Πάτμος: Τα μυστικά της Αποκάλυψης

Οι καλύτερες παραλίες, τα αξιοθέατα, η απαστράπτουσα Χώρα, οι μυσταγωγικές σπηλιές με τα ιερά μυστικά και όσα θα σας «αποκαλυφθούν» στην πανέμορφη Πάτμο.
Πάτμος: Τα μυστικά της Αποκάλυψης
Στις δαντελωτές της ακτές δεν κρύβεται μόνο το σπήλαιο της Αποκάλυψης, αλλά και μυστικές παραλίες με πολύχρωμα βότσαλα τα οποία λαμπυρίζουν στον ήλιο. Στα λαβυρινθώδη στενά της καστροπολιτείας της Χώρας, δεν θα εξερευνήσετε μόνο τη Μονή του Ιωάννη και τα εκκλησάκια, αλλά και κομψές γκαλερί ή στιλάτα μπαράκια. Στους απάνεμους ορμίσκους, πλάι στις σπηλιές των ασκητών βρίσκονται πλαζ με χρυσαφένια άμμο, βοτσαλωτές παραλίες όπου λιάζονται μεσογειακές φώκιες, αμμουδιές με beach bars και οικογενειακά ταβερνάκια.

Ναι, η Πάτμος έγινε γνωστή για τον θρησκευτικό πρόσημο του τουρισμού της. Τα ιστορικά ασκητάρια στις σπηλιές, τα λευκά εκκλησάκια, η χιλιόχρονη Μονή του Ιωάννη στην κορυφή του νησιού δεσπόζουν και χαρίζουν στην Πάτμο μεγάλο μέρος του μυστικισμού που την περιβάλλει. Αλλά η μοναδική ενέργεια του επί αιώνες έρημου νησιού των Δωδεκανήσων κατακτά τον επισκέπτη, όπου κι αν αυτός πιστεύει.

Γιατί και οι ήσυχες διακοπές για τους μοναχικούς τύπους, η σοφιστικέ ατμόσφαιρα της Χώρας για τους εκλεκτικούς μποέμ, η οικογενειακή αύρα της Σκάλας ή η ρομαντζάδα στις παραλίες της για τα εναλλακτικά ζευγάρια, είναι, όπως και να το κάνουμε, ευλογία. Αν συνυπολογίσετε τις οικονομικές επιλογές σε διαμονή και φαγητό, παρά την «ακριβή» εν γένει προσωπικότητα του νησιού, τότε θα δώσετε κι εσείς μια ευκαιρία στο νησί-«αποκάλυψη» του νοτίου Αιγαίου.

Οι βόλτες στο νησί

Θα ξεκινήσουν σίγουρα από την Χώρα. Ο οικισμός της Πάτμου, στην καρδιά του νησιού, είναι χτισμένος σε ύψωμα και αποτελεί στην ουσία μια καστροπολιτεία με πέτρινα σπειροειδή τείχη, δαιδαλώδη δρομάκια που κινούνται ανάμεσά τους περνώντας κάτω από αρχοντικές καμάρες, πλατείες με κομψές γκαλερί, εστιατόρια και ατμοσφαιρικά café ανάμεσα στα δεκάδες εκκλησάκια και τα καπετανέικα αρχοντόσπιτα. Στην κορυφή, ασφαλώς, στα άδυτα του Κάστρου, βρίσκεται η μοναδικής αρχιτεκτονικής Μονή του Αγίου Ιωάννη, που χτίστηκε πριν μία χιλιετία στα ερείπια του αρχαίου ναού της Αρτέμιδος.

Στις ακτές κάτω από την Χώρα, κρύβεται και το Σπήλαιο της Αποκάλυψης, εκεί που, κάποτε εξόριστος για δύο χρόνια στο νησί, ο αγαπημένος μαθητής του Ιησού εμπνεύστηκε τα ιερά κείμενα του χριστιανισμού. Λίγα μέτρα από το σπήλαιο, βρίσκεται η Μονή της Αποκάλυψης, ένα σύμπλεγμα μυστηριακής αύρας πλάι στο απέραντο γαλάζιο που μαγνητίζει πιστούς και μη επισκέπτες του.



Το λιμάνι του νησιού, η Σκάλα, είναι ο μεγαλύτερος οικισμός της Πάτμου, από όπου θα απολαύσετε την καλύτερη θέα προς την Χώρα, με τα φουντωτά της δέντρα να δημιουργούν ένα μαγικό πράσινο κάδρο στα ολόλευκα σπίτια και με τα τείχη να φωτίζονται υποβλητικά τη νύχτα. Εδώ χτυπά η εμπορική και τουριστική καρδιά του νησιού, καθώς πέρα από την μαρίνα με τα γιοτ, στα δρομάκια της Σκάλας συγκεντρώνονται ανάμεσα στα βενετσιάνικης αισθητικής κτίρια, τα σύγχρονα καταστήματα αλλά και τα μαγαζάκια που συνιστούν την low profile αλλά όχι αδιάφορη πατινιώτικη νυχτερινή ζωή.

Στον οικισμό του Κάμπου θα βρείτε μια παραδοσιακή γωνιά για ελληνικό καφέ στην κλασική πλατεία του χωριού και μεζέδες στα ταβερνάκια στα οποία θα ανακτήσετε δυνάμεις μετά τις απλωτές στα βόρεια παράλια. Στον Γροικό, που έχει αναπτυχθεί αρκετά σε επίπεδο τουριστικών υποδομών, θα απολαύσετε υπέροχη θέα προς τον βαθύ μπλε κόλπο και τον «πέτρα της Καλικατσούς», τον μεγάλο βράχο με τις ασκητικές σπηλιές στη βάση του, και το πλάτωμα όπου δεν αποκλείεται να πετύχετε κάποια θεατρική παράσταση.



Οι πιο δραστήριοι και εξερευνητικοί τύποι, θα ακολουθήσουν τα σηματοδοτημένα «Μονοπάτια Πολιτισμού» που σχεδίασε η Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, δημιουργώντας ένα πλούσιο πλέγμα διαδρομών που συνδέουν τους οικισμούς του νησιού με την Μονή αλλά και τα «καθίσματα» και ερημητήρια, λαμβάνοντας υπ’ όψιν ιστορικές και λαογραφικές πληροφορίες. Δείτε τα επτά μονοπάτια εδώ

Όσο για τον θρησκευτικό τουρισμό του νησιού, πέρα από την περιήγηση στις δεκάδες μονές, εκκλησίες και καθίσματα (δείτε τα συγκεντρωμένα εδώ), θα έχετε την ευκαιρία για μια θέση στο τοπικό φολκλόρ των συχνών πανηγυριών του καλοκαιριού, ή του μυσταγωγικού Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής στις αρχές Σεπτεμβρίου. Σε μια… «παράλληλη» Πάτμο, οι νεότεροι παραθεριστές δεν χάνουν τα μεγάλα beach party στο Αγριολιβάδι και στον Κάμπο κάθε Αύγουστο.

Οι παραλίες της Πάτμου
Χρωματιστά βότσαλα, χρυσή άμμος, μαύρες ηφαιστειογενείς πέτρες, σπηλαιώδεις ακτές ή οργανωμένες πλαζ; Απ’ όλα έχει η ιδιόμορφη και γεμάτη όρμους, χερσονήσους και νησάκια ακτογραμμή της Πάτμου – παρακάτω συγκεντρώνουμε μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες παραλίες:



-Ψιλή Άμμος: Στην χρυσαφένια της αμμουδιά, που είναι πιθανότατα η ομορφότερη του νησιού, θα φτάσετε είτε με καΐκι από το λιμάνι είτε από το μονοπάτι που ξεκινά από το Διακοφτί, και θα μαγευτείτε από το εντυπωσιακό της σκηνικό, από τα καθαρά της νερά, και από τις γεύσεις στο ταβερνάκι ακριβώς από πάνω.

-Λάμπη: Γνωστή για τα σπάνια πολύχρωμα βότσαλά της, η Λάμπη μοιάζει να έρχεται από άλλο πλανήτη, και το ιδιαίτερο καθρέφτισμα του ήλιου στα λαμπερά πετράδια της είναι από μόνο του λόγος να έρθει κανείς ως εδώ. Μετά την βουτιά στα καθαρά νερά, θα βρείτε σκιά στα αρμυρίκια ή ωραίες γεύσεις στα δύο ταβερνάκια της περιοχής. Μοναδικό «μείον», η εύλογη μανία των λουόμενων να πάρουν μαζί τους μερικά χρωματιστά βότσαλα, με αποτέλεσμα αυτά να έχουν μειωθεί αισθητά.



-Κάμπος: Μπροστά στον ομώνυμο οικισμό, η πλαζ του Κάμπου είναι οργανωμένη και οικογενειακή, αρκετά κοντά στο λιμάνι και επομένως βολικότατη και δημοφιλέστατη, με αρκετές ταβέρνες και τουριστικές υποδομές κατά μήκος της.
-Αγριολίβαδο: Από τις πιο νεανικές γωνιές της Πάτμου, εδώ θα βρείτε beach bar αλλά και σκιερή ελεύθερη αμμουδιά κάτω από αρμυρίκια.
-Γερανός: Γνωστή και ως Λιβάδι, πρόκειται για μία από τις πιο γραφικές παραλίες του νησιού, ένα ησυχαστήριο για λίγους, με πανέμορφο φόντο το απέναντι νησάκι με το ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου, ως το οποίο κολυμπούν οι πιο τολμηροί των λουόμενων.



-Μελόι: Δύο μόλις χιλιόμετρα από τη Σκάλα, και σε απόσταση αναπνοής από το δημοτικό κάμπινγκ, η παραλία του Μελογιού είναι αμμώδης, με φυσική σκιά και το απαραίτητο παραδοσιακό ταβερνάκι πλάι στο μουράγιο για τις μπουκιές μετά τις βουτιές.
-Πέτρα: Στην σκιά της Καλικατσούς βρίσκεται η πιο εξωτική πλευρά των ακτών, εκεί όπου ακόμη είναι ορατές οι χειροποίητες σκάλες των αλλοτινών ερημητηρίων πλάι στη φυσική λίμνη. Οι μεγάλες πέτρες και τα βότσαλα της παραλίας εναλλάσσονται, ενώ τα αρμυρίκια και οι ψάθινες ομπρέλες του οργανωμένου τμήματος προσφέρουν άφθονη σκιά. Προχωρώντας προς τα νότια, θα βρείτε και το Πλακί, βοτσαλωτή παραλία, δημοφιλής στους φίλους του γυμνισμού.

Πού να φάτε
Στο Ginger στην σκάλα, ένα μοντέρνο εστιατόριο σε κομψό περιβάλλον που σέβεται την ελληνική γαστρονομία και παντρεύει νησιώτικες συνταγές με μοντέρνες πινελιές – περί τα 20-25€ κατ’ άτομο.
Στο Τζιβαέρι με την δροσερή βεράντα στην περαντζάδα της Σκάλας, για ρομαντικά δείπνα με θέα τη θάλασσα και υπέροχα σπιτικά μαγειρευτά – περί τα 15€ κατ’ άτομο.
Στο Café Vagia πάνω από την ομώνυμη παραλία για χορταστικό πρωινό, υπέροχες κις λορέν και λαχταριστά γλυκά.
Στο Κτήμα Πέτρα στον Γροικό για ολόδροσες σαλάτες με λαχανικά από τον κήπο του κτήματος, εξαιρετικά παραδοσιακά μαγειρευτά, αλλά και πιάτα με ξιφία ή χταπόδι αν προτιμάτε τα θαλασσινά, ή φρέσκο κουνέλι, κατσίκι, κόκορα ή μοσχαράκι αν είστε φαν του κρέατος – περί τα 20-25€ κατ’ άτομο.
Στο «Τσιπουράδικό μας» σχεδόν πάνω στη θάλασσα, στη Σκάλα, για φρέσκα θαλασσινά, ψητό ή τηγανητό ψαράκι, σαγανάκι φλαμπέ και ωραίο μυδοπίλαφο σε μεγάλες μερίδες – υπολογίστε περί τα 15€ κατ’ άτομο για τσιπουράκι και τσιμπολόγημα.
Στην ταβέρνα Λάμπη, στην ομώνυμη βοτσαλωτή παραλία, για ζουμερά κρεατικά στη σχάρα – περί τα 15€ κατ’ άτομο, ή κάτι παραπάνω, αν επιλέξετε φρέσκο ψάρι.
Στο Μπαλκόνι, κάτω από τη Μονή στην Χώρα, για υπέροχη θέα από το μπαλκόνι που κάποτε αποτελούσε το τοπικό καφενείο και τώρα σερβίρει ωραιότατα ορεκτικά και κρεατικά, καθώς και λαχταριστό μουσακά – περί τα 15€ κατ’ άτομο.

Πού να μείνετε 
Στα ακριβά αλλά πολυτελή Eleni Houses στην Χώρα, με υπέροχη θέα από τη βεράντα και ρομαντικά διακοσμημένα, φωτεινά δωμάτια από 120€.  
Στα δωμάτια Έφη στη Σκάλα, σε απόσταση 100 μέτρων από την παραλία και με λιτά, όμορφα κλιματιζόμενα δωμάτια κοντά στο λιμάνι, από 45€ για την υψηλή περίοδο. 
Στο Ξενοδοχείο Βυζάντιο στη Σκάλα, που διαθέτει παραδοσιακά επιπλωμένα διαμερίσματα με όλες τις ανέσεις, τρεισίμισι χιλιόμετρα από την Χώρα – από 65€ την υψηλή περίοδο.  
Στα δωμάτια Nicolas κοντά στην παραλία Μελόι, που πλαισιώνονται από έναν καταπράσινο κήπο. Προσφέρεται επίσης δωρεάν μεταφορά από και προς το λιμάνι της Σκάλας – τα δίκλινα στοιχίζουν περί τα 60€ την υψηλή περίοδο.  
Στο Castro στη Σκάλα με τα low budget δωμάτια που διαθέτουν λιτή διακόσμηση αλλά χαριτωμένα επιπλωμένα μπαλκόνια με θέα τη Μονή Ευαγγελισμού. Τα δίκλινα την υψηλή περίοδο ξεκινούν από 35€  
Στα δωμάτια Γροικός στον ομώνυμο οικισμό, με τα παραδοσιακά δωμάτια λίγα βήματα από την παραλία του κόλπου και το όμορφο roof garden με την αιγαιοπελαγίτικη θέα – από 58€ τον Αύγουστο.  
Στο Patmos Villas επίσης στον Γροικό, με την ηλιόλουστη βεράντα, τα δροσερά μπαλκόνια και τα ατμοσφαιρικά, παραδοσιακά δωμάτια - από 50€ τον Αύγουστο.  
Στα Απόλαυση Studios στο ψαροχώρι του Γροικού, με τα χαριτωμένα, χωριάτικου στιλ δωμάτια που διαθέτουν εξοπλισμένο κουζινάκι και επιπλωμένο μπαλκόνι – από 76€ για το δίκλινο τον Αύγουστο. 

Πώς θα πάτε
Με τα πλοία της Blue Star Ferries (περί τις 8 ώρες από τον Πειραιά, από 38€ one way και 106,50€ για αυτοκίνητο) ή της Hellenic Seaways (περί τις 9 ώρες από τον Πειραιά, από 38€ one way και 80€ για αυτοκίνητο).
Αεροπορικώς ως την Κάλυμνο (από 96€ μετ’ επιστροφής με τις πτήσεις της Aegean τον Αύγουστο) και από εκεί σε μιάμιση ώρα (και περί τα 20€) με τα τοπικά πλοία προς την Πάτμο.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v