Βόρειες Σποράδες: Σκιάθο, Σκόπελο ή Αλόννησο;

Στην κοσμοπολίτικη Σκιάθο, στην οικογενειακή Σκόπελο ή στη ρομαντική Αλόννησο; Επιχειρούμε ένα crash test για να διαλέξουμε… Σποράδα.
Βόρειες Σποράδες: Σκιάθο, Σκόπελο ή Αλόννησο;
του Γιώργου Κόκουβα

Έχουν λίγη από την γραφικότητα του Πηλίου. «Κλέβουν» λίγη από την γοητεία των Κυκλάδων. Πολύ από το πράσινο της φύσης και άλλο τόσο από το γαλάζιο του Αιγαίου. Κι όμως καθεμία καταφέρνει να διατηρεί ξεχωριστή προσωπικότητα. Σκιάθος, Σκόπελος, Αλόννησος. Τρία πανέμορφα νησιά στην «γειτονιά» της Θεσσαλίας, που έχουν όμως πολύ διαφορετικό πιστό «κοινό» μεταξύ τους. Ποια ταιριάζει στην δική σας καλοκαιρινή διάθεση;

*Σκιάθος


Γιατί να πάτε:

Για κοσμοπολιτισμό. Για έντονη νυχτερινή ζωή, νεανικές φάτσες και ολονύχτια πάρτι, αρχιτεκτονική που παντρεύει τις Κυκλάδες με τα πηλιορείτικα αρχοντικά, αλλά και μερικές από τις πιο πολυφωτογραφημένες παραλίες της Ελλάδας.
Τι να δείτε:
Το Μπούρτζι, το παλιό φρούριο του νησιού που χωρίζει το λιμάνι στα δύο, το σπίτι του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη στην καρδιά της πόλης της Σκιάθου και το Μοναστήρι της Ευαγγελίστριας με την ασύγκριτη θέα.
Πού να βουτήξετε:
Στην «σούπερ σταρ» του νησιού, την αμμουδερή παραλία των Κουκουναριών, με το δάσος να φτάνει μέχρι τα γαλαζοπράσινα νερά της κοσμοπολίτικης πλαζ. Στην εξωτική Μπανάνα για βουτιές στην σκιά των πεύκων. Στην οργανωμένη Καναπίτσα για μακροβούτια αλλά και θαλάσσια σπορ. Στον αμμουδερό Βρωμόλιμνο για beach bars και πάρτι μέχρι το πρωί. Στα απομονωμένα Λαλάρια με τα κατάλευκα τεράστια βότσαλα και το εξωπραγματικό «σεληνιακό» τοπίο στο οποίο φτάνεις μόνο με βαρκάκι που ξεκινά από το λιμάνι του νησιού.
Πού να φάτε:
Στην ταβέρνα του Μύλου δίπλα στη θάλασσα για παραδοσιακή ελληνική κουζίνα και σπιτικές γεύσεις (περί τα 20€ κατ’ άτομο). Στην πανέμορφη αυλή της Μαρμίτας, σε ένα παλιό αρχοντικό, για δημιουργική ελληνική κουζίνα (περί τα 20€ κατ’ άτομο). Στο ρομαντικό Lo&La για ιταλικές γεύσεις (18-25€ κατ’ άτομο).
Πού να μείνετε:
Στα απλά «νησιωτικά» δωμάτια του Meteora Pension στην πόλη της Σκιάθου (από 40€ ανά διανυκτέρευση για το δίκλινο δωμάτιο). Στα απλά αλλά ευρύχωρα δωμάτια της Villa Nikos στις πανέμορφες Κουκουναριές (από 40€). Στα παραδοσιακά και ευφάνταστα διακοσμημένα δωμάτια του Thymis Home στην πόλη της Σκιάθου (από 48€). 

*Σκόπελος


Γιατί να πάτε:
Για οικογενειακές διακοπές. Για ήσυχες βόλτες σε μικρά χωριουδάκια πνιγμένα στο πράσινο, αλλά και «ήπιες» επιλογές διασκέδασης στη Χώρα.
Τι να δείτε:
Την πανέμορφη αμφιθεατρικά χτισμένη Χώρα που θυμίζει Κυκλάδες και εντυπωσιάζει με την ομορφιά της απλότητας σε κάθε λευκό σοκάκι. Το εκκλησάκι του Άη Γιάννη στα βόρεια του νησιού, πάνω στον βράχο με την συγκλονιστική θέα που έγινε παγκοσμίως γνωστός από το Mamma Mia. Τα βουνά του νησιού, πνιγμένα στο πράσινο, που προκαλούν για περιπατητικές εξορμήσεις ανάμεσα σε πηγές και δάση. Το Λαογραφικό Μουσείο του Φραγκομαχαλά, το σπίτι-μουσείο του πεζογράφου Παύλου Νιρβάνα, τα ερείπια του Ενετικού Κάστρου και τους λαξευμένους βράχους που οι ντόπιοι αποκαλούν «Σεντούκια» στην Καρυά.
Πού να βουτήξετε:
Η ιδιαίτερη γεωμορφολογία του νησιού εγγυάται παραλίες για κάθε γούστο: Τα βόρεια παράλια είναι βραχώδη, απομονωμένα και δυσπρόσιτα, ενώ τα νότια είναι αμμουδερά και βοτσαλωτά με κρυστάλλινα νερά, με αρκετές οργανωμένες πλαζ αλλά και κολπίσκους… μόνο για λίγους. Κολυμπήστε στον δημοφιλή και πεντακάθαρο Στάφυλο, στο Βαλάνιο που προτιμάται και από γυμνιστές, στην πευκόφυτη και αρκετά ήσυχη παραλία του Αγνώντα, στο γαλήνιο Λιμνονάρι, στον βοτσαλωτό Πάνορμο και στην «σταρ» του νησιού, την Μηλιά. Στην βόρεια πλευρά, η πιο εύκολα προσβάσιμη παραλία είναι αυτή στο Γλυφονέρι, με τα μεγάλα βράχια και τα καταγάλανα νερά.
Πού να φάτε:
Στο Μαϊστράλι στη Γλώσσα για τοπική κουζίνα, υπέροχη σκοπελίτικη τυρόπιτα και ωραία θέα (περί τα 20€ κατ’ άτομο). Στο οικογενειακό εστιατόριο του Φοίνικα, με θέα απέναντι στην Χώρα, για λιτό περιβάλλον και ελληνικές γεύσεις (15-20€ κατ’ άτομο). Στου Στέργιου στη Χώρα για πολυσυλλεκτική κουζίνα σε όμορφο περιβάλλον και λογικές τιμές (περί τα 15-20 κατ’ άτομο).
Πού να μείνετε:
Στα λιτά, low budget δωμάτια του Hotel Ανέλλη λίγα μέτρα από το λιμάνι του νησιού (από 26€). Στα παραδοσιακά πλήρως εξοπλισμένα studio του Vardiola Apartments στον περιφερειακό της πόλης της Σκοπέλου (από 30€). Στα ευρύχωρα δωμάτια του φιλόξενου «Κτήματος της Ματίνας», λίγα μέτρα από τις παραλίες Στάφυλος και Βελανιός, μέσα σε πυκνή βλάστηση (από 35€). Στα ευρύχωρα δωμάτια του Sun Accomodation με τα παραδοσιακά έπιπλα, την ωραία θέα και την υπέροχη αυλή στην πόλη του νησιού (από 50€). 

*Αλόννησος


Γιατί να πάτε
:
Για ρομαντζάδα. Για ειδυλλιακές διακοπές με το άλλο σας μισό, στο πιο ζεν νησί του συμπλέγματος. Για οικολογικές εξορμήσεις, με εξερεύνηση του θαλάσσιου πάρκου, όπου ξεκαλοκαιριάζει η μεσογειακή φώκια.
Τι να δείτε:
Τον όμορφο οικισμό του λιμανιού του νησιού, που ονομάζεται Πατητήρι, όπου στεγάζεται και το Λαογραφικό Μουσείο Αλοννήσου. Την γραφικότατη Παλιά Αλόννησο, την Χώρα και παλιά πρωτεύουσα του νησιού με τα φιδογυριστά καλντερίμια και τις εξαιρετικές ψαροταβέρνες. Χωριουδάκια και οικισμούς σε ειδυλλιακούς κολπίσκους, όπως ο Ρουσούμ Γιαλός, η Βότση, η Στενή Βάλα και τα Καλαμάκια, στα ταβερνάκια των οποίων θα δοκιμάσετε τον συγκλονιστικότερο φρέσκο τόνο που έχετε γευθεί. Θα επισκεφθείτε τα δεκάδες γραφικά ξωκλήσια για να δείτε την παραδοσιακή αρχιτεκτονική τους που δένει τέλεια με την καταπράσινη φύση – δείτε τα κυριότερα εδώ. Και φυσικά, το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Βόρειων Σποράδων, ήτοι το μεγαλύτερο θαλάσσιο πάρκο της Ευρώπης, όπου εδρεύει η Mom και ζει η μονάχους-μονάχους, που αν είστε τυχεροί θα συναντήσετε live από το καραβάκι που σας ξεναγεί στην περιοχή. Η Mom οργανώνει και πολλές ενδιαφέρουσες δραστηριότητες για παιδιά (ενημερωθείτε στο σχετικό «περίπτερο» στο Πατητήρι). Για περισσότερο φυσιολατρικό τουρισμό στην Αλόννησο, πατήστε εδώ
Πού να βουτήξετε:
Τιρκουάζ νερά, παρθένες παραλίες, οργανωμένες γωνιές, βοτσαλωτές οάσεις και μεγάλες αμμουδιές. Απ’ όλα έχει το νησί: Για οργανωμένες πλαζ, θα προτιμήσετε την αμμουδερή Χρυσή Μηλιά ή τον Άγιο Δημήτριο με την κατάλευκη άμμο, το επιβλητικό Κοκκινόκαστρο με τις δεκάδες αποχρώσεις, τον Λεφτό Γιαλο και τον Μεγάλο Μουρτιά. Για πιο ήσυχες βουτιές, προτιμήστε τα Γλυφά, τον Τζώρτζη Γιαλό με την υπέροχη θέα, τις Σπαρτίνες για γυμνισμό και το Βύθισμα, ένα από τα low profile μυστικά του νησιού.
Πού να φάτε:
Στον Ελαιώνα στον Λεφτό Γιαλό για αλοννησιώτικες γεύσεις όπως λαχανόπιτα, ονομαστή γαλατόπιτα, μπουρέκια, χταποδόπιτα, ντόπιο κατσικάκι και θαλασσινά (περί τα 20€ κατ’ άτομο). Στον Μεγάλο Μουρτιά στην ομώνυμη παραλία και στην Τασία στην Στενή Βάλα για υπέροχο φρέσκο ψάρι ή στην όμορφη αυλή της Αστροφεγγιάς για ρομαντικό δείπνο με πιο γκουρμέ γεύσεις και υπέροχη θέα ( 15-20€ κατ’ άτομο).
Πού να μείνετε:
Στα διαμερίσματα του Disi Alonissou Apartment, δύο χιλιόμετρα από το λιμάνι με μεγάλη βεράντα, ωραία θέα και καθαρά δωμάτια, από 45€ ανά διανυκτέρευση για το δίκλινο δωμάτιο. Στο ξενοδοχείο Κάβος στο Πατητήρι, με τα περιποιημένα δίκλινα κλιματιζόμενα δωμάτια και την υπέροχη θέα στο λιμάνι, από 35€ ανά διανυκτέρευση. Στα απλά, παραδοσιακά δίκλινα δωμάτια του Hotel Χαραυγή πάνω στην παραλία στο Πατητήρι, από 35€ ανά διανυκτέρευση. Στην Pension Votsi στο ομώνυμο ψαροχώρι με τον ωραίο κήπο, το δωρεάν wi-fi και τα εξοπλισμένα με κουζινάκι δωμάτια, από 40€ ανά διανυκτέρευση. 


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v