Ευρωπαϊκά ταξίδια… δύο σε ένα

Ένα ταξίδι, δύο προορισμοί. Δείτε τους πιο ενδιαφέροντες ταξιδιωτικούς «συνδυασμούς» για να γνωρίσετε… με ένα σμπάρο, δύο πόλεις της Ευρώπης.
Ευρωπαϊκά ταξίδια… δύο σε ένα

Πληρώνετε μία – και μάλιστα οικονομική – πτήση, αλλά γνωρίζετε δύο υπέροχους προορισμούς, που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής ο ένας από τον άλλον, αλλά είναι τόσο διαφορετικοί μεταξύ τους και τόσο ενδιαφέροντες… Αυτό είναι το σκεπτικό πίσω από τους τέσσερις ταξιδιωτικούς συνδυασμούς που σας προτείνουμε παρακάτω, με όλα τα πού-πώς και πόσο. Φύγαμε για…


…Μπρατισλάβα και Βιέννη

Πώς θα πάτε: Από την Αθήνα, η Μπρατισλάβα «απέχει» μόλις 48€, αφού από αυτή την τιμή ξεκινούν οι πτήσεις της Ryanair για τον Οκτώβριο. Από το κέντρο της Μπρατισλάβας αναχωρούν καθημερινά δεκάδες λεωφορεία για Βιέννη, σε τιμές από 1€ μόλις – η απόσταση είναι μικρότερη της μίας ώρας. 
Τι θα δείτε:
Στην Μπρατισλάβα, θα προλάβετε να σεργιανίσετε ολόκληρη την κουκλίστικη παλιά πόλης της σε μία ή δύο ημέρες. Θα περπατήσετε ανάμεσα στις περίτεχνες πύλες, τα μεσαιωνικά αγάλματα, τις μονές, τα Παλάτια και τα μπαρόκ κτίρια με τα hip μαγαζάκια. Θα ανηφορίσετε τα σκαλάκια που οδηγούν στο επιβλητικό Κάστρο με τα γοτθικά κτίσματα και την φοβερή θέα στον Δούναβη. Θα «σκαρφαλώσετε» για φωτογραφίες στη γέφυρα του UFO και θα χορτάσετε καθαρό αέρα στους κήπους πίσω από το Προεδρικό Παλάτι.

Στην Βιέννη, θα βολτάρετε με ανοιχτό το στόμα από την ομορφιά των κτιρίων στο ιστορικό κέντρο, από την πλατεία του Αγίου Στεφάνου μέχρι τα συγκροτήματα των Παλατιών των Αψβούργων, τους αυτοκρατορικούς κήπους και τα βιεννέζικα café που απλώνονται ανάμεσά τους. Θα επισκεφθείτε οπωσδήποτε το Mueseumquartier, το «τετράγωνο του Μουσείων» από τα οποία ξεχωρίζει το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (MUMOK).

Διαβάστε περισσότερα – Μπρατισλάβα: Το μυστικό του Δούναβη / Βιέννη: Βαλς με την ομορφιά


…Βρυξέλλες και Μπριζ

Πώς θα πάτε: Η Ryanair πετά για Βρυξέλλες με τιμές από 44€ μετ’ επιστροφής για τον Οκτώβριο, αλλά στο αεροδρόμιο της Σαρλερουά που απέχει περισσότερο από το κέντρο των Βρυξελλών σε σχέση με το κεντρικό αεροδρόμιο, στο οποίο πετά η Aegean από 129€. Από τις Βρυξέλλες, ξεκινούν τρένα που φτάνουν στην Μπριζ σε μία περίπου ώρα, έναντι 28€ μετ’ επιστροφής ή μισοτιμής αν ταξιδέψετε εντός ενός Σαββατοκύριακου. 
Τι θα δείτε:
Στις Βρυξέλλες, οι βόλτες ξεκινούν από την φαντασμαγορική Grande Place, την κεντρική πλατεία της πόλης που περικλείεται από μεγαλοπρεπή γοτθικά, μπαρόκ και αρ νουβώ κτίρια. Στους γύρω δρόμους του κέντρου, που συνδυάζουν τον αέρα της ευρωπαϊκής… αρχι-πρωτεύουσας αλλά και της κεντρικοευρωπαϊκής Ιστορίας, θα βρείτε σημαντικά μουσεία, όπως αυτό των Φυσικών Επιστημών, του Μαγκρίτ, των Μουσικών Οργάνων, των Καλών Τεχνών, της Βελγικής Σοκολάτας και αυτό των Κόμικς – εδώ γεννήθηκαν πολλοί γνωστοί δυσδιάστατοι ήρωες, όπως ο Τεν-Τεν. Τα δύο σύμβολα της πόλης, που αξίζουν μια… εθιμοτυπική επίσκεψη είναι το διάσημο «Μάνεκεν Πις», το… αγοράκι που κατουράει στο κέντρο της πόλης, και το Atomium, ένα αρχιτεκτόνημα που αναπαριστά το άτομο, μεγεθυμένο 165 δισεκατομμύρια φορές.

Στη Μπριζ, ο «τεχνοκρατικός» αέρας δίνει τη θέση του στη ρομαντζάδα. Μια μικρή μεσαιωνική πόλη, με πλακόστρωτα δρομάκια, κανάλια και μαγευτικές λίμνες, μπαρόκ πύργους και αγάλματα, άμαξες, ζεστά μπιστρό και τη μυρωδιά της σοκολάτας που ρέει πάνω στις βελγικές βάφλες να μυρίζει σε κάθε βήμα. Στο compact κέντρο θα φροντίσετε να βολτάρετε στην Burg, την κεντρική πλατεία όπου δεσπόζει το Belfort, το ψηλό καμπαναριό με τα 366 σκαλιά και την ωραία θέα. Θα επισκεφθείτε την Βασιλική του Ιερού Αίματος, τον τούβλινο ναό της Παναγίας με το μοναδικό γλυπτό του Μιχαήλ Άγγελου που βρίσκεται εκτός Ιταλίας, την αγορά της πόλης με τα κουκλίστικα μικρομάγαζα και φυσικά το Groenerei, την περιοχή των καναλιών όπου η βαρκάδα επιβάλλεται. Σε μικρή απόσταση (περπατήματος πάντα) βρίσκεται το παραμυθένιο δασάκι του Minnewater με τις γεμάτες κύκνους λίμνες και η ανατολική συνοικία, με τους γοτθικούς ναούς, τις ήσυχες μπυραρίες και τον λόφο με τους ανεμόμυλους.

Διαβάστε περισσότερα – Βρυξέλλες: Στην πρωτεύουσα της Ευρώπης / Μπριζ: Τα παραμύθια έχουν πρωτεύουσα


…Στρασβούργο και Χαϊδελβέργη

Πώς θα πάτε: Ο πιο εύκολος τρόπος να φτάσετε στο Στρασβούργο είναι οι απευθείας πτήσεις της Aegean που φτάνουν στη γαλλική πόλη με τιμές από 61€ one way τον Οκτώβριο. Από το Στρασβούργο, η Χαϊδελβέργη απέχει περί τις 1.30-2 ώρες με το λεωφορείο, που αναλόγως εταιρίας στοιχίζει από 7€. Για την επιστροφή σας στην Αθήνα, αν δεν θέλετε να επιστρέψετε (με τις μάλλον τσιμπημένες πτήσεις) μέσω Στρασβούργου, μπορείτε να πάτε με λεωφορείο από τη Χαϊδελβέργη, είτε στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης (1.30 ώρα μακριά, λεωφορεία από 6€), είτε στο αεροδρόμιο της Στουτγάρδης (περί τις 2 ώρες μακριά, λεωφορεία από 8€), από όπου επιστρέφουν πτήσεις της Aegean στην Αθήνα με 58 και 82€ αντίστοιχα.
Τι θα δείτε:
Στο Στρασβούργο, θα εξερευνήσετε την Μικρή Γαλλία, την περιοχή της Petite France με τα χαρακτηριστικά χαριτωμένα αλσατικά σπιτάκια. Θα θαυμάσετε τη Notre Dame του Στρασβούργου, το μέχρι τον 19ο αιώνα ψηλότερο κτίριο του πλανήτη. Θα κάνετε βαρκάδα στο ποτάμι, θα χορτάσετε πράσινο στο τεράστιο αριστοκρατικό πάρκο Orangerie και θα ψωνίσετε από τα παζάρια της Πλατείας Δημοκρατίας. Στα «οπωσδήποτε», το εξαιρετικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της πόλης, καθώς και τα εστιατόρια που σερβίρουν ταρτ φλαμπλέ, την σπεσιαλιτέ της περιοχής που μοιάζει με λεπτή πίτσα.

Στην Χαϊδελβέργη, θα βρεθείτε μπροστά στο καλά κρυμμένο παραμυθένιο μυστικό της Γερμανίας. Μια μικρή πόλη γεμάτη μεσαιωνικά κτίρια, που έγιναν το κέντρο του Ρομαντισμού, του Λουθηρανισμού, καθώς και των γραμμάτων, αφού εδώ ιδρύθηκε το πρώτο Πανεπιστήμιο της χώρας, που λειτουργεί μέχρι και σήμερα. Θα περπατήσετε στην πλακόστρωτη παλιά πόλη, θα διασχίσετε την πανέμορφη «Παλιά Γέφυρα», θα ακολουθήσετε σε αυτή την πλευρά της πόλης τον «Περίπατο των Φιλοσόφων», μια διαδρομή πάνω στον λόφο με υπέροχη θέα. Θα γυρίσετε στην Πλατεία της Αγοράς, στην παλιά πόλη για να αράξετε στις μπυραρίες, προτού ανηφορίσετε με το τελεφερίκ στο επιβλητικό Κάστρο, ένα από τα πιο εντυπωσιακά της Κεντρικής Ευρώπης.

Διαβάστε περισσότερα - Στρασβούργο: Γαλλική ομορφιά στο σταυροδρόμι της Ευρώπης / Χαϊδελβέργη: Παραμύθι στα γερμανικά κάστρα


…Μαδρίτη και Τολέδο

Πώς: Η Aegean πετά για το αεροδρόμιο της Μαδρίτης σε τιμές που ξεκινούν από τα 115€ μετ’ επιστροφής τον Νοέμβριο, ενώ από την ισπανική πρωτεύουσα, το Τολέδο απέχει μισή ώρα με το τρένο (από 12€ one way) και μιάμιση με το λεωφορείο (8€ one way).
Τι θα δείτε:
Στη Μαδρίτη, θα νιώσετε τι θα πει πραγματική κοσμοπολίτικη πρωτεύουσα, με τα πλήθη κόσμου να συρρέουν καθημερινά στους πεζοδρόμους, τις πλατείες και την αγορά του κέντρου. Θα βολτάρετε από την Πύλη του Ήλιου και την ατμοσφαιρική Plaza Mayor μέχρι τα Βασιλικά Ανάκτορα και τον εμπορικό δρόμο της Gran Via με τα πολυκαταστήματα. Θα αράξετε για καφέ ή ποτό στις εναλλακτικές γειτονιές της Chueca και της Malasana. Θα χορτάσετε tapas στα μικρά μαγαζάκια της πολυπολιτιστμικής La Latina και του Lavapies, και θα κάνετε ρομαντικές βόλτες στο τεράστιο πάρκο Retiro. Το επίκεντρο του sightseeing βρίσκεται γύρω από τη λεωφόρο του Πράδο, όπου ξεχωρίζουν το Κέντρο Τέχνης Reina Sofia (εδώ βρίσκονται μεταξύ άλλων η Guernica του Πικάσο και έργα του Νταλί) και το Μουσείο Πράδο, με πίνακες των μεγαλύτερων ζωγράφων της Αναγέννησης.

Στο Τολέδο, το σκηνικό γίνεται πιο γραφικό: Εδώ, στην κορυφή του φαραγγιού, πάνω από τον ποταμό Ταγό, αυτή η κουκλίστικη ισπανική πόλη χωρά τρεις διαφορετικές κουλτούρες, την χριστιανική, τη μουσουλμανική και την εβραϊκή, που συνυπήρχαν εδώ από τον Μεσαίωνα ακόμα. Θα δείτε δίπλα-δίπλα γοτθικούς καθεδρικούς, σεφαραδίτικες συναγωγές και αψιδωτά τζαμιά, θα ανηφορίσετε στο ιστορικό φρούριο του Αλκαζάρ, θα εξερευνήσετε το Μουσείο του Ελ Γκρέκο και θα σκαρφαλώσετε στην απέναντι πλευρά του ποταμού, στο Mirador del Valle, για την καλύτερη θέα στην πόλη.

Διαβάστε περισσότερα – Όσα δεν πρέπει να χάσετε στη Μαδρίτη

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v