Οι κορυφαίοι καλοκαιρινοί προορισμοί της Ευρώπης

Αυτοί είναι οι κορυφαίοι προορισμοί της Ευρώπης για καλοκαιρινές διακοπές και ταξίδια γεμάτα ήλιο, γεύσεις, βουτιές και πανέμορφα τοπία.
Οι κορυφαίοι καλοκαιρινοί προορισμοί της Ευρώπης
Βουτιές στη Σικελία ή πάρτι στην Ίμπιζα; Καστροπολιτείες στην Αδριατική ή ιπποτικές ανακαλύψεις στη Μάλτα; Πεζοπορία στη Σαρδηνία ή μήπως… Κρήτη και πάλι Κρήτη; Αυτοί είναι οι πέντε κορυφαίοι προορισμοί της Ευρώπης για καλοκαιρινές διακοπές γεμάτες ήλιο, θάλασσα και πανέμορφα τοπία.

Τα ιταλικά νησιά



Πρώτη και καλύτερη, η Σικελία: Οι λεμονιές ευωδιάζουν, η Μεσόγειος λαμπυρίζει, και πίσω από τα καταπράσινα βουνά, νομίζεις πως ακούς ακόμα την Αίτνα να «βρυχάται». Κορυφαίες στάσεις, οι πολύχρωμες αγορές του Παλέρμο, όπου συνυπάρχει η βυζαντινή με την αραβική και την μπαρόκ αρχιτεκτονική, οι υπέροχες τρατορίες στην Catania, το αρχαιολογικό πάρκο των Συρακουσών με το ελληνικό θέατρο, η ανάβαση στον κρατήρα του Stromboli που υψώνεται αγέρωχα στον ουρανό, το κάστρο του Venere στην δυτική άκρη του νησιού, η Cefalu με το αραβικό φρούριο και η Κοιλάδα των Ναών στην πόλη Agrigento.

Δεύτερη «μεγάλη δύναμη» στην Τυρηννική θάλασσα, η Σαρδηνία. Είναι η χαρά των road trippers, με απίστευτες παρόχθιες διαδρομές, όπου παρέα με… χιλιάδες προβατάκια που κατακλύζουν το νησί, οδηγούν σε βαθυγάλαζες παραλίες με ολόλευκη άμμο – κορυφαίες οι κοσμοπολίτικες Costa Smeralda, Costa Verde, Costa del Sud και Golfo di Orosei. Στην ενδοχώρα, υψώνονται βουνά για ορεινές αναζητήσεις, ενώ στα πόδια τους κρύβονται μυστικοί κόλποι όπου μπορεί κανείς να δοκιμάσει μέχρι και καγιάκ. Μη χάσετε τις τοπικές παραλλαγές της ιταλικής κουζίνας στο San Teodoro, το φαράγγι του ασβεστόλιθου στο Gola Su Gorropu, τα φαντασμαγορικά σπήλαια Grotta di Netttuno στο Capo Caccia, τους Πύργους των Γιγάντων (Nuraghe Su Nuraxi) κοντά στο Barumini, προστατευμένα από την UNESCO ευρήματα της Εποχής του Σιδήρου, και το Κάστρο που στεφανώνει το Κάλιαρι.

Πώς θα πάτε: Από την Αθήνα πετά απευθείας για Παλέρμο η Volotea, σε τιμές από 95€ μετ’ επιστροφής. Η Aegean πετά από Αθήνα για Κατάνια, σε τιμές από 142€ μετ’ επιστροφής.

Τα ισπανικά νησιά



Από τις κοσμοπολίτικες Βαλεαρίδες μέχρι τα εξωτικά Κανάρια, η Ισπανία έχει το δικό της τεράστιο μερίδιο στο μεσογειακό καλοκαίρι. Στο «γήπεδο» των Βαλεαρίδων, πρωταθλήτρια στέφεται η Ίμπιζα, με την γνωστή για την party ατμόσφαιρα πρωτεύουσά της αλλά και την μποέμ βόρεια πλευρά της. Πιο ήσυχη «γειτόνισσά» της, η Formentera έχει καλύτερες παραλίες και ρουστίκ γοητεία. Η Μαγιόρκα μπορεί να συγκεντρώνει πολλά από τα «κακά» της τουριστικής άλωσης, αλλά δεν αναλώνεται στο τρίπτυχο «ήλιος, κοκτέιλ και πολυτελή resorts» - έχει κρυμμένες κωμοπόλεις, ορεινή γοητεία, όμορφους κολπίσκους και πολλές διαδρομές για πεζοπορίες. Η ανατολικότερη… Βελεαρίδα, η Menorca, είναι και η πιο ζεν, με άγρια ομορφιά, κελάηδισμα πουλιών για soundtrack, και δύο μικρές, γλυκύτατες παραθαλάσσιες πόλεις, τις Mao και Ciutadella.

Στα Κανάρια, η Τενερίφη ξεχωρίζει όχι για το τουριστικό νότιο κομμάτι της, αλλά για τα κωνοφόρα δάση στην ενδοχώρα, για το ηφαιστειογενές Εθνικό Πάρκο Teide, και για τις όμορφες πόλεις με το εξαιρετικό κρασί, όπως οι Garachico, Orotava και Santa Cruz. Το δεύτερο μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος είναι η Fuertaventura, λιγότερο ανεπτυγμένη και πιο άγρια, με μια γεύση από… Σαχάρα και με ανέμους που την κάνουν ιδανική για surfing με φόντο λευκές αμμουδιές. Τα πιο εντυπωσιακά τοπία θα τα βρείτε στο νησί Gran Canaria, με τις βουνοπλαγιές, τις απέραντες αμμουδιές του Maspalomas, τα σχεδόν τροπικά δάση της ενδοχώρας και την ολοζώντανη πρωτεύουσα του Las Palmas. Πιο ανεξερεύνητα και hip είναι τα νησιά Lanzarote, La Palma, Gomero και El Hierro.

Πώς θα πάτε: Απευθείας για Μαγιόρκα πετά το καλοκαίρι η Aegean (περί τα 141,22€ μετ’ επιστροφής). Για όλα τα ισπανικά νησιά, όμως, θα βρείτε τιμές… διψήφιες ή και μονοψήφιες από τα αεροδρόμια της Μαδρίτης και της Βαρκελώνης.

Μάλτα



Κάστρα ιπποτών, παλιές πόλεις, παραμυθένια σκηνικά και – εντάξει, δεν μπορεί να τα έχει κανείς όλα – αρκετή ακρίβεια κρύβει ένα από τα μικρότερα κράτη της Ευρώπης. Οι εξερευνήσεις ξεκινούν από την πρωτεύουσα, την Βαλέτα, χτισμένη από τους ιππότες του Αγίου Ιωάννη με κήπους, καθεδρικό, παλάτια, πύλες και μουσεία που την έχρισαν το πιο compact Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Οι πόλεις Mdina και Victoria μοιάζουν σκαρφαλωμένες σε οχυρωμένους λόφους, οι γιγαντιαίοι ναοί θυμίζουν κάτι από Μέση Ανατολή, ενώ το νησί του Comino και του Gozo, με τις πελώριες εκκλησίες που «σκύβουν» πάνω από ήσυχα χωριά, έχουν τις καλύτερες παραλίες, με κορυφαία την «Γαλάζια Λίμνη» (Blue Lagoon), από τις πιο τιρκουάζ γωνιές της Μεσογείου.

Πώς θα πάτε: Απευθείας από την Αθήνα, με την Aegean (από 109€ μετ’ επιστροφής) ή την Ryanair (από 45€ μετ’ επιστροφής).

Οι ακτές της Κροατίας



Η Κροατία μπορεί να περηφανεύεται για το καλύτερο κομμάτι των αδριατικών ακτών, ένας παράδεισος γεμάτος παραθαλάσσια χωριουδάκια και παλιές πόλεις που είναι ίσως ο πλέον ανερχόμενος καλοκαιρινός προορισμός στην Ευρώπη. Από τις κορυφαίες στάσεις είναι το Σπλιτ, το «λουλούδι της Μεσογείου» με τα γοτθικά κτίρια, την αναγεννησιακή γοητεία, το Παλάτι του Διοκλητιανού και την Riva, την ανακαινισμένη τοπική ριβιέρα. Το «διαμάντι» των κροατικών νησιών είναι το Hvar, με την ονειρική παλιά πόλη γεμάτη κεραμιδοσκεπές που αγκαλιάζονται από μεσαιωνικά τείχη και «μπολιάζονται» με καθεδρικούς, φρούρια, γοτθικά παλάτια και μαρμάρινους πεζοδρόμους. Έξω από την παλιά πόλη, ανθίζουν μοσχομυριστά λιβάδια λεβάντας και αμπελώνες που φτάνουν ως τις παραλίες – κορυφαίες αυτές των νησίδων Pakleni. Τελευταίο αλλά όχι καταϊδρωμένο, το Ντουμπρόβνικ απλώνεται σαν μια μυθική καστροπολιτεία στην Αδριατική, με αέρα μποέμ και κοσμοπολίτικο και αρχιτεκτονική που παντρεύει οθωμανικούς, βαλκανικούς, βενετσιάνικους και αυστριακούς ρυθμούς. Τα τείχη του είναι η χαρά του πεζοπόρου, ενώ στα βράχια τους κρύβονται μικρά cafe με συγκλονιστική θέα και εξέδρες για βουτιές.

Πώς θα πάτε: Με την Croatia Airlines που πετά από Αθήνα για Ντουμπρόβνικ από 120€ μετ’ επιστροφής και για Σπλιτ από 140€ μετ’ επιστροφής.

Και φυσικά… Τα ελληνικά νησιά



Στην καρδιά μας, στις υποκειμενικές μας προτιμήσεις, αλλά και στις αντικειμενικότερες λίστες που θα βρείτε ανά τον κόσμο, νούμερο ένα καλοκαιρινός προορισμός της Ευρώπης είναι και θα είναι τα ελληνικά νησιά. Οι ολόλευκες Κυκλάδες, οι καταπράσινες Σποράδες, τα τιρκουάζ Επτάνησα, η άγρια ομορφιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου και η Κρήτη δεν συγκρίνονται με κανένα άλλο θέρετρο της Μεσογείου. Βουτήξτε κι εσείς στη μαγεία τους, μέσα από τα αφιερώματα του in2life στην στήλη των Ταξιδιωτικών Προορισμών

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v