 4 άτομα, σε ιδιαίτερα συμφέρουσες τιμές. Συγκεκριμένα, το κόστος ενός δίκλινου δωματίου τον Αύγουστο είναι 40 ευρώ (χωρίς πρωινό).
*Sea Sun: Σε απόσταση 50 μέτρων από την θάλασσα και 4 χιλιομέτρων από το Πλωμάρι, το Sea Sun διαθέτει πισίνα, έναν όμορφο κήπο και ευρύχωρα δωμάτια σε κλασσικό στιλ. Η τιμή για ένα δίκλινο τον Αύγουστο κυμαίνεται στα 45 με 50 ευρώ –χωρίς πρωινό.
*
Villa Ariadni: Δέντρα, λουλούδια και μία μεγάλη πισίνα για όλη την οικογένεια. Τα πλήρως εξοπλισμένα δωμάτια του Villa Ariadni βρίσκονται στην περιοχή Γέρα, 20 χιλιόμετρα από την Μυτιλήνη, και έχουν όλα θέα στην θάλασσα που απέχει μερικά μόνο μέτρα. Η τιμή για ένα δίκλινο τον Αύγουστο κυμαίνεται στα 55 με 60 ευρώ χωρίς πρωινό και στα 70 ευρώ με πρωινό.
*Gera’s Olive Grove: Πρόκειται για ρουστίκ, πέτρινους ξενώνες, επίσης στην περιοχή Γέρα, που προορίζονται για να φιλοξενήσουν παρέες και οικογένειες, ενώ είναι πλήρως εξοπλισμένοι για προετοιμασία γευμάτων. Η τιμή για ένα δίκλινο δωμάτιο τον Αύγουστο κυμαίνεται στα 65 με 70 ευρώ χωρίς πρωινό.
*Mytilana Village: Ελάχιστα μέτρα από την πανέμορφη παραλία της Καλλονής, περιτριγυρισμένο από καταπράσινο τοπίο, το ξενοδοχείο διαθέτει πισίνα, beach bar και ταβερνάκι δίπλα στην θάλασσα. Το κόστος ενός δίκλινου δωματίου τον Αύγουστο κυμαίνεται στα 80 ευρώ, μαζί με το πρωινό.
*Elysion Hotel: Μοντέρνο, με όλες τις σύγχρονες ανέσεις και σε απόσταση μερικών λεπτών, με τα πόδια, από το κέντρο της Μυτιλήνης. Το Elysion διαθέτει πολυτελή δωμάτια και πισίνα, ενώ απέχει 10 μόνο μέτρα από την παραλία. Η τιμή για ένα δίκλινο τον Αύγουστο κυμαίνεται στα 100 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου πρωινού.

Πώς και με πόσα θα βρεθείτε εκεί
-Αεροπορικώς από Αθήνα και Θεσσαλονίκη με πτήσεις της Ολυμπιακής ή της Aegean, σε 40 με 50 λεπτά. Το κόστος του εισιτηρίου για τον Αύγουστο, για πτήση από Αθήνα κυμαίνεται στα 130 με 140 ευρώ κατ’άτομο και μετ’επιστροφής.

-Με πλοίο από τον Πειραιά ή από τα γύρω νησιά και λιμάνια της βόρειας Ελλάδας. Από Πειραιά αναχωρούν καράβια της Hellenic Seaways (ταξίδι 8μιση ωρών) και της Nel Lines (ταξίδι 12 ωρών). Στην Hellenic Seaways θα βρείτε φέτος προσφορά για Μυτιλήνη με 19 ευρώ το ατομικό εισιτήριο και 50 ευρώ το αυτοκίνητο. Οι τιμές της Nel ξεκινούν από 150 ευρώ για την απλή μετάβαση, για ένα άτομο και αυτοκίνητο.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v