5 φθινοπωρινές αποδράσεις με «γιορτινή» αφορμή

Γιορτή κάστανου στο Πήλιο, φεστιβάλ φιστικιού στην Αίγινα, δρόμοι κρασιού στην Νεμέα και άλλες φυσιολατρικές αφορμές για τις πρώτες φθινοπωρινές εξορμήσεις.
5 φθινοπωρινές αποδράσεις με «γιορτινή» αφορμή
του Γιώργου Κόκουβα

Το φθινόπωρο επιτέλους έφτασε, και η ελληνική επαρχία το γιορτάζει δεόντως, διοργανώνοντας μια σειρά γιορτών, φεστιβάλ και διοργανώσεων για κάθε γούστο, προκαλώντας μας για τις πρώτες μίνι-αποδράσεις της σεζόν.

Από νησιωτικά weekends με αγροτουριστική αφορμή μέχρι τις γιορτές ορεινών χωριών που τιμούν τις σοδειές τους και από τα… καζάνια του τσίπουρου μέχρι τις αθλητικές διοργανώσεις στην ελληνική ύπαιθρο, ταξιδεύουμε σε πέντε διαφορετικές γωνιές της επαρχίας και βρίσκουμε τις καλύτερες αφορμές να ξεσκάσουμε αυτό το φθινόπωρο.

*Στην Αίγινα για το Fistiki Fest

Ό,τι πρέπει για να μην αφήσουμε την μυρωδιά του καλοκαιριού να φύγει από πάνω μας, ο Σαρωνικός μας προσκαλεί για απόδραση στην Αίγινα το προτελευταίο σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου, για το καθιερωμένο πλέον Φεστιβάλ Φιστικιού, που τιμά τον διάσημο ΠΟΠ αιγινήτικο καρπό.



Η γιορτή: Το Aegina Fistiki Fest 2013 διοργανώνεται από τις 19 ως τις 22 Σεπτεμβρίου και ξεκινά με ένα θέατρο δρόμου – ιστορική αναδρομή της πορείας της φιστικιάς και των εθίμων της. Φυσικά, καθ’ όλη την διάρκεια θα φιλοξενούνται 60 παραγωγοί στην μεγάλη εμπορική έκθεση, και θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε και να αγοράσετε τον καρπό σε κάθε εκδοχή του – από γλυκολιχουδιές και λάδι μέχρι καλλυντικά και ηδύποτα με βάση το φιστίκι Αιγίνης. Παράλληλα θα υπάρχουν καλλιτεχνικά δρώμενα, μουσική, χορός, εκδηλώσεις για παιδιά, γαστρονομικές εκπλήξεις, και πολιτιστικές περιηγήσεις. Στα highlights, η σαββατιάτικη συναυλία του Χρήστου Νικολόπουλου στο λιμάνι. Δείτε το πλήρες πρόγραμμα εδώ
Τι άλλο να κάνετε: Βόλτες στα σοκάκια της Αίγινας, φθινοπωρινούς περιπάτους στον λόφο της Παληαχώρας, ψαροφαγία στο γραφικό ψαροχώρι της Πέρδικας και τις τελευταίες τολμηρές βουτιές της σεζόν στο Κλειδί ή το ακατοίκητο νησάκι της Μονής – θα φτάσετε με βαρκάκι από το λιμάνι της Πέρδικας.
Πού να μείνετε: Στα άνετα, όμορφα και οικονομικά δωμάτια του Villa Rodanthos στην Πέρδικα (από 35€ για το δίκλινο δωμάτιο). Στα μεγάλα, μοντέρνα δωμάτια του ξενοδοχείου Δανάη σε πολύ καλή τοποθεσία στην Αίγινα (από 68€). Στα ευρύχωρα, οικονομικά στούντιο της Βενετίας στην Πέρδικα, λίγα μέτρα από την θάλασσα (από 36€). 

*Στην Νεμέα για… κρασί και ποδηλασία

Διαδρομές πλάι στον Ασωπό, δοκιμές ντόπιου κρασιού και ορθοπεταλιές στην φύση της Νεμέας μας προσκαλούν στην Κορινθία στις αρχές Οκτωβρίου, εμάς και το ποδήλατό μας.
 


Η διοργάνωση: Πρόκειται για τον 5° Ποδηλατικό Γύρο Οινοποιείων Νεμέας, που φέτος οι διοργανωτές ονόμασαν… «Take Five» και θα λάβει χώρα στις 13 Οκτωβρίου. Οι φίλοι του ποδηλάτου και του κρασιού θα βρουν την ιδανική ευκαιρία να χαρούν όχι μόνο το αγαπημένο τους άθλημα αλλά και την φύση της Κορινθίας, σε συνδυασμό με τις μεθυστικές γεύσεις τοπικών οινοποιείων. Θα υπάρχουν δύο διαδρομές, μία «light» περίπου 40 χιλιομέτρων για αστικούς ή αρχάριους ποδηλάτες και μία για πιο προχωρημένους – και οι δύο θα διασχίζουν τα ντόπια αμπελοτόπια, περνώντας πλάι στον Ασωπό. Φυσικά, θα κάνουν διαλείμματα από το πετάλι για να επισκεφθούν τέσσερα τοπικά οινοποιεία για δοκιμές υπέροχων νεμεατικών κρασιών, τα οποία θα έχουν και την τιμητική τους στο τέλος της διαδρομής, όπου θα συνδυαστεί η οινογνωσία με τις ωραίες γεύσεις και τον χορό. Περισσότερες πληροφορίες θα μάθετε εδώ.
Τι άλλο να κάνετε: Θα επισκεφθείτε την Αρχαία Νεμέα και τον αρχαιολογικό της χώρο για γνωριμία με τα «χώματα» των ηράκλειων άθλων, θα εξερευνήσετε τις αρχαίες Κλεωνές και τον Ναό του Ηρακλή, θα δείτε την Παναγιά του Βράχου στον ψηλό επιβλητικό βράχο στην είσοδο της Νεμέας και θα περιπλανηθείτε στην ορεινή Κορινθία, λίγα χιλιόμετρα μακριά – μάθετε περισσότερα για την Νεμέα εδώ και για την ορεινή Κορινθία εδώ
Πού να μείνετε: Στα ρομαντικά, παραδοσιακά δωμάτια του ξενώνα Αρχοντικό Κεφαλάρι (από 40€ για το δίκλινο δωμάτιο). Στα όμορφα δωμάτια του ξενώνα Varnevo στα Άνω Τρίκαλα (από 40€). Στα άνετα δωμάτια του Ξενώνα Ελισσών με τα μεγάλα μπαλκόνια και την ωραία θέα, στο Κρυονέρι (από 40€). 

*Στις Σπέτσες για... μαραθώνιο 

Δεύτερη αφορμή για γεύση «καλοκαιριού» μας δίνει ο Αργοσαρωνικός, με τον Spetses Mini Marathon που προσκαλεί ερασιτέχνες και επαγγελματίες δρομείς και κολυμβητές για το πιο φυσιολατρικό και αθλητικό event του Φθινοπώρου.



Η διοργάνωση
: Θα πραγματοποιηθεί από τις 11 ως τις 13 Οκτωβρίου στις Σπέτσες, προσκαλώντας δρομείς και κολυμβητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό (πέρυσι οι συμμετοχές έφτασαν τις 3.000) για έναν πλήρη φυσιολατρικό γύρο του νησιού (αγώνας 25 χιλιομέτρων) και έναν «fun run» ιστορικό γύρο της πόλης (5 χιλιόμετρα). Επίσης, θα διοργανωθεί κολυμβητικός αγώνας «Διάπλους Σπετσών» αλλά και παιδικός αγώνας δρόμου και κολύμβησης. Μάθετε περισσότερες πληροφορίες εδώ
Τι άλλο να κάνετε: Θα βολτάρετε στην Ντάπια, το γραφικό λιμάνι, θα επισκεφθείτε το σπίτι της Μπουμπουλίνας και το Μουσείο των Σπετσών, θα βολτάρετε στην καταπράσινη ενδοχώρα και θα επιχειρήσετε παγωμένες βουτιές στον Βρέλλο ή στους Αγίους Αναργύρους. Περισσότερα tips για τις Σπέτσες, εδώ
Πού να μείνετε: Στα low budget δωμάτια του Victoria Studios στην Κουνουπίτσα – από 35€ για το δίκλινο δωμάτιο. Στα μικρά, ρομαντικά δωμάτια του Villa Christina κοντά στο λιμάνι – από 50€. Στα περιποιημένα στούντιο του Theo μεταξύ Ντάπιας και Κουνουπίτσας – από 40€.

*Στο Πήλιο για την γιορτή του κάστανου

Το αγαπημένο μας βουνό μας δίνει αφορμές να εξερευνήσουμε τα χρυσαφένια του δάση, υποδεχόμενοι το φθινόπωρο με μυρωδιά ψημένου κάστανου και ορεινές βόλτες στα γραφικά του χωριουδάκια.



Η γιορτή: Το κάστανο έχει πάντα την τιμητική του το τελευταίο σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου (αν και τα προεόρτια συνήθως ξεκινούν αρκετές μέρες νωρίτερα). Τον πρώτο λόγο έχει το Μούρεσι, μία από τις πρώτες σε παραγωγή κάστανου περιοχές της χώρας. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στο χωριό Ξουρίχτι, όπου οι επισκέπτες και οι ντόπιοι δοκιμάζουν λιχουδιές με βάση το κάστανο, τις συνοδεύουν με ντόπιο κρασί, χορεύουν στις μουσικές εκδηλώσεις και φεύγουν με τοπικά προϊόντα από την έκθεση των ντόπιων παραγωγών στις αποσκευές τους.
Τι άλλο να κάνετε: Θα εξερευνήσετε το ορεινό Πήλιο, θα βολτάρετε στην ρομαντική Τσαγκαράδα και στο παραμυθένιο δάσος της, θα δοκιμάσετε τοπικές λιχουδιές στην Μακρινίτσα και την Βυζίτσα και θα κάνετε βόλτα με το τρενάκι στις Μηλιές. Περισσότερα πηλιορείτικα best of εδώ
Πού να μείνετε: Στα όμορφα κι απέριττα δωμάτια του Ξενώνα Ανάσα στην Ζαγορά – από 25 έως 40€ για το δίκλινο δωμάτιο. Στο άνετο, φιλόξενο αλλά και οικονομικό (για τα δεδομένα της Τσαγκαράδας) Αρχοντική Νίκη - από 50€. Στον ειδυλλιακό ξενώνα Κλειώ στην Πορταριά, με την εντυπωσιακή θέα – τα δίκλινα στούντιο ξεκινούν από τα 40€.

*Στην ορεινή Ευρυτανία για την γιορτή τσίπουρου

Ένα γραφικό, παρθένο από την τουριστική ανάπτυξη χωριουδάκι της Ευρυτανίας φροντίζει κάθε Οκτώβριο να βάλει στη φωτιά τα καζάνια του και να προσκαλέσει τους λίγους και καλούς που γνωρίζουν για την γιορτή του τσίπουρου, που είναι απλώς η αφορμή για ένα φυσιολατρικό γλέντι στην Δομνίστα.



Η γιορτή τσίπουρου
: Διοργανώνεται το τελευταίο σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου (25-27/10) στην Δομνίστα Ευρυτανίας και περιλαμβάνει γνωριμία με την ιεροτελεστία της παραγωγής του τσίπουρου από τους «στέμφυλους» και φυσικά, δοκιμή του συνοδεία τοπικών εδεσμάτων.
Τι άλλο να κάνετε: Θα επισκεφθείτε τα ευρήματα της αρχαίας Φαντίνου, το μνημείο της Εθνικής Αντίστασης (στη Δομνίστα ήταν που ο Άρης Βελουχιώτης κήρυξε τον ένοπλο αγώνα), θα επισκεφθείτε το εντυπωσιακό φαράγγι «Πάντα Βρέχει» και θα δοκιμάσετε τις πεζοπορικές δυνάμεις σας στο ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 που διασχίζει την εντυπωσιακή φύση της περιοχής. Περισσότερα για την Δομνίστα εδώ και για την ορεινή Ευρυτανία εδώ.



Πού να μείνετε
: Τα ενοικιαζόμενα δωμάτια του χωριού μετριούνται στα δάχτυλα, γι’ αυτό και είναι ελαφρώς δύσκολο να εντοπίσετε διαθέσιμο για το συγκεκριμένο σαββατοκύριακο – δείτε μια λίστα με τις επιλογές διαμονής εδώ – γι’ αυτό η ασφαλέστερη επιλογή είναι ένα δωμάτιο στο γειτονικό Κρίκελλο ή άλλο χωριό της περιοχής. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα άνετα, χωμένα στο ελατοδάσος δωμάτια του ξενώνα 7 Ουρανοί (από 70€), τα άνετα παραδοσιακά δωμάτια του ξενώνα Αγνάντι στο Μέγα Χωριό (από 50€) και τα παραδοσιακά δωμάτια του ξενώνα Αγράμπελη με την ωραία θέα, στο Μέγα Χωριό (από 55€). 


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v