Επιστροφή στην Λίμνη Πλαστήρα

Ένα σαββατοκύριακο στη λίμνη Πλαστήρα αποτελεί τον ιδανικό αποχαιρετισμό στο Φθινόπωρο και τον καλύτερο τρόπο να υποδεχθούμε τον Χειμώνα: Με καταπράσινες, υδάτινες εικόνες φύσης και χαλαρή, αναζωογονημένη διάθεση.
Επιστροφή στην Λίμνη Πλαστήρα
της Έλενας Μπούλια

Ομορφιά που κόβει την ανάσα. Ένα τοπίο που άλλοτε μοιάζει απόκοσμο, σεληνιακό και άλλοτε τόσο γήινο, φιλόξενο και ζεστό, δημιουργώντας την ανάγκη να κουρνιάσεις στην αγκαλιά κάποιου κορμού και να αφήσεις μόνο το βλέμμα να κινείται ακολουθώντας την κίνηση των πουλιών πάνω από τη λίμνη.

Η ιστορία της λίμνης Πλαστήρα ξεκινά ουσιαστικά από το 1960, όταν ολοκληρώθηκε, με πολλά χρόνια καθυστέρησης, το φράγμα της εξόδου του Ταυρωπού προς τον Αχελώο. Χάρη στην πρωτοβουλία της κατασκευής φράγματος, από τον Στρατηγό Νικόλαο Πλαστήρα, το οποίο όχι μόνο έλυσε το αρδευτικό και υδρευτικό πρόβλημα του θεσσαλικού κάμπου αλλά παρείχε με την δύναμη του νερού και ηλεκτρικό ρεύμα, η περιοχή απέκτησε μία από τις εντυπωσιακότερες λίμνες της Ελλάδας.

Βόλτες γύρω από την λίμνη
Καθώς η περιοχή και τα χωριά γύρω από την λίμνη Πλαστήρα προσφέρονται για ηρεμία και απόλυτη χαλάρωση, ο ιδανικότερος τρόπος για να διασκεδάσετε την εκδρομή σας εκεί απαιτεί... αθλητικά παπούτσια. Αν, μάλιστα, διαθέτετε και ποδήλατο, τόσο το καλύτερο, καθώς θα αποφύγετε σχεδόν τελείως να χρησιμοποιήσετε αυτοκίνητο, προκειμένου να βολτάρετε γύρω από την λίμνη και να απολαύσετε τοπία και εικόνες που πραγματικά δημιουργούν συγκίνηση.

Καθώς η λίμνη είναι τεράστια, η περίμετρός της είναι περίπου 70 χιλιόμετρα, είναι πρακτικά αδύνατο να την γυρίσετε όλη, με τα πόδια ή το ποδήλατο, σε μία μέρα. Αν ο χρόνος σας περισσεύει, το ιδανικό είναι όσες ημέρες βρεθείτε εκεί να πραγματοποιείτε και από μία διαδρομή στα πιο ενδιαφέροντα σημεία γύρω από αυτήν. Αν πάλι έχετε βρεθεί εκεί για ένα μόνο σαββατοκύριακο, η διαδρομή την οποία πρέπει οπωσδήποτε να ακολουθήσετε είναι αυτή που ξεκινά από το χωριό Κρυονέρι και καλύπτει το αριστερό τμήμα της λίμνης, μέχρι το Νεοχώρι. Η απόσταση ανάμεσα στα δύο χωριά είναι περίπου 9 χιλιόμετρα, οπότε είναι στην κρίση σας το πώς θα την καλύψετε.

Το Κρυονέρι είναι ένα όμορφο, γραφικό χωριό της περιοχής, όμως τα Καλύβια Πεζούλας είναι που προσελκύουν την μεγαλύτερη τουριστική κίνηση, καθώς εκεί βρίσκονται ταβέρνες, ξενώνες και καφέ. Επιπλέον, λίγα μέτρα μακρύτερα από το χωριό βρίσκεται και η πλαζ της Πεζούλας, στην οποία το καλοκαίρι συρρέει πλήθος κολυμβητών, ενώ εκεί εδρεύουν και οι εγκαταστάσεις για λιμναίες δραστηριότητες αλλά και για τοξοβολία (δείτε παρακάτω). Από την περιοχή ξεκινούν, άλλωστε, ο ποδηλατόδρομος και τα πεζοπορικά μονοπάτια για τη λίμνη Πλαστήρα.

Αν σκοπεύετε να πραγματοποιήσετε την διαδρομή με αυτοκίνητο, η Πεζούλα είναι το σημείο όπου πρέπει να στρίψετε δεξιά, ακολουθώντας ταμπέλες προς Νεράϊδα. Πρόκειται για ένα μαγευτικό χωριό, όπως μαρτυρά και το όνομά του, σε υψόμετρο 1.200 μέτρων, πνιγμένο από καταπράσινα έλατα, το οποίο προσφέρει την καλύτερη αμφιθεατρική θέα στην λίμνη, τον θεσσαλικό κάμπο, μέχρι και τον Όλυμπο. Τους χειμερινούς μήνες, στην περιοχή Καραμανώλη, λίγο μετά τη Νεράϊδα λειτουργεί ορειβατικό καταφύγιο και χιονοδρομικό κέντρο –περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Μετά την Νεράϊδα ο δρόμος κατηφορίζει στο παραλίμνιο Νεοχώρι, ένα ακόμα πολύ ζωντανό και τουριστικό χωριό, το οποίο προσελκύει επισκέπτες που έρχονται για να θαυμάσουν όχι μόνο την δική του άποψη προς την λίμνη αλλά και τον Βοτανικό Κήπο. Στα δέκα στρέμματα που εκτείνεται ο Κήπος συγκεντρώνεται μεγάλο μέρος της χλωρίδας της ευρύτερης περιοχής, καθώς και κάποια ενδιαφέροντα είδη της τοπικής πανίδας, στο παρατηρητήριο άγριων ζώων και πουλιών. Σερβιριστείτε έναν ζεστό καφέ από το μικρό κατάστημα του κήπου, καθίστε σε ένα παγκάκι, κάτω από τον φθινοπωρινό ήλιο και αφιερώστε μερικές στιγμές για να αναπνεύσετε και να απολαύσετε την υπέροχη ατμόσφαιρα. Εναλλακτικά, το Αγνάντι σας περιμένει για καφέ, γλυκό, φαγητό και -γιατί όχι;- διαμονή, αν σας πιάσει η νύχτα. Έχετε ήδη δει το εντυπωσιακότερο τμήμα της λίμνης.

Τα αξιοθέατα της περιοχής που δεν πρέπει να χάσετε
Αν σας έλειψε λίγη παράδοση και ιστορία, λίγα μόνο χιλιόμετρα από το Νεοχώρι, στο ορεινό χωριό Καρίτσα, βρίσκεται το μοναστήρι της Πελεκητής, χτισμένο στην άκρη ενός βράχου ύψους 1.400 μέτρων. Το μοναστήρι «πελεκήθηκε» το 1529 και διαθέτει δύο ναούς –της Αναλήψεως του Σωτήρος του 1654 και της Παναγίας του 1666, με το περίτεχνο επίχρυσο τέμπλο.

Συνεχίζοντας την διαδρομή σας νότια θα συναντήσετε το περίφημο φράγμα της λίμνης, στο οποίο συναθροίζονται πάγκοι με τουριστικά προϊόντα και κόσμος που διαλέγει τα «βρώσιμα» αναμνηστικά από την περιοχή. Πριν από το φράγμα, όμως, θα έχετε πιθανότατα περάσει το εκπαιδευτικό δάσος Μπελοκομύτη, όπου οι πεζοπόροι θα ανακαλύψουν έναν μικρό παράδεισο, με οικολογικά μονοπάτια ανεκτίμητης φυσικής αξίας. Διασχίστε το φράγμα και θα βρεθείτε στο χωριό Καστανιά, με τα παραδοσιακά καφενεία και ένα εστιατόριο-έκπληξη, το «Ονείρων Άκρη» (τηλ. 24410 94855), όπου γκουρμέ συνταγές συναντούν τοπικές γεύσεις, με επίκεντρο το κρέας.

Δραστηριότητες
Αθλητικές δραστηριότητες για κάθε γούστο προσφέρει στον επισκέπτη της η λίμνη Πλαστήρα, οι οποίες μάλιστα κορυφώνονται την εποχή του Φθινοπώρου. Έτσι, οι επιλογές σας κατά τον ελεύθερο χρόνο σας εκεί είναι οι εξής:
-Ορειβασία: Οι πλαγιές των γύρω βουνών, στον ορεινό όγκο των Αγράφων, προσφέρονται για ορειβατικές διαδρομές πάσης φύσης. Οι έμπειροι ορειβάτες έχουν την δυνατότητα να φτάσουν στο οργανωμένο καταφύγιο των Αγράφων, όπου μπορούν και να διαμείνουν, με κόστος 17 ευρώ για διανυκτέρευση και πρωινό. Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα 24410-92922 και 6932 744 194.
-Ιππασία: Στα βόρεια της λίμνης, στην περιοχή Μορφοβούνι, κοντά στο Κρυονέρι, βρίσκονται οργανωμένες εγκαταστάσεις ιππασίας, οι οποίες απευθύνονται σε μικρούς και μεγάλους. Περισσότερες πληροφορίες θα σας δώσει ο υπεύθυνος του Ιππικού Τουρισμού Χρήστος Ζαμπέτας, στο τηλέφωνο 24410 92855. Στις ίδιες εγκαταστάσεις, ονόματι Saloon, θα ζητήσετε πληροφορίες και για τοξοβολία ή κανό στην λίμνη.
-Ποδήλατο βουνού: Θα το βρείτε εκεί, στα Καλύβια Πεζούλας, και θα το νοικιάσετε με 15 ευρώ την ώρα. Εφόσον το επιθυμείτε, έμπειροι οδηγοί θα αναλάβουν την ασφαλή περιήγησή σας στο δάσος. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο www.tavropos.com.
-Canoe Kayak: Η εταιρία Trekking Hellas αναλαμβάνει να σας ταξιδέψει στα ομορφότερα και πιο δυσπρόσιτα, οδικώς, σημεία της λίμνης, η οποία είναι πάντα ήσυχη και ασφαλής, με τα διθέσια κανό της. Το trip διαρκεί δύο περίπου ώρες και το κόστος είναι 20 ευρώ κατ’άτομο. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Διαμονή
-Mouzaki Palace Hotel & Spa
: Στις παρυφές της μικρής πόλης Μουζάκι, το νέο στολίδι της Δυτικής Θεσσαλίας, προσφέρει πανοραμική θέα στον θεσσαλικό κάμπο. Οι τιμές των δωματίων αυτήν την περίοδο είναι από 95 ευρώ για ένα δίκλινο δωμάτιο με θέα, πρωινό, παροχή ασύρματου δικτύου σε όλους τους χώρους του ξενοδοχείου, χρήση εσωτερικής θερμαινόμενης πισίνας, σάουνας και γυμναστηρίου.
-Αιολίδες: Το πολυτελέστερο ίσως συγκρότημα επιπλωμένων κατοικιών της περιοχής βρίσκεται σε υψόμετρο 800 μέτρων, στα δυτικά παράλια της λίμνης, στην περιοχή Καλύβια. Αυτήν την εποχή το ξενοδοχείο προσφέρει το δίκλινο δωμάτιο από Κυριακή έως Πέμπτη στα 50 ευρώ την βραδιά και από Παρασκευή έως Κυριακή στα 80 ευρώ την βραδιά, συμπεριλαμβανομένου πρωινού, το οποίο σερβίρεται στα δωμάτια.
-Ναϊάδες: Ένα πανέμορφο ξενοδοχείο, στο χωριό Νεοχώρι, που συνδυάζει τοπική αρχιτεκτονική αλλά και σπάνια φινέτσα και παροχές πολλών αστέρων, όπως σάουνα, υδρομασάζ, γυμναστήριο, παιδότοπος, γήπεδο μπάσκετ, τένις και βόλεϊ. Οι τιμές του ξενοδοχείου αυτή την εποχή ξεκινούν από 70 ευρώ για ένα δίκλινο δωμάτιο συμπεριλαμβανομένου πρωινού.
-
Ξενοδοχείο Ν. Πλαστήρας: Το αυθεντικό εξοχικό σπίτι του Συνταγματάρχη Ν. Πλαστήρα μετατράπηκε πριν μερικά χρόνια σε ένα γραφικό ορμητήριο, στο πανέμορφο χωρίο της Νεράιδας. Η τιμή του ξενοδοχείου για ένα δίκλινο είναι στα 55 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου πρωινού.
-Kazarma Lake Resort & Spa:
To νεόκτιστο πεντάστερο ξενοδοχείο στα Καλύβια Φυλακτής, διαθέτει άρτια οργανωμένο spa και εξαιρετικό εστιατόριο. Η τιμή για ένα δίκλινο με πρωινό και την χρήση σάουνας, χαμάμ, εσωτερικής πισίνας κ.α. ξεκινά από 108 ευρώ.

Φαγητό
Ποιοτικό και οικονομικό βρίσκουν το φαγητό στις περισσότερες ταβέρνες της περιοχής, όσοι έχουν επισκεφθεί την Λίμνη Πλαστήρα. Στην τοπική κουζίνα κυριαρχεί το κρέας, και μάλιστα τα μπριζολάκια και τα λουκάνικα, όμως αν θέλετε να δοκιμάσετε κάτι διαφορετικό, επισκεφθείτε ένα από τα ιχθυοτροφεία-εστιατόρια στα παραλίμνια χωριά, π.χ. στην Πλαζ Πεζούλας, τα οποία σερβίρουν ολόφρεσκη πέστροφα καπνιστή. Κατά τα άλλα, εγγυημένες προτάσεις για φαγητό είναι οι εξής:

-Κορκοταράς: Παραδοσιακή ταβέρνα με κρέατα άριστης ποιότητας στο χωριό Φυλακτή (τηλ. 24410 92268).

-Φαγοτόπι: Πασίγνωστο για τις παραδοσιακές του σπεσιαλιτέ, όπως αγριογούρουνο με δαμάσκηνο. Βρίσκεται στην περιοχή Καλύβια Πεζούλας (τηλ. 24410 92998).

-Δειπνοσοφιστής: Διάσημη οικογενειακή ταβέρνα, με προσεγμένη ατμόσφαιρα και αξιοπρεπές φαγητό που βασίζεται στα ψητά και στα μαγειρευτά. Βρίσκεται και αυτή στα Καλύβια Πεζούλας (τηλ. 24410 92977).

-Κελεπούρης: Κρεατικά στη σούβλα, μαγειρευτά και -αν είστε τυχεροί- νόστιμες σούπες, σε μία καθαρά παραδοσιακή ταβέρνα. Βρίσκεται στο Νεοχώρι (τηλ. 24410 93207).

-Τσουκαλάς: Ψητά και μαγειρευτά από καλής ποιότητας τοπικά υλικά. Θα τον βρείτε στον δρόμο που οδηγεί από το Κρυονέρι στην Κερασιά (τηλ. 24410-92926).

Στα σχόλια περιμένουμε τις δικές σας προτάσεις για φαγητό και δραστηριότητες γύρω από την λίμνη...

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v