Φθινοπωρινή βόλτα σε 5 ελληνικές λίμνες

Από την Κερκίνη ως τις Πρέσπες και από την Καστοριά ως τα Ιωάννινα, κάνουμε στάση στις πέντε ωραιότερες ελληνικές λίμνες για φθινοπωρινές βόλτες.
Φθινοπωρινή βόλτα σε 5 ελληνικές λίμνες
του Γιώργου Κόκουβα

Το να βουτήξετε δεν μπορούμε πλέον να σας το προτείνουμε – εκτός κι αν είστε χειμερινοί κολυμβητές. Τα μαγιό έχουν μπει για τα καλά στο πατάρι και η αίσθηση της άμμου στα πόδια είναι κάτι που θα ξαναθυμηθούμε σε περίπου… διακόσιες και σήμερα. Όπως και να το κάνουμε, όμως, η τάση μας προς το υδάτινο στοιχείο είναι γραμμένη στο DNA μας.

Γι’ αυτό και αυτή την εποχή του χρόνου, την σκυτάλη από τις καλοκαιρινές βουτιές σε παραλίες παίρνουν οι φθινοπωρινοί περίπατοι στις ελληνικές λίμνες. Οι βόλτες σε χρυσαφένιες όχθες με θέα γαλήνια νερά. Οι εξερευνήσεις σε σπάνιους ελληνικούς υδροβιότοπους και πόλεις της ελληνικής περιφέρειας που αδιαμφισβήτητα τους πάει πολύ αυτή η εποχή. Τα ταξίδια σε παραλίμνιους προορισμούς όπως οι παρακάτω:

*Λίμνη Κερκίνη

Από τους κορυφαίους υγρότοπους που έχουν χαρακτηρηστεί «Διεθνούς Σημασίας», η Κερκίνη απλώνει την μεθυστική της φύση γύρω από το φράγμα του Στρυμώνα, στη σκιά του όρους Μπέλλες και μας προκαλεί για παρόχθιους περιπάτους ανάμεσα σε άγριες ιτιές. Στην περιοχή της λίμνης, θα περπατήσετε στις όχθες με θέα τις καλαμιές, τα νούφαρα και τους αγριοβούβαλους που κολυμπούν στα νερά, θα επιχειρήσετε βαρκάδα και θα δοκιμάσετε τις δυνάμεις σας στην ιππασία με πόνι. Θα εξερευνήσετε τα «βουκολικά» χωριά Κερκίνη, Μανδράκι και Άνω και Κάτω Πορόια. Και θα δοκιμάσετε την σπεσιαλιτέ της περιοχής, ήτοι βουβαλίσιες μπριζόλες που φιγουράρουν στο μενού οποιασδήποτε ταβέρνας.
Πού να φάτε: Βουβαλίσια λουκάνικα στον Οικοπεριηγητή στο χωριό Κερκίνη. Φρέσκο ψάρι από τη λίμνη και αγριογούρουνο στη γάστρα στην Εβόρα στη Μακρινίτσα. Ντόπια κρέατα και τοπικές συνταγές στον ξυλόφουρνο, πλάι στο τζάκι της Όασης, στην κεντρική πλατεία του χωριού Άνω Πορόια.
Πού να μείνετε: Στον ξενώνα Λιμναίο στην περιοχή Χρυσοχώραφα στο φράγμα της Κερκίνης, με τα ζεστά, παραδοσιακά δωμάτια με τζάκι (από 50€ το δίκλινο). Στα χαριτωμένα, παραδοσιακά δωμάτια του ξενοδοχείου Έπαυλις στην Πορόια (από 35€). Στα κουκλίστικα, ατμοσφαιρικά δωμάτια του Βιγλάτορα στην Άνω Πορόια (από 65€). Στον Οικοπεριηγητή στο χωριό Κερκίνη, που προσφέρει άνετα δωμάτια από 60€ ανά διανυκτέρευση και αναλαμβάνει επίσης να σας μυήσει στα μυστικά της λίμνης και τις φυσιολατρικές δραστηριότητες που ενδείκνυνται στην περιοχή. 
Περισσότερα για την ΚερκίνηΕδώ 



*Λίμνη Πλαστήρα

(φωτό: Wikimapia)
Είκοσι τέσσερα μαγευτικά τετραγωνικά χιλιόμετρα με διαδρομές που αγκαλιάζουν τις όχθες της λίμνης αποτελούν τον φθινοπωρινό παράδεισο στην καρδιά της χώρας. Πεζοπορία, ποδηλατάδες, εξερευνήσεις των μικρών χωριών που «κρέμονται» από πάνω της, canoe kayak, ιππασία, mountain bike και ορειβασία είναι μερικές μόνο από τις φυσιολατρικές δραστηριότητες που θα κάνουν την εμπειρία σας στην λίμνη μοναδική. Τα χωριά που δεν πρέπει να παραλείψετε από τις εξερευνήσεις σας είναι το Κρυονέρι και το Νεοχώρι (που σηματοδοτούν μια μαγευτική διαδρομή στην μεταξύ τους απόσταση), τα γραφικά Καλύβια Πεζούλας και η κατάφυτη Νεράιδα με αμφιθεατρική θέα στη λίμνη, τον Όλυμπο και τον θεσσαλικό κάμπο.
Πού να φάτε: Παραδοσιακά πιάτα στην ταβέρνα Κορκοταράς στο χωριό Φυλακτή, τοπικές σπεσιαλιτέ, όπως το αγριογούρουνο, στο Φαγοπότι στα Καλύβια, νόστιμα μαγειρευτά στου Κελεπούρη στο Νεοχώρι και πέστροφα καπνιστή από την λίμνη σε οποιαδήποτε ταβέρνα της περιοχής.
Πού να μείνετε: Στις επιπλωμένες κατοικίες Αιολίδες στα Καλύβια, με όλες τις ανέσεις (από 50€ για το δίκλινο δωμάτιο). Στα πανέμορφα δωμάτια του τεσσάρων αστέρων Naiades Hotel στο Νεοχώρι (από 70€). Στα low budget παραδοσιακά, φιλόξενα δωμάτια του Ανθέμιον στο Νεοχώρι με θέα τη λίμνη (από 40€). Στα πολυτελή δωμάτια του μαγευτικού Mouzaki Palace Hotel and Spa στην μικρή πόλη Μουζάκι (από 85€). 
Περισσότερα για την λίμνη ΠλαστήραΕδώ 



*Πρέσπες

Δύο από τις ομορφότερες λίμνες της χώρας, τις οποίες μοιραζόμαστε με την Αλβανία και την ΠΓΔΜ, συναποτελούν τον Εθνικό Δρυμό Πρεσπών και ταυτόχρονα αποτελούν «σπίτι» για εκατοντάδες είδη σπάνιας χλωρίδας και πανίδας. Γύρω από τις όχθες τους, απλώνονται δεκαεπτά μικροί παραδοσιακοί οικισμοί: Θα εξερευνήσετε το κατοικημένο νησάκι του Αγίου Αχιλλείου, μέσα στην Μικρή Πρέσπα, το χωριουδάκι Ψαράδες στις όχθες της Μεγάλης Πρέσπας, από όπου ξεκινούν και οι περίφημες βαρκάδες που φθάνουν ως το «τριεθνές», το σημείο όπου διασταυρώνονται τα σύνορα των τριών «πατρίδων» της λίμνης. Από τα υπόλοιπα χωριά, θα επισκεφθείτε τον Άγιο Γερμανό, όπου θα βρείτε και κέντρο τουριστικής ενημέρωσης, και τους οικισμούς Λαιμός, Καρυές και Βροντερό.
Πού να φάτε: Ψαρομεζέδες με εξαιρετικό τσίπουρο στον «Ρούντο» στον Άγιο Γερμανό, πέστροφα στα κάρβουνα στην «Παράδοση» στους Ψαράδες, ντόπια κρεατικά στην ταβέρνα του Λάζαρου στο ίδιο χωριό.
Πού να μείνετε: Στα άνετα παραδοσιακά δωμάτια με τις σύγχρονες ανέσεις στον ξενώνα Mimallones (από 45€ για το δίκλινο δωμάτιο). Στα ρομαντικά δωμάτια του ξενοδοχείου Lingos στην Φλώρινα, αν προτιμάτε την πόλη για βάση σας (από 60€). Στα λιτά παραδοσιακά δωμάτια του ξενώνα Συντροφιά στους Ψαράδες (από 40€).
Περισσότερα για τις ΠρέσπεςΕδώ 



*Λίμνη Καστοριάς

Η πανέμορφη πόλη της Δυτικής Μακεδονίας μας κατακτά όχι μόνο με την αμφιθεατρική της γοητεία, αλλά και χάρη στην έλξη που μας ασκεί η λίμνη, κοντά στον Αλιάκμονα, στα «πόδια» του Γράμμου. Στα «SOS» της Καστοριάς είναι η περίφημη «γυρολιμνιά», που ξεκινά από την νότια «παραλία» και προχωρά μέσα από πλατανοδάση, σπηλιές (όπως αυτή του Δράκου με τις υπόγειες λίμνες και τις μυσταγωγικές σήραγγες με τους σταλακτίτες) και βυζαντινά μνημεία. Στην περιοχή του Ντολτσό, θα βολτάρετε ανάμεσα σε υπέροχα δείγματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και από τον Προφήτη Ηλία, στην βόρεια πλευρά της λίμνης, θα απολαύσετε υπέροχη θέα. Θα επισκεφθείτε επίσης τα Μουσεία Λαογραφίας, Ενδυματολογίας και Κέρινων Ομοιωμάτων. Θα περάσετε από τα γουναράδικα στην καρδιά της πόλης και θα καταστρώσετε εξορμήσεις στο απολιθωμένο δάσος στα Καστανοχώρια, λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη.
Πού να φάτε: Νόστιμες ελληνικές γεύσεις στο OuzoTherapy στην «νότια παραλία» της λίμνης, ωραίους μεζέδες με τσίπουρο στο Αλλοτινό, ζουμερά κρεατικά στο Στέκι του κυρ-Νίκου, αλλά και πιο δημιουργική κουζίνα στο bistro Γράδα, στην βόρεια παραλία.
Πού να μείνετε: Στα δωμάτια του πανέμορφου νεοκλασικού «Αρχοντικού της Βενετούλας» στο γραφικό Ντολτσό (από 50€ για το δίκλινο). Στα άνετα, μοντέρνα δωμάτια του Hotel Chloe λίγο έξω από την πόλη, με θέα στη λίμνη (από 70€). Στα λιτά, περιποιημένα δωμάτια του Hotel Anastassiou στην είσοδο της πόλης (από 40€). Στα παραδοσιακά δωμάτια του ξενώνα «Φιλοξενία» με πανοραμική θέα στην πόλη (από 50€).
Περισσότερα για την ΚαστοριάΕδώ 



*Λίμνη Ιωαννίνων

Πρόκειται ίσως για την λίμνη με τους περισσότερους μύθους να αιωρούνται πάνω από τα γαλήνια νερά της – γνωστότερος εκ των οποίων αυτός της, πνιγμένης στα νερά της, κυρα-Φροσύνης. Πέρα από τους μύθους, θα εξερευνήσετε και το νησάκι της Παμβωτίδας, με το Μουσείο του Αλή Πασά και τα παραδοσιακά καφενεδάκια του οικισμού. Απέναντι, στα Ιωάννινα, θα περιηγηθείτε στην παλιά πόλη με τα αρχοντικά σοκάκια και τα μαγαζιά με τα παραδοσιακά προϊόντα. Θα ανεβείτε ως το Κάστρο για να δείτε την λίμνη από ψηλά, θα επισκεφθείτε το Σπήλαιο του Περάματος με την τεράστια ποικιλία σταλακτιτών και σταλαγμιτών. Φυσικά, θα επιστρέψετε στις όχθες της λίμνης, για ρομαντικούς περιπάτους με εκπληκτική φθινοπωρινή θέα.
Πού να φάτε: Ντόπιες σπεσιαλιτέ, όπως φρέσκο ψάρι από τη λίμνη, ντόπιες χυλοπίτες και ηπειρώτικη κουζίνα σε όλα τα εστιατόρια της πόλης. Πιο συγκεκριμένα, στην Στοά Λούλη θα δοκιμάσετε ωραίους μεζέδες με live μουσική, στην παραλίμνια Ιθάκη θα φάτε καλομαγειρεμένη τοπική κουζίνα και στο Μπουκιά Μπουκιά θα τσιμπολογήσετε νόστιμη, ελαφρώς πιο δημιουργική ελληνική κουζίνα.
Πού να μείνετε: Στα πέτρινα παραδοσιακά δωμάτια του ξενώνα Κεντρικόν στην καρδιά της πόλης (από 50€ για το δίκλινο δωμάτιο). Στα άνετα δωμάτια του Bretania στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων (από 50€). Στο τεσσάρων αστέρων Dovitel Boutique Hotel στο Πέραμα, πολύ κοντά στο σπήλαιο (από 45€). Στα πολυτελή δωμάτια του πέντε αστέρων Epirus Lux Palace στην Εγνατία οδό (από την εξαιρετικά value for money τιμή των 65€). 
Περισσότερα για τα ΙωάννιναΕδώ 



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v