Καστοριά: Ο χειμώνας της πάει

Μία λίμνη, δύο βουνά, και ανάμεσά τους, όλη η αρχοντιά της δυτικής Μακεδονίας: Βάζουμε τα πιο ζεστά μας ρούχα και βολτάρουμε στις όχθες της λίμνης, στα σοκάκια και τα στέκια της πόλης και γνωρίζουμε από κοντά την βυζαντινή αίγλη της Καστοριάς.
Καστοριά: Ο χειμώνας της πάει
του Γιώργου Κόκουβα

Πόση αρχοντιά χωρά ανάμεσα σε δύο βουνά και μια λίμνη; Πόση βυζαντινή αίγλη μπορεί να φωλιάσει πάνω από τα παγωμένα νερά; Η φύση και η παράδοση δεν έκαναν τσιγκουνιές απαντώντας στις παραπάνω ερωτήσεις, δημιουργώντας στην δυτική Μακεδονία ένα σκηνικό που δεν απέχει πολύ από την εικόνα ενός ελληνικού νησιού.

Μόνο που στην περίπτωση της Καστοριάς, ο χειμώνας της πάει εξίσου με το καλοκαίρι. Και το «νησί» γίνεται φιλόξενο και απολαυστικό, ακόμη κι όταν το θερμόμετρο έχει αρνητικό πρόσημο. Άλλωστε, αν δεν σας ζεστάνουν αρκετά τα γουναρικά της περιοχής, θα το κάνει η ζεστασιά των ντόπιων, που αποτελεί τελικά την βάση της αμφιθεατρικής ομορφιάς αυτού του τόπου που μπορεί να σε κερδίσει και να σε «χορτάσει» από την πρώτη στιγμή, από την είσοδο ακόμη στην πόλη.

*Στις όχθες της λίμνης

Μπορεί να είναι χτισμένη στην ζεστή αγκαλιά που σχηματίζουν το Βίτσι και ο Γράμμος, αλλά το βλέμμα του «πρωτάρη» της Καστοριάς δεν μπορεί παρά να πλανηθεί μαγεμένο στην επιφάνεια της λίμνης Ορεστιάδας.

Αυτή είναι και η “SOS” βόλτα που οφείλει κάθε (πρωτάρης και μη) επισκέπτης να κάνει στην Καστοριά: την περίφημη «γυρολιμνιά». Μπείτε στο αυτοκίνητο (ή οι πιο τολμηροί, φορέστε τα αθλητικά σας και τα ζεστά σας μπουφάν) και ξεκινήστε από την «νότια παραλία» την πανέμορφη παραλίμνια διαδρομή, που κινείται μέσα από αιωνόβια πλατάνια, βυζαντινά κτίσματα, σπηλιές και αρχοντικές γειτονιές.

Αυτές τις τελευταίες θα τις βρείτε σε αφθονία λίγο πιο κάτω, στην περιοχή του Ντολτσό, όπου η παραδοσιακή αρχιτεκτονική της δυτικής Μακεδονίας κάνει πάρτι, με καλεσμένους τα αρχοντικά κτίσματα του 18ου αιώνα, το Μουσείο Λαογραφίας και τα πλακόστρωτα δρομάκια.

Συνεχίζοντας στις όχθες της λίμνης, μπροστά σας θα εμφανιστεί η Σπηλιά του Δράκου, που ανακαλύφθηκε το 1954, αποκαλύποντας δέκα αίθουσες, επτά υπόγειες λίμνες και σήραγγες γεμάτες σταλακτίτες. Η σπηλιά είναι επισκέψιμη καθημερινά εκτός Δευτέρας, ενώ πιο δίπλα θα βρείτε το ξωκλήσι του Αγίου Νικολάρου, λαξευμένο πάνω στα βράχια.

Ακόμη πιο πέρα, στέκει (εδώ και δέκα αιώνες) το μοναστήρι της Παναγιάς της Μαυριώτισσας, ένα εξαιρετικό δείγμα από την ούτως ή άλλως μεγάλη κληρονομιά της Καστορίας, η οποία μετρά πάνω από 70 βυζαντινούς ναούς. Κάντε μια στάση στο αναψυκτήριο δίπλα στη μονή για να πάρετε ανάσα, γιατί η θέα από τον Προφήτη Ηλία στην βόρεια πλευρά της λίμνης υπόσχεται να σας την κόψει, λίγο πριν καταλήξετε στο τέρμα της διαδρομής, τον Ναυτικό Όμιλο.

*Στις πιάτσες της πόλης

Κάπως έτσι, η «γυρολιμνιά» θα σας φέρει στην «βόρεια παραλία», όπου τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργηθεί ένα καταφύγιο εναλλακτικών στεκιών που προτιμούν οι ντόπιοι για το καφεδάκι τους. Ξεκίνησε ως φοιτητική πιάτσα, αλλά οι εξαιρετικά φιλικές τιμές έπεισαν και τους πιο δύσπιστους, κι έτσι εκεί, στην γειτονιά των «Ψαράδικων» θα βρείτε τους Καστοριανούς να… μιμούνται τους Θεσσαλονικείς στο άραγμα σε χαλαρά all day στέκια όπως η Σβούρα, ο Κουρσάρος και ο Βάτραχος, λίγο πιο πάνω, στα Πλατάνια.

Στη «νότια παραλία» από την άλλη, θα βρείτε τα πιο mainstream café-bar που το βράδυ μεταμορφώνονται σε «club», με ντεσιμπέλ αγρίων διαθέσεων, που κυμαίνονται από pop μέχρι… βαθύ λαϊκό. Τέτοιες γωνιές θα βρείτε στο Lago, το Zaza και το Cozi. Εκεί, κατά μήκος της νότιας περαντζάδας θα εντοπίσετε και τα περισσότερα παραδοσιακά μαγαζάκια: Επιβάλλεται η βόλτα ανάμεσα στα γουναράδικα και η εξασφάλιση των επιούσιων… γιγάντων Καστοριάς. Σταματήστε στις όχθες για άλλον έναν ρομαντικό περίπατο και μια μίνι στάση στις πάπιες που όλο και κάτι περιμένουν από εσάς.

*Περισσότερα αξιοθέατα και δραστηριότητες

-Τα Μουσεία της πόλης διεκδικούν λίγο από τον χρόνο σας: Πιο δυνατοί διεκδικητές, το Μουσείο Λαογραφίας που λειτουργεί εδώ και 35 χρόνια στο Ντολτσό, το Μουσείο Ενδυματολογίας στην ίδια περιοχή, καθώς και το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων στο κοντινό Μαυροχώρι, περιέχουν αρκετή από την παράδοση που κρύβει η «αρχόντισσα» της δυτικής Μακεδονίας. Μάθετε περισσότερα για καθένα από αυτά στην ειδική στήλη της τουριστικής ιστοσελίδας της Καστοριάς
-Ο Λιμναίος Οικισμός κοντά στο χωριό Δισπηλιό στις όχθες της λίμνης αποτελεί μια αναπαράσταση του Νεολιθικού Οικισμού που υπήρξε στην περιοχή περίπου έξι χιλιάδες χρόνια πριν.
-Ανάλογα με την εποχή που θα επισκεφθείτε την Καστοριά, πιθανότατα θα πετύχετε κάποια γιορτή ή τοπικό έθιμο που θα σας φτιάξει την διάθεση. Τα πιο δημοφιλή είναι τα «Ραγκουτσάρια» του Ιανουαρίου, τα πρώτα δηλαδή «καρναβάλια» της χρονιάς, και φυσικά, το River Party στο γειτονικό Νεστόριο την πρώτη εβδομάδα κάθε Αυγούστου, φεστιβάλ που συνεχώς κερδίζει έδαφος στην ετήσια ατζέντα της Βόρειας (και όχι μόνο) Ελλάδας.
-Σκι στο Βίτσι: Με δύο βουνά να την περικλείουν, θα ήταν παράδοξο η Καστοριά να μην είχε διέξοδο για το απόλυτο χειμερινό σπορ. Στο χιονοδρομικό κέντρο στο Βίτσι, σε υψόμετρο 1.610 μέτρων θα βρείτε πέντε πίστες και τρεις αναβατήρες, με 16 χιλιόμετρα συνολικό μήκος διαδρομών. Μπορεί να μοιάζει με… μίνι-χιονοδρομικό κέντρο, αλλά σίγουρα θα σας αποζημιώσει η μικρή αναμονή και το συγκλονιστικό τοπίο, που ξεπροβάλλει ανάμεσα στις οξιές του βουνού. 

*Πού θα φάτε
Στο OuzoTherapy, στο καλύτερο σημείο της νότιας παραλίας, θα απολαύσετε νόστιμες ελληνικές γεύσεις σε παραδοσιακό σκηνικό, έχοντας πολλές πιθανότητες να πετύχετε και κάποιο live. Στο Αλλοτινό, θα πιάσετε τραπέζι για τσίπουρο και μεζεδοκατάσταση αλά παλαιά, ενώ στο Στέκι, ο κύριος Νίκος – σημαντική… μορφή της περιοχής- θα σας σερβίρει εξαιρετικά κρεατικά στη σχάρα και μερικές νόστιμες δημιουργικές γεύσεις, όπως το χοιρινό του με τα δαμάσκηνα.

Στην βόρεια παραλία, θα γευθείτε πιο δημιουργική κουζίνα και πιο gourmet πιάτα στο bistro-restaurant Γράδα, ενώ στην καρδιά της πόλης, θα εντοπίσετε το καφενείο-ουζερί του κυρίου Σπύρου, που εγκατέλειψε την Αθήνα για χάρη της Καστοριάς, και σερβίρει ουζομεζέδες και συμπάθεια στην πλατεία Δαβάκη. Σε όλα τα παραπάνω, υπολογίστε περί τα 15€ κατ’ άτομο ή και λιγότερο στις περιπτώσεις των μεζέδων που θα συνοδεύουν το τσίπουρο ή το κρασί σας – οι τιμές εδώ παραμένουν προσιτές.

*Πού θα μείνετε
Στο πανέμορφο νεοκλασικό Αρχοντικό της Βενετούλας στο γραφικό Ντολτσό, τα άνετα και ρομαντικά δωμάτια του οποίου αντικρίζουν κατάματα την λίμνη – από 50€ ανά διανυκτέρευση. 
Στα άνετα και μοντέρνα δωμάτια του Chloe Hotel, ενάμιση χιλιόμετρο από το κέντρο της πόλης με θέα στη λίμνη και το Βίτσι – από 60€ ανά διανυκτέρευση για το δίκλινο δωμάτιο. 
Στα προσεγμένα δωμάτια του Anastassiou Hotel, στην είσοδο της πόλης, με θέα στην λίμνη και στον όμορφο κήπο του κτίσματος – από 40€ ανά διανυκτέρευση. 
Στα κλασικά, παραδοσιακά δωμάτια του ξενώνα Filoxenia, στα «ψηλά» της Καστοριάς, από όπου φαίνεται πανοραμικά η πόλη και η λίμνη, η οποία απέχει μόλις 100 μέτρα από την περιοχή – από 45€ ανά διανυκτέρευση για το δίκλινο δωμάτιο. 
Στα αρχοντικά δωμάτια του ατμοσφαιρικού Hotel Doltso στην ομώνυμη περιοχή της παλιάς πόλης, με καλαίσθητες πινελιές και όλες τις ανέσεις – από 70€ ανά διανυκτέρευση για το δίκλινο δωμάτιο. 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v