Τήνος best of: Παραλίες, χωριά και διαμονή

Ξεχάστε εμποροπανηγύρεις και προσκυνητές, κι ακολουθήστε μας σε μια βόλτα στην πανέμορφη ενδοχώρα και στις υπέροχες παραλίες της Τήνου.
Τήνος best of: Παραλίες, χωριά και διαμονή
Έτη φωτός μακριά από τα κλισέ του θρησκευτικού τουρισμού και την εμποροπανήγυρη των ημερών, η Τήνος είναι πολλά περισσότερα από αυτά για τα οποία την έχετε στο μυαλό σας. Για του λόγου μας το αληθές, παρακάτω συγκεντρώσαμε είκοσι δύο προτάσεις για όλα εκείνα που πρέπει να κάνετε, αποφεύγοντας την (πανέμορφη τον υπόλοιπο χρόνο) Χώρα της, αν βρεθείτε στην Τήνο αυτές τις μέρες.

Εν αρχή ην οι βουτιές

Σαράντα και βάλε παραλίες έχει το νησί, για να μην ξέρετε πού θα πρωτοβουτήξετε. Η Παχιά Άμμος είναι μια από τις ωραιότερες, όπως είναι και τα (οργανωμένα) Κιόνια με τον υπέροχο αρχαίο Ναό του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης κοντά τους, η ήσυχη Λιβάδα και οι υπέροχα αμμουδερές και απόμερες Απηγανιά και Αγία Θάλασσα –με το καλύτερο πιθανότατα όνομα παραλίας σε όλο το Αιγαίο.

Οι λάτρεις των οργανωμένων αμμουδιών, σημειώστε στα «οπωσδήποτε» τον Άγιο Φωκά και τον Άγιο Σώστη. Περισσότερες λεπτομέρειες και φωτογραφίες κάθε παραλίας του νησιού έχει το Tinos.gr

Μην φύγετε από την Τήνο χωρίς…

- Να βολτάρετε τουλάχιστον ένα απόγευμα ανάμεσα στα πλατάνια, τα τρεχούμενα νερά και τα λευκά σπιτάκια της Κάρδιανης, 17 χιλιόμετρα έξω από την Χώρα, αναρωτώμενοι αν βρίσκεστε ακόμα στις (άγονες; Ποιος τις είπε άγονες;) Κυκλάδες.

- Να οδηγήσετε μέχρι τον Βόλακα, το μικρό μεσαιωνικό χωριό με τα χαρακτηριστικά απόκοσμα βράχια που έχουν κάνει το σεληνιακό τοπίο του διάσημο σε όλο τον κόσμο.

- Να περπατήσετε τα πλακόστρωτα σοκάκια της Αγάπης, χαμογελώντας με τα χαριτωμένα λογοπαίγνια για τα οποία προσφέρεται το όνομα ενός από τα παλαιότερα χωριά του νησιού.

- Να φωτογραφηθείτε κάτω από τη… δική μας Πίζα, το κεκλιμένο καμπαναριό στο χωριό Καρκάδος, που του χάρισε το εύγλωττο προσωνύμιο Μικρή Πίζα.

- Να βάλετε στοίχημα ποιος θα μετρήσει περισσότερους περιστερώνες, καθώς οδηγείτε στην κοιλάδα ανάμεσα στην Κώμη και την Αγάπη –ή γενικότερα στην ενδοχώρα της Τήνου.

- Να θαυμάσετε την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Κώμης, περιπλανώμενοι στα λιθόκτιστα σοκάκια και πίνοντας νερό από τις πηγές της.

Γεύση από Τήνο

Μπουρού, Κιόνια: Σπιτικά μαγειρευτά, αλλά και ολόφρεσκα θαλασσινά απαρτίζουν το μενού και σερβίρονται στην όμορφη βεράντα. Στα highlights μας συγκαταλέγονται το γουρουνόπουλο στη γάστρα με πορτοκάλι και μήλο και οι γαρίδες γιουβέτσι. Υπολογίστε περί τα 15-20€ το άτομο, αναλόγως αν θα κινηθείτε θαλασσινά ή στεριανά.

Βώλαξ, στο ομώνυμο χωριό: Στη δροσερή αυλή του καταφτάνουν λαχταριστές σπιτικές γεύσεις, που περιλαμβάνουν αγριοκάτσικο λεμονάτο και αρνάκι με πατάτες στη γάστρα. Υπολογίστε περί τα 10-12€ το άτομο, με ωραίο χύμα κρασί.

Το Κουτούκι της Ελένης, Χώρα: Μετρά περισσότερο από έναν αιώνα ζωής, απλώνει τραπεζάκια στο γραφικό σοκάκι που το φιλοξενεί και σερβίρει το απαύγασμα της τοπικής κουζίνας, στην πιο σπιτική της εκδοχή: μαραθοτηγανίτες, κολοκυθοκεφτέδες, λούζα και εξαιρετικά μαγειρευτά. Οι τιμές κυμαίνονται στα 20€ το άτομο.

Μεταξύ Μας, Χώρα: Κοσμαγάπητο ταβερνάκι στη Χώρα, σερβίρει λαχταριστές θαλασσινές και στεριανές νοστιμιές, που περιλαμβάνουν γεμιστό καλαμάρι, αρνάκι στη λαδόκολλα και εξαιρετική μακαρονόπιτα. Απλώνει τραπεζάκια έξω, στον σκιερό πεζόδρομο. Ο λογαριασμός θα κυμανθεί στα 20-25€ το άτομο.

Οι πιο value for money προτάσεις διαμονής στην Τήνο

(*) Οι τιμές έχουν υπολογιστεί για το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου (29 και 30)

Alex, Χώρα: Από τις οικονομικότερες επιλογές διαμονής στο νησί, διαθέτει περιποιημένα στούντιο με μικρό κουζινάκι, σε τιμές που ξεκινούν από 32€ το δίκλινο. Κρατήσεις μέσω του Booking, από εδώ

Η Ανατολή του Πόρτο, Άγιος Ιωάννης: Λίγα μόνο μέτρα από την παραλία, προσφέρει όμορφα παραδοσιακά διακοσμημένα δωμάτια σε τιμές που ξεκινούν από 110€ το στούντιο δύο ατόμων με ημιδιατροφή (πρωινό και μεσημεριανό) και θέα στη θάλασσα. Κρατήσεις μέσω του Booking, από εδώ.

Στούντιο Αναστασία, Χώρα: Φωτεινά και ευρύχωρα στούντιο με πινελιές παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, σε τιμές που κυμαίνονται στα 40€ το δίκλινο. Κρατήσεις μέσω του Booking, από εδώ.

Ioanna Studios, Κιόνια: Λίγα μόνο βήματα από την παραλία, προσφέρει απλά και όμορφα στούντιο με μπαλκονάκι και μικρή κουζίνα σε τιμές που κυμαίνονται στα 30€ το δίκλινο. Κρατήσεις μέσω του Booking, από εδώ.

Φιλοξενία, Χώρα: Λιτά αλλά περιποιημένα δωμάτια με κουζινάκι και μπαλκόνι που αγναντεύει την Χώρα ή την θάλασσα. Οι τιμές κυμαίνονται στα 40€ το τρίκλινο. Κρατήσεις μέσω του Booking, από εδώ.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v