Καλοκαίρι στο βουνό: Διακοπές αφ’ υψηλού

Από τον Νέστο ως την Καρύταινα, και από το Πήλιο μέχρι τα Ζαγόρια, τέσσερις ορεινοί προορισμοί υπόσχονται διακοπές (και βουτιές!) στη δροσιά.
Καλοκαίρι στο βουνό: Διακοπές αφ’ υψηλού
της Ηρώς Κουνάδη

Γιατί να θέλεις να απαρνηθείς την αθάνατη ελληνική παραλία το καλοκαίρι; Για διάφορους λόγους: Γιατί την δροσιά του βουνού δεν τη βρίσκεις πουθενά. Γιατί οι ορεινοί προορισμοί διανύουν τώρα την «χαμηλή σαιζόν» τους κι αυτό σημαίνει πολύ χαμηλότερες τιμές. Γιατί θέλεις να αποφύγεις την πολυκοσμία του Δεκαπενταύγουστου. Γιατί κανείς ποτέ δεν είπε ότι για να κάνεις διακοπές στο βουνό πρέπει να απαρνηθείς τις βουτιές σου –και τα νερά των ποταμιών είναι σαφώς δροσερότερα και συχνά καθαρότερα από εκείνα στις περισσότερες παραλίες.

Για όλους αυτούς τους λόγους, και για μερικούς ακόμα που θα προσθέσετε εσείς στα σχόλια, στο τέλος του κειμένου, συγκεντρώνουμε τέσσερις αγαπημένους ορεινούς προορισμούς, μαζί με όλα τα πού (βουτάμε), τα πώς (οργανώνουμε τις εκδρομές μας) και τα πόσο (πληρώνουμε διαμονή και φαγητό) που χρειάζεται να ξέρετε.

Ζαγοροχώρια

Γιατί να πάτε: Για να εξερευνήσετε τα πιο καρτποσταλικά χωριά της Ηπείρου χωρίς τα πλήθη που αφαιρούν κάτι από την γοητεία τους τον χειμώνα. Για να διασχίσετε περπατώντας ένα από τα πιο φαντασμαγορικά φαράγγια του κόσμου, εκείνο του Βίκου. Για να ακολουθήσετε το μονοπάτι των μονοπατιών, μέχρι την θρυλική Δρακόλιμνη στην κορυφή της Γκαμήλας, πάνω από το Μικρό Πάπιγκο, ανεμπόδιστοι από χιόνια και άλλες αντίξοες καιρικές συνθήκες. Για να δοκιμάσετε (ξανά) την εξαίσια τοπική κουζίνα. Για να κάνετε ιππασία στις όχθες του καθαρότερου ποταμού της Ευρώπης, τον Βοϊδομάτη. Για δέκα χιλιάδες άλλους λόγους, που δεν χωρά η σελίδα να τους γράψουμε.
Διαβάστε περισσότερα - Τα καλύτερα (στα) Ζαγοροχώρια

Πού θα βουτήξετε: Στον Αώο, από τα βαρκάκια του rafting που διοργανώνει όλο τον χρόνο η No Limits, ή από τα βραχάκια στο ένα και μοναδικό σημείο όπου το νερό είναι βαθύ, ακόμα και τον Δεκαπενταύγουστο. Ο Βοϊδομάτης, που είναι ομολογουμένως πιο εντυπωσιακός, δεν έχει τον Αύγουστο περισσότερο νερό από αυτό που επαρκεί για να… βραχείτε μέχρι τον αστράγαλο. Κι αν επιθυμήσετε παραλία, οι φαντασμαγορικές ακτές της Ηπείρου απέχουν περί τη μία ώρα οδήγησης.

Πού θα φάτε: Δημιουργική κουζίνα εμπνευσμένη από την τοπική παράδοση στο Κανέλλα και Γαρύφαλλο, στη Βίτσα. Σπιτικά μαγειρευτά στου Μιχάλη, στους Κήπους, στον Άγγελο, στη Βωβούσα, και στο Καπνισμένο Τσουκάλι στην Κόνιτσα. Σπεσιαλιτέ όπως αγριογούρουνο και ολόφρεσκη πέστροφα καπνιστή στο Μπουραζάνι, στο ομώνυμο χωριό περί τα 8 χιλιόμετρα έξω από την Κόνιτσα.

Πού θα μείνετε: Στα κουκλίστικα δωμάτια του Ξενώνα Κερασιές, στη Βωβούσα (από 54€ το δίκλινο). Στα ρομαντικά διακοσμημένα δωμάτια στο Σπίτι του Ορέστη στα Άνω Πεδινά (από 60€ το δίκλινο με πρωινό). Στο πανέμορφο Astra Inn στο Μεγάλο Πάπιγκο (από 60€ το δίκλινο με πρωινό). Στο πολύχρωμο Αρχοντικό Ζαρκάδα στο Μονοδένδρι (από 30€ το δίκλινο με πρωινό).

Καρύταινα

Γιατί να πάτε: Γιατί όσο και αν (νομίζετε ότι) την έχετε γυρίσει, η Ορεινή Αρκαδία είναι ανεξάντλητη. Η Καρύταινα αποτελεί ιδανική βάση για να εξερευνήσετε τόσο το δημοφιλές κομμάτι της, εκείνο που τον χειμώνα βουλιάζει από κόσμο (λέγε με Στεμνίτσα/ Δημητσάνα/ Βυτίνα) όσο και τα χωριά-διαμαντάκια, που κρύβονται πίσω από φουντωτά δάση, όπως η Βλαχορράφτη. Πεζοπορίες και rafting στο παραμυθένιο Φαράγγι του Λούσιου, και αξιοθέατα όπως ο Ναός του Επικούριου Απόλλωνα, που μπορεί να ανήκει στον Νομό Ηλείας, απέχει όμως μόλις 25 χιλιόμετρα από εδώ, συμπληρώνουν τις επιλογές σας.
Διαβάστε περισσότερα - Best of… Ορεινή Αρκαδία 
και 
Καρύταινα: Ένα χωριό που άξιζε για πέντε (χιλιάδες)

Πού θα βουτήξετε:
Στα κρυστάλλινα νερά του Λούσιου, μέσα σε ένα φαντασμαγορικό τοπίο, στο οποίο θα σας μεταφέρουν οι βάρκες του rafting της Trekking Hellas. Ναι, καταβάσεις πραγματοποιούνται όλο τον Αύγουστο –και το νερό είναι, σε αρκετά σημεία, αρκετά βαθύ για να κάνετε μακροβούτια.

Πού θα φάτε: Σπιτική κουζίνα και ζουμερή σχάρα στο cult αγρόκτημα που λέγεται Παπάκια, λίγο έξω από την Καρύταινα, με πάπιες, κύκνους, ελάφια και στρουθοκάμηλους να κόβουν βόλτες ανάμεσα στα τραπέζια. Εξαίσια μαγειρευτά στον Δρυμώνα, στη Δημητσάνα, και στα Κόκκινα Πιθάρια, στη Βυτίνα.

Πού θα μείνετε: Στα ρομαντικά δωμάτια του Αρέθουσα, στο χωριό Καρβουνάρι λίγο έξω από την Καρύταινα (από 43€ το δίκλινο). Στα όμορφα προσεγμένα δωμάτια του Ξενώνα Βρένθη, στην Καρύταινα, με μπαλκονάκια που βλέπουν το Κάστρο (από 40€ το δίκλινο).

Πήλιο

Γιατί να πάτε: Γιατί έχει έναν εντελώς δικό του, μοναδικό τρόπο να συνδυάζει βουνό και θάλασσα. Ξυπνάς, ας πούμε, σε ένα παραδοσιακό πέτρινο αρχοντικό με ξύλινο ταβάνι στη Ζαγορά και σε λιγότερο από μισή ώρα βουτάς στα τιρκουάζ νερά του Χορευτού. Αγναντεύεις από ένα παράθυρο στο καταπράσινο και εντελώς ορεινό Μούρεσι, τα εξίσου καταπράσινα νερά της Νταμούχαρης. Απολαμβάνεις το πρωί βουτιές στα παγωμένα νερά του Μυλοπόταμου και το απόγευμα δροσερές βόλτες στα μονοπάτια του δάσους της Τσαγκαράδας.
Διαβάστε περισσότερα - Το Πήλιο στα καλύτερά του

Πού θα βουτήξετε:
Αναλόγως πού θα μείνετε, έχετε να διαλέξετε ανάμεσα σε παραλίες που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από την κοσμοσυρροή των Κυκλάδων, και απάτητους ορμίσκους που δεν τους ξέρει άνθρωπος. Από τις δικές μας αγαπημένες, ο υπέροχος Μυλοπόταμος, το Χορευτό με τα ανοιχτογάλαζα νερά και τα (σχεδόν μόνιμα) κύματά του, και τα πράσινα νερά της Νταμούχαρης.
Διαβάστε περισσότερα - Παραλίες Πηλίου: Η... άλλη πλευρά του βουνού

Πού θα φάτε:
Τοπική κουζίνα στα καλύτερά της στο Μεϊντάνι στη Ζαγορά και στην Κρίτσα, στην Πορταριά. Ζουμερά κρεατικά στη σχάρα στο Αγνάντι στην Τσαγκαράδα. Σπιτικά μαγειρευτά στα Οινομαγειρέματα, στη Ζαγορά, και στην Αγγέλικα, πάνω από την παραλία του Μυλοπόταμου.

Πού θα μείνετε: Στα όμορφα δωμάτια του ξενώνα Ανάσα στη Ζαγορά (από 50€ το δίκλινο). Στα κουκλίστικα σπιτάκια του Ελαιώνα Βεργόπουλου, στο Μούρεσι (από 50€ το δίκλινο studio με κουζινάκι). Στα λιτά αλλά περιποιημένα δωμάτια του Niki Guesthouse στην Τσαγκαράδα (από 50€ το δίκλινο).

Νέστος

Γιατί να πάτε: Γιατί η περιοχή γύρω του τα έχει όλα: Φαντασμαγορική φύση, δάση που δεν έχετε δει πουθενά αλλού στην Ελλάδα, σταματημένα στον χρόνο Πομακοχώρια, αρχοντικά στην παλιά πόλη της Ξάνθης, τον μεγαλύτερο καταρράκτη των Βαλκανίων στον Λειβαδίτη, birdwatching στη Βιστωνίδα, συγκλονιστική τοπική κουζίνα στα ορεινά χωριά.
Διαβάστε περισσότερα - Νέστος: Στις όχθες της Θράκης

Πού θα βουτήξετε:
Στα κρυστάλλινα νερά ανάμεσα στους καταπράσινους μαιάνδρους που σχηματίζει ο Νέστος, το φράγμα του οποίου εξασφαλίζει σταθερή ροή νερών (άρα και υπέροχες καταβάσεις με κανό) όλο τον χρόνο. Τις εξορμήσεις σας αναλαμβάνει η Riverland (τηλ: 25410 62488)

Πού θα φάτε: Ζουμερή σχάρα στο Στέκι και φρέσκο ποταμίσιο ψάρι στο μεζεδοπωλείο «Ο Παλιός Σταθμός», αμφότερα στην Σταυρούπολη. Τοπικές σπεσιαλιτέ και ωραία μαγειρευτά στον «Καππαδόκα» στο χωριό Λειβαδίτη (κοντά στον ομώνυμο καταρράκτη) και θεσπέσια κεμπάπ στην «Κοτάννη» στο ομώνυμο Πομακοχώρι.

Πού θα μείνετε: Στα κουκλίστικα παραδοσιακά δωμάτια του Αρχοντικού, στη Σταυρούπολη, στην καρδιά ενός καταπράσινου κήπου (στα 45€ το δίκλινο με πρωινό). Στο Κάρυον του Άνω Καρυόφυτου, όπου η βουνίσια δροσιά στιγματίζεται από –τι άλλο- τις καρυδιές που ρίχνουν την σκιά τους στα σοκάκια του γραφικού χωριού (από 50€ το δίκλινο).

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v