Διακοπές με αυτοκίνητο: 5 αποδράσεις χωρίς πλοίο

Αναζητάτε καλοκαιρινές εναλλακτικές χωρίς πλοίο; Πέντε πανέμορφοι προορισμοί μας κλείνουν το μάτι και μας απαλλάσσουν από το βάρος των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων. 
Διακοπές με αυτοκίνητο: 5 αποδράσεις χωρίς πλοίο
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Για την πλειοψηφία των καλοκαιρινών εκδρομέων οι διακοπές είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με το «παίρνω αυτοκίνητο, μπαίνω στο καράβι και φύγαμε για το νησί». Υπάρχουν όμως και οι εναλλακτικές, οι οποίες δεν χρειάζεται να συμπεριλαμβάνουν απαραίτητα το κομμάτι του «μπαίνω στο καράβι» γιατί πολύ απλά προσεγγίζονται το ίδιο εύκολα (και πολύ πιο οικονομικά) στους τέσσερις τροχους.

Παρακάτω συγκεντρώσαμε για εσάς πέντε τέτοιους προορισμούς.

Βόρεια Εύβοια
Απόσταση: 180 χιλιόμετρα
Ίσως το πιο ιδιαίτερο νησί της Ελλάδας, η Εύβοια, δεν είναι στο μυαλό των περισσότερων από εμάς νησί, χάρη στη γέφυρα της Χαλκίδας, που το καθιστά ιδανική για μια καλοκαιρινή απόδραση από το κλεινόν άστυ. Το βόρειο κομμάτι της, αυτό που φημίζεται για τα γραφικά χωριουδάκια του – η «νησιωτική» Λίμνη, οι ειδυλλιακές Ροβιές - και το καταπράσινο τοπίο του μπορεί, επίσης, να υπερηφανεύεται για μερικές από τις καλύτερες παραλίες του νησιού: Χρόνια, Ροβιές, Ήλια, Αγία Άννα, Λιχάδα, Γιάλτρα, Γρεγολίμανο, Άγιος Γεώργιος.

Foto: Flickr-Giannis Stavaris
Τι θα κάνετε: Θα βολτάρετε στον παραλιακό πεζόδρομο της Αιδηψού, θα απολαύσετε τις υπηρεσίες του Thermae Sylla Spa – ενός εκ των κορυφαίων Thermal Spa παγκοσμίως- επίσης στην Αιδηψό, θα περιδιαβείτε τα γραφικά στενάκια των Ροβιών και θα επισκεφθείτε τους καταρράκτες του Δρυμώνα. Για χαλαρές βόλτες ενδείκνυται και η πανέμορφη Λίμνη Ευβοίας με τα γραφικά της καλντερίμια και το αρκετά ενδιαφέρον Λαογραφικό της Μουσείο.

Πού θα μείνετε: Στα προσεγμένα Royal's Studios στα λουτρά Αιδηψού (από 59€ για ένα δίκλινο με πρωινό), στο Αγνάντι στους πρόποδες ενός καταπράσινου λόφου στις Ροβιές (από 65€ για ένα δίκλινο με πρωινό) και στο Porto Xronia στην ομώνυμη παραλία της Λίμνης (70€ για ένα δίκλινο). Αν θέλετε κάτι πιο lux φυσικά υπάρχει πάντα η επιλογή του πανέμορφου Thermae Sylla Spa στην Αιδηψό (από 190€ για ένα δίκλινο με ημιδιατροφή).

Πού θα φάτε: Φρέσκο ψάρι και θαλασσινούς μεζέδες στο Φύκι, μεσογειακή κουζίνα με κέφι και φαντασία στους 7 Ανέμους, σχάρα στο Πικάντικο –όλα στη Λίμνη–, σπιτικές σπεσιαλιτέ στην κυρία Λίτσα στις Ροβιές, φρέσκο ψάρι και θαλασσινά στο Λέκκα και στο Μουράγιο στην παραλία της Αγίας Άννας. Επίσης, νόστιμα μαγειρευτά στην Καλύβα στην Αιδηψό, χαλαρή μπυρίτσα και τσιμπολόγημα στο Αγέρι επίσης στην Αιδηψό και φουλ κρεατοφαγία στον Ζαχαράκη στο ορεινό χωριό Άγιος.

Περισσότερα για την Εύβοια εδώ και για τις παραλίες της εδώ.

Πήλιο
Απόσταση: 300 χιλιόμετρα
Βρίσκεται στο κέντρο της ηπειρωτικής Ελλάδας, γεγονός που το καθιστά εύκολα προσβάσιμο από οποιαδήποτε γωνιά της χώρας, και συνδυάζει την δροσιά του βουνού με τις κρυστάλλινες αιγαιοπελαγίτικες παραλίες που «κοιτάζουν κατάματα» τις μεγαλύτερες «σταρ» των ελληνικών νησιών.

Foto: Flickr- Christos Kourmouzoglou
Τι θα κάνετε: Χωριά όπως η Τσαγκαράδα, η Βυζίτσα και οι Μηλιές είναι γραφικά και ενδείκνυνται για βόλτες στην ειδυλλιακή φύση. Αν προτιμάτε κάτι πιο καλοκαιρινό, θα κατευθυνθείτε προς την εξωτική Νταμούχαρη, την εναλλακτική Κάτω Γατζέα, που προτιμούν ιδιαίτερα οι φίλοι του camping, το γραφικό ψαροχώρι Χόρτο που ακουμπά στον Παγασητικό και περιβάλλεται από μεγάλους ελαιώνες ή τον κοσμπολίτικο Άγιο Ιωάννη με τα παραδοσιακά σπιτάκια, τις πανέμορφες παραλίες, τα νυχτερινά πάρτι και την πιο φαντασμαγορική ανατολή της περιοχής. Τέλος, θα κολυμπήσετε οπωσδήποτε στην παραλία-σταρ του Πηλίου και μία από τις ωραιότερες της Ελλάδας, τον Μυλοπόταμο, στο Παπά Νερό κοντά στον Άγιο Ιωάννη, στα βαθυγάλαζα νερά στο Χορευτό και στα εξωτικά πράσινα νερά της Νταμούχαρης.

Πού θα μείνετε: Στον όμορφο παραδοσιακό Ξενώνα Ίρις στην Τσαγκαράδα (76€ για ένα superior δίκλινο με πανοραμική θέα), στο φιλόξενο Ξενοδοχείο Σερανίδες στην Κάτω Γατζέα (από 55€ για ένα δικλινο), στο πνιγμένο από τη βλάστηση Hotel Agnadi στο Χορευτό (από 50€ για ένα δίκλινο με πρωινό).

Πού θα φάτε: Στην Αγγέλικα για σπιτικά μαγειρευτά στον Μυλοπόταμο, στο Ταβερνάκι στο Μούρεσι για εκπληκτικά κρεατικά, στη ταβέρνα Κρίτσα στην Πορταριά για ντόπιες γεύσεις, στο Climax στην παραλία Ποτιστικών για μεσογειακά πιάτα δίπλα στο κύμα και στο Μεϊντάνι στη Ζαγορά για λαχταριστές τοπικές σπεσιαλιτέ. 

Δείτε το Πήλιο στα καλύτερά του εδώ.

Λευκάδα
Απόσταση: 388 χιλιόμετρα
Το μοναδικό νησί του Ιονίου - και ένα από τα δύο σε ολόκληρη την Ελλάδα μαζί με την Εύβοια που αναφέραμε πιο πάνω - το οποίο δεν απαιτεί ακτοπλοϊκή μετακίνηση για να μας επιτρέψει να χαρούμε τις εκπληκτικές του παραλίες και την όμορφη φύση του, η Λευκάδα μας προκαλεί να… ανηφορίσουμε για Επτάνησα.

Foto: Flickr-Kostas
Τι θα κάνετε: Θα βολτάρετε ανάμεσα στα παραδοσιακά σπιτάκια και την πλούσια ορεινή βλάστηση του χωριού Καρυά, θα ανακαλύψετε το εντυπωσιακό φαράγγι Δημοσάρη κοντά στο Νυδρί, θα γνωρίσετε την γοητεία του παραδοσιακού οικισμού Δρυμώνα και φυσικά θα βουτήξετε σε μερικές από τις ομορφότερες παραλίες ολόκληρης της Ελλάδας. Όχι δεν είναι υπερβολή, τα τιρκουάζ νερά των Εγκρεμνών, του Μύλου και του Πόρτο Κατσίκι θα σας ταξιδέψουν στην Καραϊβική, ενώ το κοσμοπολίτικο Κάθισμα θα σας προσφέρει όλες τις ανέσεις μιας grande παραλίας με beach bars και μπόλικα parties.

Πού θα μείνετε: Στα μεγάλα δωμάτια του Faros Studios στη Λυγιά (από 30€ για ένα δίκλινο), στα λιτά, καθαρά δωμάτια του Vergina Star στη Νικάνα (από 50€ για ένα δίκλινο με πρωινό), στα ρομαντικά δωμάτια του Villa Verde Fenia στον Άγιο Ιωάννη (από 30€ για ένα δίκλινο στούντιο).

Πού θα φάτε: Στο μπαλκονάκι του Λευκατά στο Αθάνι για σπιτικά μαγειρευτά, στου Ξούρα στη Λυγιά για φρέσκο ψάρι, τοπικές σπεσιαλιτές στη Ράχη, στην Εξάνθεια και θαλασσινούς μεζέδες στου Μηνά στη Νικιάνα. Επίσης, εξαιρετική, αυθεντική ιταλική πίτσα στο Pane e Vino στην πόλη της Λευκάδας και σούπερ γαριδομακαρονάδα στο Αγνάντιο στον Άγιο Νικήτα.

Δείτε τα best of της Λευκάδας εδώ.

Σύβοτα
Απόσταση: 438 χιλιόμετρα
Το τιρκουάζ του Ιονίου μπλέκεται αρμονικά με το πράσινο των πυκνών ελαιώνων δημιουργώντας ένα τοπίο μαγευτικό. Η ακτογραμμή της Ηπείρου δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις για όσους γνωρίζουν. Για τους υπόλοιπους, αρκεί μια εξόρμηση στα υπέροχα Σύβοτα, την «ελληνική Καραϊβική» σύμφωνα με το δημοφιλές σποτ του ΕΟΤ.

Foto: Flickr-Antonina
Τι θα κάνετε: Πριν από οτιδήποτε άλλο, θα χορτάσετε βουτιές. Πανέμορφες ακρογιαλιές, το πράσινο των δέντρων και τα κρυστάλλινα τιρκουάζ νερά συνθέτουν ένα τοπίο μοναδικής ομορφιάς: η «σταρ» Μπέλα Βράκα, η κοσμοπολίτικη, αμμουδερή και πευκόφυτη Μέγα Άμμος, η εξωτική Αγία Παρασκευή με τα ζεστά νερά και, τέλος, η Πισίνα, με τα πιο τιρκουάζ νερά που έχετε δει ποτέ, στο νησί του Αγίου Νικολάου θα αποτελέσουν τα highlights των βουτιών σας. Αν έχετε όρεξη για βόλτα σε τέσσερεις ρόδες, θα πάρετε το αυτοκίνητο για μια σύντομη εκδρομούλα στον Αχέροντα στη Γλυκή, όπου θα περπατήσετε ανάμεσα στα πλατάνια πλάι στο ποτάμι, θα κάνετε ιππασία και άλλα πολλά σπορ. Μια εξίσου καλή εναλλακτική απόδραση είναι στο Σαρακήνικο, έναν κλειστό αμμώδη κόλπο ιδανικό για οργανωμένες βουτιές. Τέλος, επιβάλλεται μια βόλτα στα γραφικά δρομάκια του χωριού Πέρδικα και καφεδάκι στην δροσερή του πλατεία.

Πού θα μείνετε: Στα λιτά στούντιο του Afroditi κοντά στην παραλία Μπέλλα Βράκα (από 50€ για ένα δίκλινο), στο Edem Studios and Apartments (55€ για ένα δίκλινο), στο τετράστερο Sivota Hotel (από 90€ για ένα δίκλινο) ή στο πολυτελές Domotel Άγιος Νικόλαος (από 140€ για ένα δίκλινο με πρωινό). 

Αρκαδία
Απόσταση: 165 χιλιόμετρα
Μα καλά, διακοπές στην Αρκαδία; Και από παραλίες τι έχει; Μη βιάζεστε, η ορεινή της ομορφιά θα σας αποζημιώσει πλήρως μέσα από τα δεκάδες γραφικά της χωριουδάκια και ένα παραλιακό της… μυστικό θα ικανοποιήσει την ακόρεστη δίψα σας για βουτιές.

Foto: Flickr- Antonis Iskeledis
Τι θα κάνετε: Θα ανηφορίσετε τα λιθόκτιστα καλντερίμια της Δημητσάνας, θα ανακαλύψετε τη νυχτερινή ζωή της Βυτίνας, θα θαυμάσετε τα αρχοντόσπιτα της Στεμνίτσας, θα ατενίσετε την πεδιάδα από το επιβλητικό κάστρο της Καρύταινας, θα εξερευνήσετε το μικρό χωριουδάκι του Μαινάλου Βαλτεσίνικο, θα καταλάβετε για ποιον λόγο η UNESCO ανακήρυξε μνημείο φυσικού κάλλους την Καστάνιτσα και θα γνωρίσετε την… ήπια πλευρά του rafting στο Λούσιο με την Trekking Hellas. Και από βουτιές; Ήρθε λοιπόν η στιγμή να μοιραστούμε μαζί σας το μεγαλύτερο μυστικό της περιοχής, ονόματι Φωκιανό. Μία από τις ομορφότερες και λιγότερο γνωστές παραλίες της Ελλάδας κρύβεται στις απόκρημνες ακτές της ανατολικής πλευράς της Πελοποννήσου με φόντο τον επιβλητικό Πάρνωνα. Όσοι την ξέρουν –κατά βάση οι κάτοικοι της γύρω περιοχής και οι φίλοι τους– την κρατούν επτασφράγιστο μυστικό, όμως… εμείς δεν αντέξαμε: Ένας τέλειος, ημικυκλικός κολπίσκος που κλείνει στις δύο άκρες του τις καταπράσινες πλαγιές του Πάρνωνα που καταλήγουν απαλά στη θάλασσα.

Πού θα μείνετε: Στα Πούλιθρα για την κοντινότερη πρόσβαση στην εκπληκτική παραλία του Φωκιανού, στο Hotel Patelis (από 70€ για ένα δίκλινο με πρωινό) και στα δωμάτια Αλεξανδράκη (από 50€ για ένα δίκλινο με πρωινό). Επίσης, στο Porto Sabatiki στην Σαμπατική, λίγα μόνο χιλιόμετρα από το Λεωνίδιο, σε απόσταση λίγων βημάτων από την ομώνυμη παραλία (από 36€ για ένα δίκλινο).

Πού θα φάτε: Ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά στο ταβερνάκι επάνω στην παραλία στον Φωκιανό, ολόφρεσκους θαλασσινούς μεζέδες και ψάρια με το κιλό στην Πλάκα, το επίνειο του Λεωνιδίου, ντόπια κρέατα στον Έλατο, στον Κοσμά, σούπερ μαγειρευτά στο Στολίδι στην Καστάνιτσα και φοβερό κρασάτο κόκκορα στον Δρυμώνα στη Δημητσάνα.

Περισσότερα για την Αρκαδία εδώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v