Κουφονήσια: Η Καραϊβική στις Κυκλάδες

Ναι, έχουν αλλάξει πολύ σε σχέση με μια δεκαετία πριν. Ναι, έχουν ανεβάσει τις τιμές τους. Όμως ναι, έχουν την καλύτερη θάλασσα των Κυκλάδων και οι αναμνήσεις από τις βουτιές στα κρυστάλλινα νερά τους είναι αρκετές για να την αναζητήσουμε ξανά.
Κουφονήσια: Η Καραϊβική στις Κυκλάδες
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Καλοκαιρινές διακοπές: Τι σας έρχεται στο μυαλό;

- «Θάλασσα» Γιώργος, 25 χρονών.
- «Λιώσιμο» Γεωργία 31 χρονών.
- «Για πάντα» Ηρώ 30 χρονών
- «Παραλία» Νικόλας, 25 χρονών
- «Σαγιονάρα» Θανάσης, 33 χρονών

Ένα πρόχειρο ερωτηματολόγιο στο team του In2life χαρακτηρίζει λεπτομερώς το πνεύμα των φετινών διακοπών. Βουτιές στην θάλασσα. Λιώσιμο στη παραλία. Βόλτες με σαγιονάρα. Για πάντα. Πνεύμα καλοκαιρινό που ο καθένας βρίσκει διάχυτο σε δύο μικροσκοπικά νησάκια που βρίσκονται λίγο μακρύτερα από την Αμοργό και ακόμα λιγότερο από τη Νάξο. Τα δύο Κουφονήσια («Πάνω» και «Κάτω»), ο πάλαι πότε τόπος συγκέντρωσης κάμπερ από κάθε γωνιά της Ελλάδας (και όχι μόνο), μπορεί σήμερα να μην θυμίζει και πολύ τον εναλλακτικό προορισμό των 90’s, όμως δεν μας νοιάζει και πολύ. Γιατί;

Γιατί πολύ απλά η ομορφότερη θάλασσα των Κυκλάδων εξακολουθεί να βρίσκεται εκεί, όσα χρόνια και αν περάσουν και να φλερτάρει όπως μόνο εκείνη ξέρει με τις χρυσαφένιες ακτές, χαρίζοντας σου καρτποσταλικές εικόνες βγαλμένες από την εξωτική Καραϊβική ή τα ακατοίκητα νησιά των Μαλδίβων. Χωρίς καμία απολύτως υπερβολή.

Όνειρα στο κύμα

Το δυνατό χαρτί στα Κουφονήσια λοιπόν, οι παραλίες τους, είναι διαδοχικοί κολπίσκοι με αρκετά ρηχή θάλασσα, πάντα δροσερή και φυσικά πεντακάθαρη. Για να τις προσεγγίσετε και γενικά για να γυρίσετε το νησί δεν θα χρειαστείτε αυτοκίνητο. Με τα πόδια ή με ποδήλατο μπορείτε να πάτε παντού, αρκεί φυσικά να έχετε εξοπλιστεί με 50αρι (και βάλε) αντηλιακό, μπόλικο νερό και καπέλο γιατί ο ήλιος δεν αστειεύεται.



Η πρώτη παραλία που θα συναντήσετε λοιπόν στο «Πάνω» Κουφονήσι είναι η παραλία του «Φοίνικα» (περί τα 15 λεπτά περπάτημα από το λιμάνι), η οποία έχει πάρει το όνομά της από το ομώνυμο εστιατόριο-ταβέρνα-καφέ- ξενοδοχείο του Δημήτρη Μαύρου. Η δεύτερη παραλία, ο «Φανός», φιλοξενεί πλέον ένα beach bar και συγκρότημα από studios, ενώ η επόμενη παραλία αφού περάσετε μερικούς μικρούς όρμους για… μοναχικούς δεν είναι άλλη από την diva του νησιού, την «Ιταλίδα» (φώτο). Ο όρμος στην αρχή της, το «Ιταλιδάκι» ή "μικρή Ιταλίδα" όπως είναι γνωστό, ενδείκνυται για όσους θεωρούν το μαγιό περιττή πολυτέλεια.



Στο άκρο του νησιού (20 με 25 λεπτά περπάτημα από τον Φοίνικα) και μετά από αρκετούς μικρούς όρμους με άμμο ή βότσαλα βρίσκεται το «Πορί» (φώτο), ακόμα μια ξακουστή παραλία του νησιού με μπόλικο αέρα που κάθε καλοκαίρι γίνεται πόλος έλξης για δεκάδες windsurfers. Αν η επιλογή της πεζοπορίας στο λιοπύρι σας φαίνεται extreme, υπάρχει καραβάκι το οποίο ξεκινάει από το λιμάνι και κάνει το γύρο του νησιού με στάσεις στις προαναφερθείσες παραλίες. Τα δρομολόγιά του δεν είναι σταθερά, επομένως ρωτήστε στην αφετηρία του για τις ακριβείς ώρες.

Το… αδερφάκι του «Πάνω» Κουφονησιού, το «Κάτω» θα μπορούσε άνετα να χαρακτηριστεί το απόλυτο ησυχαστήριο και είναι ό,τι πρέπει για ημερήσια εκδρομούλα. Κατά κύριο λόγο ακατοίκητο και χωρίς υποδομές, είναι ενταγμένο μαζί με την γειτονική Κέρο στη ζώνη απόλυτης προστασίας του Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Οι παραλίες του είναι σαφώς κατώτερες από του "πάνω" νησιού και άμεσα προσβάσιμες με καΐκι από το «Πάνω» Κουφονήσι, τα δρομολόγια του οποίου είναι αρκετά συχνά. Τα δύο νησιά απέχουν έξι με δέκα λεπτά, ενώ αν θέλετε να διανυκτερεύσετε εδώ τότε το ελεύθερο κάμπινγκ είναι μονόδρομος.

Η παραλία που σας αφήνει το καΐκι (δίπλα στη ταβέρνα «Βενετσάνος») έχει καταπληκτικά νερά, ενώ πάλι με το καΐκι σε απόσταση περίπου δέκα λεπτών βρίσκεται η παραλία του Δέτη, σημείο… συνάντησης για ιστιοπλοϊκά και σκάφη αναψυχής. Στο τέρμα της διαδρομής που συνήθως κάνει το καΐκι είναι το «Νερό» (φώτο), η αγριότερη και πιο απομακρυσμένη παραλία των νησιών. Και αυτή στέκεται στο… ύψος των περιστάσεων, με μοναδικό αρνητικό σημείο τους ισχυρούς ανέμους που την ταλαιπωρούν. Η απόσταση από την ταβέρνα του Βενετσάνου είναι 45 λεπτά ανώμαλου δρόμου. Επομένως και εδώ θα πρέπει να εξοπλιστείτε καταλλήλως (άφθονο νερό, καπέλο, αντηλιακό). Δίπλα στη ταβέρνα υπάρχει χώρος για camping, γεγονός που εκμεταλλεύονται οι απανταχού ελευθεροσκηνίτες για να μείνουν εκεί όλο το καλοκαίρι.



Tip: Μας το πρότεινε φίλος και έκτοτε αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των… βουτιών μας στις παραλίες των νησιών: Βουτάτε στη θάλασσα μέχρι το στήθος να ακουμπήσει τη λεπτή άμμο του βυθού, ανοίγετε τα μάτια και κοιτάτε ευθεία μπροστά. Το γαλάζιο των Κουφονησιών σε όλο του το μαγευτικό μεγαλείο. Δοκιμάστε το και θα μας θυμηθείτε…

Εναλλακτική διασκέδαση…

Αν το άραγμα στην παραλία υπό το φως των αστεριών (δεν έχουμε ξαναδεί τόσα πεφταστέρια μαζεμένα) δεν σας συγκινεί ιδιαιτέρως και θέλετε να το ρίξετε έξω, τότε η πρώτη σας (και η τελευταία πολύ αργότερα) στάση είναι ο «Σορόκος». Στην άκρη του χωριού μαζεύεται όλο το νησί για κατανάλωση αλκοόλ και χορό μέχρι το ξημέρωμα. Εναλλακτικά, το Nikitas Bar είναι ένα όμορφο μπαράκι πάνω από τη κεντρική παραλία του νησιού με jazz μουσική, με το συμπαθητικό και χειμερινής χροιάς Σχολείο, το Εν Πλω, η disco Ανέπλωρα και το bar «Καλόφεγγο» στο Πορί να συμπληρώνουν την τετράδα των «δοκιμασμένων» επιλογών διασκέδασης στο νησί. Μάλιστα, αν βρεθείτε εκεί στα τέλη Ιουλίου θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε ζωντανά τον Παύλο Παυλίδη, τον Φοίβο Δεληβοριά και πολλά ακόμα συγκροτήματα στο Up Festival που θα γίνει στον χώρο του bar στις 27-29 Ιουλίου.

Tip: Αγοράστε φρέσκα φρούτα της αρεσκείας σας και πηγαίνετε στον «Φανό» στην ομώνυμη παραλία. Οι baristas θα αναλάβουν να τα μετατρέψουν σε δροσιστικά cocktails!

… και φαγητό

Οι ντόπιες σπεσιαλιτέ περιλαμβάνουν κατσικάκι στη γάστρα που εκτρέφεται εκεί, την value for money αστακομακαρονάδα (περί τα 60-70 ευρώ το κιλό ο αστακός), την εξαιρετική μυζήθρα και φυσικά το… σπαρταριστό ψάρι. Η παλαιότερη ίσως ταβέρνα του νησιού είναι η Μέλισσα στο κέντρο του χωριού με πολύ καλές πίτες, ενώ στο «Νέο Ρεμέτζο» (τηλ. 2285074203) θα φάτε σούπερ ψάρι και φοβερή αστακομακαρονάδα σε τιμές που δεν προκαλούν έμφραγμα (περί τα 20€ το άτομο με κρασί). Στο bar «Καλόφεγγο» στο Πορί το μενού περιλαμβάνει μεταξύ άλλων «πειραγμένες» γεύσεις και τσιπουροκατάσταση (κορυφαία η πατζαροσαλάτα με πράσινο μήλο), ενώ στο Καρνάγιο (τηλ. 2285071694) θα γευτείτε εκπληκτικούς τοματοκεφτέδες, ολόφρεσκες πατάτες και εκπληκτικές γαρίδες, δίπλα σε ένα καρνάγιο που μοιάζει με σκηνικό θεάτρου. Στο Κάτω Κουφονήσι τώρα, η ταβέρνα του Βενετσάνου (τηλ. 2285074074) είναι γνωστή για το περίφημο κατσικάκι της Κέρου, τη σπέσιαλ κακκαβιά και τις παραδοσιακές γεύσεις στον ξυλόφουρνο (περι τα 20-22€ ανά άτομο).

Για να πολεμήσετε την… υπογλυκαιμία συνιστούμε τους κολασμένους λουκουμάδες στο «Κύμα» (λίγο πριν το Σορόκο), ενώ για χαλαρό καφεδάκι και χορταστικό πρωινό θα πάτε στα «Καλάμια». Στην περίπτωση που είστε λάτρεις της σοκολάτας, θα διαπράξετε ένα μικρό έγκλημα αν δεν δοκιμάσετε το «Τζαμάικα».

Νησί για να… μείνεις

Οι τιμές των καταλυμάτων στα Κουφονήσια έχουν αυξηθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια, πράγμα αναμενόμενο αν αναλογιστεί κανείς τον «κυριλέ» χαρακτήρα που τείνει να αποκτήσει το νησί. Παρ’όλα αυτά με λίγο ψάξιμο και παζάρεμα θα μπορέσετε να βρείτε αρκετά καλές τιμές, δεδομένης της high season. Στις Νηρηίδες για παράδειγμα, βρήκαμε τρίκλινο στούντιο με 90€ χωρίς πρωινό, στο Villa Maria Vekri  βρήκαμε στούντιο για δύο με 60€, στο Αιγαίον  επάνω στη κεντρική πλατεία του χωριού βρήκαμε δίκλινο με 90€, ενώ στο μοναδικό ξενοδοχείο 4 αστέρων στο νησί, το Koufonisia Resort το δίκλινο με πρωινό κοστίζει 90€. Οι παραπάνω τιμές είναι ενδεικτικές μέσω του Booking και για μία διανυκτέρευση, επομένως αν μείνετε παραπάνω ενδέχεται να παζαρέψετε χαμηλότερες τιμές – και να τις κερδίσετε.

Info

* Στα Κουφονήσια μπορεί να φτάσει κανείς μόνο μέσω της θαλασσίας οδού είτε απευθείας, είτε με το τοπικό δρομολόγιο του Σκοπελίτη (Προσοχή: ΌΧΙ με αέρα), είτε από το πίσω μέρος της Νάξου. Η πιο βολική λύση είναι το απευθείας δρομολόγιο με το Blue Star (περί τα 70€ μετ’ επιστροφής). Ο χρόνος ταξιδιού είναι περίπου 8 ώρες.

* Στο νησί υπάρχει Γιατρός και Φαρμακείο, το οποίο όμως έχει το… δικό του ωράριο. Επομένως, καλού κακού κάντε ένα τηλέφωνο (6947929292) πριν το επισκεφτείτε.

* Στο νησί υπάρχει μόνο ένα ΑΤΜ, οπότε καλό είναι να έχετε μετρητά πάνω σας.

* Τρία σουπερμάρκετ βρίσκονται στο νησί, τα οποία παραμένουν ανοικτά μέχρι τις 10 το βράδυ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v